Dodaj do ulubionych

pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej

IP: *.icm.edu.pl / *.sobieskiego.trzepak.pl 15.12.02, 14:17
Dzieci dłodują i umierają czyja to wina jak nie głupoty i nieumiejetnosci
odnalezienia sie ich rodziców w dzisiejszym świecie.

czy mamy wpływ na tych ludzi ???

Obserwuj wątek
    • Gość: Elżbieta Adach Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: router:* / 192.168.2.* 15.12.02, 20:42
      Nie tak radykalnie kolego Sarin!
      Czyżby Pan reprezentował sobą poglądy skrajnie liberalne: jesteś bezrobotny,
      bezdomny, chory, słaby... sam sobie jesteś winien!
      To nie jest dobry klimat do dyskusji o którą Pan zabiega.
      Ja uważam, że jeśli państwo ściąga z obywateli podatki to powinno im
      zagwarantować minimum bezpieczeństwa.. np. socjalnego.
      Kolego Sarin zapewniam Pana, że granica między tym co "na wozie" a tym co "pod
      wozem" jest cieniutka, oj cieniutka! W jednej chwili na skutek różnistych
      zrządzeń losu naraz można się stać niewypłacalnym z głodnymi dziećmi - czyżby
      Panu nie starczało na to wyobraźni?
      Wtedy powinna wkraczać dobrze zorganizowana pomoc społeczna pozwalająca na
      wyrwanie się z zaklętego kręgu nędzy!
      Zawsze jak świat światem -istniał, istnieje i będzie istniał margines
      społeczny, któremu nic nie pomoże - i myślę,że nie o tym tu mówimy. Ale
      zbrodnią wobec narodu jest wpychanie w ten margines coraz więcej grup
      społecznych. To robi nasze państwo na naszych oczach - zbrodniczo zostawia
      ludzi bez środków do życia (likwidacje zakładów pracy). Zdobywanie nowych
      kwalifikacji i później pracy trwa... I wtedy jest się głodnym!
      I głodne dzieci to nie wina rodzin to wstyd systemu!!!! Nigdy na taką skalę nie
      było takiego zjawiska - miej oczy szeroko otwarte kolego Sarin ... i w końcu
      raz podpisz się prawdziwym nazwiskiem.

Pozdrawiam - E. Adach

• Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 15.12.02, 21:04
        Witam w końcu ktoś się odezwał-od paru dni wrzucam posty i nic z tego nie
        wynika aż tu w końcu się udało

A teraz do żeczy-zawsze zaznaczałem że nie mam żadnych skrajnych poglądów -oraz
        mówiłem że są ludzie którzy bez pomocy się nie obejdą -zresztą gdyby Pani
        czytała wszystkie moje posty to takie oskarzenie by w moją strone nie padło

-ale to fakt po części winie ludzi za to co jest i jak żyja -ponieważ o ile są
        ludzie którzy nic na to nie poradzą to są też tacy którzy tylko i wyłącznie
        sobie zawdzięczają tą sytuacje

moim zdaniem najleprzym rozwiązaniem są różne hundacje a dopiero potem
        państwowe instytucje bo państwo ma się rozwijać.

co do wozu i cienkiego lodu to doskonale sobie zdaje z tego sprawe-bo też mi
        sie nie przelewa i różnie bywa

-ponadto kiedyś już gdzieś się podpisałem z imienia i nazwiska i moę to zrobić
        jeszcze raz -ponadto i tak nic to nazwisko Pani nie powie ale skoro Pani prosi .

pozdrawiam Michał Machura
    • Gość: Elżbieta Adach Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: router:* / 192.168.2.* 15.12.02, 22:48
      No - i zupełnie inna rozmowa!
      pozdrawiam p. Michale - E.A.
    • ma.ta Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 15.12.02, 23:53
      Rozmowa ślepego z głuchym. Sarin, poproś dorosłych o korepetycje i weź się za
      ortografię. Niedobrze się robi na widok twoich tekstów. Więcej skromności,
      mniej niechlujstwa.
      • Gość: ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.02, 00:08
        ma.ta ty krowo !!!!
        idź sie popaść do gliwic bo w Zabrzu trawa za zielona jak na ciebie
        • Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:02
          -pojawiła się z nikąd i będzie s... na nie swoim podwórku-jestem ciekaw jaki
          masz do siebie szacunek?
          bo jeśli taki jak do innych to życzę ci powodzenia !

nigdy się nie pyszniłem i nie mam zamiaru a ty swoimi tekstami jak na razie to
          wyrzej piet nie podskoczysz -więdz zgłoś się jak coś się u ciebie zmieni

ps.ja? po co te wulgaryzmy?-szkoda sie kompromitować -ale dzięki:)
          • ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 16.12.02, 01:09
            krowa to żaden wulgaryzm
            ja potrafię mówic znacznie gorzej
            zaczelem lagodnie zeby mieć czym czestować mate jak sie znowu pojawi
            • Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:12
              niech Ci będzie -skąd to się wogóle wzieło???
              pojawi sie i pretensje -to trzeba mieć troche nie pokolei albo jakieś konpleksy
              • ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 16.12.02, 01:14
                mam cholerne złe przeczucia ze nasz przyjaciel sie przepoczwarczył
                TY ou est toi ??
                • Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:18
                  nie to chyba było by nie na miejscu
                  • ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 16.12.02, 01:21
                    oby
                    • Gość: sarin ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:23
                      a jak myslisz jaka mogła być tego potencjalna przyczyna

ps.może twój niefortunny post a moje "przyrównanie" do wróżki?:)
                      • ja? Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to 16.12.02, 01:24
                        nie wierze
                        napewno sie myle
                        • Gość: sarin Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:39
                          pewnie tak -ale skąd Ci to przyszło do głowy??
                          • ja? Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to 16.12.02, 01:40
                            taki katastroficzny przeblysk
                            ale wydaje sie ze mata ma Ip katowice......
                            to ziuta w nowym wcieleniu
                            • Gość: sarin Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:45
                              ziuta miała chyba gliwickie z tego co pamiętam:)
                              • Gość: ty Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 10:58
                                dementi;czasami śpię,albo Lala[ś] wpadnie.
                                • Gość: E.A. Z taką wymianą zdań to pod trzepak! IP: router:* / 192.168.80.* 16.12.02, 22:10
                                  Czy może komuś tu zależało na poważnej dyskusji ... czy mi się tylko zdawało?
                                  • Gość: modus Re: Z taką wymianą zdań to pod trzepak! IP: *.wanadoo.be 16.12.02, 22:23
                                    Gość portalu: E.A. napisał(a):

> Czy może komuś tu zależało na poważnej dyskusji ... czy mi się tylko zdawało?

No wlasnie: zaczello sie interesujaco, a potem zeszliscie na niski poziom.
                                    Dodam, ze pomocy potrzebujacym nie powinny udzielac instytucje system.
                                    Co sadzicie o t. zw. "basic incom" lub "revenu de base", czy li pensji
                                    podstawowej? Kazdy obywatel powinien otrzymac bezwarunkowa pensje niezalezna od
                                    niczego. O tym wiele sie mowi w swiecie.
                                    • byk5 a z takimi postami to pod kościół 16.12.02, 23:21
                                      Jeszcze mało podatku płacę? dyskutantko, pie......ta zbawicielko
                                      • Gość: sarin Re: a z takimi postami to pod kościół IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 06:54
                                        fakt troche odbieglismy od tematu

moim zdaniem trzeba jednak najpierw zapracować -czemu ktoś ma dostać
                                        przykładowo 600 zł za to że nic nie robi a ja 800 zato że dzień w dzień chodze
                                        do pracy-a ten cwaniak na boku jeszcze będzie coś kręcić i w sumie będzie miał
                                        1000 zł- jak tak będzie to nikt normalnie nie będzie pracować
                                        • Gość: kumak Re: Sozialhilfe IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 17.12.02, 11:10
                                          Myśle,że powinno sie wprowadzić minimum socjalne, które pozwoliło by
                                          przynajmniej na jakąś marną wegetecje. Nie może to byc w takiej formie jak
                                          obecnie -tzn. zasiłek rok, albo pół roku a potem nie masz szans na cokolwiek.
                                          Pracy na pewno nie dostaniesz, im bedziesz starszy - bedzie jeszcze gorzej.
                                          Mając na karku 50 lat jesteś w bardzo trudnej sytuacji.
                                          Zakładam 2 mln. bezrobocie - każdy dostaje 300 zl miesięcznie - w skali roku
                                          stanowi to kwote 7 ,2 mld. Czy budżet tego kraju to wytrzymie ??? Nie wiem jaki
                                          ma byc ten budżet w roku 2003 , ale sądze ,że nie wytrzymie znając naszą
                                          rzeczywistość.
                                          W Niemczech czy np. w Australii - taki system istnieje. Można by to wprowadzic
                                          np. dla osób które ukończyły 50 rok zycia - byc moze nie będzie ich , aż 2 mln.
                                          Obecna sytuacja jest nie do przyjęcia - Państwo pozostawia ludzi bez pracy
                                          samym sobie - i bredzi coś o kreatywności, przedsiebiorczosci i inych bzdurach.
                                          Należy pamietać o tym,że człowiek pozbawiony środków do życia w skarajnych
                                          przypadkach wejdzie na droge przestępczą - wczesniej czy poźniej, ponadto może
                                          to spotkać każdego z nas - więc jest to nasz wspólny interes.
                                          Odnośnie kombinatorów o których wspomniał Sarin można nad tym zapanować.
                                          Kumak
                                          • Gość: sain Re: Sozialhilfe IP: gwsp:* / 192.168.1.* 17.12.02, 12:23
                                            fakt że nie powino się ludzi zostawić całkowicie samych sobie -ja osbiście
                                            jestem za tworzeniem fundacji harytatywnych -trzeba uderzyć do sumienia ludzi
                                            bogatych -bo to jest źródło które nie obciąża państwa -napisze więcej i
                                            dokładniej jak wróce do domu teraz muse uciekać na kolosa:)
                                            • Gość: sarin Re: Sozialhilfe IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 17:50
                                              Nie mam na myśli zabierania bogatym i dawania biednym-nie mam też na myśłi
                                              stwożenia drugiej socjalki z kasy ludzi zamożnych chodzi o styl życia -ja mam
                                              więdz czemy bym,m nie wspomógł innych-można przecież stważać różnego rodzaju
                                              fundusze -z których albo będzie sie organizować jednorazowe akcje albo stałe
                                              naprzykład na czas zimy -fakt że to wymaga po pierwsze ludzi zamożnych po
                                              drugie dobrego planu po trzecie wolontariuszy-prowadzenia list ludzi
                                              potrzebyjących -ogólnie w polsce jest mało takich akcji chodż są ludzie którzy
                                              nie marnują czasu ale i tak jest tych ludzi za mało -są sposoby oddiaływania na
                                              ludzi bogatych oraz można wprowadzić odpowiedni system nagród wśrud ludzi
                                              biednych -za to że prubują coś ze swoim losem zrobić a nie czekają tylko aż
                                              ktoś przyjdzie i sam im da -na cały ten temat można by się całkiem nieźle
                                              rozpisać -mam nadzieje że zostałem zrozumiany po tych krutkich słowach.

ps. w polsce ludzia cały czas się wydaje że im sie należy-a to błędne
                                              rozumowanie prowadzące wprost do przepaści-a gdy dodamy do tego ciężką sytuacje
                                              państwa to przepaść zaczyna przychodzić do nas .Moim zdaniem w polakach trzeba
                                              zmienić mętalność może w tedy da się coś naprawić a zacząć trzeba od dzieci w
                                              podstawówce-niech pojmą że nie ma św Mikołaji i wiadomość dla gimnazjalistów
                                              oraz nie douczonych dorosłych którzy plotą bzdury a to że kiedyś przed 89r było
                                              mniejsze bezrobocie to dlatego że był inny system i niektórych rzeczy nie wolno
                                              było ujawniać np bezrobocia:)
                                              • Gość: Elżbieta Adach Sarin - zlituj się! IP: router:* / 192.168.80.* 17.12.02, 19:35
                                                Co Pan wygaduje Panie Michale - jakie bezrobocie przed 89 rokiem?!
                                                Kadrowi pamiętają jak to paniom z Urzędu Zatrudnienia woziło się kawę,
                                                bombonierki i kwiaty aby dały paru potencjalnym chętnym skierowanie właśnie do
                                                do tego zakładu pracy. Mało tego, pod Urzędem stała "Nyska" aby dowieźć tych
                                                nowo skierowanych do zakładu! A taki "skierowany" po pobraniu odzieży roboczej
                                                znikał i szedł po następną odzież do następnego zakładu pracy - i z tego żył
                                                (albo pił!) co sprzedał na targowisku.
                                                Sama byłam kadrową więc pamiętam!
                                                Pamiętam też że nie mogłam liczyć na premię jak nie miałam wykonanego planu
                                                zatrudnienia... i najlepiej jak było jedna lub dwie osoby powyżej.
                                                Ponadto pamiętam jak ekipy kadrowców z kopalń albo z Huty KATOWICE jeździły w
                                                Polskę po pracowników!
                                                Pamiętam też westchnienia kierowników i dyrektorów z tamtego okresu:
                                                "obym dożył tej chwili aby choć jeden bezrobotny czekał pod bramą na pracę"
                                                I te westchnienia niezmiennie wywoływały śmiech słuchających jako coś cholernie
                                                nierealnego - tak było!
                                                Teraz jest inny czas i pocóż to porównywać.
                                                • Gość: sarin Re: Sarin - zlituj się!--czemu???:) IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 22:55
                                                  nie wiem czy się zrozumieliśmy -jak można nazwa fakt że w zakładzie było
                                                  zatrudnionych 300 osób a realną prace miało 200 reszta się obijała -no i
                                                  bezzrobocia teoretycznie nie było a faktycznie? "przecież to nie ja wymyśliłem
                                                  termin bezrobocie ukryte"-ponadto jak by to wyglądało że w idealnym ustroju są
                                                  bezrobotni:)
                                                  • Gość: sarin socjalka-a kto ochroni mnie??? IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 20.12.02, 22:34
                                                    nie chc by pili i bili za pieniądze podatników?

to absurd-wspomagac-opłacac -typów którzysie rzucają na ulicy do ludzi-dajcie
                                                    mi na tydzień licencje na zabijanie-i jakąś fajną snajperka-obiecuje że zrobie
                                                    śwoąteczne porządki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka