monia515 25.07.05, 14:08 Dzień dobry. Czy ktoś z Was stosował ten lek? Jak działa? Szybko? Czy wystąpiły jakieś działania uboczne? Pozdr. Monika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monia515 Re: sumamigren 25.07.05, 14:13 I jeszcze coś. Lekarz przepisał mi divascan- lek długoterminowy- czy pomógł Wam? Mam dylemat- bardzo intensywnie staram się o dziecko, leczę się od 12 lat na niepłodność. Czy mogę stosować divascan w takim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
akkra Re: sumamigren 25.07.05, 19:11 Cześć Monika - ja stosuje sumamigren 50 mg i pomaga mi po około 30-45 min., tak samo zresztą jak imigran. Na poczatku leczenia neurolog przepisał mi divascan, ale mi nie pomógł, niestety :-(((( Wiem na pewno, że tryptanów (sumamigren i imigran) nie wolno stosować w ciąży - tak piszą w książkach o migrenie, natomiast na ulotce, jest taki passus: "może być stosowany w ciąży tylko wtedy, gdy zdaniem lekarza potencjalne korzysci dla matki przewyższają ryzyko szkodliwego wpłwu na półd" (cytat z ulotki sumamigrenu). Myślę, że musisz przeczytac ulotkę divascanu w aptece lub się dowiedzieć od lekarza, kiedy nie można go stosować. Wydaje mi się, że nie powinno się brać divascanu w ciąży, ale nie jestem pewna. Myślę, że najlepiej byś zrobiła, pytając się neurologa, jakie leki możesz stosować. Z doświadczenia wiem, że pytanie o to ginekologa nie ma sensu - nie orientują się zazwyczaj w lekach przeciwmigrenowych - mój wyciagnał liste leków i zaczął czytać opisy ;-))) Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
maadga Re: sumamigren 29.07.05, 12:12 O ile dobrze pamiętam to divascanu nie wolno brać w czasie ciąży, a także powinien być odstawiony minimum 3 miesiące przed planowaną ciążą (mnie zalecała lekarka 6 miesięćy tak dla pewności). Ja w sumie nie brałam tego leku właśnie ze względu na planowaną ciążę. A muszę powiedzieć że w czasie ciąży (z pominięciem 1 i 6 miesiąca miałam spokój z migrnami, a w tych dwóch miesiącach były dużo słabsze niż normalnie). Ja się śmieję z rodzinką, że powinnam być pernamentnie zaciążona ;)). Odpowiedz Link Zgłoś
syrka1 Re: sumamigren 25.07.05, 21:15 na mnie sumamigren działa słabo a wrecz wogóle :((( ale podobno 10 % migrenowcow nie reaguje na ten lek. Czasami dzialal ale usypial na 6 godzin niezaleznie od pory dnia,czulam sie jak nacpana :( myslalam o imigramie w czopkach, niby to samo ale moze co innego, no nie wiem. Poza tym po sumamigrenie tak dziwnie mnie szuszylo w gardle hmm. Divascan tez bralam ale w polaczeniu z polomigramem przez okolo 3 miechy no i w sumie troche pomagalo, ale zrobilam sie niezla kulka ( utylam, apetyt mialam jak wilk), ale to chyba po polomigramie a co do ciazy, to faktycznie lepiej z neurologiem niz z ginekologiem. a moze w czasie ciazy migreny pojda precz, bo u czesci kobiet tak sie zdarza, wiec problem zniknie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: sumamigren 25.07.05, 21:22 Zdecydowanie przed ciaza znajdz sobie neurologa do ktorego bedziesz miala zaufanie i najlepiej ktory specjalizuje sie w migrenach. W ciazy przewaznie unika sie brania czegokolwiek ale w przypadku silnych migren czasem trzeba. na pewno neurolog posiada lepsze rozeznanie w dziedzinie lekow neurologicznych i koniecznosci ich stosowania w ciazy niz ginekolog. Idealnie by bylo gdyby obaj (oboje?) lekarze byli w kontakcie np telefonicznym. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
monia515 Re: sumamigren 26.07.05, 15:15 Dziękuję bardzo. Jesteście super! Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
