Dodaj do ulubionych

co to jest???

20.03.06, 17:10
moja mama miała wypadek 2,5 roku temu. miałą krwiak i ogólnie silne
potłuczenia głowy. od tamtej pory ciągle źle się czuje:((( ma zawroty głowy,
czasem silne bóle. miała niedawno robioną tomografię komputerową i podobno
wszystko jest ok. ale ona sie kiepsko czuje, nie moze dźwigać, schylać się
itd. co to może być??? czy możliwe że to aura???
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: co to jest??? 20.03.06, 20:53
      Aura to sa glownioe zaburzenia wzrokowe w postaci blyskow, plam w polu
      widzenia, utrata zwroku w jednym lub w obu oczach, halucynacje,
      moze tez byc aura sluchowa (slyszenie dzwiekow ktorych kolo ciebie nie ma)
      zapachowa (czujesz zapachy ktorych kolo ciebie nie ma).

Byc moze na skutek wypadku cos sie mamie porobilo i zaczela miec migreny, a
      moze sa to tylko migrenopodobne bole glowy ktore, zycze, z czasem ustapia..
      Moze to prob;emy z blednikiem?

Przypadki kiedy ktos zaczal na migrene cierpiec na skutek wypadku zdarzaja sie
      niestety.

Venus
      • meresanch Re: co to jest??? 21.03.06, 08:42
        mi neurolog powiedział ze to nie możliwe - bym miąła po urazach głowy może nie
        wielkich migreny - wypadłam z wózka jak byłam bardzo mała, potem spadłam z
        huśtawki (guz mi został do tej pory miedzy brwiami) i na WF dostałam tak piłka
        w głowe ze na ułamek senkuny straciłam wzrok
        ale ja właśnie przypuszam że mam je od tego :(
        • karinka100 Re: co to jest??? 21.03.06, 16:28
          ja mam migreny właśnie po wypadku wiec wiem że to możliwe. a czy jeśli to
          błędnik to m,ożliwe że nic nie wychodzi na tomografie??
          • venus22 Re: co to jest??? 21.03.06, 19:37
            Na forum USA bylo pare osob u ktorych migrena ujawnila sie po wypadku.
            Pisze 'ujawnila' ale kto to wie czy rzeczywscie, moze jednak wypadek spowodowal
            ze cos tam sie "poprzestawialo".... dawno temu czytalam ksiazke o kobiecie
            ktora po wypadku stracila calkowicie pamiec. Otoz kobieta ta przed wypadkiem
            miala wysokie cisnienie ktore leczyla, a po wypadku miala juz zawsze normalne.

Wierze wiec ze nie takie rzeczy sa mozliwe. Kilka takich urazow w glowe w wieku
            dzieciecym.. czemu nie, brzmia powaznie. A czy jestes pierwsza w rodzinie w
            migrena? oczywiscie moze tez tak byc ze faktycznie nie ma to nic wpolnego a;e
            kto wie, kto wie ja mysle ze prawdopodobne, w kazdym razie.

Czy zaburzenia blednika wyjdzie na tomografii- tego nie wiem ale moze warto
            spytac lekarza co mysli o takiej mozliwosci. Chociaz w migrenei bujniecia i
            zawroty glowy sa dosc pospolite, to warto blednik sprawdzic..

Venus
            • karinka100 Re: co to jest??? 22.03.06, 18:52
              dziękuję Ci bardzo Venus:)))
              już poprostu nie wiemy czego się chwytać...
              moja siostra miała migreny (rok przede mną) ale lekarze stwierdzili że są to
              bóle migrenowe nerwowe- przez szkołę (kończyła liceum).
              ja nigdy wczesniej tak nie miałam. dopiero po wypadku w którym straciłam
              przytomnośc zaczęła mnie coraz częściej i coraz bardziej boleć głowa.
              zmieniałam lekarzy i leki i w końcu stwierdzono migrenę. mam ją do dzisiaj, na
              szczęście jest już dużo lepiej:))))
              życzę zdrówka!!!!
              • venus22 Re: co to jest??? 22.03.06, 22:20
                :) Karinko :)

Skoro twoja siostra ma migreny to raczej prawdopodobne ze jest to "rodzinne",
                czyli ze bez wypadkow w dziecinstwie tez mogla sie u ciebie pojawic.
                jednoczesnie kto to wie. moze bys nie miala gdyby nie te wypadki.
                Moze masz jej geny, ale sama choroba by sie nie ujawnila. tego juz sie nie
                dokopiemy, ale tak naprawde jakie to ma znaczenie..

Bole migrenowe nerwowe :) nerwy nie powoduja migreny jak jej sie nie ma - za to
                sama migrena powoduje nerwowosc :)
                po prostu siostra ma migrene, moze stres u niej dziala jak bodziec, ja jednak
                dyskutowalabym ile tego stresu bylo z samych problemow jakie stwarza migrena a
                ile naprawde "przez szkole".

Zycze zdrowka..

Venus

• karinka100 Re: co to jest??? 23.03.06, 09:59
                  dziękuję Ci bardzo Venus!!!!
                  miło że jest na tym forum osoba która tak wszystkim doradza:)))
                  pozdrawiam
                  • venus22 Re: co to jest??? 23.03.06, 10:24
                    Zawsze mnie cieszy jesli komus pomoge :)

Venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka