Dodaj do ulubionych

Pytanie do doswiadczonych i zaradnych

03.06.04, 01:41
Czy mozna prac koldre puchowa domowym sposobem, czy tez juz nie nadaje sie do
ponownego uzytku?

Jesli tak to jak, bo w regularna pralke chyba sie nie zmiesci?

A jesli sie zmesci to jakich srodkow pioracych nalezy uzyc?

Obserwuj wątek
    • dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 03:51
      Piore koldry i poduszki puchowe normalnie w pralce uzywajac normalnego proszku
      do prania w zmniejszonej ilosci tj. 1/2 porcji na duze pranie.
      Z tym ,ze moje poduszki i koldry maja taki specjalny ,bialy material ,ktory
      mozna prac bez obawy ,a nie kolorowy atlas jaki byl a moze i jeszcze jest
      uzywany w Polsce.
      Na pranie wybieram sloneczny,cieply i wietrzny dzien.Koldry i poduszki schna
      wtedy szybko.
      Po wyschnieciu trzeba je "potrzepac" , zeby puch rozlozyl sie z powrotem
      rownomiernie.
      • dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 04:47
        Zapomnialam dodac , ze koldra miesci sie do normalnej wielkosci pralki.
        Po namoczeniu robi sie calkiem mala,bo zlepiony puch nie jest juz puszysty.
    • axsa Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 06:49
      Koldry mam welniane, ale poduszki puchowe i piore je w pralce.
      Mało jakiegos zelu do prania, najlepiej takiego z dodatkiem lanoliny.
      Susze na dworze odwracając kilka razy i przetrzepujac.
      • foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 16:20
        Dan 8 i Axsa,

Serdecznie dziekuje obu Paniom za te cenna informacje, bo juz myslalem, ze bede
        musial wyrzucic te koldry, ktore byly wlasciwie przywiezione z Polski.

Jutro bede robil pranie kolder, bo dzis pogoda jest nie pewna z 30% mozlowoscia
        deszczu.

Pozrawiam
        • wedrowiec2 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 03.06.04, 17:48
          Uważaj, jakie środki piorące dodajesz do prania puchu. Dawno temu, gdy pierwszy
          raz prałam kurtkę puchową, to piana zalała łazienkę, pokonała drzwi i
          zaatakowała przedpokój. Było co zbieraćsmile Jeśli masz więcej kołder, to moze
          najpierw upierz jedną, wysusz i zobacz jaki jest efekt.
          • marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 07.06.04, 21:42
            Czy ktos ma adresy czatow?/Takich z pokojami ,kolorkami,obrazkami i latwo sie
            ladujacych???
            ml
          • foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 14:24
            > Uważaj, jakie środki piorące dodajesz do prania puchu. Dawno temu, gdy
            pierwszy<wedrowiec2

U nas sa inne i tak naprawde to nie wiem, ale zaraz ide robic pranie tej koldry
            to zdam sprawe.
            >
            > raz prałam kurtkę puchową, to piana zalała łazienkę, pokonała drzwi i
            > zaatakowała przedpokój.<wedrowiec2

Czy nie za duzo dalas tego proszku/plynu. U nas to pudelku daja taka miarke,
            wiec ja sprobuje z jedna miarka. U nie dzis ma byc 30 stopni Celsjusza, wiec na
            suszenie koldry dobr dzien. Inne ciuchy juz piore drugi dzien, ale jeszcze
            konca nie widac.
            Było co zbieraćsmile Jeśli masz więcej kołder, to moze
            > najpierw upierz jedną, wysusz i zobacz jaki jest efekt.
    • dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 09:15
      ML - jednym z lepszych jest Paltak www.Paltak.com
      Jest to program do rozmow jak gadu-gadu , ma tez chat.
      Klikasz na Europe i otwieraja sie pokoje a wsrod nich jest bardzo duzo polskich
      chatow.
      • wywrot53 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 08.06.04, 20:14
        www.polczat.pl/
        Tutaj ML mozesz założyć swój pokójsmile
        • foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 02:29
          Wypralem te koldre w pralce - ledwo weszla. Jak wyjmowalem to tez byl problem,
          bo ciagnelo sie to psu z gardla. Ogolnie wydaje mi sie, ze nasza pralka
          (horyzontalna) ma za mala komore - beben do prania.

