12.10.10, 12:22
Odkąd cierpie na migrenę- mniej więcej od 10 lat- nie używam perfum, bo wszelkie mocne zapachy wywołują u mnie atak.
Jednak ostatnio zapragnęłam kupić sobie jakiś nowy, świeży zapach na wyjątkowe okazje. Najgorsze jest to, że, boję się testować zapachy na sobie w sklepie, bo na 100% dostane migreny. Zwłaszcza, że nie wiem czego szukać i pewnie dość duzo czasu musiałabym spędzić w perfumerii. I teraz prośba do Was- czy możecie polecić mi jakies fajne, lekkie, świeże perfumy, których używacie i nie wywołują u was migreny? Wiem, że to kwestia gustu i współgrania zapachu ze skórą; ale wasze rady pozwolą mi zawęzić krąg poszukiwań; a co za tym idzie czas spędzony w przesyconych zapachami perfumeriach.
Tak więc szukam świeżego, lekkiego zapachu, który pachnie czystością. Nie może byc ciężki, słodki, pudrowy czy mdły.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: perfumy 12.10.10, 15:48
      Nigdy nie miałam perfum
      • stef63 Re: perfumy 12.10.10, 18:35
        Ja niestety też nie mogę używac perfum, bo zaraz mnie dopada migrena. Wystarczy, że jakiś czas przebywa koło mnie osoba mocno wyperfumowana i kończy się to dla mnie migreną.
        Perfumy odpuściłam już chyba na zawsze.
    • jahreshka Re: perfumy 12.10.10, 20:43
      Ja od lat używam perfum Kenzo, takich z maczkiem. Był czas, że tylko one nie wywoływały u mnie migren.
      A jak chcesz potestować perfumy w domu, to poproś kogoś o wizytę w perfumerii (też nie lubię!) i przyniesienie Ci próbek. Wcześniej poczytaj w necie opisy zapachów. Może trafisz w ten sposób na jakiś "swój".
      • minniemouse Re: perfumy 12.10.10, 23:56
        Jedyne perfumy ktore moge uzwyac w miare bezpiecznie to Donna Karan Cashmere Mist

potem, jak sie bardzo dobrze czuje- Jadore Dior

Minnie
    • annthonka Re: perfumy 13.10.10, 10:20
      Z perfumami niestety jest tak, że to co jednemu pasuje, u drugiego wywoła migrenę, więc niestety musisz próbować sama. Takim lekkim (i przy okazji niedrogim) zapachem, który przychodzi mi do głowy jest Green Tea Elisabeth Arden, ale czy Ci się spodoba to nie wiem. Widziałam go nawet ostatnio w Superpharm, a tam nie pachnie tak intensywnie jak w klasycznych perfumeriach.

Ja perfumy wprawdzie uwielbiam, ale boję się używać nawet jeżeli dobrze się czuję, bo jeżeli migrena dopadnie mnie w trakcie dnia, to nawet najlżejszy zapach, który mam na sobie powoduje jeszcze gorsze katusze.
    • niwa12 Re: perfumy 13.10.10, 14:31
      już widzę, że Twoja prośba nic Ci nie pomoże.
      Minnie napisała,że Jadore Dior jest ok. Ja nie toleruję tego zapachu.
      Lubię perfumy i niestety niektóre zapachy mogą wywołać mega migrenę. Ale niektóre zapachy nieźle toleruję.Ostatnio używam i nie męczy mnie chance chanel
      Musisz sama coś znaleźć dla siebie.
      • Gość: leo Re: perfumy IP: *.gdynia.mm.pl 13.10.10, 19:47
        BurberryTouch są dosyć delikatne.
        • mika_1 Re: perfumy 20.10.10, 22:56
          Taki wątek już był, nie raz.
          Nie ma reguły z perfumami. Świeżak, typu Pure Jil Sander wywołuje u mnie atak z wymiotami i innymi sensacjami, a zapach ogólnie uważany za mega killera, czyli Jungle Elephant Kenzo jest przeze mnie tolerowany nawet w dużych ilościach. Coś u jednego się sprawdza, niekoniecznie posłuży Tobie. Trzeba testować, testować, cierpieć, testować, cierpieć, cierpieć itp itd itp... ;)

Dodam, że kolekcjonuję perfumy i od ponad roku jedynie patrzę na flakony, bo niczego nie mogę użyć - od razu kończy się to wymiotami. Taka karma... ;)
          • Gość: Ona q IP: *.222.250.245.spray.net.pl 26.10.10, 19:32
            Proponuję kupić sobie w jakiejś perfumerii internetowej kilka próbek zapachów. Nie wydasz dużo a sam wypróbujesz, który najbardziej Ci odpowiada. Ja polecam D&G Light Blue.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka