Dodaj do ulubionych

jakie inne leki

IP: *.15-2.cable.virginmedia.com 10.09.10, 09:46
witam,zajrzalam na ten forum z nadzieja ze znajde jakies wskazowki jak radzic sobie z ta okropna przypadloscia.jakies dwa lata temu mialam straszne migreny,wyladawalam u neurologa,najpierw przepisal mi jakis lek dorazny ktory mi nie pomagal(nie pamietam nazwy),pozniej przepisal mi divascan.jednak caly czas jak mialam ataki bralam ketanol,w zaleznosci od sily tego ataku ketanol m ipomagal lub nie.nie mniej jednak po divascanie bole ustaly i tak do chwili obecnej,gdyz znowu sie zaczelo.od jakiegos tygodnia miewam ataki,biore ketanol,znalazlam tez divascan z tamtego czasu(sprawdzilam waznosc),i juz myslalam ze pomogl mi jak wtedy,az do dzisiejszej nocy,bo takiego ataku niemialam od 2 lat.nawet ketanol mi nie pomogl.chcialam zapytac jakie inne leki sa jeszcze skuteczne tak naprawde(aspiryna wogole na mnie dziala)tym bardziej ze mieszkam w uk i narazie nie moge jechac do polski do swojego neurologa.nie wiem co zrobie gdy bede miala takie ataki dluzej,bo sa nie do zniesienia,i tego divascanu nie mam juz za wiele,ketanol tez mi sie konczy.
Obserwuj wątek
    • maadga Re: jakie inne leki 10.09.10, 11:01
      Divascan to nie jest lek doraźny należy go brać stale wtedy może poóc lub nie. Najlepsze są leki z grupy tryptanów, ale to już na receptę. Jeśli jakiś nie pomoże to należy szukać innego tryptanu, który da ulgę w bólu.
      • minniemouse Re: jakie inne leki 11.09.10, 02:16
        Witam!
        A gdzie jestes w UK? moze tam tez jakis dobry neurolog tylko musialabys "posurfowac po necie" i zalogowac sie na jakims forum stamtad zeby dostac jakis rekomendacje od pacjentow.

Divascan popieram jest lekiem do brania CODZIENNIE, jako ze jest to lek PROFILAKTYCZNY a wiec jego zadaniem jest zapobiegac napadom migreny.
        aby dzialal skutecznie (no w miare :) )
        to jego poziom w organizmie musi byc na pewnym.... ekhm poziomie (slow mi brakuje) a to dzieje sie dopiero po jakis 2-3 tygodniach brania i dalej.

W miedzyczasie, poniewaz nie ma tak dobrze ze migreny magicznie na zawsze ustepuja,
        przygodne migreny zwalczamy czym sie da, bedac na leku zapobiegawczym caly czas.

Prawda jest taka ze nie ma takiego leku profilaktycznego ktory by w 100% a nawet 90%-80%
        zlikwidowal napady, a w kazdym razie bardzo rzadko trafiaja sie tacy szczesliwcy
        wiec cieszymy sie jak ilosc napadow redukuje sie w ogole a ich sila- slabnie.

Z naszego forumowego doswiadczenia wynika za najbardziej skuteczne leki w zapobieganiu migreny to Topamax (topiramat), neurotin (gabapentin), betablokery, i popularny jest rowniez Divascan, i inne.
        Mamy nawet o tym watek ale nie pamietam juz pod jakim tytulem, ale jak wrzucisz Topamax w wyszukiwarke, to znajdziesz raz dwa.

Na przerywanie napadow polecam tryptany, wydaje mi sie ze w UK sa pokryte,
        jesli lekarz nie widzi p/wskazan to jesli napady sa szczegolnie uciazliwe do zwalczenia sprobuj wziac tryptan razem z lekiem p/bolowym,
        np wlasnie z ketonalem (jesli nie ma niepozdanych interakcji, a nie pamietam w tej chwili)
        albo np naproxen, Advil. ale te wszystkie szkodza bardzo na zoladek wiec uwazaj.

Minnie
    • nessie-jp Re: jakie inne leki 11.09.10, 03:48
      Zapytaj w aptece o paracetamol z kodeiną (Solpadeine, Solpadol, Tylenol, Co-Codamol) w formie dostępnej bez recepty. To są leki do doraźnego brania, raczej jak najrzadziej.

Równie skuteczny jest ibuprofen z kodeiną i kofeiną, ale nie wiem, pod jaką nazwą byłby w UK
    • annthonka Re: jakie inne leki 11.09.10, 07:12
      W UK masz tryptany nawet bez recepty. Lek nazywa się Imigran Recovery. W linku masz napisane co i jak.

www.migraine.org.uk/index.php?sectionid=158
      • Gość: Małgosia Re: jakie inne leki IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.10, 08:57
        Witam, ja na migrenę choruję 25 lat.Migrena jest dla mnie horrorem.Od 3 lat biorę w razie ataku lek CINIE 50.Przy słabszym bólu dzielę tabletkę.Cieszę się,że jest taki lek ,pomaga mi na mocne bóle.Kosztuje 50 zł 6 sztuk tabletek 50 mg.Są również po 2 tabletki za 20 zł.Polecam i życzę zdrowia.
      • Gość: gosiah84 Re: jakie inne leki IP: *.range81-151.btcentralplus.com 21.01.11, 22:33
        annthonka imigran nie dziala,bralam przez 2 lata i nic,lekarz powiedzial po roku zebym sie nie zrazala bo potrzeba przy migrenie czasu,mhm...dooopa:)
    • Gość: gosiah84 Re: jakie inne leki IP: *.range81-151.btcentralplus.com 21.01.11, 22:30
      witam,po pierwsze KETONAL a nie ketanol,po drugie mam dokladnie taki sam problem,na mnie rowniez nie dziala ketonal 100mg,mam migreny odkad pamietam,bole zaczely sie juz w podstawowce(!) z roku na rok bol byl bardziej intensywny,bralam juz chyba wszystko co jest dostepne tutaj bo tez mieszkam w uk,na mnie w miare dziala solpadol,tramadol(ale mam mdlosci wtedy) co-codamolu nie polecam,kiedys wzielam i wymiotowalam 2 dni z rzedu:(
      czasem bole sa tak straszne ze musze wziac OXY CONTIN(oxykodon) albo oxy norm 10mg,pomagaja ale to sa juz hardcorowe tablety(oxykodon jest 2 razy silniejszy od morfiny) i nie ma wtedy opcji ze moe cokolwiek zrobic,leze jak trup przez 2 dni:((
      • minniemouse Re: jakie inne leki 22.01.11, 02:50
        OXY CONTIN(oxykodon

Oxycontin to nie jest oxykodon,
        Oxycontin to jest lek z tej samej "branzy" ale jest to formula rozpuszczajaca sie powoli
        tzw time release czyli jedna tabletka 40mg albo 80mg ktora bierze sie RAZ DZIENNIE i ona sie rozpuszcza w zoladku przez 24 godziny

a oksyKODON to sa tabletki doustne dzialajce srednio przez 4-6 godzin, w roznych dawkach 2.5- 5- 7.5- 10 -20 -30mg.

tez to biore, ale samo mi nie pomaga, lub rzadko, biore w polaczeniu z tryptanem.

trudno tez powiedziec ze to jest dwa razy mocniejsze od morfiny - wszystko zalezy od dawki
        i od jak pacjent reaguje na lek.

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka