Dodaj do ulubionych

Rynek w Zabrzu ????

IP: 2.3.STABLE* / *.rudzka.com.pl 24.05.02, 14:44
Chciałbym Państwa sprowokować do dyskusji na temat :Rynek w Zabrzu.Ostatnio w
jedej z gazet przeczytałem,że mieszkańcy Katowic domagają się centrum na
europejskim poziomie - chodzi o remont rynku w tym mieście. Jak tam wygląda
wszyscy wiemy. Przy okazji wykombinowałem sobie, ze mają rację - miasto z
prawdziwego zdarzenia to miasto z rynkiem - prawda ??
Moim zdaniem miejscem optymalnym w Zabrzu byłby Plac warszawski.
Kto to widział,żeby potencjalne serce miasta - (czyli Plac warszawski)
spełniało rolę dworca autobusowego oraz miejskiego parkingu ????
Po pierwsze całkowity zakaz ruchu samochodów, następnie w celu przyciągniecia
ludzkości stworzyłbym warunki dla rozwoju wszelkiego rodzaju knajp i
kawiarenek, po trzecie sprowadziłbym z wygnania naszego Szczurołapa - gdzie on
jest ??? i umieściłbym go na środku placu, w dalszej perspektywie połączyłbym
rynek ze ściślejszym centrum poprzez przejście podziemne , które juz tam
istnieje ( lub jakies inne rozwiazanie???). Oczywiście należy zacząć od wymiany
nawierzcnni na całym rynku,zamontowanie ławek itd,itd.
Hm - może to i przerasta możliwości naszych przywódców miejskich, ale z
drugiej strony, może zaczniemy sie czegoś w końcu domagać ???? a nie przyjmować
rzeczy tak jak ktoś chce.
Żądam rynku w Zabrzu !!!!!!!
Proszę o wasze poglądy na wyżej wyświetloną sprawę !!!
Obserwuj wątek
    • quba Re: Rynek w Zabrzu ???? 24.05.02, 15:50
      a ja żądam dla Zabrza dostępu do morza
      • Gość: Robak Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: 217.98.235.* 13.06.02, 22:05
        ale nie do bylejakiego morza - do jakiegos cieplego poprosze (a Baltyk przy
        okazji tez)
    • Gość: Walrus Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.cymes.net / *.mitre.org 24.05.02, 16:22
      Przez Bytomke to juz mamy, ale 100 tys. nie przycumuje.
      • Gość: Hanka Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.deba.com.pl / 192.168.2.* 24.05.02, 18:19
        Kapitalna inicjatywa!!!
        Bardzo dobry pomysł - tym bardziej, że właściciele kawiarenek zadbaliby o
        resztę, odwiedzającym nasze miasto zostawałoby coś we wspomnieniach z pobytu...
        Więc jak zabrać się za realizację pomysłu - petycja do RM?
    • Gość: Ruda Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 24.05.02, 20:45
      Gorąco popieram pomysł stworzenia Rynku w Zabrzu ,tylko czy nie jest już za
      póżno?
    • switch1 Re: Rynek w Zabrzu ???? 24.05.02, 21:48
      Coś takiego jak rynek miejski powstaje w naturalny sposób podczas tworzenia się
      miasta. W Zabrzu kilkadziesiąt lat temu kiedy to miasto powstawało niestety nie
      wytworzył się "rynek" i chyba bez jakiegoś kataklizmu w "centrum" miasta nie ma
      na to szans.
      • Gość: HugoBoss Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.bnet.pl / 10.10.38.* 25.05.02, 12:35
        Za nie długo ma się rozpocząć przetarg na przebudowę pl. Wolności i dalszego
        etapu zmiany deptaka. Na pl. Wolności ma właśnie powstać coś w stylu rynku -
        ale czy do tej inwestycji dojdzie - pożyjemy zobaczymy. ( nie ma co się napalać
        bo - wiadomo, już dawno miało to wszystko powstać lecz nasi włodarze nie
        doprowadzili do tego ).Może teraz to ruszy?!!!
      • Gość: a,m Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 13:34
        switch1 napisał(a):

> Coś takiego jak rynek miejski powstaje w naturalny sposób podczas tworzenia
        się
        >
        > miasta. W Zabrzu kilkadziesiąt lat temu kiedy to miasto powstawało niestety
        nie
        >
        > wytworzył się "rynek" i chyba bez jakiegoś kataklizmu w "centrum" miasta nie
        ma
        >
        > na to szans.
        Ten plac to dawny plac targow czwartkowych.To miejsce ma tradycje i sluzylo juz
        kiedys jako rynek.Tak sie tez kiedys nazywal Marktplatz
    • Gość: Gagin Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.trzepak.pl 13.06.02, 12:12
      Przed wojną Niemcy też o tym myśleli - patrz plac przy św. Kamilu
      • meg_s Re: Rynek w Zabrzu ???? 13.06.02, 16:37
        Gość portalu: Gagin napisał(a):

