Dodaj do ulubionych

Przewlekła migrena

17.05.14, 14:47
Witajcie ponownie, u mnie bez zmian jeśli chodzi o migreny :( Wybrałam się w końcu do neurologa i stwierdził migrenę mieszaną, z aurą i bez. Zastanawiałam się kiedyś skąd mam ciągłe błyski i plamki (bez bólu). Chyba w jakimś wątku też poruszałam tę kwestię. Wychodzi na to, że mam przewlekłą migrenę z bólami i bez. Oprócz tryptanów lekarz zapisał epiramat, skierowanie na rezonans i eeg. Czytałam o skutkach ubocznych epiramatu i się troszkę ich obawiam...ale spróbuję.
Napiszcie jak znosicie ten lek, czy są osoby które nie mają żadnych skutków ubocznych, czy to niemożliwe. I czy każda dawka niesie za sobą skutki uboczne? Ja zaczynam od 25 mg przez 2 tyg, potem zwiększam o kolejne 25mg.
pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: Przewlekła migrena 18.05.14, 01:13
      Ja zwiekszalam co poltora miesiaca, co dwa aby zminimalizowac efekty.
      im wieszka dawka tym robilam dluzsze odstepy ze zwiekszaniem dawki bo to jednak
      na poczatku, zanim organizm sie przyzwyczai do sennosci i platania jezyka i sklerozy
      to troche meczy. potem juz sie unormowalo i bylo dobrze, migreny sie zmnieszyly o jakies 30% -40% co w moim przypadku juz bylo wielka ulga.
      teraz po kilku latach jest dobrze, nie odczuwam ze to biore.
      dobrze sie po tym spi.
      ja biore wszystko na raz na noc, przed snem, bo w dzien za bardzo mnie otumanialo.
      a tak, najgorsze przespie i w dzien jest OK.

Minnie
      • azkk Re: Przewlekła migrena 19.05.14, 12:20
        Dzięki za odpowiedź, czyli jest szansa że skutki uboczne, jeśli się pojawia to po jakimś czasie ustąpią? Czy będę musiała już go brać na stałe? Co bedzie jak przerwę leczenie epiramatem?
        • ach_dama_byc_z_kanady Re: Przewlekła migrena 20.05.14, 02:18
          Tak, do skutki uboczne zwykle ustepuja. jak dlugo? to zalezy od ciebie, od migreny.
          jak pomaga, to mozna brac wiele lat.
          wazne jest - bardzo wazne - aby ZAWSZE popijac lek pelna szklanka wody aby wyplukiwac nerki. nie skou, nie coli, nie gazowanej -WODY,
          im wiecej wody tym lepiej. ja popijam o.4-5 L.

Przerywac nagle nie mozna, nalezy wycofac sie rownie powoli jak zaczyna sie brac,
          inaczej mozna dostac ataku jak w epilepsji.
          Co bedzie? trudno powiedziec, moze migreny wroca. miejmy nadzieje ze nie.

Minnie
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Przewlekła migrena 20.05.14, 02:19
            oops mialam wyrzucic *do* :)

M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka