Dodaj do ulubionych

Lidokaina- nowa terapia

28.03.15, 21:19
Opisuje to Newsweek:
www.newsweek.pl/nowa-metoda-leczenia-migreny,artykuly,358919,1,z.html
jest tylko czesc dostepna, calosc nieco dluzsza w tygodniku.
Ale artykul byl krotki, w zasadzie wiecej bylo o tym, ze bardzo skuteczne i ze za jakis czas dopiero bedzie w sprzedazy masowej.
Zadziwiajace jest w tym to gdzie zlokalizowali zrodlo bolów - zwoje u nasady nosa. Cewnik z lidokaina je blokuje.

W sieci nie ma o tym jeszcze za wiele. Generalnie te zwoje nerwowe odpowiadaja za wiekszosc bolów głowy, w tym migrenowe ale nie wszystkie. Mozna obejrzec juz krotki filmik jak to dziala:
www.youtube.com/watch?v=U6jlHu5f9Do&list=PLD1E44F086650237F&feature=share&index=10
Wylacza ból w 5 minut, ale faktycznie trzeba na to bedzie poczekac :(
Obserwuj wątek
    • contango Re: Lidokaina- nowa terapia 28.03.15, 21:39
      Lidokaina jest stosowana w Polsce - na kilka minut znieczula się nią zęby, oczy, czy nos.
      Są dostępne spraye, ale to działa do 15 minut. Do migreny min 4% roztwory są potrzebne.
      A ten cewnik potrafi wg. tego filmu wyłączyć nerw nawet na miesiące, ale trzeba będzie chodzić do lekarza na wstrzyknięcie. Oby rzeczywiscie działanie takie się potwierdziło
    • maadga Re: Lidokaina- nowa terapia 30.03.15, 08:32
      Bardzo ciekawe ile to będzie kosztować, chętnie bym wypróbowała tę metodę.
      • minniemouse Re: Lidokaina- nowa terapia 02.04.15, 02:50
        jest to jedna z opcji leczenia bolu, na ile bedzie skuteczna to sie okaze.
        tez jestem bardzo ciekawa jak to wyjdzie w "praniu".

Minnie
    • klaudyna108 Re: Lidokaina- nowa terapia 12.03.16, 16:40
      Wiele lat temu, w 1999 roku, lekarz pierwszego kontaktu nie mógł sobie poradzić z moją migreną, bólem, wymiotami ect. Zrobił mi kroplówkę z lidokainy (tak przynajmniej twierdził) i po tym powoli zaczęła mi mijać migrena. Już w połowie kroplówki chyba mnie głowa całkiem przestała boleć, a na koniec zasnęłam i rano było ok. więc sprawdzam ten lek, oczywiście jak zwykle przetestuje na sobie. I dam znać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka