foxal 03.06.04, 01:41 Czy mozna prac koldre puchowa domowym sposobem, czy tez juz nie nadaje sie do ponownego uzytku? Jesli tak to jak, bo w regularna pralke chyba sie nie zmiesci? A jesli sie zmesci to jakich srodkow pioracych nalezy uzyc? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 03:51 Piore koldry i poduszki puchowe normalnie w pralce uzywajac normalnego proszku do prania w zmniejszonej ilosci tj. 1/2 porcji na duze pranie. Z tym ,ze moje poduszki i koldry maja taki specjalny ,bialy material ,ktory mozna prac bez obawy ,a nie kolorowy atlas jaki byl a moze i jeszcze jest uzywany w Polsce. Na pranie wybieram sloneczny,cieply i wietrzny dzien.Koldry i poduszki schna wtedy szybko. Po wyschnieciu trzeba je "potrzepac" , zeby puch rozlozyl sie z powrotem rownomiernie. Odpowiedz Link
dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 04:47 Zapomnialam dodac , ze koldra miesci sie do normalnej wielkosci pralki. Po namoczeniu robi sie calkiem mala,bo zlepiony puch nie jest juz puszysty. Odpowiedz Link
axsa Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 06:49 Koldry mam welniane, ale poduszki puchowe i piore je w pralce. Mało jakiegos zelu do prania, najlepiej takiego z dodatkiem lanoliny. Susze na dworze odwracając kilka razy i przetrzepujac. Odpowiedz Link
foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 16:20 Dan 8 i Axsa, Serdecznie dziekuje obu Paniom za te cenna informacje, bo juz myslalem, ze bede musial wyrzucic te koldry, ktore byly wlasciwie przywiezione z Polski. Jutro bede robil pranie kolder, bo dzis pogoda jest nie pewna z 30% mozlowoscia deszczu. Pozrawiam Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 17:48 Uważaj, jakie środki piorące dodajesz do prania puchu. Dawno temu, gdy pierwszy raz prałam kurtkę puchową, to piana zalała łazienkę, pokonała drzwi i zaatakowała przedpokój. Było co zbierać Jeśli masz więcej kołder, to moze najpierw upierz jedną, wysusz i zobacz jaki jest efekt. Odpowiedz Link
marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 07.06.04, 21:42 Czy ktos ma adresy czatow?/Takich z pokojami ,kolorkami,obrazkami i latwo sie ladujacych??? ml Odpowiedz Link
foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 14:24 > Uważaj, jakie środki piorące dodajesz do prania puchu. Dawno temu, gdy pierwszy<wedrowiec2 U nas sa inne i tak naprawde to nie wiem, ale zaraz ide robic pranie tej koldry to zdam sprawe. > > raz prałam kurtkę puchową, to piana zalała łazienkę, pokonała drzwi i > zaatakowała przedpokój.<wedrowiec2 Czy nie za duzo dalas tego proszku/plynu. U nas to pudelku daja taka miarke, wiec ja sprobuje z jedna miarka. U nie dzis ma byc 30 stopni Celsjusza, wiec na suszenie koldry dobr dzien. Inne ciuchy juz piore drugi dzien, ale jeszcze konca nie widac. Było co zbierać Jeśli masz więcej kołder, to moze > najpierw upierz jedną, wysusz i zobacz jaki jest efekt. Odpowiedz Link
dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 09:15 ML - jednym z lepszych jest Paltak www.Paltak.com Jest to program do rozmow jak gadu-gadu , ma tez chat. Klikasz na Europe i otwieraja sie pokoje a wsrod nich jest bardzo duzo polskich chatow. Odpowiedz Link
wywrot53 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 20:14 www.polczat.pl/ Tutaj ML mozesz założyć swój pokój Odpowiedz Link
foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 02:29 Wypralem te koldre w pralce - ledwo weszla. Jak wyjmowalem to tez byl problem, bo ciagnelo sie to psu z gardla. Ogolnie wydaje mi sie, ze nasza pralka (horyzontalna) ma za mala komore - beben do prania. Powiesilem mokra koldre na tarsie na sloncu, po czterech godzinach przewrocilem na druga strone i zauwazylem, ze jedna plama nie sprala sie, wiec pewnie woda z plynem do prania nie dochodzila tak jak powinna, ale juz dalem sobie spokoj. Poprawie przy nastepnej okazji. Po suszeniu na powietrzu i w domu na balustradzie zauwazylem, ze wszystek puch jest na dnie kazdego kwadratu a przed tem wypelnial dosc rownomiernie caly kwadrat - czy to wroci do normy, czy juz tak zostanie? Czy ktos mial z tym doswiadczenie? Odpowiedz Link
warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 09:15 Ja z kobiecym wyczuciem przesuwalam w kazdym kwadracie to zbite na dole pierze/ polpuch?/, tak aby rownowmiernie wypelnial calosc. I tak sztuka po sztuce az przelecisz cala koldre. Zabieg dlugotrwaly wiec najlepiej wlaczyc muzyke, usiasc na sloncu i z kims przy tym gadac, kto robi to samo z drugiej strony. Jest duze prawdopodobienstwo,ze spotkacie sie w pol drogi i koldra znow bedzie puchataGratuluje zaradnosci FX! Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 11:37 doskonałym sposobem na to aby pierze wróciłó na swoje miejsce, jest porządne przetrzepanie kijkiem, trzepaczką lub co tam masz pod ręką ) zawsze tak spulchniam kurtki puchowe po praniu, pozdrawiam Odpowiedz Link
marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 13:00 Wroci,wiem z doswiadczenia przy praniu puchowych kurtek)).Poduszki tez pralam i suszylam na sloncu,wynik byl dobry! ml Odpowiedz Link
jackussi a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 07:38 Chcę wymienić poszewki a właściwie to nie poszewki a ten materiał w którym jest puch- czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa. ) Odpowiedz Link
warum Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 09:21 Widzialam jeszcze z rok temu w sklepie takie gotowe poszewki na poduszki z rozowego, szczelnego materialu. Ale byly drogie. To pewnie to, ale w dobie "postepu", aktualnie widuje tylko koldry i poduszki juz wypelnione, pewnie cena pustych opakowan byla zbyt duza,zeby komus sie oplacalo samemu przesypywac, szyc itd.latwiej kupic gotowa. Tu u nas, w PL Odpowiedz Link
axsa Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:04 Rzeczywiscie w cenie wychodzi prawie na to samo. Można też oddać poduchy do odnowienia - nowy wsyp i wyprane pierze - ale to też bardzo blisko ceny nowej poduszki. Odpowiedz Link
mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:36 napisalam i nie ma? Odpowiedz Link
mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:38 Niania meza kupowala material na wsyp,szyla nowa poszwe i przesypywala pierze w wannie.Twierdzila ze to najlepszy sposob.W wannie pustej oczywiscie.Ja nie zdobylam sie na takie bohaterstwo. Odpowiedz Link
axsa Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:56 Moja babcia zszywała ręcznie otwory starego i nowegu wsypu i wtedy przepychała pierze do nowego. Odpowiedz Link
marialudwika Jak usunac...??? 10.06.04, 16:48 Po lewej stronie na forum jest wejscie "na skroty" na ulubione fora.Chetnie bym polowe ich usunela,albo ich wogole nie odwiedzam albo nie istnieja!Pytanie brzmi JAK??? Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie? ml Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Jak usunac...??? 10.06.04, 16:54 marialudwika napisała: > Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie? > ml W górnej części ekranu, pod pajacykiem, ale raczej po lewej stronie, jest napis "Moje forum". Klikasz, otwiera się strona o Twoich ustawieniach forumowych. Z lewej strony jest wykaz Ulubionych. Odhaczasz te, których chcesz się pozbyć (ptaszek w kwadraciku z lewej strony). Klikasz na napis "Usuń" znajdujący się pod wykazem Ulubionych. I to wszystko Odpowiedz Link
jackussi Re: Jak usunac...??? 11.06.04, 06:25 marialudwika napisała: > Po lewej stronie na forum jest wejscie "na skroty" na ulubione fora.Chetnie bym > > polowe ich usunela,albo ich wogole nie odwiedzam albo nie istnieja!Pytanie > brzmi JAK??? Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie? > ml Ja chciałbym utworzyć w tym właśnie miejscu linki do ulubionych - nie wiem jak?? Dodać do ulubionych (tych na górze ekranu )umiem ale nie potrafię utworzyc grupy ulubionych for po zalogowanu Odpowiedz Link
axsa Re: Jak dodać ? 11.06.04, 07:28 Po zalogowaniu i wejściu na forum /kolejność nieistotna/ zobaczysz po prawej stronie nick założyciela forum, pod spodem na czerwono "dodaj reklamę", a poniżej "dodaj do ulubionych forów" i to kliknij. Doda się samo. Podobnie z dodawaniem ulubionych wątków. Jak watek jest otwarty to też go można za pomocą - "dodaj do ulubionych wątków"/ z prawej strony, jak przy dodawaniu forum/. Wątki ulubione pojawią się tylko w "Moim forum", które orwierasz w pasku pod dużym napisem - forum gazeta.pl -. Jest tam zakładka - "Moje forum". Otwierasz to i "rządzisz". Odpowiedz Link
jackussi Re: Jak dodać ? 11.06.04, 08:49 Gapa ze mnie - nie zauwazyłem dodaj do ulubionych forów.Jest, działa. Dzięki Axo Odpowiedz Link
edeka5 Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 18:02 jackussi napisał: > czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa. Gdybyś szukał materiału na uszycie poszewek, to ten gęsty materiał nazywa się inlet. Odpowiedz Link
omeri Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 18:34 Za czasów PRLu przywoziłam wsypy gotowe z zagranicy, teraz przestawilam sie na pościel wełnianą, którą sobie bardzo chwalę. Odpowiedz Link
mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 19:07 Wogole nie wyobrazam sobie spania pod pierzyna! Raz w gorach gazdzina dala nam w zimie pierzyne i naprzemian to odkrywalam sie z goraca,to przykrywalam z zimna.Ale poduszeczka - to co innego. Odpowiedz Link
dan8 Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 13.06.04, 02:04 Foxal , czy udalo sie roztrzepac rownomiernie puch w koldrze? Odpowiedz Link
foxal Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 13.06.04, 02:27 > Foxal , czy udalo sie roztrzepac rownomiernie puch w koldrze?<dan8 Dziekuje za zainteresowanie. Koldra jeszcze wisi na balustradzie klatki schodowej, bo jeszcze nie doszedlem do koldry, bo mam inne zadania jnp. odwiedzanie zony,ktore jest czasochlonne i paralizuje zajecia domowe. Najbardziej pracochlonne jest przygotowanie obiadu na czas, bo syn z jednej pracy idzie przewaznie do drugiej, gdzie nie moze sie spozniac, bo jest trenerem kadetow, wiec musi swiecic przykladem. Wypranie koldry bylo b.wazne, bo podobno niewyprany material i puch nieprzyjemnie pachnie i szybko sie niszczy. Za trzepanie zabiore sie wkrotce, lub na jesieni, bo mam duzo zajec w ogrodzie - zielsko i trawa rosnie bo czesto deszcze padaja. Ale jak przetrzepie te koldre to nie omieszkam pochwalic sie wynikiem. Odpowiedz Link
jadwiga_r Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 04.07.04, 14:58 jackussi napisał: > Chcę wymienić poszewki a właściwie to nie poszewki a ten materiał w którym jest > > puch- czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa. > ) Najlepszy materiał wsypowy produkują w Andrychowie /chyba gdzieś na śląsku/. W moim mieście ,panie najczęściej pytają,czy jest wsypowe andrychowskie. Zazwyczaj produkowane jest w różowym kolorze. Materiał mocny,nie przepuszcza pierza. Sądzę,że po każdym praniu,jakość tego materiału obniża się. Odpowiedz Link
dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 13.06.04, 03:07 Widze,ze jestes bardzo zaabsorbowany pracami domowymi , dobrze,ze znajdujesz czas na pisanie tutaj. Zonie zycze bardzo,bardzo duzo zdrowia. Odpowiedz Link
foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 04.07.04, 05:12 Z przyjemnoscia donosze, ze puchowa koldra po upraniu dlugo schla.Po wyschnieciu miala puch skupiony w kazdym kwadracie przy jednym boku. Ktos tu z Forum mi poradzil, aby puch przesuwac reka w przeciwnym kierunku i rozkladac rowno, kwadrat po kwadracie. Wreszcie tak zrobilem i swietnie dziala - nawet nie widac, ze puch byl skupiony w jednym koncu. Dziekuje za dobra rade. Odpowiedz Link
warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 04.07.04, 11:16 To ja , to ja!)))Chociaz w tym okazalam sie dobra)tzn "mialam racje". A poza tym to co slychac w wielkim swiecie? Pozdrawiam tych co maja wolne! Odpowiedz Link
warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 15:24 Pewnie wszyscy macie ten etap juz za soba... kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,490885.html Odpowiedz Link
marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 15:38 W zasadzie tak,hm.Problem zmywania rozwiazuje zmywarka,ale jak jej nie mielismy to tez jakos sie /po partnersku/ zmywalo.Moj TZ wszystko umie robic,z chceniem to roznie bywa,najgorzej wywalczyc odkurzanie .Jednak zawzielam sie i odkurzacza nie tykam,z roznym efektem! ml Odpowiedz Link
foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 16:39 > Pewnie wszyscy macie ten etap juz za soba...<warum > kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,490885.html Warum, Masz racje - mamy ten etap za soba, jednak problemkto i co ma zrobic nieustannie sie powtarza. Ten odnosnik jest dobrze przeczytac, bo przypominaja sie mlode lata i pierwsze kroki malzenstwa. Ja wowczas pracowalem na dwu etatach, wiec caly dom lezal w gestii malzonki i problemow nie bylo. Ogolnie to jestem przekonany, ze za nieumiejetnosci prowadzenia gospodarstwa domowego przez chlopcow/mezow odpowiedzialnosc spada na mamy, ktore w ramach matchynej "milosci" robia za nich to sprzatanie po sobie i nie pozwalajac krzatac sie przy kuchni jak sa mlodzi i wyrazaja na to ochote. Moi synowie swietnie gotuja i umieja sprzatac, ale ten mlodszy moze chodzic po stertach ubran na podlodze i wcale mu to nie przeszkadza i robi to z lenistwa o co sa niekonczace sie wojny. Ma jeszcze jedna wade, ze po wejsciu do domu rozbierajac sie sieje za soba wszystko az do lozka. Mialem zamiar ktoregos dnia pozbierac to wszystko w torbe na smiecie i wyrzucic do smietnika, ale zona oczywiscie go wybronila. Treaz to pewnie mi sie uda. Zobaczymy co bedzie. Odpowiedz Link
46olka Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 23.01.17, 16:30 Można tylko musi być bardzo dobra pogoda aby to potem chciało wyschnąć. Ja zrobiłam inaczej, kupiłam wsyp podusie.pl/wsyp-andrychowski-na-koldre-160x200cm-p-491.html wyprałam pierze ( jest to tzw. pranie na sucho) i założyłam do świeżego czystego inletu. Dwa razy prałam poduszkę puchową i za pierwszym razem była super( ale prałam ja latem i pogoda była piękna) za drugim razem na jesień i to juz mi się nie udało. Trzeba często strzepywać i zmieniać położenie wtedy sie uda. Myślę że z kołdrą tak samo. Odpowiedz Link
mammaja Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 24.01.17, 22:59 Skąd się tu znalazł ten stary wątek ? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 25.01.17, 13:02 .. sprzed TRZYNASTU laty !!!! wspomnienia mnie naszly .. pierz śmiało - jak Wędrowiec rzecze .. pozdrawiamy Odpowiedz Link
zbyfauch Przecież to SPAM! :) 25.01.17, 13:20 mammaja napisała: > Skąd się tu znalazł ten stary wątek ? Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Przecież to SPAM! :) 25.01.17, 13:23 O jakiegoś roku, może więcej, można ekshumować zdechłe wątki i ten fakt wykorzystują pożal się boże bismęsmeni, bizmęsmęki tudzież, dorabiając do swojej zapomogi w pośredni bądź bezpośredni sposób. Odpowiedz Link