rraavv Re: sumamigren 01.08.05, 11:17 Czesc! Przetestowalem sumamigren na sobie jakies 10 miesiecy temu. Pomagal mi bardzo sprawnie, ale niestety pojawily się skutki uboczne - obnizenie nastroju. I to dosyc powazne - to byla juz chyba lekka depresja. Bardzo zle sie czulem. Dlatego dosyc szybko wrocilem do imigranu. Niestety musze przeplacac - ale za to nastroj jest ok :) Pozdrawiam, korek Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: sumamigren 01.08.05, 14:28 Na mnie Sumamigren działa tak samo jak Imigran. Więc biorę Sumamigren. A co do obniżenia nastroju, to nie zauważyłam wielkiej różnicy. Przy jednym jak przy drugim mam zawsze obniżony nastrój, czuję się zmęczona i senna. Ale do momentu trwania bólu, kiedy ból odchodzi, to jestem tak szczęśliwa, że zaraz wraca mi ochota do życia :) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia_fruzia1 Re: sumamigren 01.08.05, 15:10 Hej, Ja tez biore sumamigren. Pomaga po jakis 45-60min, ale po jakis 8-9 godzinach bol wraca. Moze juz nie jest tak silny jak wczesniej, ale kusi zeby wziac jeszcze jedna tabletke. Mam pytanie czy u was jest podobnie, tzn. czy sumammugren tylko przerywa u was bol czy likwiduje go calkowicie. ps. wlasnie dzis o 5 nad ranem zbudzil mnie potezny bol glowy, wzielam sumamigren. nie bolalo do 14 a teraz niestety wielki come back. Ale na raziue probuje si eratowac neopyrin 2 tabletki. Zawsze mama nadzieje ze to tez cos pomoze:) Zobaczymy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kena1 Re: sumamigren 01.08.05, 15:42 U mnie jest podobnie: Sumamigren (zresztą inne tryptany też) tylko przerywa ból, powiedzmy na pół dnia, czasami trochę dłużej, a później ciąg dalszy migreny. I tak przez 2-3 dni. Nie zauważyłam żadnej różnicy między Sumamigrenem a Imigranem (to to samo), może Zomig jest trochę lepszy, ale niewiele, za to dużo droższy :( Odpowiedz Link Zgłoś
teresa995 Re: sumamigren 29.03.06, 20:45 Witam, ja też z triptanów najczęściej biorę summamigren. Na mnie działa bardzo podobnie. Też przerywa ból na ok. 7-10 godzin, a potem wraca ponownie i znów muszę łyknąć tabletkę. Mam migreny przeważnie 3-5 dniowe. W 4 albo 5 dniu migreny staram się nie brać już summamigrenu, łykam wtedy naproxen albo naklofen (lub jego pochodne) i w większości pzypadków ból po nich przechodzi na szczęście. Napisz, czy po summamigrenie też masz przez ok. godzinę takie dziwne objawy, jak ja, to znaczy takie osłabienie, lekkie zawroty głowy, język mi się "plącze","ciężkie" nogi i w ogóle przez pierwszą godzinę po wzięciu summamigrenu najchętniej byś siedziała albo leżała, bo jesteś dziwnie słaba? Odpisz, bo jestem ciekawa, czy tylko ja mam takie dziwne objawy, i czy to jest normalne, czy inni też je mają? pozdrawiam teresa Odpowiedz Link Zgłoś
abepe Re: sumamigren 30.03.06, 08:12 Po imigranie, kiedy go brałam przed wieloma laty,miałam ucisk w piersiach. Teraz biorę sumamigren. Na razie wzięłam tylko 4 tabletki. Bez skutków ubocznych (co błogosławię, bo jak wspomnę swój stan po migprivie to brrrr). Za każdym razem ból został przrwany, tylko raz, musiałam rano wziąć jeszcze jedną tabletkę. Zobaczymy, co będzie dalej. Z mojego doświadczenia wynika, że po jakimś czasie lek przestaje działać. Odpowiedz Link Zgłoś
abepe Re: sumamigren 31.03.06, 15:56 Czy udało Wam się dostać opakowanie sumamigren 100 wieksze niż 2 tabletki? Chciałam kupić to po 6 szt.(myślałam,że może będzie taniej) ale w aptece pani sprawdziła w ofercie i okazało się, że na polskim rynku nie ma takiego. Świństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
abepe Re: sumamigren 28.04.06, 20:15 Myślałam dziś, że już przestał działać. Ale przeszło w końcu po 3 godzinach od połknięcia setki. A i ból był z gatunku znośnych. Uffff Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: sumamigren IP: *.centertel.pl 04.04.14, 10:25 są 6 po 100 mg. ja takie kupuję , w aptekach pitolą bo chodzi o kasę a tanie ten lek nie jest ...pozdrawiam Eda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: sumamigren IP: *.105.75.87.spec.waw.pl 14.06.17, 10:18 Sumamigren wzięłam niedawno po raz pierwszy i też miałam takie dziwne uczucie po zażyciu tabletki. Ciężko to nawet opisać... czułam się nieswojo, byłam lekko osłabiona, ociężała, niepewna swoich ruchów, trochę jak po lekkim wstawieniu alkoholowym. W efekcie musiałam się położyć, spałam 2 h jak zabita, ale potem czułam się świetnie! Żadnych pozostałości bólu. Aż byłam zdziwiona, że efekt jest tak doskonały! Ból potem już nie wrócił, choć zwykle mam migreny "trzydniówki". Trochę się tylko martwię, że to lek który będę mogła brać tylko w domu, jeśli te dziwne objawy w czasie pierwszej godziny od zażycia są normą. Marzył mi się lek, który można wziąć w pracy, a tu chyba nic z tego. Szybka ewakuacja do domu wciąż niezbędna, ale dobrze że już tego samego dnia ból się zatrzymuje. Pozdrawiam wszystkich migrenowców! Odpowiedz Link Zgłoś
rupertgiles tylko sumamigren + NSAIDs 01.08.05, 15:40 U mnie konieczne jest zastosowanie jednocześnie sumamigrenu i niesteroidowego leku przeciwzapalnego - żaden z tych środków z osobna nie likwiduje bólu. Biorę 50 mg sumamigrenu. Po Sumamigrenie nie mam obniżonego nastroju, wręcz przeciwnie, ogarnia mnie wręcz ekstaza, że ból zniknął :) Niestety, rzeczywiście pomaga tylko na 24 godziny i jeżeli atak jest dłuższy, to trzeba wziąć drugą tabletkę - kolejne 25 zł na minusie :((( Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: tylko sumamigren + NSAIDs 08.08.05, 12:09 Różne mam migreny :( Czasami wystarczy 1 tab. i przechodzi na długo (kilka dni). Ale bywa też tak, że wezmę tabletkę po której migrena mi przechodzi, ale następnego dnia znów powraca. Np. w sobotę miałam migrenę i wzięłam tabletkę. OK, ale w niedzielę przez cały dzień mnie lekko trzymała znów, więc zaaplikowałam sobie drugą tabletkę. Dzisiaj już nie mam migreny. Myślę, że to też dużo zależy od aury. Jak zbliża sie burza, to migrenę mam gwarantowaną. Serdecznie pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
abepe sumamigren - na razie ok 01.03.06, 15:59 Dostałam od lekarki rodzinnej receptę na dwie tabletki po 100.I musiałam dziś zażyć jedną.No i podziałało. Tyle,że to była migrena ( a właściwie wstęp) "pozaplanowa" (planowema raz wmiesiącu, dzięki Bogu, okołomiesiączkowe). Chyba się wzięła z zawalonych zatok, bo pogoda raczej ok. Ciekawe, co będzie dalej? Muszę dokupić jeszcze jedną tabletkę na wypadek wszelki. Kiedyś brałam Imigran (za starych dobrych czasów,gdy były zielone,darmowe recepty)i czasem jedna setka nie pomagała. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_piotr Re: sumamigren - na razie ok 10.03.06, 19:34 witam ja po sumamigrenie czuje sie jak bym balowal przez tydzien :) na mnie dziala dobrze bol ustaje w miare szybko 4h ale potem jest taki mini kac pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abepe Re: sumamigren - na razie ok 19.03.06, 22:22 Melduję,że do tej pory brałam sumamigren 4 razy i zawsze było ok.Wczoraj mnie wzięło z idiotycznego powodu - strułam się czymś przedwczoraj i nie mogłam jeść cały dzień (co zjadłam -zwracałam) więc chyba wzięło mnie z głodu. Dzięki sumamigrenowi (nie zwróciłam) spokojnie poszłam spać a dzięki kolejnej tabletce dziś rano - mogłam normalnie funkcjonować. Trochę drogo wyszło w tym miesiącu- prawie 100 zł na tabletki w 3 tygodnie ale super, że działają:) Odpowiedz Link Zgłoś
laverne Re: sumamigren 27.03.06, 17:31 Na mnie też działa. Z tym, że w miarę możliwości biorę sumamigren i spac. Po 2- 3 godzinach znowu da sie życ. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa995 Re: sumamigren 27.03.06, 19:15 Witam, ja biorę od kilku lat summamigren, imigrin. Summamigren przerywa mi ból migrenowy po ok. 30-40 min. od chwili zażycia. Przed połknięciem tabletki biorę tabletkę Controlac lub Ranigast (na żołądek - ponieważ mam kłopoty żołądkowe, zapalenie błony śluzowej, być może od wieloletniego łykania tabletek przeciwbólowych?) I w moim przypadku summamigren albo obniża lekko ciśnienie krwi, albo lekko podwyższa. Prze ok. godzinę od chwili połknięcia staram się nie wychodzić na ulicę, bo bywam lekko oszołomiona, mam trochę spowolnione ruchy, "ciężkie" nogi. Najlepiej, jak ten okres ok. godziny przesiedzę, albo przeleżę. Ale może tylko ja mam takie objawy po triptanach? Może inni migrenowcy reagują "normalnie" bez żadnych objawów ubocznych. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: sumamigren 28.04.06, 22:23 u mnie podobnie z tym ze ja biore Zomig i wydaje mi sie ze po nim nie ma az tak mocno tego uczucia slabosci. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
abepe Re: sumamigren 12.05.06, 22:16 Bardzo, bardzo sie wkurzyłam. Poprosiłam swoją matkę o wzięcie dla mnie recepty na sumamigren,bo akurat była u naszej lekarki rodzinnej. Na wszelki wypadek miała wziąć 2 opakowania po 2x100.No i wzięła. Wykupywała swoje leki w aptece, w której okazało się, że mają sumammigren po około 5 zł taniej niż normalnie płacę (normalnie za 4 koło 90 zł). Ale, że akurat nie było - nie wykupiła. Niestety zaczęło mnie brać wieczorem więc mąż objechał okoliczne nocne apteki. Dostał ale w 50-tkach. A zapłacił za nie prawie 130 zł!!!!!!! Czyli porównując z tą tańszą apteką - co najmniej 50 zł róznicy!!!!Szlag by ich trafił, dlaczego taki jest narzut na 50???? Odpowiedz Link Zgłoś
abepe dwa pytania o sumamigren 27.05.06, 22:39 Pierwsze: W związku z tym, że tak dobrze działa na mnie 100mg sumamigrenu - zastanawiam się, czy raz nie zaryzykować i nie wziąc tylko 50mg? Tylko czy w taki przypadku, gdy nie pomoże będę mogła "dołykać" drugą 50 czy trzeba tez odczekać zalecone 4 godziny? Oszczędność niewielka, bo cena 50 i 100 niewiele się różni. Zastanawiam się tylko, czy nie przesadzam - niektórym osobom pomaga 25mg a ja od razu dowalam setę:) Drugie: Ile płacicie za sumamigren? Przeczytałam przed chwilą wątek o tanich tryptanach -naprawdę za sumamigren 100 x 2można zapłacić tylko 29 zł? Ja dziś kupiłam super tanio - 39 zł za 2 (wcześniej koło 45). Wybieram się do Karakowa na wakacje to chyba zrobię duże zakupy w tej aptece w Wieliczce:) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: dwa pytania o sumamigren 27.05.06, 23:23 ja czasami biore drugi Zomig po godzinie zamiast dwoch ale najpierw zapytaj lekarza jak to dziala. Zwykle czekam grzecznie az uplynie tyle czasu ile nakazuje ulotka. lub lekarz. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
mcanty Re: dwa pytania o sumamigren 29.05.06, 10:39 Hej, ja na naszej grupie dowiedziałam się o jeszcze tańszym zamienniku Imigranu, jakim jest SUMIGRA (Sandoz). Własnie rano kupiłam 2 tabl 50 mg po około 21 zł/opakowanie. Na mnie działa tak samo skutecznie, więc 'skoro nie widac różnicy, to po co przepłacać' :-)) Trzymaj się, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
mika_1 Re: dwa pytania o sumamigren 29.05.06, 13:58 Taniej niż kupowanie pięćdziesiątek wychodzi po prostu przecięcie tableki 100mg. Może to niezbyt poręczne, ale przynajmniej tańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mcanty Re: dwa pytania o sumamigren 29.05.06, 16:25 Masz rację, tychodzi trochę taniej. Sprawdziłam ceny tu: www.prosper.pl/szukaj.php Mag Odpowiedz Link Zgłoś