fiddler.castrol 12.09.06, 10:38 a moze wlasnie bylo tak: en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldpiernik Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 11:45 Gdzieżby tam. Dynastię założył celtycki pomocnik kowala, bo akurat nie było surowca, więc musiał czymś się zająć. Odpowiedz Link
odarpi Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 15:49 fiddler.castrol napisał: > a moze wlasnie bylo tak: > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną miejscowa białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla jaj Piastami zwaną... Odpowiedz Link
erg2 Re: poczatki dynastii Piastow 12.09.06, 18:10 odarpi napisał: > fiddler.castrol napisał: > > > a moze wlasnie bylo tak: > > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik > > Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w > pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną miejscowa > białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla jaj > Piastami zwaną... > A to dlatego do dziś dnia białe niedzwiedzie nam tu po ulicy biegają? Wszystko przez twego przodka lebiegę? Odpowiedz Link
hassprediger nie prochownik to był popiel ;) 13.09.06, 13:19 spopielony i starty na proch to bardzo podobne, chyba to od obrządku ciałopalnego, prawdopodobnie żydzi coś wiedzieli o Popielu i dorobili sobie legendę, data intronizacji Piasta w 842 roku występuje w polskich kronikach. Odpowiedz Link
odarpi Re: poczatki dynastii Piastow 14.09.06, 09:30 erg2 napisał: > odarpi napisał: > > > fiddler.castrol napisał: > > > > > a moze wlasnie bylo tak: > > > en.wikipedia.org/wiki/Abraham_Prochownik > > > > Wyjaśniałem już tu parę razy, że to mój przodek zapędził się w tą dzicz w > > > pogoni za białym niedźwiedziem. Niedzwiedzia nie dogonnił, ale pewną > miejscowa > > białkę i owszem. Tak ją pieścił, że począł dynastię, na pamiatkę i dla ja > j > > Piastami zwaną... > > > A to dlatego do dziś dnia białe niedzwiedzie nam tu po ulicy biegają? Wszystko > przez twego przodka lebiegę? > A cóż ci te biedne zwierzątka przeszkadzają? Nie lubisz? Weź sobie pieska! Odpowiedz Link
lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 14.09.06, 11:41 Pieska?... Białe niedźwiedzie polarno-morskie, mieszkające w krzakach koło mojego śmietnika, pożarły mi już 3 pieski - mimo, że ostatnio miałem offczarka kaukazkiego! Nic to nie pomogło!. Co ja sie nacierpiałem przez te białe misie! A jak użądzają na kąpielisku osiedlowym polowania, na morsy [zamawiają sobie w picerii!] - to wogóle lepiej z domu nie wychodzić! Odpowiedz Link
odarpi Re: poczatki dynastii Misiów 14.09.06, 17:22 lacietis napisał: > Pieska?... > Białe niedźwiedzie polarno-morskie, mieszkające w krzakach koło mojego > śmietnika, pożarły mi już 3 pieski - mimo, że ostatnio miałem offczarka > kaukazkiego! Nic to nie pomogło!. > Co ja sie nacierpiałem przez te białe misie! A jak użądzają na kąpielisku > osiedlowym polowania, na morsy [zamawiają sobie w picerii!] - to wogóle lepiej > z domu nie wychodzić! To dlaczego nie wezwałeś straży miejskiej??? Misia by nakarmiła a Tobie wlepiła jak trzeba mandat, za btrak należytej opieki i nie odgarnianie sniegu! Odpowiedz Link
lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 15.09.06, 15:27 odarpi napisał: > To dlaczego nie wezwałeś straży miejskiej??? ++Misie białe zjednli... > Misia by nakarmiła +No własnie piszę, ze ich - tych misiów znaczy - nakarmiła. Ciałami, mundurkami i legitymacjami słuzbowemi swymi, nakarmiła! a Tobie wlepiła jak trzeba mandat, za btrak należytej opieki ++To ja sie mam jeszcze tymi twoimi bydlakami polarnymi opiekować? Zabieraj je sobie na Grenlandię! Przez ostatni 1000 lat mamy już ich dosyć! > > i nie odgarnianie sniegu! ++Przecież białe - to latem w krzakach siedzą - tylko im przekrwione, czerwone kaprawe oczka wystaja z pomiędzy liści - ze człowiek mysli, ze to jarzębina - a odgryziona ręka Słowianinowi [nie wiem jak tam z Eskymosamy] - nie odrośnie!!! W ramach odszkodowania, żądam kartonu lodów "Eskimo"!!! Odpowiedz Link
odarpi Re: poczatki dynastii Misiów 18.09.06, 17:38 Dobra! Przyznaję, to miśki zjadły Popiela!!!!!!!! Tyle że później jakiś niedouczony skryba zapisał, że to myszki i tak poszło w lud! Ale zapisz te miśki w średniowiecznej łacinie takby było widać o co chodzi... Odpowiedz Link
lacietis Re: poczatki dynastii Misiów 19.09.06, 09:56 odarpi napisał: > Dobra! Przyznaję, to miśki zjadły Popiela!!!!!!!! Tyle że później jakiś > niedouczony skryba zapisał, że to myszki i tak poszło w lud! > Ale zapisz te miśki w średniowiecznej łacinie takby było widać o co chodzi... ++A zeby Cię narwal pocałował! Śnieżny żłótku! Juz myslałem, że w końcu zaproponujesz jakieś odszkodowanie, za moje pieski i tysiąc lat zycia w stresie - a Ty wszystko na skrybę sredniowiecznego, a o tem ze snieżne potwory pustosza Polske [przedmurze swiata sródziemnomorskiego!!!] - to nic!... Odpowiedz Link
odarpi Re: poczatki dynastii od Miśka! 21.09.06, 12:54 lacietis napisał: > ++A zeby Cię narwal pocałował! Śnieżny żłótku! > Juz myslałem, że w końcu zaproponujesz jakieś odszkodowanie, za moje pieski i > tysiąc lat zycia w stresie - a Ty wszystko na skrybę sredniowiecznego, a o tem > ze snieżne potwory pustosza Polske [przedmurze swiata sródziemnomorskiego!!!] - > > to nic!... Zaraz odszkodowanie, od kogo zeście się tego nauczyli??? A uznanie za tyle lat cywilizowania tej dziczy?????????????? Wylazło toto ze swoich półziemianek, wszy zaczęło iskać i wyiskane pogryzać jak jakie 'czipsy' za przeproszeniem i stało z rodziawioną gebą gapiąc sie to na mego przodka to na te białe bydlątka jak im tego Popiela wpierdzielały! A jak później na wiecu "stanął problem" wyboru następcy to zaden nie chiał! A to wszzy czy pchły iskał jeden z drugim, w oczy nie patrząc, a to po jajach sie drapał, ale obwiązki wziąć na siebie to żaden nie chciał! To co miał robić ten biedny Eskimos? Władzę wziął, dziewkę zbałamuconą też i został tym kniaziem. Ileż pokoleń mych przodków musiało się później natrudzić by tą dzicz jakoś uczłowieczyć i ucywilizować???? Przy okazji: ten "pierwszy historyczny" którego Mieszkiem nazywacie to nie był żaden Mieszko tylko matka go nazywała "Miśko" na pamiątke tych białych niedzwiedzi" a i jako dziecko miły był i przytulaczek. A skryby oczywiście zapisali po swojemu... Misco". Odpowiedz Link
ignorant11 Re: poczatki dynastii Piastow 15.09.06, 16:07 Sława! Zdecydowanie nie tak. Przeciez wtedy odlibysmy sie nie: "chleba naszego powszedniego", ale "macy naszej przaśnej..." COBDO Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link
karmin-cynober Co wy, to byl handlarz wielbladow. 16.09.06, 22:25 Teraz sie wszystko wyjasnilo skad Mieszko mial garbusa. Misie poszly za wielblady. Prochowiak? A koncowki nazwisk to juz wtedy istnialy? Proch bo z prochu powstales a Grochowiak z grochu. Odpowiedz Link
karmin-cynober Re: Co wy, to byl handlarz wielbladow. 16.09.06, 22:27 O przepraszam, Prochownik. Odpowiedz Link
fiddler.castrol Re: Co wy, to byl handlarz wielbladow. 22.09.06, 13:38 dotychczasowe badania (lacietis i odarpi) dowodza niemal na mur beton ze Mieszko to Misza... a wiec jednak przybyl ze stepow, a nie z Leitzkau-Licikawy Odpowiedz Link
lacietis Re: Co wy, to byl handlarz polarnych. 22.09.06, 18:02 fiddler.castrol napisał: > dotychczasowe badania (lacietis i odarpi) dowodza niemal na mur beton ze > Mieszko to Misza... a wiec jednak przybyl ze stepow, a nie z Leitzkau-Licikawy ++O przepraszam!!! Ja tylko żadam przeprosin i odszkodowania, za szkody wyżądzone przez białe potwory przyprowadzone przez przodka Odarpiego!!! A czy to ten ptrzodek to był Miśko-Mieszko - czy nasz słowiański Misko był brunatny [co w Hameryce "gryźli" różnych takich....] - to ja nie rozstrzygam. bo jak przechodzę koło w/w krzaków, to zawsze lezy tam kupa [kuczka] białych kłaków, które wciąż wypadaja z Polarnych - by wymienic, najmnejszą z przykrości. A moje pieski zżarte, przez biało-polarnych!?... Żądam conajmniej pudła lodów eskimo, w polewie czekoladowej! Odpowiedz Link
fiddler.castrol "macy naszej przaśnej" -- nie ma szans! 22.09.06, 13:54 rozmawiaja dwie zydowki: -moj maz jest blady jak maca -a moj [...] jest czerwony jak burak Odpowiedz Link