Dodaj do ulubionych

pomocy plz!!

28.08.04, 22:36
Jestem nowy tutaj bo od nie dawna mam migrene, i mam pytanko w zwiazku z tym.
Obserwuj wątek
    • habusz Re: pomocy plz!! 28.08.04, 22:40
      kurde za szybko nacisnolem :\ pytanie dosyc banalne ale wato sprobowac: Czy jest jakis sposob na to cholerstwo?????????? o lekach nie moze byc mowy bo do lekarza ide za dwa dni :\ cos co by chociaz troche pomoglo.... troszeczke ..... kapenike :\ co wam pomaga?
      • 5krynia Re: pomocy plz!! 28.08.04, 22:50
        Od dawna tak cierpisz?Jesteś przekonany,że to migrenka?Są różne bóle głowy.
        Jeżeli zwykły to każdy środek przeciwbólowy powinien pomóc,a w migrenie ratuję
        się czopkami,które nie wiele pomagają.Krótko mówiąc, muszę ból przeleżeć i
        przecierpieć ,aż sam minie.Trwa min.3 doby,mdłości ,wymioty,ból gałek
        ocznych,światłowstręt,reakcja na zapachy i hałas.A jak to przebiega u Ciebie?
        • marialudwika Re: pomocy plz!! 28.08.04, 23:57
          Najlepiej te makabre przespac,jak sie spi to nie boli.Zaslonic okno,unikac
          swiatla i innych bodzcow jak halasy i zapachy.Silny srodek przeciwbolowy.Jak
          bedziesz juz mogl sie ruszyc idz do lekarza po Maxalt lub imigran lub....bo sa
          to leki na recepte.Pozdrawiam
          ml
          • venus22 Re: pomocy plz!! 29.08.04, 02:41
            Niestety ze wzgledu na nieznane przyczyny migreny, nie ma na nia lekarstwa,
            leczy sie ja objawowo - profilaktycznie i doraznie.

Do profilaktyki zalicza sie unikanie bodzcow, oraz stosowanie lekarstw
            zapobiegajacych migrenom, doraznie w razie ataku- srodki p/bolowe.
            Najskuteczniejsze w tej chwili na migreny sa leki z grupy tryptan - Maxalt,
            Zomig, Imigran (tak ja wspomniala juz ML).
            Nie sa one 100% skuteczne ale do tej pory jestto najlepsze co wymyslili :)

Oprocz tego w Ameryce Pln. stosuje sie od lekkich srodkow p/bolowych dostepnych
            bez recepty do narkotycznych, ale w Polsce pod tym wzgledem jest chyba inaczej.

Osobiscie miewam takie ataki ze sam tryptan nie wystarczy wiec biore kombinacje
            tryptan + paracetamol z kodeina. Ale moje ataki potrafia byc piekielne.
            Najwazniejsze moim zdaniem jest unikanie bodzcow, czyli jedzenia zawierajacego
            tyraminy, sulfaty, nitraty i inne substancje, jest tego sporo niestety.
            Aby dojsc jakie produkty nam szkodza, trzeba zalozyc "pamietnik" i szczegolowo
            zapisywac co jemy i pijemy przez kilka miesiecy, i na pewno cos sie wyjasni.
            Nie kazdy migrenik reaguje na to samo.
            Oprocz jedzenia, migrene moze wywolac (pobudzic) zapach, swiatlo, halas,
            wysypianie sie, zbyt krotki sen, hormony (U mezczyzn testoteron-chyba), zmiany
            pogody i klimat.
            Nawet wycieczka w gory z powodu zmiany wysokosci moze wywolac u niektorych atak.

Sport chociaz jak najbardziej polecany, u niektorych migrenikow moze powodowac
            tzw exertion headache czyli bol glowy z wysilku. Trzeb wiec uwazac i wybrac
            taki sport ktory nie przynosi wiecej szkody niz pozytku..

(na marginesie - np. plywanie jest dobre ale znowu zapach chloru w basenie moze
            byc przyczyna migren)
            (exertion headache- taki rodzaj bolu glowy moze wywolac takze np wchodzenie po
            schodach)

Nie kazdy neurolog specjalizuje sie w migrenie, dobrze jest wiec znalezc
            takiego ktory sie na tym zna.

Witamy na forum i zapraszamy do dzielenia sie zyciem z migrena! :)

Venus

• habusz Re: pomocy plz!! 29.08.04, 15:24
      Dzieki wilekie za odpowiedz, ale najgorsze jest to ze przy tym sie nie da zasnac i to mnie budzi ze snu.A ze to jest migrena to nie mam watpliwasci poniewaz zgadzają mi sie wszystkie objawy łącznie z aurą. Widoczne dane mi jest cierpiec :\
      • venus22 Re: pomocy plz!! 29.08.04, 20:44
        Wiesz lekarz moglby ci przepisac srodek nasenny ale watpie czy w Polsce sie tak
        da.
        Ze srodkiem nasennym wiaze sie niebezpieczenstwo uzaleznienia, z drugiej strony
        cierpienie jest straszne i jesli mozna by go uniknac przez sen..

Venus
    • botazka Re: pomocy plz!! 30.08.04, 11:06
      Witam! jesli masz w pobliżu sklep zielarski to polecam'GAN MAO TONG
      PIAN"malutkie tabletki ziołowe brać 2,3,lub 4 tabletki zależnie od nasilenia
      bólu co 4godziny nie dają skutku ubocznego w postaci bólu i gniecenia w żołądku
      ja już nie wierzę w żadnego lekarza od lat próbowałam wszystkiego i różnych
      kombinacj leków aż trafiłam na te niepozorne tabletki które na mnie działają
      wyśmienicie od 2lat.Pozdrawiam
      Ps> a swoją drogą jestem ciekawa czy ktoś komu je poleciła na tym forum już ich
      spróbował ? odezwijcie się!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka