em_em 15.03.04, 19:25 tyle nowych wątków - też sobie założę, a co )) www.topr.com.pl/galeria_balon.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanoka Re: hej góry nase góry 15.03.04, 20:10 Piękne dzięki - powiało czystością i świeżym powietrzem. pozdrawiam knk Odpowiedz Link
lablafox Re: hej góry nase góry 15.03.04, 20:11 Tam musiało być zimno , czuję je. Zdjęcia przepiękne. Lx Odpowiedz Link
takataka Re: hej góry nase góry 15.03.04, 20:51 Lepszych widoków w Alpach nie ma. Przeleciałam sie kiedyś nad Alpami, w czasach pierwszej młodości - paralotnią z instruktorem i nartami na nogach. Ten link już u mnie "wisi" Odpowiedz Link
warum Re: hej góry nase góry 15.03.04, 21:06 Opowiedz wiecej o tym Czyzbys miala ciagoty do sportow ekstremalnych?... Odpowiedz Link
em_em Re: hej góry nase góry 15.03.04, 21:58 warum napisała: > Opowiedz wiecej o tym Czyzbys miala ciagoty do sportow ekstremalnych?... hehe - nie zamierzałam się "podszywać" linka znalazłam, a że fotki wyjątkowe..... Odpowiedz Link
takataka Re: hej góry nase góry 16.03.04, 06:38 Po tym nieprzemyślanym czynie,choc widoki były piękne popełnionym na fali udzielającej się euforii, trochę przemieszały mi się uczucia i uznałam, ze dużo lepiej jest jak moje narty nie tna powietrza, a stykają się ze śniegiem. I tak trzymam. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: hej góry nase góry 15.03.04, 20:55 Pozwolę sobie wkleić post Roomtsaysa z Forum Zakopane na ten temat. Jest to kopia postu Leszka z Forum o Górach, ale nie udało mi się odszukać oryginału (Roomtasys, wybacz) 75-lecie PLL LOT stało się okazją do dokonania ciekawego wyczynu sportowego jakim był pierwszy zimowy przelot balonem na ogrzane powietrze nad główna granią Tatr. Załoga w składzie kpt. Witold Filus oraz rzecznik prasowy LOT-u Leszek Chorzewski, próbowali dokonać tego już w ubiegłym roku. Niestety warunki atmosferyczne dwukrotnie pokrzyżowały plany załogi. Start nastąpiłb 6 marca o godzinie 8.10 spod trasy zjazdowej na Nosalu w Zakopanem, przy temperaturze około minus 22 stopnie. Początek lotu był niepomyślny i mimo starań pilotów, balon zaczął kierować się na północ. Kapitanowi Filusowi udało się jednak odnaleźć pomyślny półocno-wschodni wiatr, który skierował balon w kierunku Słowacji. Trasa lotu wiodła ponad Giewontem, Starorobociańskim Wierchem, słowacką Doliną Jamnicką na pułapie około 3500m. Wspaniałe widoki zimowych Tatr stały się dla baloniarzy nagrodą za niepewność i mróz panujący w koszu balonu. Dzięki słonecznej pogodzie widoczność tego dnia przekraczała znacznie 140 km. Lądowanie po prawie trzygodzinnym locie odbyło się we wsi Bobrovec na północ od Liptowskiego Mikulasza. Załodze LOT-u towarzyszył balon Aeroklubu Polskiego z Tomaszem Kuchcińskim i Pawłem Wroński. Ich balon przelatując skrajem Tatr Zachodnich wylądował w pobliżu Gór Choczańskich. (autor info - Leszek z Forum o Górach) Odpowiedz Link
verbena1 Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:24 To moze nie na temat ,ale chcialam sie pochwalic ,ze tez kiedys lecialam balonem! Na moje 50 urodziny zapragnelam uniesc sie ponad ziemia i spojrzec na wszystko z gory. To bylo tu w Holandii,w lecie jest to duza atrakcja i trzeba zapisywac sie w kolejce na przelot. Wrazenie wspaniale,ziemia ucieka w dol, domki robia sie male, krowki jak boze krowki,jak w bajce o areoplanie i babci. Gor niestety nie bylo ale byly pola poprzecinane kanalami, wszystko takie nierealne jak namalowane. Ladowanie nie nalezy do przyjemnosci, balon nie ma niestety hamulcow i spada sie po prostu gospodarzowi na pole. To byl moj najlepszy prezent urodzinowy, szkoda ,ze nie moge jeszcze raz obchodzic piedzdiesiatki. Odpowiedz Link
verbena1 Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:26 Piecdziesiatki oczywiscie,nie zdazylam poprawic! Odpowiedz Link
warum Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:31 A spadochron mialas?chociaz mala parasolke? tak na wszelki wypadek?Ja nielatajaca w duzych samolotach nigdy, lecialam roznymi malymi- i... na "zakrecie" balam sie, ze wypadne bo kto wymyslil drzwi w samolocie otwierane do gory? A w tym tak bylo i nie bylo nawet takich pasow bezpieczenstwa jak w aucie- przez ramie, tylko poziome na biodrach. Ale wrazenia niesamowite Odpowiedz Link
bet-ka Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:51 Przestrzeń i cisza. Dziękuję. Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Kładłam dziś panele podłogowe! Odpowiedz Link
marialudwika Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:54 Zachwycajace zdjecia,zatesknilam za naszymi Tatrami,pieknymi widokami,czystym i zdrowym gorskim powietrzem.Dziekuje em-em-ko!!!! ml Odpowiedz Link
verbena1 Re: hej góry nase góry 15.03.04, 22:53 Nie ,spadochron nie zdazylby sie otworzyc,nie bylo wysoko. Balon nie robi zakretow plynie sobie wolno jak obloczek raz wyzej, to znow nizej. Odpowiedz Link
warum Re: hej góry nase góry 16.03.04, 06:53 Nigdy nie lecialam balonem, ale ...w Bialymstoku ok 20 lat temu dzialao akademiskie kolo balonowe i grzali te balony niedaleko stolowki, wiec zawzse ich mozna bylo zobaczyc z bliska. Mnie u baloniarzy najbardziej podoba sie rozmachi zorganizowanie- zawsze jezdza kupa, choc sa z roznych zakatkow- maja cos wspolnego z harleyowcamizwariowanie w glowach i ten blysk w oczach.A ich sprzet jest tak kolorowy,ze az cudny. Pozdrawiam porannie, choc slonce gdzies wlazo miedzy chmury. I do roboty!)))ale odbilam...sorki. Odpowiedz Link
warum Re: hej góry nase góry 16.03.04, 06:57 no tak zapomnialam o najwazniejszym - balony to sport dla "hobbystow" i sponsorow- ale to temat na inny watek.pozrawiam T. rowmolegle Odpowiedz Link
mammaja Re: hej góry nase góry - 16.03.04, 21:26 Wczoraj miala sie odbyc debata telewizyjna na temat ograniczen Parku Tatrzanskiego i odwrotnie - poszerzeniem jego zakresu.Niestety nie moglam tego obejrzec - czy sa jakies wiadomosci -podobno za dwa dni ma byc rozprawa sadowa. Czy cos wiecie otym? A,poprostu zajrze na forum Zakopane. A balonem nie latalam ,ale zaliczylam wspanialy lot na szybowcu . Tez bylo niesamowite wrazenie ,oczywiscie jako pasazerka. Odpowiedz Link
bet-ka Re: hej góry nase góry - 16.03.04, 21:31 Marzę o locie balonem! Raz już prawie mi się udało, ale zerwał się zbyt silny wiatr i nie wolno było lecieć. Ech, pechowo... No i nadal sobie marzę bo od tej pory nie miałam okazji. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: hej góry nase góry - 16.03.04, 21:34 Jako stary wędrowiec (stara wędrowniczka?) ostrzegam Cię mammajko przed szlakami tatrzańskimi. Stromo tam, lawiniasto, niedźwiedzie mogą starszyć Odpowiedz Link
roomtsays Re: hej góry nase góry - 17.03.04, 00:16 Ależ skąd Wędrowcze! Ja też nie znalazłem nigdzie info, więc najordynarniej w świecie "zerżnąłem" posta - nie mogłem się powstrzymać. Na dodatek te zdjęcia! Nawet jedno kazałem sobie na tapetę i teraz pasę oczy Lodowym. Takie małe te Tatry, a jednak najpiękniejsze w świecie... Pozdrowienia ;o))) Odpowiedz Link
mammaja Re: hej góry nase góry - 17.03.04, 00:25 Dzieki za przestrogi ,Wedrowcze - straszne musza byc te gory .Juz nawet sierotka Marysia,kiedy do krolowej Tatry szla po gaski, widziala owe przepasci i turnie okrutnie strzeliste.Jakos to dziewcze wrocilo z gaskami,ale u mnie lata juz nie te i najwyzej oblece sobie Miegusze,Pod Chlopkiem i Sciezka po Glazach ku Cubrynie i tam predziutko sobie zbiegne popatrzec na ER a i dolu juz do Morskiego.Tylko najgorzej do tego Morskiego dojsc z Palenicy.Reszta to betka! Milych snow! Odpowiedz Link
mammaja Re: hej góry nase góry - do Wedrowca 17.03.04, 14:36 A kawalek gor przysle ci na @ - ale troche pozniej Odpowiedz Link