Dodaj do ulubionych

ZSM - Walne 2016

07.04.16, 21:24
Witam

Zapraszam wszystkich członków Zabrzańskiej Spółdzielni Mieszkaniowej do udziału w Walnym, które - jak co roku - podzielone jest na części i odbywać się będzie w dniach od 11 do 16 kwietnia. Podział standardowy. Zaczynamy od Helenki, a kończymy na Zaborzu. Od poniedziałku do piątku o godzinie 17:00. W sobotę o 10:00 rano.

Bardzo proszę wszystkich, którzy chcieliby coś zmienić w tej Spółdzielni - o pojawienie się na Walnym. To praktycznie jedyny dzień w roku gdy zarządca się nami przejmuje i stara się nas słuchać. Naturalnie na swój specyficzny sposób, ale zawsze coś. Gdyby na Walne chodziło przynajmniej 5% mieszkańców to - proszę mi wierzyć - zarządca przez cały rok starałby się dobrze zarządzać Spółdzielnią, aby na Walnym nie otrzymać 'czerwonej kartki'. Póki przewagę mają 'pro-zarządowcy' to tylko w ten jeden dzień musi się mieć na baczności, bo tylko wtedy my - zwykli mieszkańcy - mamy jakąś przewagę. Im więcej nas będzie - tym większy stres Zarządu Spółdzielni. Przerabialiśmy to w 2014 roku na Zachodzie, więc naprawdę wiem o czym piszę :-)

Zapraszam - nawet jeśli nie na całe Walne to przynajmniej na początek. Wierzę, że pogoda dopisze - a wyrwać się z domu chociażby na kilkanaście minut - to przynajmniej spacer będzie zaliczony :-)
Obserwuj wątek
    • Gość: dobra rada Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.dynamic-ra-9.vectranet.pl 08.04.16, 19:06
      Zapraszać może tylko Organizator.Pan, może tylko zachęcić do skorzystania z Zaproszenia.
      • Gość: Jacek Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.zabrze.vectranet.pl 08.04.16, 22:18
        "Organizator" ma o sobie wielkie mniemanie, skoro o sobie samym pisze, używając wielkiej litery. A jakie ważne jest jego "Zaproszenie"! Ot, typowa arogancja przedstawiciela ZSM. Wujku "dobra rado", powinieneś się cieszyć, że sprawami członków ZSM zajmuje się tak kulturalny i wyważony człowiek, jak Rafi!
      • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 08.04.16, 22:54
        Rzeczywiście masz rację. W takim razie zachęcam do przyjścia na Walne :)
        • Gość: lokatorek Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.zabrze.vectranet.pl 09.04.16, 08:44
          Tak mnie ten "Organizator" zaintrygował ,że aż przyjdę.
    • rafi-zabrze Walne 2016 - ciekawie się zapowiada 09.04.16, 09:20
      Wiecie, że w tym roku jest kilka ciekawostek na Walnym Zabrzańskiej? Kojarzycie punkt, gdy do mikrofonu podchodzą kolejni dłużnicy (a z roku na rok coraz mniej ich przychodzi, bo po co) i tłumaczą się z długów oraz proszą Walne o zmianę decyzji Rady Nadzorczej? Tym razem okazuje się, że większość wykluczanych ludzi to będą członkowie nowo powstałych wspólnot mieszkaniowych na ul.Ciołkowskiego (to już kolejna tam wspólnota wyodrębniona ze Spółdzielni w ostatnich latach), oraz Keplera (oba to rejon ADS Północ).
      Okazuje się, że już w tym roku - tym razem w rejonie ADS Zachód - wyodrębniła się kolejna wspólnota na ulicy Nad Kanałem.
      Według Zarządu Spółdzielni my mieszkańcy mamy niemalże jak w raju, a już w szczególności, że nie ma lepszego zarządcy niż Spółdzielnia. Dlaczego kolejni mieszkańcy decydują się na tę ucieczkę z raju? :-) Zachęcam do zapoznania się z kolejnym artykułem Stowarzyszenia.
      www.zsm.zabrze.pl/ucieczka-z-raju-do-raju/
      Osobiście jestem ciekaw jak Zarząd Spółdzielni będzie tłumaczył nam to wyjście kolejnych nieruchomości do Wspólnot. W szczególności na Zachodzie zapowiada się interesująco, bo to jeszcze 'ciepła sprawa' :-)
    • Gość: Gość YZ Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.16, 10:47
      Zorganizujcie się we wspólnotę będziecie mieć jak w bajce. Sąsiedzi zaczną się do siebie "uśmiechać" zgrzytając zębami, no po prostu "sama słodycz" zwłaszcza jak budynek jest już leciwy i generuje spore koszty na występujące awarie. Do tego jeszcze weżcie kredyt na remont to zaznacie pełni szczęścia. Mieszkam w budynku zarządzanym przez wspólnotę więc "polecam" założenie wspólnoty zgodnie z ustawą o wspólnotach. W ustawie jest wszystko super ,ale to tyle w teorii natomiast proza dnia codziennego skrzeczy, ale to jak w piosence " przeżyj to sam". Pozdrawiam.
      • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 10.04.16, 21:14
        a próbowałeś pytać Spółdzielni, czy nie chciałaby Wami zarządzać? Mielibyśmy jasność wtedy - jak wygląda to we wspólnocie zarządzającej się samej, a np. spółdzielni. To jest jeden z tych problemów, których na razie nie da się zbyć prostymi odpowiedziami. Ze subiektywnych wrażeń mieszkańców, którzy wyodrębnili się ze Spółdzielni wynika, że niby we wspólnocie jest im lepiej. Przydałaby się jakaś wspólnota, która dałaby spółdzielni możliwość zarządzania nią, a najlepiej kilka. Mielibyśmy jakiś punkt odniesienia, a tak to sobie gdybamy.
        Mam swoje przemyślenia w tej kwestii, ale to jeszcze chwilę poczekam, bo zobaczymy jak się dyskusja rozwinie.
      • Gość: Kowalski Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.zabrze.vectranet.pl 10.04.16, 21:26
        Jedno mieszkanie mam we wspólnocie, drugie w ZSM. We wspólnocie czynsz o połowę niższy, budynek (z lat 30.) wyremontowany od dachu po piwnicę, długów nie mamy, sąsiedzi się do siebie uśmiechają (8 mieszkań), chętnie podejmują działania dla wspólnego dobra i o to dobro dbają. Wiemy, na co idą nasze pieniądze, jak się coś zepsuje, to naprawiamy, jak jest brudno, to sprzątamy i malujemy. Nie utrzymujemy absurdalnych klubów, domów kultury, rzeszy urzędników, kierowników, prezesów. Moje drugie mieszkanie w ZSM (ul.Kowalska): wysoki czynsz, od lat nie było remontu, brudne klatki schodowe, na każdym kroku niegospodarność. O tym osiedlu sporo pisano już zresztą tu, na forum. W bloku 110 mieszkań, więc do utworzenia wspólnoty raczej nie dojdzie. Nie mam już nadziei na pozytywne zmiany, więc sprzedaję to mieszkanie.
        • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 10.04.16, 23:14
          no i to są opinie martwiące :(
          Raz, że potwierdzają pewną obiegową opinię, a dwa że człowiek świadomy opuszcza ZSM nie mogąc zmienić pewnych rzeczy w swojej nieruchomości.
          Podejrzewam jednak, że akurat w wieżowcu problemem może być ilość tych mieszkań, choć na Kowalskiej chyba jest jakaś wspólnota w wieżowcu, czy się mylę?
          • Gość: Kowalski Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.zabrze.vectranet.pl 11.04.16, 20:12
            Jest wspólnota w 2 wieżowcach nienależących do ZSM: na Kowalskiej i na Goethego. Różnica między nimi a nami? Oba budynki już dawno po termomodernizacji, wymienione okna na korytarzach i drzwi wejściowe, wykafelkowane wejścia do budynków (łatwo je umyć), kamery, pozostawione, ale wyremontowane, stare balkony - w blokach ZSM ogromnym kosztem wymieniono wszystkie balkony. Te pieniądze można było wydać sensowniej! No i czynsz w tych dwóch blokach o wiele niższy... O niegospodarności ZSM świadczy choćby fakt, że kilka lat temu na ścianach zewnętrznych położono nowe tynki, wymieniono balkony, a teraz nadszedł czas termomodernizacji - a więc znów ściąganie balkonów, nowe tynki, zakładanie balkonów. Wejścia do budynków, zamiast wykafelkować, pokrywa się jasnym tynkiem barankiem - jak to wygląda po kilku miesiącach, nie trzeba pisać, wystarczy popatrzeć na wejście budynku nr 18. Tak ZSM zarządza naszymi pieniędzmi.
            • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 11.04.16, 20:59
              18-ka mówisz? Jutro postaram się tam przejść i zobaczę co z tą 18ką jest nie tak.
              Nie jestem specjalistą budowlańcem, a Ty się chyba znasz, więc ja po prostu ocenię to na zasadzie czy mi się podoba czy też nie :)
      • szach64 Re: ZSM - Walne 2016 23.05.16, 23:25
        Polecam stronę szach.site88.net
    • Gość: Gość YZ Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.16, 09:46
      W mojej poprzedniej wypowiedzi opisałem swoje i innych lokatorów/właścicieli odczucia na temat wspólnot. Budynek w którym mieszkam nigdy nie był zarządzany przez spółdzielnie mieszkaniową i być może w innych mniejszych ta sytuacja wygląda inaczej, ale też prawdą jest ,że cała atmosfera zależy tylko od ludzi tworzących wspólnotę. Znam wspólnotę małą ,bo mającą tylko 6 mieszkań gdzie od kilku lat nie płacą na fundusz remontowy z prozaicznej przyczyny - 2 lokatorów z parteru chce ocieplenia stropów w piwnicy pod ich lokalami, a 2 lokatorów z ostatniego piętra chciało, by wyremontować dach budynku. Pozostałych 2 ma to jak się wyrazili gdzieś. Co do SM Zabrze jest faktem,że budynki na osiedlach są zaniedbane ,ale znam również przypadek gdzie budynek był remontowany przed czterema latami i obecnie klatka schodowa i winda to obraz z horroru. Mam rodzinę w Chorzowie i niestety stwierdzam ,że Chorzowska Spółdzielnia Mieszkaniowa dba o swoje obiekty mieszkaniowe oraz ich otoczenie. Piszę niestety ,bo chciałoby się ,aby w Zabrzu było podobnie, rzeczywistość jest inna. Jest też w tym również wina UM ponieważ powstałe Rady Osiedlowe powinny być dla UM partnerem ,a niestety prawda jest taka ,że Rady Osiedlowe o inwestycjach jakie mają być na ich terenie dowiadują się pocztą pantoflową od mieszkańców lub dopiero gdy zaczynają się jakieś roboty. Przecież to są przedstawiciele nas reprezentujący.Pozdrawiam.
      • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 11.04.16, 14:23
        w zasadzie tylko z początkiem się nie zgadzam. Jeśli piszesz w imieniu właścicieli mieszkań to znaczy, że chyba różnych nieruchomości. Z własnej praktyki wiem, że wygląda że w tzw. sojuszu jest 25% czyli tak 10 osób na 40 mieszkańców. Jeśli jest to sojusz pozytywny to będzie to dobra wspólnota. Sojusz pozytywny w sensie - wiemy co chcemy robić, jest to dla dobra dla wszystkich mieszkańców, a nie - jak napisałeś - sąsiedzi z góry swoje, z parteru grają na siebie, a pozostali wszystko mają gdzieś. Jeśli jest tak, ze ludzie zbiorą się w drużynę - nawet stosunkowo niewielką procentową to jeśli robią to w słusznej sprawie to początkowo obojętni - zaczynają się do nich dołączać i robi się miło, po sąsiedzku :-) Naturalnie wszystkich się nie zadowoli, bo każdy myśli, że coś będzie lepiej zrobione ;-)

Do nas do Stowarzyszenia też nie raz przychodzą ludzie, którzy najlepiej wiedzą jak zrobić zmiany w Spółdzielni, tylko ... im się nie chce a my mamy zrobić dokładnie tak jak oni chcą :-D
    • Gość: rob Re: ZSM - Walne 2016 IP: *.centertel.pl 11.04.16, 10:19
      Kiedy odbędzie się Walne 2016 na 'Zachodzie'?
      Brak info Organizatora na www a list się utylizuje.
      • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 11.04.16, 14:05
        13 kwietnia (środa) godzina 17:00 - tak jak poprzednio w Sp25. Obawiam się, że znowu będzie to w tym 'kurniku' - szkolnej stołówce - widać, że bardzo im zależy, aby zbyt dużo osób na Walne nie przychodziło. Z drugiej strony wpłynie to z pewnością na zdenerwowanie ludzi więc nie wiem, czy per saldo na tym wygrają.

Oni sobie na salę gimnastyczną pozwolić nie mogą - przejmują się naszymi kosztami :-D a tak naprawdę chodzi o to, żeby Stowarzyszenie miało bardzo utrudnione zadanie przy liczeniu głosów. Bardzo ciężko to tam robić, bo albo trzeba by wpadać na panie z działu organizacyjnego, albo potykać się o krzesła. No chyba, że mieszkańcy nam w tym roku pomogą to powinno się udać.
    • rafi-zabrze Re: ZSM - Walne 2016 14.04.16, 11:10
      Dzisiaj rejon ADS Centrum!
    • rafi-zabrze ZSM - Walne 2016 - w piątek Południe 14.04.16, 23:28
      Jutro, czyli w piątek - rejon ADS Południe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka