Dodaj do ulubionych

Brawo dla wydziału oświaty(sic!!)

IP: *.stk.vectranet.pl 15.12.06, 20:51
Pewnym zbiegem okoliczności udało mi się kiedyś dostać "jałmużne" z UM o
nazwie stypendium motywacyjne. Jest to full wypasiona pomoc dla zdolnych
uczniów, sportowców, artystów etc...dostaje sie to raz w semestrze i wynosi od
50 chyba do 112zł w zależności od osiągnięć. Pewnym kolejnym zbiegiem
okoliczności udało mi się "podpaść" pod to stypendium w II półroczu 3 klasy
LO...zachodze do szkoły i dowiaduje się, że nie należy mi sie stypendium bo
UWAGA-SKOŃCZYŁEM SZKOŁE...dodam że wypłata w zeszłym roku za drugi semestr
była "ekspresem" 31.12 w Sylwestra...reasumujac, nawet gdyby wypłata była w
czerwcu to powiedziano by abiturientom -"nie" bo przecież szkołe skonczyli w
maju...ciekawe na co poszła kasa z tego funduszu pewnie trzeba było krzesła
kupić w magistracie. Dodam, iż nie jest to wina szkoły tylko jakiegoś urzędasa
który wczesniej pozwalal wypłacac, a teraz mu sie odwidziało... Cóz władze
miasta stawiają na edukacje...sa w tym skuteczni...łaski bez!!!!!!
PS.Kaczorki tez stawiaja na edukacje, z funduszu stypendialnego do kancelari
prezydenta idzie kasa...heh, moze faktycznie czegos sie tam naucza:P
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: 83.16.17.* 17.12.06, 10:34
      Żeby móc pisać takie bzdury, to zapoznaj sie z rozporządzeniami , a potem miej
      pretensje. Przepisy są odgórne, a urzędnicy np. Wydz.Oświaty muszą pracować
      zgodnie z nimi, w przypadku nieprawidłowości byłyby problemy.. Jeszcze raz ,
      nie wypowiadaj się jak sie na czymś nie znasz.
      • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.06, 02:53
        No to daj linka do tego przepisu...To nie twoja kasa poszla sie pasc, tylko
        moja, wiec siedz cicho. Poza tym dziwnym trafem urzedasy jakos umialy ten sam
        przepis interpretowac na korzysc ucznia patrzac wstecz. Cos taki oburzony??Z
        wydzialu oswiaty jestes?? Nawet jak to zmajstrowal jakis debil wyzej to chyba
        musisz sie zgodzic ze jest to z glupszych przepisow...bronisz tej swoloczy co
        wszystko pod siebie robi:/ bez pozdro:/
        • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.06, 02:55
          No to daj linka do tego przepisu...To nie twoja kasa poszla sie pasc, tylko
          moja, wiec siedz cicho. Poza tym dziwnym trafem urzedasy jakos umialy ten sam
          przepis interpretowac na korzysc ucznia patrzac wstecz. Cos taki oburzony??Z
          wydzialu oswiaty jestes?? Nawet jak to zmajstrowal jakis "mądrala" wyzej to chyba
          musisz sie zgodzic ze jest to z glupszych przepisow...bronisz tej ekipy co
          wszystko pod siebie robi:/ bez pozdro:/
    • Gość: Wydział Oświaty Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:39
      Szanowny Internauto „get lost!!”

Przepisy dot. pomocy materialnej dla uczniów zostały dodane do Ustawy o
      systemie oświaty z mocą obowiązującą od 1 stycznia 2005 r. na podstawie ustawy
      z dnia 16 grudnia 2004 r. o zmianie ustawy o systemie oświaty oraz ustawy o
      podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. Nr 281, poz. 2781 lub
      www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/ust_161204.php ).
      Stypendium za wyniki w nauce lub za osiągnięcia sportowe może być udzielone
      przez szkołę na podstawie przepisu Art. 90g ww. ustawy. Stypendium to przyznaje
      dyrektor szkoły w ramach środków finansowych otrzymanych od organu
      prowadzącego. Wysokość stypendium ustala także dyrektor szkoły po zasięgnięciu
      opinii komisji stypendialnej i rady pedagogicznej oraz w porozumieniu z organem
      prowadzącym szkołę, przy czym jego wysokość nie może przekraczać kwoty
      stanowiącej dwukrotność kwoty, o której mowa w Art. 6 ust. 2 pkt 2 Ustawy z
      dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych, tj. kwoty 112 zł.
      Stypendium to jest wypłacane raz w okresie (semestrze). Stypendium za wyniki w
      nauce może być przyznawane uczniowi, który uzyskał wysoką średnią ocen w
      okresie poprzedzającym okres, w którym przyznaje się to stypendium. W tej
      sytuacji brak jest podstaw do przyznania absolwentowi szkoły stypendium w
      okresie następnego roku szkolnego za wyniki w nauce, jakie uzyskał w ostatnim
      semestrze przed otrzymaniem świadectwa ukończenia szkoły. Wypłata stypendium
      odbywa się w szkole. Wszystkie szkoły, które złożyły wnioski o środki finansowe
      na ten cel otrzymały je. W 2006 r. z budżetu miasta przekazano na stypendia
      motywacyjne do budżetów szkół środki finansowe w łącznej wysokości 224 582 zł.
      W sprawach bardziej szczegółowych dotyczących pomocy materialnej dla uczniów
      zapraszamy do bezpośredniego kontaktu mailowego: oswiata@um.zabrze.pl

Pozdrawiamy
      Wydział Oświaty Urzędu Miejskiego w Zabrzu
      • mario2 Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) 18.12.06, 12:02
        Szanowny Wydziale Oswiaty.
        czy poniedzialek 18.12, godz 10.38, to czasem nie jest dzien normalnej pracy?
        A praca to wykonywanie powierzonych sobie obowiazkow.
        Nie jestem pewien, czy do obowiazkow pracowniczych pracownika Wydzialu Oswiaty
        nalezy monitorowanie Forum GW.
        czy nowa pani Prezyden wie, ze pod jej skrzydlami urzenicy oplacani z naszych
        podatkow, uzywaja słuzbowych komputerow i laczy internetowych dla zabawy w
        sieci?
        Mialo byc inaczej, mialo byc ukrocenie swawoli urzedasow i co?
        Ano nic! dalej to samo i tak samo.
        Zapytanie w tej sprwaie przeslalem pod adres: prezydent@um.zabrze.pl
        • Gość: jadzia Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.06, 15:52
          i barzdo słusznie - zrób tak
      • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 19.12.06, 00:20
        Dziekuje za zainteresowanie problemem. Jako ze nie tylko ja jestem
        zainteresowany tym rozporzadzeniem to chce sie tutaj podzielic moimi
        watpliowsciami.
        Po pierwsze:
        "Stypendium za wyniki w
        > nauce może być przyznawane uczniowi, który uzyskał wysoką średnią ocen w
        > okresie poprzedzającym okres, w którym przyznaje się to stypendium. W tej
        > sytuacji brak jest podstaw do przyznania absolwentowi szkoły stypendium w
        > okresie następnego roku szkolnego za wyniki w nauce, jakie uzyskał w ostatnim
        > semestrze przed otrzymaniem świadectwa ukończenia szkoły. Wypłata stypendium
        > odbywa się w szkole. Wszystkie szkoły, które złożyły wnioski o środki finansowe
        > na ten cel otrzymały je."

Co rozumiemy pod pojeciem stypendium motywacyje? Bo jest tam nadmienione, iż
        chodzi o wysoką srednia, osiagniecia sportowe a co z Olimpiadami
        przedmiotowymi??Jeśli za nie nie przysługuje stypendium to wszystko będzie jasne.
        Niemniej jeśli w drugium semestrze drugiej klasy był ktoś np. Laureatem konkursu
        wojewódzkiego i otrzymał stypendium w grudniu w pierwszym semestrze trzeciej
        klasy to dlaczego ma nie dostać stypendium za wynik osiągniety w pierwszym
        semestrze trzeciej klasy?Olimpiady przedmiotowe mają swój regulamin i jeśli ktoś
        jest zorientowany to wie, iż etap szkolny i wojewódzki odbywa się w pierwszym
        semestrze a finał krajowy w drugim semestrze. Zazwyczaj tak jest. Jeśli ktoś
        awansował na poziom krajowy to uzyskał status laureata eliminacji wojewódzkich,
        czyli tak jakby wygrał jakiś konkurs kuratoryjny o zasięgu wojewódzkim np.
        Wygraj Brukselę czy podobny. Więc okres rozpatrywania powinien objąć drugi
        semestr drugiej klasy. Jeśli ktoś osiagnął coś we wspomnianym wyżej finale
        krajowym np status finalisty/laureata to można wziąć pod uwage pierwszy semestr
        trzeciej klasy i np. ten tytuł laureata wojewódzkiego. Ktoś powie że nie można
        dwa razy dostać stypendium za to samo osiągnięcie i wiem o tym doskonale,
        aczkolwiek zero razy też chyba nie można dostać bo to jest krzywdzące...chyba że
        chodzi tylko o średnią a konkursy przedmiotowe nie uprawniają do uzyskania tegoż
        stypendium, wtedy będzie wszystko jasne, ale napewno nie sensowne. Stypendium
        wypłacane jest raz w okresie i przykład który podałem pokazuje, iż jeśli ktoś
        miał "nieszczęcie" osiągnąć coś na poziomie krajowym to nijak nie należy mu się
        stypendium, bo za poźno są finały krajowe;)...czy to ma sens?? Ani za drugi, ani
        za pierwszy semestr się nie należy...czy ktoś to rozumie, widzi sens??

PS.Mario, odpusc...nie masz lepszego zajęcia??Przynajmniej interesują się
        problemem!!
        PS.2 "Ostatni semestr przed otrzymaniem świadectwa"...czyli pierwszy?? Więc ów
        tytuł laureata wojewódzkiego zazębi się z osiągnieciami / średnią z drugiego
        semstru drugiej klasy i to upoważniałoby do wypłaty tego stypendium. Czy nie
        prościej byłoby:
        a) wypłacać je do miesiąca po końcu każdego semestru;
        b) wypłacać je również absolwentom...??
        PS.3 Stypendium za wyniki w
        > nauce może być przyznawane uczniowi, który uzyskał wysoką średnią ocen w
        > okresie poprzedzającym okres, w którym przyznaje się to stypendium - czyli
        drugi semestr trzeciej klasy??
        Ten przepis to idealny przykład przejrzystości i jakści tworzonego prawa w
        Polsce.Sad but true...pozdrawiam zainteresowanych i WO!
    • Gość: a Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 18.12.06, 17:37
      Bardzo słuszna uwaga,tym bardziej ,że tylko nasz wydział tak to
      interpretuje,inne miasta wypłacaja w takich sytuacjach stypendia,jest to tylko
      mylne stanowisko naszego miasta.
      • Gość: abc do mario2 IP: *.zabrze.net.pl 18.12.06, 20:10
        mario2 ale jesteś upierdliwy! Ja z zainteresowaniem przeczytałam informację o
        przyznawaniu stypendium, myślę,że to dobrze,że została sprawa wyjaśniona przez
        właściwe osoby.Widocznie ktoś poinformował któregoś z pracowników WO o
        istniejącym poście do Wydziału stąd ta odpowiedź.
        • Gość: get lost!! Re: do mario2 IP: *.stk.vectranet.pl 19.12.06, 00:25
          A rozumiesz coś z tego?? Moje wątpliwości tylko troche się rozwiały...pisze
          tutaj żeby inni zainteresowani zrozumieli/wytłumaczli lub dowiedzili się conieco
          o o tym mechanizmie.Pozdrawiam!!
          • Gość: ? Re: gest lost! IP: 83.16.17.* 19.12.06, 18:45
            Jeżeli masz dalsze wątpliwości, to po prostu idź do Wydziału Oświaty, a tam
            napewno otrzymasz wyczerpujące wyjaśnienie Twojej sprawy.
    • Gość: ddd Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 19.12.06, 18:47
      niestety tam tylko jedna i ta sama odpowiedź,dziwne że w innych miastach na
      podstawie tych samych przepisów można
      • Gość: ? Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: 83.16.17.* 19.12.06, 18:53
        Nie należy nikogo posądzać o złą wolę. A moze w Zabrzu jest ta sprawa
        prawidłowo rozstrzygana!. Dlatego warto iść do WO wyjaśnić wątpliwości bądż
        odwołać się od wydanej decyzji.
        • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 19.12.06, 22:48
          Nie chodzi mi o kase generalnie, bo nawet gdybym ja dostał to i tak jest za
          poźno najprawdopodobniej, a poza tym uproszona torba barszczu smakuje śrenio,
          chodzi tylko o zasade, mechanizm, pisze na forum bo jak widzisz więcej osób jest
          zainteresowanych. Szkoda że Mario2 sie przysłużył sprawie i najpewniej Wydział
          Oświaty już mi tu nie odpisze, a Mario2 dumny z siebie napina sie w fotelu.
          Kolego, po co sie odzywałeś??
          • mario2 Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) 20.12.06, 13:03
            Kolegow to sobie moze poszukaj miedzy rowiesnikami. Swin razem nie pasalismy.
            Zreszta czynnosc ta pewnie i tak przeroslaby twoje umiejetnosci, kwalifikacje i
            mozliwosci percepcji.

Poza tym jedno- nie zycze sobie by z moich podatkow oplacany urzedas bawil sie
            w czasie godzin pracy w internecie. Jak Pani Prezydent chce, by ktos z Jej
            urzedasow odpowiadal na zapytania, interpelacje itp dotyczace Jej "dzialan" lub
            dzialan Jej urzednikow, niech ustanowi instytucje rzecznika prasowego :)
            • Gość: urzędnik Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 11:10
              W urzędzie miejskim są wyznaczone osoby do przeglądania stron wirtualnych
              dotyczących problemów poruszanych przez internautów związanych z pracą urzędu
              (np. tego forum) - osoby te są odpowiedzialne, aby poruszane problemy dotyczące
              urzędu czy danego wydziału zgłaszać zwierzchnikowi i udzielać (po jego zgodzie)
              stosownej, wyczerpującej odpowiedzi. Jest to zgodne z prawem i odpowiednimi
              rozporządzeniami w kwestii działania "wirtualnego" urzędów. Tyle w kwestii
              formalnej czy urzędnicy mają prawo zabierać głos "wirtualny" w sprawach
              związanych z urzędem. Mamy w końcu XXI wiek i jeśli ktoś ma problem, może
              poszukać pomocy na stronach internetowych - nie trzeba ze wszystkim biegać do
              urzędu :)
            • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.06, 12:39
              Tobie mama kiełbase na szyi wieszała, żeby psy się chciały z Tobą bawić, bo
              dzieci nie chciały i o moich kolegów się nie martw. Poza tym w pasaniu świń
              napewno bym był gorszy ponieważ w Twoim CV pewnie masz długi okres w tym
              zawodzie. Jak mawiał Mark Twain...znasz go??Czy przy pasaniu świnek miałeś
              kontrol i nie mogłeś czytać?? Niemniej, jak mówi Mark Twain: "nie spieraj się z
              idiotą, najpierw sprowadzi Cie do swojego poziomu, a później pokona
              doświadczeniem" Kto chce tan zrozumie, kto nie jego problem. Panie Mario2 czemuś
              taki czepliwy??Kurde raz w zyciu urzad sie dobrze spisal a Ty cos bredzisz o
              surfowaniu w internecie, to jest forum miejskie a nie np. Szatan,Krew i Flaki:/
              to nie Twoja kasa poszła się paść(może na Twoje pastwisko ze świnkami) a
              moja...wiec luzuj,pozdrawiam
              • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.06, 14:00
                No ale dalej nikt mi nie wyjaśnił moich wątpliwości...lepiej byłoby tu
                odpowiedzieć na te pytania, żeby więcej osób zrozumiało te zagmatwane
                rozporządzenie...
                • Gość: kazimierz Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 20:23
                  Boś Dupa
                  • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 21.12.06, 21:16
                    Aleś mi pojechał...przynajmniej znam takie trudno słowo jak stypendium i tyczyło
                    się ono kiedyś mnie, to, że ciagle w domu słyszysz od wszystkich żeś dupa, to
                    nie moja wina, naprawde...
                    • Gość: , Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.06, 22:16
                      Po otrzymaniu pisemnego postanowienia o wszczęciu dochodzenia/śledztwa wypełnij
                      formularz na stronie Allegro.
                      • Gość: uuuu Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 23:40
                        jestes nie-nor-ma-lny
            • Gość: Szpieg Mario2 to Janusz Kurek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 22:40
              Znany zabrzanin, pełen chamstwa i wulgaryzmu, to on przyłazi do UM i wyjada
              "Grześki", a zawsze gada, że radni i urzędnicy żyją z JEGO podatków...Czyżby to
              Pan, Panie Januszu?
    • qwerty159 Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) 08.01.07, 10:37
      Faktycznie, przydałaby się aktualna wykładnia tego zagadnienia, tożsama
      merytorycznie z wykładniami wydziałów oswiaty gmin ościennych.
      • Gość: as Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.zabrze.net.pl 08.01.07, 12:05
        A naczelnik Gąska to niech już zwija manatki,bo garb coraz większy mu rosnie od
        skłaniania się urzędującym władzom. To taki dwulicowy człowiek !
        • Gość: zyx Re: Brawo dla... IP: *.zabrze.net.pl 08.01.07, 12:55
          Gawron,Gołubowicz,Góra,Gerlich,Gregorczyk,Gąska,...KTO nastepny.
          • Gość: zombie Re: Brawo dla... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 17:35
            dziwnym trafem wszyscy są na "G" .....
          • Gość: auuuu Re: Brawo dla... IP: *.stk.vectranet.pl 09.01.07, 08:39
            jeszcze pani Garmasz:-)
        • Gość: ? Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: 83.16.17.* 08.01.07, 17:21
          Do asa! Co Ty masz do Pana A.Gąski.? Na szczescie większość uważa, że to osoba
          kompetentna, właściwy człowiek na właściwym miejscu, a przy tym grzeczny,
          uprzejmy i życzliwy ludziom. Dobre wychowanie, to wielka zaleta, a nie ujma!
          • Gość: as Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.zabrze.net.pl 08.01.07, 19:21
            hahaha ! zyczliwy ludziom- śmiechu warte !
          • Gość: as Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.zabrze.net.pl 08.01.07, 19:21
            hahaha ! zyczliwy ludziom- śmiechu warte !
            • Gość: ? Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: 83.16.17.* 08.01.07, 19:31
              No cóż. Jeszcze sie taki nie narodził, co by wszystkim dogodził, a malkontenci
              też się zdarzają... zawsze potrafią znaleźć dziurę w całym...
              • Gość: get lost!! Re: Brawo dla wydziału oświaty(sic!!) IP: *.stk.vectranet.pl 09.01.07, 00:22
                Skończcie z tym słodkim pierdzeniem, kasa poszła się paść a ja słucham, że jakiś
                kolo jest życzliwy, jak dla mnie może tam siedzieć i sam G. Bush albo Salma
                Hayek byle nie było wałów i takich akcji jak ze stypendium. Inne miasta umieją
                to rozwiązać na korzyść ucznia, a u nas?? Na co ta kasa poszła? Napewno nie na
                innych uczniów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka