Dodaj do ulubionych

za 2 dni operacja na ceglanej

19.07.05, 22:22
Witam
Jestem pierwszy raz na tym forum. Trafiłam tu szukając informacji na temat
tego co mnie czeka we czwartek.
Trochę o mnie: Za 2tygodnie skończę 20 lat. W wieku lat 6 miałam operację
zeza zbieżnego oka prawego. Na dzień dzisiejszy mam zeza robieżnego tegoż
samego oka. :) Wydaje mi się, że stało się z tym moim okiem tak a nie inaczej
dlatego, że do 13-14 roku życia nosiłam okulary +. A z tego co wytłumaczyła
mi moja okulistka to minusy ściągają do bliży a plusy do dali, czy jakoś
tak...
Tę pierwszą operację miałam robioną na Ceglanej i pojutrze też tam się
wybieram. Zaraz po powrocie postaram podzielić się z wami swoimi
spostrzeżeniami. Mam nadzieję że nie będzie to droga przez mękę i jeden
zabieg wystarczy.
pozdrawiam i trzymajcie za mnie kciuki
Obserwuj wątek
    • gozik Re: za 2 dni operacja na ceglanej 20.07.05, 15:01
      3mam kciuki!
      Odezwij sie proszę po- może Twoja opinia pomoże mi podjąc decyzję
    • gozik Re: za 2 dni operacja na ceglanej 25.07.05, 08:12
      Sambasamba,napisz, czy wszystko ok. Jesteś już po? Jak wrażenia?
      • sambasamba Re: za 2 dni operacja na ceglanej 04.08.05, 22:21
        Witam witam
        Do szpitala zostałam przyjęta w pon 25 lipca, 26 miałam operację, 27 zostałam
        wypisana. Dzisiaj, 4 sierpnia byłam na ściąganiu szwów.
        Plusy: szybko, zero bólu, żadnego obcinania rzęs, przystojny lekarz
        prowadzący ;-), przemiły anestezjolog, zero stresu w drodze na blok operacyjny
        (było nawet bardzo śmiesznie dzięki sanitariuszom)
        Minusy: Dużo czekania w kolejkach do rejestracji i do ambulatoriów (dzisiaj
        łącznie czekałam 3godziny, samo ściągnięcie szwów trwało 10min), pani ordynator
        na oddziale niezbyt przyjemna, trzeba się dopraszać o wszelkiego rodzaju
        informacje (lekarze nie mają zbyt wiele czasu dla pacjentów) i ... niestety
        paskudne, śmierdzące łazienki.

Podsumowanie: jestem zadowolona, wiem że muszę teraz dużo ćwiczyć, pobyt w
        szpitalu był bardzo króciutki i dzięki temu mało dotkliwy. Oko jest teraz
        troszkę obolałe - jest to właściwie bardziej dyskomfort niż ból, takie uczucie
        jakby rzęsa wpadła do oka (i nie można jej niestety wyciągnąć). Samo wyciąganie
        szwów jest niby bezbolesne, ale wyobraźnia robi swoje kiedy widzi się te
        nożyczki. W sumie to POLECAM. Aha. I poprawilo mi się widzenie - na operowane
        oko widzę teraz lepiej niż przed operacją

Mała rada: w dniu przyjęcia na oddział, można się rejestrować bez kolejki,
        trzeba odrazu podejść do okienka (tak tylko piszę, bo odkryłam to dopiero przy
        samym okienku, gdzie jest wywieszona o tym informacja po 2godzinach stania w
        kolejce)
        pozdrawiam
        Samba
        • agatak7 Re: za 2 dni operacja na ceglanej 05.08.05, 07:45
          Cześć Samba.
          Gratulacje:) Bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona. Napisz proszę to co
          najważniejsze - czy widzisz jakiś efekt zabiegu??
          Ja mam pierwszy zabieg 27 sierpnia i troszkę się boję:(
          Gdybyś mogła napuisać jeszcze ile trwał zabieg i jak wyglądało znieczulenie
          byłabym Ci bardzo wdzięczna.
          Pozdrwaiam serdecznie:)))
          Aga
          • sambasamba Re: za 2 dni operacja na ceglanej 06.08.05, 15:31
            Witam
            Efekt zabiegu jest. Po pierwsze i co najważniejsze - na operowane oko widzę
            lepiej niż przez operacją. No bo jak wiadomo zez jest nie tylko wadą
            kosmetyczną, ale osłabia też oko. Z tego się cieszę. Co do efektu "wizualnego"
            to napewno jest lepiej. Oko jest teraz przekrwione i efekt będzie widać chyba
            dopiero kiedy białko oka całkowicie wróci do normalności :-) napewno nie jest
            idealnie, ale wydaje mi się, że jeśli będę regularnie ćwiczyć na przywodzenie
            to będzie perfekcyjnie.
            Co do znieczulenia - zabieg odbywa się pod pełną narkozą. Osobiście miałam
            bardzo dobrze dobraną tę narkozę, bo jak mnie obudzili na bloku już po zabiegu
            to byłam zupełnie świadoma i jak wróciłam na sale to nawet nie chciało mi się
            spać. I naprawdę - to w ogóle nie boli! Na bloku operacyjnym byłam około 1,5
            godziny, z tym że sporo czekałam na samo to żeby mnie wwieźli pod tą całą
            aparaturę i podali narkozę.
            Nieprzyjemne jest dopiero ściąganie szwów - niby też nie boli, ale jednak czuje
            się że coś jest wsadzane do oka. Hmm... I to chyba tyle. I naprawdę nie ma się
            co bać. Ja zdecydowałam się na operacje nawet się nad tym nie zastanawiając,
            nie szukałam żadnych informacji na ten temat, nie miałam pojęcia na czym cały
            zabieg będzie polegał. Poprostu zaufałam mojej okulistce i poszłam na żywioł. I
            było lepiej niż sobie wyobrażałam.
            Pdrawiam Cię Aga i trzymam kciuki. Będzie dobrze (a napewno lepiej!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka