Dodaj do ulubionych

Afera o. Hejmo

29.04.05, 03:03

Sława!

Ciekaw jestem opinii nt ten temat.

Moje poglady sa nastepujące:

1. jest oczywiste, że służby PRL chciały wiedzieć kto kontaktuje sie z
Papieżem i chciały kontrolować Jego polskie kontakty. Oczywiście o Hejmo nie
zajmował jakiegoś bardzo waznego stanowiska. A przecież by wpływac na Watykan
i wyciagać stamtąd bardzo tajne informacje to trzeba byłby miec kogos w kurii

2. Ciekawi mnie czas ogłoszenia tych rewelacji, bo nie wierzę aby te akta
odnaleziono tak calkiem przypadkowo

3 No i tryb ogłoszenia tej informacji. IPN nie miał w zwyczaju ujawniać
pojedynczych agentów i operowac konkretnymi nazwiskami. A tu Kieres wyraźnie
podbijał zainteresowanie publiki wzbudzając wcześniej sensacje i posługując
się klasyczna socjotechnika dla zrobienia jak największego szumu.

Pozdrawiam i zapraszam na:
Forum Słowiańskie
Obserwuj wątek
    • baltazarus Re: Afera o. Hejmo 29.04.05, 13:19
      Oczywiście Hejmo donosił, jest kapusiem, zdrajcą i tyle, ale kontekst jest
      ciekawszy.
      W "Tygodniku Powszechnym" od jakiegoś czasu ukazywały się teksty sugerujące, że
      jeśli Kościół polski nie zachowa się odpowiednio to wyciągnie mu się pewne
      niewygodne dokumenty. Mówiąc krótko polscy hierarchowie i księżą mają poprzeć
      konstytucję europejską albo będzie rzeź... i przykład O. Hejmo to pokazuje.
      • ignorant11 Re: Afera o. Hejmo 29.04.05, 21:30
        baltazarus napisał:

> Oczywiście Hejmo donosił, jest kapusiem, zdrajcą i tyle, ale kontekst jest
        > ciekawszy.
        > W "Tygodniku Powszechnym" od jakiegoś czasu ukazywały się teksty sugerujące,
        że
        >
        > jeśli Kościół polski nie zachowa się odpowiednio to wyciągnie mu się pewne
        > niewygodne dokumenty. Mówiąc krótko polscy hierarchowie i księżą mają poprzeć
        > konstytucję europejską albo będzie rzeź... i przykład O. Hejmo to pokazuje.

Sława!

OK!

Kapus czy nie kapuś, ale wazna jest dla mie gra jego teczką.

Z komentarzy to dzisiaj przy 3 cim piwie doszedłem do wniosku, że być może jest
        to gra przeciwko o Prymasowi...

Forum Słowiańskie
    • eliot Re: Afera o. Hejmo 29.04.05, 14:46
      ignorant11 napisał:

>
      > Sława!
      >
      > Ciekaw jestem opinii nt ten temat.
      >
      > Moje poglady sa nastepujące:
      >
      > 1. jest oczywiste, że służby PRL chciały wiedzieć kto kontaktuje sie z
      > Papieżem i chciały kontrolować Jego polskie kontakty. Oczywiście o Hejmo nie
      > zajmował jakiegoś bardzo waznego stanowiska. A przecież by wpływac na Watykan
      > i wyciagać stamtąd bardzo tajne informacje to trzeba byłby miec kogos w kurii
      >
      > 2. Ciekawi mnie czas ogłoszenia tych rewelacji, bo nie wierzę aby te akta
      > odnaleziono tak calkiem przypadkowo
      >
      > 3 No i tryb ogłoszenia tej informacji. IPN nie miał w zwyczaju ujawniać
      > pojedynczych agentów i operowac konkretnymi nazwiskami. A tu Kieres wyraźnie
      > podbijał zainteresowanie publiki wzbudzając wcześniej sensacje i posługując
      > się klasyczna socjotechnika dla zrobienia jak największego szumu.

Przypuszczam, że winne są nadchodzące wybory prezesa IPN...
      prof. Leon Kieres chcąc zapewnić sobie prawicy zastosował się do jej postulatów
      i ujawnił nazwisko agenta, a by mieć poparcie lewicy ujawnił księdza...
      W efekcie naraził się obu stronom i raczej pogrążył swoje szanse...
      Brak zmysłu politycznego daje czasami przedziwne skutki...
      wink
      • ignorant11 Re: Afera o. Hejmo 29.04.05, 21:28
        eliot napisał:

> ignorant11 napisał:
        >
        > >
        > > Sława!
        > >
        > > Ciekaw jestem opinii nt ten temat.
        > >
        > > Moje poglady sa nastepujące:
        > >
        > > 1. jest oczywiste, że służby PRL chciały wiedzieć kto kontaktuje sie z
        > > Papieżem i chciały kontrolować Jego polskie kontakty. Oczywiście o Hejmo
        > nie
        > > zajmował jakiegoś bardzo waznego stanowiska. A przecież by wpływac na Wat
        > ykan
        > > i wyciagać stamtąd bardzo tajne informacje to trzeba byłby miec kogos w k
        > urii
        > >
        > > 2. Ciekawi mnie czas ogłoszenia tych rewelacji, bo nie wierzę aby te akta
        >
        > > odnaleziono tak calkiem przypadkowo
        > >
        > > 3 No i tryb ogłoszenia tej informacji. IPN nie miał w zwyczaju ujawniać
        > > pojedynczych agentów i operowac konkretnymi nazwiskami. A tu Kieres wyraź
        > nie
        > > podbijał zainteresowanie publiki wzbudzając wcześniej sensacje i posługuj
        > ąc
        > > się klasyczna socjotechnika dla zrobienia jak największego szumu.
        >
        > Przypuszczam, że winne są nadchodzące wybory prezesa IPN...
        > prof. Leon Kieres chcąc zapewnić sobie prawicy zastosował się do jej
        postulatów
        >
        > i ujawnił nazwisko agenta, a by mieć poparcie lewicy ujawnił księdza...
        > W efekcie naraził się obu stronom i raczej pogrążył swoje szanse...
        > Brak zmysłu politycznego daje czasami przedziwne skutki...
        > wink

Sława!

Z Kieresem mam na pieńku od dawna od II wyborów municypalnych, gdy w lokalnej
        telewizji skomentował mój text jako "obrzydliwy paszkwil" nie ustosunkowujac
        sie do do meritum sprawy.., ale 3 ROADowców uwaliłemsmile))

Z plotek to Kieresa ktos kojarzył z interesami niemieckimi, ale nie wiem czy
        wiarogodnie...

Forum Słowiańskie
        • aqua Re: Afera Kieresa 30.04.05, 22:58
          Nie da się ukryć, nie ma sprawy o. Hejmo, ale jest sprawa Kieresa. Mam taką
          cichą nadzieję, że nie będzie już włodarzył IPN-em.
          • ignorant11 Re: Afera Kieresa 01.05.05, 00:31
            aqua napisał:

> Nie da się ukryć, nie ma sprawy o. Hejmo, ale jest sprawa Kieresa. Mam taką
            > cichą nadzieję, że nie będzie już włodarzył IPN-em.

Sława!

Kieres mocno plącze sie w zeznaniach.

Najpierw twierdzi, że zna sprawe od 4 lat, a teraz że dowiaduje sie naglesmile))

700 stron!!!

Ktos to musiał przeciez kompletować, bo watpie aby SB miała pełne 700 stron akt
            w jednej(sic!) teczce

Nie wiemy tez czemu o. Hejmo wydaje sie Kieresowi najważniejszym TW do
            ujawnienia?

Forum Słowiańskie
            • aqua Re: Afera Kieresa 02.05.05, 16:49
              Dziwne to wszystko, nie sądzisz? O Hejmio oskarżeniami niezbyt się przejmuje,
              Kieres plącze się. Wydaje się, że ktoś komuś chciał podłożyć minę. Ale wszystko
              wyszło, jak zawsze, nie tak.

Ten kto zorganizował tę "aferę", nie jest biegły w tym fachu, mógłby zająć się
              więc fryzjerstwem.
              • ignorant11 Re: Afera Kieresa 02.05.05, 21:23
                aqua napisał:

> Dziwne to wszystko, nie sądzisz? O Hejmio oskarżeniami niezbyt się przejmuje,
                > Kieres plącze się. Wydaje się, że ktoś komuś chciał podłożyć minę. Ale
                wszystko
                >
                > wyszło, jak zawsze, nie tak.
                >
                > Ten kto zorganizował tę "aferę", nie jest biegły w tym fachu, mógłby zająć
                się
                > więc fryzjerstwem.

Sława!

Ja wcale nie przesądzam, że komunisci nie obserwowali Koscioła, że nie mieli w
                nim swoich agentów.., ale zarówno Hejmo jak Maliński mie sa sukcesami, którymi
                mógłby sie chwalic tak potezny wywiad.

Nie wiem, czy zauważyłeś, że obaj byli intensywnie nagłasniani w ostatnich
                tygodniach...

Zatem w jednym z O Hejmo nalezy sie zgodzić: coś tu smierdzi i wyglada, że jest
                on częscia wiekszego planu, które fragmenty poznamy w najliższych tygodniach,
                bo jest on bardzo pospiesznie realizowany...

Forum Słowiańskie
    • ignorant11 Ciekawe komentarze Włochów 02.05.05, 22:47

Sława!
      Orazio Petrosillo w "Il Messaggero" zamieścił tekst zatytu= łowany "Rodacy Jana
      Pawła II czują się teraz otoczeni", w którym = zwrócił uwagę, że polscy
      współpracownicy Jana Pawła II czuj= ą się obecnie celem ataku. Zdaniem
      Petrosillo Stolica Apostolska nie wy= dała żadnego oświadczenia w sprawie o.
      Hejmo, bowiem sekretarz stanu = kard. Angelo Sodano uważał, że lepiej, jeżeli
      Stolica Apostolska ni= e będzie oficjalnie wypowiadać się w tej kwestii,
      podkreślając ty= m samym brak swoich związków z polskim dominikaninem. Watykan
      poprosi= ł Episkopat Polski i prowincjała dominikanów, którym podlega o. Hej=
      mo, aby wydali komunikat, mówiący, że o. Hejmo nie ma nic wspólnego= ze Stolicą
      Apostolską. "Il Messaggero" zwrócił uwagę na potrój= ny zbieg okoliczności, w
      których została ogłoszona informacja dotyc= ząca o. Hejmo: nastąpiło to po
      śmierci Jana Pawła II, w roku wybo= rów parlamentarnych i prezydenckich w
      Polsce oraz pod koniec kadencji pre= zesa IPN. W środowisku polskich
      współpracowników Jana Pawła II bu= dzi to podejrzenie, że zaczynają się na nich
      ataki. Zdaniem Petrosill= o ta wojna może uderzyć w abp Dziwisza i postawić go
      w trudnej sytuac= ji. "Abp Dziwisz był jednak bardzo ostrożny wobec o. Hejmo,
      bojąc si= ę jego gadatliwości". Znaczące jest zdaniem dziennikarza i to, że
      o= . Konrad ani razu nie został dopuszczony do Jana Pawła II, kiedy ten pr=
      zebywał na leczeniu w szpitalu Gemelli.
      "Il Messaggero" zamie= ścił również interesujący komentarz Giancarlo de Cataldo
      zatytu= łowany "Zbyt wiele intryg do wyjaśnienia". Zwrócił on uwagę, że= zanim
      upubliczniono informację dotyczącą o. Hejmo, oczywistym dla sp= ecjalistów i
      zwykłych ludzi było to, że Jan Paweł II był celem = działalności wywiadowczej,
      zwłaszcza mocarstw Wschodu. Długi pontyf= ikat Jana Pawła II nie był obojętny
      komunistom, którzy uważali go= za człowieka niebezpiecznego. "Papież był
      szpiegowany przez Wschód= ". W tym kontekście należy tez umieścić zamach na
      Jana Pawła II w= 1981. De Cataldo przypomniał, że przez czterdzieści lat w
      Europie tr= wała zimna wojna, będąca też ciemną wojną wywiadowczą, któr= ej
      front przebiegał we Włoszech i obejmował też Watykan. Jak zaznac= zył
      dziennikarz, Papież przejdzie do historii ze względu na swoją w= ielkość, a nie
      ze względu na to, że był szpiegowany. Mimo to, wsz= ystkie dotychczas niejasne
      historie związane z wojną wywiadowczą w ok= resie 1945-1989 trzeba odtworzyć w
      całej ich złożoności i wielowy= miarowości.
      Fabrizio Rotondino w "La Stampa" podkreślił za= interesowanie służb specjalnych
      całego świata Watykanem. Być mo= że nigdy nie dowiemy się, czy o. Hejmo był
      tylko gadułą, czy fakt= ycznie współpracował ze służbami, jest jednak pewne, że
      w okres= ie pontyfikatu Jana Pawła II, służby specjalne połowy świata star= ały
      się z bliska, z bardzo bliska obserwować papieża". Wiadomo, ż= e włoski
      kontrwywiad w okresie 1979-1981 sporządził 55 raportów dot= yczących "roli
      Papieża w kryzysie polskim, na temat stanowiska Jana Paw= ła II wobec polityki
      włoskiej, a także jego domniemanej "rezerwy" wob= ec włoskiej chadecji oraz
      rozdźwiękach wewnątrz Kurii Rzymskiej". R= otondino przywołał pamiętniki Nigela
      Westa, byłego deputowanego bry= tyjskiego, bliskiego służb specjalnych, który
      odtwarzał sowiecką = działalność szpiegowską w latach "Solidarności". Z książki
      wy= nika, że warszawski rezydent KGB już wtedy donosił do Moskwy, że po= lska
      SB ma ważne kontakty operacyjne w Watykanie. "Kto wie, czy tak był= o naprawdę,
      szpiegowie niekiedy wyolbrzymiali swój wpływ, aby uzasadn= ić pensję dla
      siebie". W każdym razie zarówno teraz, jak i w przesz= łości różne wywiady:
      niemiecki, rosyjski, włoski, amerykański s= tarały się umieścić swoich ludzi w
      Watykanie.

-------------------= ---------------

Forum Słowiańskie
    • ignorant11 Re: Afera o. Hejmo; czyzby szersza akcja? 02.05.05, 22:48

Sława!

Politi = przypomniał, że w ostatnich miesiącach informacje o związkach niekt=
      órych duchownych ze służbami specjalnymi ukazały się na Węgrzec= h i na
      Słowacji. W Bratysławie Episkopat przeprosił za "czarne owce, = które
      współpracowały z tajnymi służbami".
      Forum Słowiańskie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka