Gość: sarin IP: *.icm.edu.pl / *.sobieskiego.trzepak.pl 15.12.02, 14:17 Dzieci dłodują i umierają czyja to wina jak nie głupoty i nieumiejetnosci odnalezienia sie ich rodziców w dzisiejszym świecie. czy mamy wpływ na tych ludzi ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Elżbieta Adach Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: router:* / 192.168.2.* 15.12.02, 20:42 Nie tak radykalnie kolego Sarin! Czyżby Pan reprezentował sobą poglądy skrajnie liberalne: jesteś bezrobotny, bezdomny, chory, słaby... sam sobie jesteś winien! To nie jest dobry klimat do dyskusji o którą Pan zabiega. Ja uważam, że jeśli państwo ściąga z obywateli podatki to powinno im zagwarantować minimum bezpieczeństwa.. np. socjalnego. Kolego Sarin zapewniam Pana, że granica między tym co "na wozie" a tym co "pod wozem" jest cieniutka, oj cieniutka! W jednej chwili na skutek różnistych zrządzeń losu naraz można się stać niewypłacalnym z głodnymi dziećmi - czyżby Panu nie starczało na to wyobraźni? Wtedy powinna wkraczać dobrze zorganizowana pomoc społeczna pozwalająca na wyrwanie się z zaklętego kręgu nędzy! Zawsze jak świat światem -istniał, istnieje i będzie istniał margines społeczny, któremu nic nie pomoże - i myślę,że nie o tym tu mówimy. Ale zbrodnią wobec narodu jest wpychanie w ten margines coraz więcej grup społecznych. To robi nasze państwo na naszych oczach - zbrodniczo zostawia ludzi bez środków do życia (likwidacje zakładów pracy). Zdobywanie nowych kwalifikacji i później pracy trwa... I wtedy jest się głodnym! I głodne dzieci to nie wina rodzin to wstyd systemu!!!! Nigdy na taką skalę nie było takiego zjawiska - miej oczy szeroko otwarte kolego Sarin ... i w końcu raz podpisz się prawdziwym nazwiskiem. Pozdrawiam - E. Adach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 15.12.02, 21:04 Witam w końcu ktoś się odezwał-od paru dni wrzucam posty i nic z tego nie wynika aż tu w końcu się udało A teraz do żeczy-zawsze zaznaczałem że nie mam żadnych skrajnych poglądów -oraz mówiłem że są ludzie którzy bez pomocy się nie obejdą -zresztą gdyby Pani czytała wszystkie moje posty to takie oskarzenie by w moją strone nie padło -ale to fakt po części winie ludzi za to co jest i jak żyja -ponieważ o ile są ludzie którzy nic na to nie poradzą to są też tacy którzy tylko i wyłącznie sobie zawdzięczają tą sytuacje moim zdaniem najleprzym rozwiązaniem są różne hundacje a dopiero potem państwowe instytucje bo państwo ma się rozwijać. co do wozu i cienkiego lodu to doskonale sobie zdaje z tego sprawe-bo też mi sie nie przelewa i różnie bywa -ponadto kiedyś już gdzieś się podpisałem z imienia i nazwiska i moę to zrobić jeszcze raz -ponadto i tak nic to nazwisko Pani nie powie ale skoro Pani prosi . pozdrawiam Michał Machura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Adach Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: router:* / 192.168.2.* 15.12.02, 22:48 No - i zupełnie inna rozmowa! pozdrawiam p. Michale - E.A. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.ta Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 15.12.02, 23:53 Rozmowa ślepego z głuchym. Sarin, poproś dorosłych o korepetycje i weź się za ortografię. Niedobrze się robi na widok twoich tekstów. Więcej skromności, mniej niechlujstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.02, 00:08 ma.ta ty krowo !!!! idź sie popaść do gliwic bo w Zabrzu trawa za zielona jak na ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:02 -pojawiła się z nikąd i będzie s... na nie swoim podwórku-jestem ciekaw jaki masz do siebie szacunek? bo jeśli taki jak do innych to życzę ci powodzenia ! nigdy się nie pyszniłem i nie mam zamiaru a ty swoimi tekstami jak na razie to wyrzej piet nie podskoczysz -więdz zgłoś się jak coś się u ciebie zmieni ps.ja? po co te wulgaryzmy?-szkoda sie kompromitować -ale dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 16.12.02, 01:09 krowa to żaden wulgaryzm ja potrafię mówic znacznie gorzej zaczelem lagodnie zeby mieć czym czestować mate jak sie znowu pojawi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:12 niech Ci będzie -skąd to się wogóle wzieło??? pojawi sie i pretensje -to trzeba mieć troche nie pokolei albo jakieś konpleksy Odpowiedz Link Zgłoś
ja? Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej 16.12.02, 01:14 mam cholerne złe przeczucia ze nasz przyjaciel sie przepoczwarczył TY ou est toi ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: pomyślcie czasem o tym moze bedzie inaczej IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:18 nie to chyba było by nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:23 a jak myslisz jaka mogła być tego potencjalna przyczyna ps.może twój niefortunny post a moje "przyrównanie" do wróżki?:) Odpowiedz Link Zgłoś
ja? Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to 16.12.02, 01:24 nie wierze napewno sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:39 pewnie tak -ale skąd Ci to przyszło do głowy?? Odpowiedz Link Zgłoś
ja? Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to 16.12.02, 01:40 taki katastroficzny przeblysk ale wydaje sie ze mata ma Ip katowice...... to ziuta w nowym wcieleniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 16.12.02, 01:45 ziuta miała chyba gliwickie z tego co pamiętam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty Re: ty ty ty ty ty -zdementuj to IP: *.zabrze.sdi.tpnet.pl 16.12.02, 10:58 dementi;czasami śpię,albo Lala[ś] wpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.A. Z taką wymianą zdań to pod trzepak! IP: router:* / 192.168.80.* 16.12.02, 22:10 Czy może komuś tu zależało na poważnej dyskusji ... czy mi się tylko zdawało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modus Re: Z taką wymianą zdań to pod trzepak! IP: *.wanadoo.be 16.12.02, 22:23 Gość portalu: E.A. napisał(a): > Czy może komuś tu zależało na poważnej dyskusji ... czy mi się tylko zdawało? No wlasnie: zaczello sie interesujaco, a potem zeszliscie na niski poziom. Dodam, ze pomocy potrzebujacym nie powinny udzielac instytucje system. Co sadzicie o t. zw. "basic incom" lub "revenu de base", czy li pensji podstawowej? Kazdy obywatel powinien otrzymac bezwarunkowa pensje niezalezna od niczego. O tym wiele sie mowi w swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
byk5 a z takimi postami to pod kościół 16.12.02, 23:21 Jeszcze mało podatku płacę? dyskutantko, pie......ta zbawicielko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: a z takimi postami to pod kościół IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 06:54 fakt troche odbieglismy od tematu moim zdaniem trzeba jednak najpierw zapracować -czemu ktoś ma dostać przykładowo 600 zł za to że nic nie robi a ja 800 zato że dzień w dzień chodze do pracy-a ten cwaniak na boku jeszcze będzie coś kręcić i w sumie będzie miał 1000 zł- jak tak będzie to nikt normalnie nie będzie pracować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumak Re: Sozialhilfe IP: *.rudzka.com.pl / *.rudzka.com.pl 17.12.02, 11:10 Myśle,że powinno sie wprowadzić minimum socjalne, które pozwoliło by przynajmniej na jakąś marną wegetecje. Nie może to byc w takiej formie jak obecnie -tzn. zasiłek rok, albo pół roku a potem nie masz szans na cokolwiek. Pracy na pewno nie dostaniesz, im bedziesz starszy - bedzie jeszcze gorzej. Mając na karku 50 lat jesteś w bardzo trudnej sytuacji. Zakładam 2 mln. bezrobocie - każdy dostaje 300 zl miesięcznie - w skali roku stanowi to kwote 7 ,2 mld. Czy budżet tego kraju to wytrzymie ??? Nie wiem jaki ma byc ten budżet w roku 2003 , ale sądze ,że nie wytrzymie znając naszą rzeczywistość. W Niemczech czy np. w Australii - taki system istnieje. Można by to wprowadzic np. dla osób które ukończyły 50 rok zycia - byc moze nie będzie ich , aż 2 mln. Obecna sytuacja jest nie do przyjęcia - Państwo pozostawia ludzi bez pracy samym sobie - i bredzi coś o kreatywności, przedsiebiorczosci i inych bzdurach. Należy pamietać o tym,że człowiek pozbawiony środków do życia w skarajnych przypadkach wejdzie na droge przestępczą - wczesniej czy poźniej, ponadto może to spotkać każdego z nas - więc jest to nasz wspólny interes. Odnośnie kombinatorów o których wspomniał Sarin można nad tym zapanować. Kumak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sain Re: Sozialhilfe IP: gwsp:* / 192.168.1.* 17.12.02, 12:23 fakt że nie powino się ludzi zostawić całkowicie samych sobie -ja osbiście jestem za tworzeniem fundacji harytatywnych -trzeba uderzyć do sumienia ludzi bogatych -bo to jest źródło które nie obciąża państwa -napisze więcej i dokładniej jak wróce do domu teraz muse uciekać na kolosa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: Sozialhilfe IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 17:50 Nie mam na myśli zabierania bogatym i dawania biednym-nie mam też na myśłi stwożenia drugiej socjalki z kasy ludzi zamożnych chodzi o styl życia -ja mam więdz czemy bym,m nie wspomógł innych-można przecież stważać różnego rodzaju fundusze -z których albo będzie sie organizować jednorazowe akcje albo stałe naprzykład na czas zimy -fakt że to wymaga po pierwsze ludzi zamożnych po drugie dobrego planu po trzecie wolontariuszy-prowadzenia list ludzi potrzebyjących -ogólnie w polsce jest mało takich akcji chodż są ludzie którzy nie marnują czasu ale i tak jest tych ludzi za mało -są sposoby oddiaływania na ludzi bogatych oraz można wprowadzić odpowiedni system nagród wśrud ludzi biednych -za to że prubują coś ze swoim losem zrobić a nie czekają tylko aż ktoś przyjdzie i sam im da -na cały ten temat można by się całkiem nieźle rozpisać -mam nadzieje że zostałem zrozumiany po tych krutkich słowach. ps. w polsce ludzia cały czas się wydaje że im sie należy-a to błędne rozumowanie prowadzące wprost do przepaści-a gdy dodamy do tego ciężką sytuacje państwa to przepaść zaczyna przychodzić do nas .Moim zdaniem w polakach trzeba zmienić mętalność może w tedy da się coś naprawić a zacząć trzeba od dzieci w podstawówce-niech pojmą że nie ma św Mikołaji i wiadomość dla gimnazjalistów oraz nie douczonych dorosłych którzy plotą bzdury a to że kiedyś przed 89r było mniejsze bezrobocie to dlatego że był inny system i niektórych rzeczy nie wolno było ujawniać np bezrobocia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elżbieta Adach Sarin - zlituj się! IP: router:* / 192.168.80.* 17.12.02, 19:35 Co Pan wygaduje Panie Michale - jakie bezrobocie przed 89 rokiem?! Kadrowi pamiętają jak to paniom z Urzędu Zatrudnienia woziło się kawę, bombonierki i kwiaty aby dały paru potencjalnym chętnym skierowanie właśnie do do tego zakładu pracy. Mało tego, pod Urzędem stała "Nyska" aby dowieźć tych nowo skierowanych do zakładu! A taki "skierowany" po pobraniu odzieży roboczej znikał i szedł po następną odzież do następnego zakładu pracy - i z tego żył (albo pił!) co sprzedał na targowisku. Sama byłam kadrową więc pamiętam! Pamiętam też że nie mogłam liczyć na premię jak nie miałam wykonanego planu zatrudnienia... i najlepiej jak było jedna lub dwie osoby powyżej. Ponadto pamiętam jak ekipy kadrowców z kopalń albo z Huty KATOWICE jeździły w Polskę po pracowników! Pamiętam też westchnienia kierowników i dyrektorów z tamtego okresu: "obym dożył tej chwili aby choć jeden bezrobotny czekał pod bramą na pracę" I te westchnienia niezmiennie wywoływały śmiech słuchających jako coś cholernie nierealnego - tak było! Teraz jest inny czas i pocóż to porównywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin Re: Sarin - zlituj się!--czemu???:) IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 17.12.02, 22:55 nie wiem czy się zrozumieliśmy -jak można nazwa fakt że w zakładzie było zatrudnionych 300 osób a realną prace miało 200 reszta się obijała -no i bezzrobocia teoretycznie nie było a faktycznie? "przecież to nie ja wymyśliłem termin bezrobocie ukryte"-ponadto jak by to wyglądało że w idealnym ustroju są bezrobotni:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarin socjalka-a kto ochroni mnie??? IP: *.pik / *.sobieskiego.trzepak.pl 20.12.02, 22:34 nie chc by pili i bili za pieniądze podatników? to absurd-wspomagac-opłacac -typów którzysie rzucają na ulicy do ludzi-dajcie mi na tydzień licencje na zabijanie-i jakąś fajną snajperka-obiecuje że zrobie śwoąteczne porządki Odpowiedz Link Zgłoś