> Przed wojną Niemcy też o tym myśleli - patrz plac przy św. Kamilu

niezupełnie - jeśli chodzi o plany przedwojenne, był rozpisany konkurs na City w
        Zabrzu, w okolicy dzisiejszego placu Wolności - jednym z autorów był Hans
        Poelzig, jego "widzenie" zabrzańskiego centrum można było obejrzeć na wystawie w
        Muzeum Architektury we Wrocławiu

• Gość: Gagin Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.trzepak.pl 15.06.02, 17:22
          meg_s napisał(a):

>
          > niezupełnie - jeśli chodzi o plany przedwojenne, był rozpisany konkurs na City
          > w
          > Zabrzu, w okolicy dzisiejszego placu Wolności - jednym z autorów był Hans
          > Poelzig, jego "widzenie" zabrzańskiego centrum można było obejrzeć na wystawie
          > w
          > Muzeum Architektury we Wrocławiu
          >

Nie będę się spierał, w każdym razie to o czym napisałem zostało przedstawione w
          filmie dokumentalnym o historii miasta. ogladałem to dobrych parę lat temu. I nie
          jestem sobie w stanie przypomnieć skąd twórcy filmu zaczerpneli ta informacje.

• Gość: Urban Jak rynek to tylko w MACIEJOWIE !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 14.06.02, 11:18
      • Gość: HugoBoss Re: Jak rynek to tylko w MACIEJOWIE !!! IP: *.zabrze.net.pl 16.06.02, 12:11
        Ogłoszony został przetarg na przebudowę i modernizację ul. Wolności. Obejmie on
        plac Wolności i odcinek ulicy aż do placu Dworcowego. Wartość inwestycji
        wstępnie szacowana jest na ok. 10 mln zł. Jeśli przetarg zostanie roztrzygnięty
        w planowanym terminie, prace mogłyby ruszyć już w lipcu.
    • Gość: ... Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.phutomar.pl / 192.168.0.* 24.06.02, 11:17
      • Gość: Ruda Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 25.06.02, 17:05
        A Ty phutomar ,co o tym myślisz?
    • Gość: prymus Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.za-tp.digi.pl 26.06.02, 11:18
      A co ze szkołą podstawową, która się przy tym placu znajduje? Kawiarenki,
      miejsca spotkań - to alkohol, a tego byc nie może w poblizu szkoły. O szkołę,
      wobec której były zakusy na likwidację w 1996, trwa walka rodzicow,
      nauczycieli.
      Rynek poza tym powinien być w centrum, a plac - jest trochę na uboczu, same
      kafejki - gdzie - w banku? bibliotece? nic nie dadzą, ogródek "Menagera" działa
      latem, rzecież rynek to też różne sklepy itp.atrakcje!
      • Gość: kumak Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: 2.3.STABLE* / *.rudzka.com.pl 27.06.02, 09:26
        Szkołę zostawiłbym tam gdzie ona jest. Większym zagrożeniem dla tych dzieci są
        chociażby samochody.Kafejki, alkohol,spotkania - według mnie
        zakłamanie.Sztuczna ingerencja w postaci zakazów i nakazów. Nie zgadzamy się,
        bo dzieci będą patrzeć na pijaństwo i rozpustę.Według mnie nieporozumienie. Te
        dzieci na pewno zobaczą wiele gorszych rzeczy niz zadbany rynek i dookoła
        kafejki w których siedzą normalni ludzie.Chciałbym to widzieć jako bardzo
        eleganckie miejsce spotkań,gdzie nie będzie miejsca dla jakichkolwiek
        patolgi.Zeby to zrobić , trzeba sciagnąc jak najwiekszą ilość ludzi.
        W banku i w bibliotece może nie będziemy pić kawy itp, ale wokół placu są co
        najmniej trzy miejsca( plomby) gdzie mozna wybudować atrakcyjne sklepy,miejsca
        spotkań kulturalnych, jakieś galerie, kawiarnie itd.
        Nasi poprzednicy zostawili nam pięknie zaprojektowane miasto,które w ostatnich
        dziesięcileciach podupada, my tylko narzekamy, a oni potrafili robić, a nie
        gadać.Czy nie mozna zrobić rzeczy z której będziemy dumni, coś co po nas
        zostanie.
        Jeżeli chodzi o centrum , to centrum będzie tam gdzie powstanie rynek.
        Nierozumie ,że rynek ma powstać w centrum - gdzie to centrum w Zabrzu jest?
        Można załozyc, że naprzeciwko kina Marzenie - wydaje mi sie, że jest to za mały
        plac, nie ma takiego rozmachu jak Plac Warszawski.
        No dobra - wracam do rzeczywistości - pomajaczyć każdy może. Szanowni
        forumowicze prosze traktować powyższe z przymrużeniem oka.
        Znowu wiem, że nie ma pieniędzy, nie ma nadzieji, nic nie ma, są tylko kolejne
        wybory.
        Kumak
        • Gość: walrus Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.cymes.net / *.mitre.org 27.06.02, 12:33
          Gość portalu: kumak napisał(a):

> Szkołę zostawiłbym tam gdzie ona jest. Większym zagrożeniem dla tych dzieci są
          > chociażby samochody.Kafejki, alkohol,spotkania - według mnie
          > zakłamanie.Sztuczna ingerencja w postaci zakazów i nakazów. Nie zgadzamy się,
          > bo dzieci będą patrzeć na pijaństwo i rozpustę.Według mnie nieporozumienie. Te
          > dzieci na pewno zobaczą wiele gorszych rzeczy niz zadbany rynek i dookoła
          > kafejki w których siedzą normalni ludzie.Chciałbym to widzieć jako bardzo
          > eleganckie miejsce spotkań,gdzie nie będzie miejsca dla jakichkolwiek
          > patolgi.Zeby to zrobić , trzeba sciagnąc jak najwiekszą ilość ludzi.
          > W banku i w bibliotece może nie będziemy pić kawy itp, ale wokół placu są co
          > najmniej trzy miejsca( plomby) gdzie mozna wybudować atrakcyjne sklepy,miejsca
          > spotkań kulturalnych, jakieś galerie, kawiarnie itd.
          > Nasi poprzednicy zostawili nam pięknie zaprojektowane miasto,które w ostatnich
          > dziesięcileciach podupada, my tylko narzekamy, a oni potrafili robić, a nie
          > gadać.Czy nie mozna zrobić rzeczy z której będziemy dumni, coś co po nas
          > zostanie.
          > Jeżeli chodzi o centrum , to centrum będzie tam gdzie powstanie rynek.
          > Nierozumie ,że rynek ma powstać w centrum - gdzie to centrum w Zabrzu jest?
          > Można załozyc, że naprzeciwko kina Marzenie - wydaje mi sie, że jest to za mały
          >
          > plac, nie ma takiego rozmachu jak Plac Warszawski.
          > No dobra - wracam do rzeczywistości - pomajaczyć każdy może. Szanowni
          > forumowicze prosze traktować powyższe z przymrużeniem oka.
          > Znowu wiem, że nie ma pieniędzy, nie ma nadzieji, nic nie ma, są tylko kolejne
          > wybory.
          > Kumak

Mosz calkowicie racja!!!!!
          Tego co sie bajtle w mediach nawidzom i naslyszom tego rzyczywistosc niy moze
          przewyzszyc, z rozmachu i struktury plac warszawski rynkowi tyz najbardzyj by
          odpowiadol.
          • Gość: Ruda Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.bnet.pl / 10.10.40.* 06.09.02, 07:53
            Jest rzeczą oczywistą,że w naszym mieście rynku z ratuszem w środku nie
            będzie.Ale ,kiedyś słyszałam o tym ,by w trójkącie ulic Dworcowej,Wolności i
            placu dworcowego udało się zrobić pasaże i tam wpuścić życie kulturalne
            miasta.Czy ktoś o tym słyszał oprócz mnie?
            • Gość: euro Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.09.02, 10:57
              Ja tez o tym slyszalem, nawet jakies kroki juz zrobili, bo w srodku duzo rzeczy
              wyburzono, ale ja o tym slyszalem juz jakies 7 lat temu i do dzisiaj nic
              wielkiego sie nie dzieje, nawet o tm nasi wlodarze nie mowia i w gazeta nie
              pisza, wiec nie wiem co dalej z tymi planami.
              • Gość: Gość Jaki tam rynek nic ciekawego IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 14:20
            • meg_s Re: Rynek w Zabrzu ???? 17.11.02, 14:10
              Gość portalu: Ruda napisał(a):

> Jest rzeczą oczywistą,że w naszym mieście rynku z ratuszem w środku nie
              > będzie.Ale ,kiedyś słyszałam o tym ,by w trójkącie ulic Dworcowej,Wolności i
              > placu dworcowego udało się zrobić pasaże i tam wpuścić życie kulturalne
              > miasta.Czy ktoś o tym słyszał oprócz mnie?

tak - była o tym mowa - ale jak wiele innych pomysłów ucichło - a może nie?
        • dyzurek Re: Rynek w Zabrzu ???? 18.11.02, 00:36
          Szanowny Kumaku.
          dobrze kombinujesz. A może by tak na placu krakowskim... Zamknąć ruch, szkoły
          nie ma...
          A może gdyby koło Kamilusa...

PS. przydałby się zaczarowany ołówek
    • Gość: zabrzanin Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 13:25
      Oczywiscie masz racje-to takze moja wizja!
      Zamknac polnocna czesc placu stylizowanymi kamienicami,w ktorych powinny
      ulokowac sie kawiarnie,restauracje itp.Pozatym zamknac ten plac dla ruch
      kolowego ,zmienic nawierzchnie -no i mamy rynek z prawdziwego zdarzenia.
      Ach tak i zmienicc nazwe na Rynek a nie jakis tam plac Warszawski!
      • meg_s Re: Rynek w Zabrzu ???? 18.11.02, 13:28
        a propos - podobno "Szczurołap" miał wrócić na swoje miejsce - i co??
        • Gość: dyzurek Re: Rynek w Zabrzu ???? IP: *.stacje.agora.pl 18.11.02, 13:49
          meg_s napisała:

> a propos - podobno "Szczurołap" miał wrócić na swoje miejsce - i co??

A co znaleźli go?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka