annt3 22.05.08, 20:59 witam, odczuwam paniczny strach przed migrena boje sie ze dopadnie mnie w momencie gdy mam wazne sprawy do zalatwienia w pracy, pilny wyjazd, caly czas o tym mysle, bo wiem ze jak si zacznie nic mi nie pomoze.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: paniczny lęk 22.05.08, 21:45 To kazdy z nas ma. Na poczatek - czy masz jakies leki w razie napadu? jestes pod opieka neurologa? znasz swoje bodzce? masz regularny cykl? jezeli nawet wszystko zawiedzie - coz jestes tylko czlowiekiem wiec pozwol sobie na slabosc. jest takie powiedzenie - nie ma ludzi niezastapionych. moze pomysl czy moglabys umowic sie z paroma osobami ktore by ciebie mogly zastapic w razie kryzysu? taki plan A (i plan B w razie gdy plan A zawiedzie..) Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: paniczny lęk 24.05.08, 13:35 Witam, tak mam leki -tryptany- ktore nie zawsze pomoga, a gdy juz pomoga bol po 2-3 dniach wraca... W przypadku egzaminow na studiach niestety nikt mnie nie moze zastapic :( W pracy tak samo, a zakres obowiazków ogromny.... Zaobserwowałam że migreny pojawiają sie najczęściej 2 badz 3 dzień okresu i trwają conajmniej dobę. Staram sie wyłączyc z jedzenia orzeszki ziemne, zminimalizować ser żółty, napoje gazowane... Nie widzę poprawy... Pozdrawiam i dziękuję za ciepłe słowa Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 25.05.08, 06:09 Egzaminy to rzeczywiscie klopot. Czy lekarz moglby wystawic ci zaswiadczenie ze bylas chora, i zdawac w innym terminie? Tyle chociaz dobrego ze moze da sie przewidziec kiedy bedzie napad, i ratowac sie tryptanami w podbramkowych sytuacjach. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: paniczny lęk 25.05.08, 18:30 Witam, masz racje tyle ze w moim przypadku tryptany nie zawsze pomagaja :( pozdrawiam p.s macie jakis 100% srodek ktory by pomogl??? Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 26.05.08, 21:43 Niestety nikt z nas takiego nie ma. Ale w przypadku super ciezkich migren gdzie sam tryptan nie pomaga, sprobuj wziac z lekiem p/bolowym. najpierw oczywscie zapytaj lekarza czy tak mozesz i jaki poleca. najlepiej zeby ci wypisal silniejszy niz te bez recepty. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: paniczny lęk 27.05.08, 19:39 witam serdecznie :) ja zawsze stosuje tryptan + lek p/bolowy= skutecznosc 50% pozdrawiam!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 27.05.08, 21:56 hmmm. no coz jak pisalam wczesniej brak efektywnej pomocy to jedna z naszych powszechnych bolaczek. to zapytaj jeszcze lekarza czy jeszcze do kompletu nie moglby ci przepisac cos na wymioty. cos co mozna brac z tryptanem. ja czasmi biore wszystkie trzy (ale rzadko) i to troche lepiej dziala. ale nie obiecuje cudow. poza tym - ja takie cos robie jak leze w lozku - no ale... czasami dodaje niesterydowy p/zapalny np Advil Migraine pomiedzy dwie godziny od innych lekow. z tym ze to do kupy moze podowac oszolomienie. chyba ze sie jest przyzwyczajonym do tak duzych dawek, jak ja. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 27.05.08, 21:57 ps a jaki masz tryptan, i w jakiej dawce? M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2aneta Re: paniczny lęk IP: *.duschen.de 27.05.08, 23:28 przepraszam za pytanie, ale czy bierzesz tabletki antykoncepcyjne? One moga tez powodowac migreny, no chyba ze nie bierzesz zadnych tabletek....Moja kolezanka z pracy miala potworne migreny, po 20 latach przestala jesc tabletki antykoncepcyjne i migreny jej przeszly...CO WY na to? Moja kolezanka chciala zastrzelic swojego lekarza ginekologa, ktory po 20 latach jej powiedzial, no faktycznie te proszki czesto powoduja migreny...dobrze ze ja chlop przytrzymal... duzo zdrowka zycze aneta Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 28.05.08, 06:50 No my wiemy o tym. Ze tabletki antykocepcyjne nie sa wskazane w migrenie pisze nawet w ulotce. na podstawie przykladu kolezanki widac jak wazne jest aby samemu sie edukowac w chorobie jaka sie ma, nie tylko polegac na lekarzu. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: paniczny lęk 28.05.08, 22:16 witam, dziekuje za zainteresowanie biore sumigre 50 badz cinie 50 popijam 2 tabl roszpuszczonymi solpadeine.......... nie biore tabl antykoncepcyjnych, migrene odziedziczylam po mamie a ta po swojej.... pozdrawiam...oby bylo jak najmniej di bez bolu!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: paniczny lęk 29.05.08, 05:00 Alez nie ma za co dziekowac bo kazdy skorzysta cos z kazdego postu, kazdego pytamia, wiec twojego tez :) Jesli Solpadeine jest bez Rx to moze byc za slaba, mimo wszystko. polecalabym przynajmniej Efferalgan 30- gdzie w jednej tabletce jest 30 mg kodeiny. lub cos podobnego. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
annt3 Re: paniczny lęk 29.05.08, 20:35 no prosze, ty juz dyzurujesz od 5 rano... :) oki kupie teraz ten efferalgan - a jaka jest najmocniejsza dawka??? czyli podobnie jak solpadeine rozp z woda i popijam tym tryptan... pozdrawiam !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
donjuan Re: paniczny lęk 10.06.08, 16:13 U mnie na napad leku polaczonego z palpitacjami serca skutecznie pomagala 10mg porcja propranololu . Jesli nie masz zbyt niskiego cisnienia to radze sprobowac . Odpowiedz Link Zgłoś