Dodaj do ulubionych

Prusowie są wśród nas?

02.05.04, 16:09
Lud wymarły, spór żywy

Prusowie są wśród nas?

Iwona Trusewicz
Obserwuj wątek
    • ballestrem Re: Prusowie są wśród nas? 02.05.04, 16:11
      Saule, Sonne, słońce

Jak liczne było pruskie plemię? Polski historyk Henryk Łowmiański podaje, że w
      XV wieku żyło jeszcze 150 tysięcy Prusów. Część z nich emigrowała z terenów
      obecnego obwodu kaliningradzkiego na tereny dzisiejszej Białorusi, w rejon
      Grodna. W XVI wieku król Zygmunt August nałożył na pruskich przesiedleńców
      obowiązek płacenia podatków i udziału w wojnach. W zamian otrzymali ziemię i po
      jednym koniu. Z dokumentów wynika, że w Królestwie Polskim Prusowie mieli,
      wśród poddanych ludów, uprzywilejowaną pozycję.

Doktor Ałła Kwiatkowskaja z uniwersytetu mińskiego opowiadała, że jeszcze na
      początku XX wieku białoruscy Prusowie (zwani tam Prusowie-Bartowie) z obwodu
      grodzieńskiego zachowywali swoje obyczaje i język. Do dzisiaj ludzie żyjący na
      granicy Litwy i Białorusi nazywają siebie Barcjanami, choć nie potrafią
      wyjaśnić, co to oznacza.

Jak twierdzi doktor Kwiatkowskaja, dzisiaj na Białorusi nikt poza nią nie
      interesuje się pruskimi przesiedleńcami. Na badania i archeologiczne
      wykopaliska nie ma pieniędzy:
      • sjd Re: Prusowie są wśród nas? 14.07.04, 14:32
        Bardzo cieszy mnie to, że ktoś poruszył temat Prusów. Względnie mało jest
        informacji na ich temat i to zarówno w bibliotekach jak i w sieci.
        Sam jakiś czas temu bardzo zainteresowałem się ich historią i zwyczajami, z
        racji herbu Prus od strony babci.
        Obecnie działam w Ruchu Rycerskim, odtwarzając XV wiek, ale czuję od dawna
        wielką ochotę, aby bardziej zagłębić się w temat odtwórstwa Prusów. Niestety,
        materiałów źródłowych jest niewiele. Powyższy list jest dla mnie kolejnym
        elementem układanki i za to chciałbym podziękować autorowi.
      • jean-baptiste Nazwy miejscowe 15.07.04, 10:40
        Polacy przywrócili nazwy prusko-polskie. Zmianom uległy nazwy niemieckie.
        Pruskie w małym zakresie. Dla ciekawych podaję stronę internetową z nazwami
        miejscowości w Prusiech.

www.ostpreussen.de.vu/
        Ort / Gemeinde/ Stadt / Dorf

----------------------------
        Alte Ortsnamen -heutige Namen
        (poln. , russ. oder litauisch)
        ----------------------------
    • aldon Re: A co z Jaćwingami? 15.07.04, 13:47
      A co z Jaćwingami? Próbuje ktoś wskrzesić jakieś jaćwieskie tradycje?
    • primordial Re: Prusowie są wśród nas? 18.07.04, 22:57
      Byl juz tutaj taki watek o dzisiejszych Jacwiegach. Polecam ksiazke Gielzynskiego
      "Jacwiegi sa wsrod nas". Tam sa nawet wymienione co poszczegolne znamienitsze
      polskie rodziny pochodzenia jacwieskiego. Plus szlachta herbow Prus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka