ballestrem 02.05.04, 16:09 Lud wymarły, spór żywy Prusowie są wśród nas? Iwona Trusewicz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ballestrem Re: Prusowie są wśród nas? 02.05.04, 16:11 Saule, Sonne, słońce Jak liczne było pruskie plemię? Polski historyk Henryk Łowmiański podaje, że w XV wieku żyło jeszcze 150 tysięcy Prusów. Część z nich emigrowała z terenów obecnego obwodu kaliningradzkiego na tereny dzisiejszej Białorusi, w rejon Grodna. W XVI wieku król Zygmunt August nałożył na pruskich przesiedleńców obowiązek płacenia podatków i udziału w wojnach. W zamian otrzymali ziemię i po jednym koniu. Z dokumentów wynika, że w Królestwie Polskim Prusowie mieli, wśród poddanych ludów, uprzywilejowaną pozycję. Doktor Ałła Kwiatkowskaja z uniwersytetu mińskiego opowiadała, że jeszcze na początku XX wieku białoruscy Prusowie (zwani tam Prusowie-Bartowie) z obwodu grodzieńskiego zachowywali swoje obyczaje i język. Do dzisiaj ludzie żyjący na granicy Litwy i Białorusi nazywają siebie Barcjanami, choć nie potrafią wyjaśnić, co to oznacza. Jak twierdzi doktor Kwiatkowskaja, dzisiaj na Białorusi nikt poza nią nie interesuje się pruskimi przesiedleńcami. Na badania i archeologiczne wykopaliska nie ma pieniędzy: Odpowiedz Link
sjd Re: Prusowie są wśród nas? 14.07.04, 14:32 Bardzo cieszy mnie to, że ktoś poruszył temat Prusów. Względnie mało jest informacji na ich temat i to zarówno w bibliotekach jak i w sieci. Sam jakiś czas temu bardzo zainteresowałem się ich historią i zwyczajami, z racji herbu Prus od strony babci. Obecnie działam w Ruchu Rycerskim, odtwarzając XV wiek, ale czuję od dawna wielką ochotę, aby bardziej zagłębić się w temat odtwórstwa Prusów. Niestety, materiałów źródłowych jest niewiele. Powyższy list jest dla mnie kolejnym elementem układanki i za to chciałbym podziękować autorowi. Odpowiedz Link
jean-baptiste Nazwy miejscowe 15.07.04, 10:40 Polacy przywrócili nazwy prusko-polskie. Zmianom uległy nazwy niemieckie. Pruskie w małym zakresie. Dla ciekawych podaję stronę internetową z nazwami miejscowości w Prusiech. www.ostpreussen.de.vu/ Ort / Gemeinde/ Stadt / Dorf ---------------------------- Alte Ortsnamen -heutige Namen (poln. , russ. oder litauisch) ---------------------------- Odpowiedz Link
aldon Re: A co z Jaćwingami? 15.07.04, 13:47 A co z Jaćwingami? Próbuje ktoś wskrzesić jakieś jaćwieskie tradycje? Odpowiedz Link
primordial Re: Prusowie są wśród nas? 18.07.04, 22:57 Byl juz tutaj taki watek o dzisiejszych Jacwiegach. Polecam ksiazke Gielzynskiego "Jacwiegi sa wsrod nas". Tam sa nawet wymienione co poszczegolne znamienitsze polskie rodziny pochodzenia jacwieskiego. Plus szlachta herbow Prus. Odpowiedz Link