lahhijala 31.12.04, 20:24 topienie odwrotnie wydłuża. kto wie dlaczego? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: powstanie lodowców skraca nieco dzień 01.01.05, 23:11 lahhijala napisał: > topienie odwrotnie wydłuża. > kto wie dlaczego? Sława! To proste: moment pedu musi byc zachowany zas topnienie zmiesza moment bezwladnosci, weic w zamian musi wzrosna predkosc katowa. ale ten temat moze raczej na inne forum? )) Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
lahhijala Re: powstanie lodowców skraca nieco dzień 03.01.05, 22:20 ignorant11 napisał: > lahhijala napisał: > > > topienie odwrotnie wydłuża. > > kto wie dlaczego? > > Sława! > > To proste: moment pedu musi byc zachowany zas topnienie zmiesza moment > bezwladnosci, weic w zamian musi wzrosna predkosc katowa. mniej więcej dobrze, tylko odwrotnie. > > ale ten temat moze raczej na inne forum? > )) > > > Pozdrawiam i zapraszam na: > Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
ignorant11 Re: powstanie lodowców skraca nieco dzień 05.01.05, 11:53 lahhijala napisał: > ignorant11 napisał: > > > lahhijala napisał: > > > > > topienie odwrotnie wydłuża. > > > kto wie dlaczego? > > > > Sława! > > > > To proste: moment pedu musi byc zachowany zas topnienie zmiesza moment > > bezwladnosci, weic w zamian musi wzrosna predkosc katowa. > > mniej więcej dobrze, tylko odwrotnie. > > > > > ale ten temat moze raczej na inne forum? > > )) > > > > > > Pozdrawiam i zapraszam na: > > Forum Słowiańskie Sława! OK! Zapomnialem, ze lodowce tworza w oklica podbiegunowych, przesuwaja rozklad masy do biegunów, blizej osi obrotu, wiec monet bezwladnosci spada i rosnie predkosc katowa, przy topnieniu odwrotnie... POdobny mechanizm ktos opisywal w przypadku drzew z liscmi sezonowymi, ale feket chyba znacznie mniejszy? Równiez trzesienia ziemii, dryf kontynetów bedzie zmienial moment bezwladnosci, wiec i predkosc katowa oraz nawet kierunek obrotu, czyli polozenie biegunów, oczywiscie mam na mysli bieguny geograficzne, bo magnetyczne wedruja stale... Pozdrawiam i zapraszam na: Forum Słowiańskie Odpowiedz Link
lahhijala jak przeżyć rozbitkiem na skwarze 15.01.05, 20:56 Czy przeżyłbyś jak ongiś wiking? Jego scip rozscypał się na skałach a nurt morski posunoł hen. Ledwoż uszedł z duszą uczepiony strzaskanego masztu. Zostało mu potargane odzinie, nuż za pasem, słońca żar i gwiazdy nocy. Gorąc wypala usta wysusza krople potu z ciała, cień dają tylko skały. Pewnie kiedyś w przed potopem była tu woda ale dziś pozostała tylko spieczona spękana glina. W głebi nie ma życia tylko nad oceanem wędrowne ptaki i tłuste foki leniwie wygrzewające się na małych plażach pod urwistym klifem. Jedzenie by miał tylko z wodą problem; morska zbyt słona a nawet gdyby studnie wykopał to woda gruntowa też zasolona. Wyobraś soabie że jesteś owym wikingiem a choćbyś niebjosa w drżenie wprawił iżby deszcz szczęsnąć nic to nie da bo taki klimat i basta. Jak przeżyć. A własciwie jak zdobyć picie. Wszysko co potrzebne zawarte w opisie. Odpowiedz Link
lahhijala Re: jak przeżyć rozbitkiem na skwarze 21.01.05, 01:10 dla ułatwienia: rozbitek pochodzi z naszych stron, w młodości kąpał się Odpowiedz Link
lahhijala żara metryka 21.01.05, 01:08 kto wie jak: z jednakowych odcinków utworzyć połaczone figury trójkątów, kwadratów, pieciokątów, szesciokątów. Jaki kształt ma obrys tej wypukłej złożoności? dotatkowe informacje: Wszyskie są idealnie równoboczne i konstrukcja nie ma wklęsłosci i nieciągłości. Zawiera 7*11 odcinków. Jej przedkońcowe stadium jest złożeniem 57 odcinków. Za pozytywne rozwiązanie można też by uznać złożenia z mniejszej liczby odcinków. Bo liczby które podaje są "pełne" Wskazówka (44) która mnie naprowadziła do rozwiązania nastepna strona monety. www.wielkascytia.republika.pl/swiatynia.jpg Ja w ciągu jednego wieczora rozwiązałem tą zagadkę , nie używając komputera. Wiąże sie to z okultyzmem bo są tu ich zanczące cyfry. Wiąze się z to z kawałem który nazwano kabałem. wiąze się to z pl cepeliową sztuką. wiąze się to z czapkami rogatywkami (kwadrat godzi) wiąże się to sznurkiem. CZy już to kiedyś zrobił? jak nie to kto będzie drugi? (c)2005 TB PP. Odpowiedz Link
lahhijala Re: żara metryka 23.01.05, 18:39 wskazówka: " Inaczej konstruowano pająki krystaliczne. Zasadniczą jego częścią był kwadrat wykonany z odcinków żytniej słomy nawleczonej na nitki. Po obu stronach powierzchni kwadratu budowane były ostrosłupy, a na bocznych narożach i u dołu zawieszano podobne, choć nieco mniejsze, formy " 64.233.161.104/search? q=cache:3Rf9LcynDAgJ:szkola.int erklasa.pl/f031/sztuka_i_zdobni ctwo/wnetrza_i_prz edmioty.html+paj%C4%85ki+u+powa %C5%82y&hl=en Odpowiedz Link