Powiesilem mokra koldre na tarsie na sloncu, po czterech godzinach przewrocilem
          na druga strone i zauwazylem, ze jedna plama nie sprala sie, wiec pewnie woda z
          plynem do prania nie dochodzila tak jak powinna, ale juz dalem sobie spokoj.
          Poprawie przy nastepnej okazji. Po suszeniu na powietrzu i w domu na
          balustradzie zauwazylem, ze wszystek puch jest na dnie kazdego kwadratu a przed
          tem wypelnial dosc rownomiernie caly kwadrat - czy to wroci do normy, czy juz
          tak zostanie? Czy ktos mial z tym doswiadczenie?
          • warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 09:15
            Ja z kobiecym wyczuciem przesuwalam w kazdym kwadracie to zbite na dole pierze/
            polpuch?smile/, tak aby rownowmiernie wypelnial calosc. I tak sztuka po sztuce az
            przelecisz cala koldre. Zabieg dlugotrwaly wiec najlepiej wlaczyc muzyke,
            usiasc na sloncu i z kims przy tym gadac, kto robi to samo z drugiej strony.
            Jest duze prawdopodobienstwo,ze spotkacie sie w pol drogi i koldra znow bedzie
            puchatasmileGratuluje zaradnosci FX!
          • alfredka1 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 11:37
            doskonałym sposobem na to aby pierze wróciłó na swoje miejsce, jest porządne
            przetrzepanie kijkiem, trzepaczką lub co tam masz pod ręką smile) zawsze tak
            spulchniam kurtki puchowe po praniu, pozdrawiam
          • marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 10.06.04, 13:00
            Wroci,wiem z doswiadczenia przy praniu puchowych kurteksmile)).Poduszki tez pralam
            i suszylam na sloncu,wynik byl dobry!
            ml
    • jackussi a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 07:38
      Chcę wymienić poszewki a właściwie to nie poszewki a ten materiał w którym jest
      puch- czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa.
      smile)
      • warum Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 09:21
        Widzialam jeszcze z rok temu w sklepie takie gotowe poszewki na poduszki z
        rozowego, szczelnego materialu. Ale byly drogie. To pewnie to, ale w
        dobie "postepu", aktualnie widuje tylko koldry i poduszki juz wypelnione,
        pewnie cena pustych opakowan byla zbyt duza,zeby komus sie oplacalo samemu
        przesypywac, szyc itd.latwiej kupic gotowa. Tu u nas, w PLsmile
        • axsa Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:04
          Rzeczywiscie w cenie wychodzi prawie na to samo.
          Można też oddać poduchy do odnowienia - nowy wsyp i wyprane pierze - ale to też
          bardzo blisko ceny nowej poduszki.
          • mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:36
            napisalam i nie ma?
            • mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:38
              Niania meza kupowala material na wsyp,szyla nowa poszwe i przesypywala pierze w
              wannie.Twierdzila ze to najlepszy sposob.W wannie pustej oczywiscie.Ja nie
              zdobylam sie na takie bohaterstwo.
              • axsa Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 12:56
                Moja babcia zszywała ręcznie otwory starego i nowegu wsypu i wtedy przepychała
                pierze do nowego.
                • marialudwika Jak usunac...??? 10.06.04, 16:48
                  Po lewej stronie na forum jest wejscie "na skroty" na ulubione fora.Chetnie bym
                  polowe ich usunela,albo ich wogole nie odwiedzam albo nie istnieja!Pytanie
                  brzmi JAK??? Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie?
                  ml
                  • wedrowiec2 Re: Jak usunac...??? 10.06.04, 16:54
                    marialudwika napisała:

> Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie?
                    > ml

W górnej części ekranu, pod pajacykiem, ale raczej po lewej stronie, jest
                    napis "Moje forum". Klikasz, otwiera się strona o Twoich ustawieniach
                    forumowych. Z lewej strony jest wykaz Ulubionych. Odhaczasz te, których chcesz
                    się pozbyć (ptaszek w kwadraciku z lewej strony). Klikasz na napis "Usuń"
                    znajdujący się pod wykazem Ulubionych. I to wszystkosmile
                    • marialudwika Re: Jak usunac...??? 10.06.04, 17:21
                      Dziekuje !!!!!
                      ml
                  • jackussi Re: Jak usunac...??? 11.06.04, 06:25
                    marialudwika napisała:

> Po lewej stronie na forum jest wejscie "na skroty" na ulubione fora.Chetnie
                    bym
                    >
                    > polowe ich usunela,albo ich wogole nie odwiedzam albo nie istnieja!Pytanie
                    > brzmi JAK??? Moze jakas zyczliwa "duszyczka" mi powie?
                    > ml

Ja chciałbym utworzyć w tym właśnie miejscu linki do ulubionych - nie wiem
                    jak?? Dodać do ulubionych (tych na górze ekranu )umiem ale nie potrafię
                    utworzyc grupy ulubionych for po zalogowanu
                    • axsa Re: Jak dodać ? 11.06.04, 07:28
                      Po zalogowaniu i wejściu na forum /kolejność nieistotna/ zobaczysz po prawej
                      stronie nick założyciela forum, pod spodem na czerwono "dodaj reklamę", a
                      poniżej "dodaj do ulubionych forów" i to kliknij. Doda się samo. Podobnie z
                      dodawaniem ulubionych wątków. Jak watek jest otwarty to też go można za pomocą -
                      "dodaj do ulubionych wątków"/ z prawej strony, jak przy dodawaniu forum/.
                      Wątki ulubione pojawią się tylko w "Moim forum", które orwierasz
                      w pasku pod dużym napisem - forum gazeta.pl -. Jest tam zakładka - "Moje
                      forum". Otwierasz to i "rządzisz".
                      • jackussi Re: Jak dodać ? 11.06.04, 08:49
                        Gapa ze mnie - nie zauwazyłem dodaj do ulubionych forów.Jest, działa. Dzięki Axo
      • edeka5 Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 18:02
        jackussi napisał:

> czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa.

Gdybyś szukał materiału na uszycie poszewek, to ten gęsty materiał nazywa się
        inlet.
      • omeri Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 18:34
        Za czasów PRLu przywoziłam wsypy gotowe z zagranicy, teraz przestawilam sie na
        pościel wełnianą, którą sobie bardzo chwalę.
        • mammaja Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 10.06.04, 19:07
          Wogole nie wyobrazam sobie spania pod pierzyna! Raz w gorach gazdzina dala nam
          w zimie pierzyne i naprzemian to odkrywalam sie z goraca,to przykrywalam z
          zimna.Ale poduszeczka - to co innego.
          • dan8 Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 13.06.04, 02:04
            Foxal , czy udalo sie roztrzepac rownomiernie puch w koldrze?
            • foxal Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 13.06.04, 02:27
              > Foxal , czy udalo sie roztrzepac rownomiernie puch w koldrze?<dan8

Dziekuje za zainteresowanie. Koldra jeszcze wisi na balustradzie klatki
              schodowej, bo jeszcze nie doszedlem do koldry, bo mam inne zadania jnp.
              odwiedzanie zony,ktore jest czasochlonne i paralizuje zajecia domowe.

Najbardziej pracochlonne jest przygotowanie obiadu na czas, bo syn z jednej
              pracy idzie przewaznie do drugiej, gdzie nie moze sie spozniac, bo jest
              trenerem kadetow, wiec musi swiecic przykladem.

Wypranie koldry bylo b.wazne, bo podobno niewyprany material i puch
              nieprzyjemnie pachnie i szybko sie niszczy. Za trzepanie zabiore sie wkrotce,
              lub na jesieni, bo mam duzo zajec w ogrodzie - zielsko i trawa rosnie bo czesto
              deszcze padaja. Ale jak przetrzepie te koldre to nie omieszkam pochwalic sie
              wynikiem.
      • jadwiga_r Re: a tak będąc przy kołdrach i poduszkach- 04.07.04, 14:58
        jackussi napisał:

> Chcę wymienić poszewki a właściwie to nie poszewki a ten materiał w którym
        jest
        >
        > puch- czy w Pl gdzieś są sprzedawane takie wsypy- tak to się chyba nazywa.
        > smile)

Najlepszy materiał wsypowy produkują w Andrychowie /chyba gdzieś na śląsku/.
        W moim mieście ,panie najczęściej pytają,czy jest wsypowe andrychowskie.
        Zazwyczaj produkowane jest w różowym kolorze.
        Materiał mocny,nie przepuszcza pierza.
        Sądzę,że po każdym praniu,jakość tego materiału obniża się.
    • dan8 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 13.06.04, 03:07
      Widze,ze jestes bardzo zaabsorbowany pracami domowymi , dobrze,ze znajdujesz
      czas na pisanie tutaj.
      Zonie zycze bardzo,bardzo duzo zdrowia.
      • foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 04.07.04, 05:12
        Z przyjemnoscia donosze, ze puchowa koldra po upraniu dlugo schla.Po
        wyschnieciu miala puch skupiony w kazdym kwadracie przy jednym boku.
        Ktos tu z Forum mi poradzil, aby puch przesuwac reka w przeciwnym kierunku i
        rozkladac rowno, kwadrat po kwadracie. Wreszcie tak zrobilem i swietnie dziala -
        nawet nie widac, ze puch byl skupiony w jednym koncu. Dziekuje za dobra rade.
        • warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 04.07.04, 11:16
          To ja , to ja!smile)))Chociaz w tym okazalam sie dobrasmile)tzn "mialam racje". A
          poza tym to co slychac w wielkim swiecie? Pozdrawiam tych co maja wolne!
          • warum Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 15:24
            Pewnie wszyscy macie ten etap juz za soba...
            kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,490885.html
            • marialudwika Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 15:38
              W zasadzie tak,hm.Problem zmywania rozwiazuje zmywarka,ale jak jej nie mielismy
              to tez jakos sie /po partnersku/ zmywalo.Moj TZ wszystko umie robic,z chceniem
              to roznie bywa,najgorzej wywalczyc odkurzanie smile.Jednak zawzielam sie i
              odkurzacza nie tykam,z roznym efektem!
              ml
            • foxal Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych:))) 04.07.04, 16:39
              > Pewnie wszyscy macie ten etap juz za soba...<warum

> kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,53302,490885.html

Warum,

Masz racje - mamy ten etap za soba, jednak problemkto i co ma zrobic
              nieustannie sie powtarza. Ten odnosnik jest dobrze przeczytac, bo przypominaja
              sie mlode lata i pierwsze kroki malzenstwa. Ja wowczas pracowalem na dwu
              etatach, wiec caly dom lezal w gestii malzonki i problemow nie bylo.

Ogolnie to jestem przekonany, ze za nieumiejetnosci prowadzenia gospodarstwa
              domowego przez chlopcow/mezow odpowiedzialnosc spada na mamy, ktore w ramach
              matchynej "milosci" robia za nich to sprzatanie po sobie i nie pozwalajac
              krzatac sie przy kuchni jak sa mlodzi i wyrazaja na to ochote.

Moi synowie swietnie gotuja i umieja sprzatac, ale ten mlodszy moze chodzic po
              stertach ubran na podlodze i wcale mu to nie przeszkadza i robi to z lenistwa o
              co sa niekonczace sie wojny. Ma jeszcze jedna wade, ze po wejsciu do domu
              rozbierajac sie sieje za soba wszystko az do lozka. Mialem zamiar ktoregos dnia
              pozbierac to wszystko w torbe na smiecie i wyrzucic do smietnika, ale zona
              oczywiscie go wybronila. Treaz to pewnie mi sie uda. Zobaczymy co bedzie.
    • 46olka Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 23.01.17, 16:30
      Można tylko musi być bardzo dobra pogoda aby to potem chciało wyschnąć. Ja zrobiłam inaczej, kupiłam wsyp podusie.pl/wsyp-andrychowski-na-koldre-160x200cm-p-491.html wyprałam pierze ( jest to tzw. pranie na sucho) i założyłam do świeżego czystego inletu. Dwa razy prałam poduszkę puchową i za pierwszym razem była super( ale prałam ja latem i pogoda była piękna) za drugim razem na jesień i to juz mi się nie udało. Trzeba często strzepywać i zmieniać położenie smile wtedy sie uda. Myślę że z kołdrą tak samo.
      • mammaja Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 24.01.17, 22:59
        Skąd się tu znalazł ten stary wątek ?
        • alfredka1 Re: Pytanie do doswiadczonych i zaradnych 25.01.17, 13:02
          .. sprzed TRZYNASTU laty !!!! wspomnienia mnie naszly ..
          pierz śmiało - jak Wędrowiec rzecze ..
          pozdrawiamy smile
        • zbyfauch Przecież to SPAM! :) 25.01.17, 13:20
          mammaja napisała:
          > Skąd się tu znalazł ten stary wątek ?
          • zbyfauch Re: Przecież to SPAM! :) 25.01.17, 13:23
            O jakiegoś roku, może więcej, można ekshumować zdechłe wątki i ten fakt wykorzystują pożal się boże bismęsmeni, bizmęsmęki tudzież, dorabiając do swojej zapomogi w pośredni bądź bezpośredni sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka