en.ej 07.07.06, 17:29 Słowa Eweliny : "Taka zachęta, i, nie trzeba się gdzieś "przekopywać" by znaleźć coś interesującego do czytania " dały asumpt do założenia nastepnej części Ku pamięci... część 1 tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12248&w=43195919 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oktoberka Re: Z fotela bibliofila 2 11.07.06, 18:41 ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/kw,71145,ksiazka.html Przeczytałam wlaśnie ta książkę i podobala mi się, trochę magiczna, barwnie napisana, ciekawa historia. Może tylko wszystko zbyt dobrze się kończy...ale może tak trzeba w swiecie fikcji, który tak własnie daje nadzieję na lepsze życie, na sprawiedliwość w świecie...taka odskocznia od tu i teraz O. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Z fotela bibliofila 2 14.07.06, 11:06 Ciagle mecze "Predatora" Patricii Cornwell. Tzn. nie to, ze mecze, bo nudne etc., tylko tyle tam watkow rownoleglych, ze w tych upalach trudno mi bylo wiecej niz pare stron dziennie przeczytac. Ale ksiazka dobra, i polecam. Odpowiedz Link
antyproton Re: Z fotela bibliofila 2 14.07.06, 11:21 A ja "mecze" Warunek Rylskiego. Dziwna ksiazka, mroczna, stezona, bolesna, rosyjska. Nie wszystkim sie moze spodobac , ale mysle ze warto . Odpowiedz Link
jutka1 Re: Z fotela bibliofila 2 14.07.06, 11:25 antyproton napisał: > A ja "mecze" Warunek Rylskiego. > Dziwna ksiazka, mroczna, stezona, bolesna, rosyjska. > Nie wszystkim sie moze spodobac , ale mysle ze warto . ********** Zaintrygowales mnie. Wpisuje na liste. Dzieki. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Z fotela bibliofila 2 19.07.06, 20:29 Na wakacyjne upały: Caroline Graham - "Śmierć w przebraniu", "Zabójstwa w Badger's Drift". Tytułów jest więcej. Trochę przypomina Agate Christe. Na podstawie cyklu książek Caroline Graham nakręcono popularny serial "Morderstwa w Midsomer", który, u nas też szedł na tv. Taki "rodzynek" dla amatorów spokojnej wsi angielskiej, chociaż, momentami pisarka zbyt długo rozwodzi się nad charakterystyką poszczególnych postaci, mieszkańców wsi, co niewątpliwie ma wpływ na dynamikę akcji Odpowiedz Link
jakotakot Re: Z fotela bibliofila 2 19.07.06, 23:14 Polecam wszystkim kobitkom na zakrecie : "Eat,Pray,Love" by Elizabeth Zabijmnieniepamietam .. Odpowiedz Link
jutka1 Re: Z fotela bibliofila 2 20.07.06, 10:16 Przyznaje bez bicia, ze za takimi klimatami nie przepadam... "Predatora" skonczylam. Doskonala. Po chwilowym spadku formy pare lat temu Patricia Cornwell wrocila blyszczaco. Na tapecie mam pare ksiazek oczekujacych, i jeszcze nie wiem, za co sie najpierw wezme. Najbardziej kusi Pawla Huelle "Bylem samotny i szczesliwy", ale kilka innych tez wola. Siezobaczy (zam. Odpowiedz Link
jakotakot Re: Z fotela bibliofila 2 20.07.06, 13:52 Masz awersje do "eat" i "love" - pirsze slysze )) Odpowiedz Link
jutka1 Re: Z fotela bibliofila 2 20.07.06, 14:04 Pisalam to do Ew., w temacie klimatow angielskich opisow. Nic nie mam przeciw ani "eat", ani "love", ani "pray" tez nie. Odpowiedz Link
joujou Re: Z fotela bibliofila 2 02.04.07, 22:24 Dla odkurzenia zagubionego wątku: "Gobelin" Barbary Kosmowskiej-świetna książka dla 40+ o 40+, dla mnie w ostatnich dniach książka-przyjaciółka. Przez autorkę dedykowana "...tym wszystkim,którzy rosną jak drzewa, wczepione korzeniami w piekło,a bujną koroną doświadczeń sięgają nieba". Porusza problemy nudy małżeńskiej,miłości i zdrady,ale też alkoholizmu i problemów z nim związanych.Nie jest to jakaś ambitna powieść,ale chyba też nie takie zwyczajne romansidło,chociaż uważam,że odbiór tak książki jak i filmu to bardzo indywidualna sprawa.Bardzo przyjemnie się czyta,można się uśmiechnąć i wzruszyć. Dopiero niedawno przeczytałam "Samotność w sieci" Janusza Wiśniewskiego. Dawno mi ją polecano,ale byłam jakoś tak negatywnie nastawiona.'Łyknęłam ' ją jednym tchem i żałowałam,że tak póżno,bo łatwiej byłoby mi zrozumieć film,na którym byłam wcześniej.Cichaczem w pracy podczytywałam też jego opowiadanka:"Martyna","Zespoły napięć" ot takie "babskie cztadełka" Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Z fotela bibliofila 2 02.04.07, 22:31 Wypozyczyłam sobie ciąg dalszy Tajemniczego odrodu i z trudem powstrzymalam sie zeby nie opluć książki. W końcu nie moja. Ale tfu i odradzam. Dorosla Mary jest zimną, dumna idiotką bez kregoslupa, Dicon po przezyciach wojennych idiocieje i koniec końcow popelnia samobójstwo, a Colin jest zakochanym w nim bez pamięci, biseksem, poslubiajcym Mary. Buerkh. A teraz walczę z Czarną ksiegą kobiet. Wesoła nie jest Odpowiedz Link
jakotakot Re: Z fotela bibliofila 2 20.07.06, 14:24 Zgooglowalam autorke - Elizabeth Gilbert. Odpowiedz Link
poor_kitty Re: Z fotela bibliofila 2 04.09.06, 23:10 Polecam: "Bialy oleander" Janet Fitch Bestseller 1999 roku ... Rodzinnym miastem J.Fitch jest Los Angeles. Debiutancka powiesc jest historia o matce i corce; ich skomplikowanych i niejednoznacznych relacjach. Odpowiedz Link
jarkoni Re: Z fotela bibliofila 2 04.09.06, 23:38 A mnie coś ruszył ten Warunek Rylskiego...Wątek sprzed półtora miesiąca, ale ja rusofil jestem, bywam tam i jakoś ich rozumiem... Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Kazuo Ishiguro 04.04.07, 09:59 "Nie opuszczaj mnie" Kazuo Ishiguro , wizja alternatywnej rzeczywistosci napisana suchym pamietnikowo-dziennikowym jezykiem. Nie na darmo autor jest nagradzany, ksiazka wciaga a potem trudno wrocic do rzeczywistosci. Pozdrawiam Luiza-w-Polsce .¸¸><(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º> Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
joujou Re: Kazuo Ishiguro 18.05.07, 19:19 Czytam właśnie "Filary ziemi" Kena Foletta.Jestem jak na razie w połowie drugiego tomu i nie mogę oderwać się od tej książki.Nie brałam się za Folletta(to raczej mój mżonek czytywał jego książki),ale tę wcisnęła mi w rękę moja bibliotekarka twierdząc,że na pewno mi się spodoba i miała rację www.biblionetka.pl/ks.asp?id=3919 Odpowiedz Link
aka10 Re: Kazuo Ishiguro 18.05.07, 19:59 Oj,Folletta mam w domu,ale jeszcze nie ruszylam."The Hammer of Eden".Czytalas moze? Dzis natomiast kupilam "Wybor prezydenta" Anne Holt i mam zamiar wieczorem zaczac. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Follett 18.05.07, 21:23 Jest swietny, acz nie rowny. Igla, Filary, Fortuna, sa znakomite inne bywaja ciut slabsze ale i tak na tle tla jest geniuszem. Bardzo go lubie Odpowiedz Link
mammaja Re: Follett 18.05.07, 22:24 Bardzo lubiie Folleta, a narazie z napieciem czytam "Pierscien rybaka" Jean'a Raspail. Dopiero jestem w polowie, ale czyta sie swietnie. Odpowiedz Link
czarna9610 Re: Z fotela bibliofila 2 16.06.07, 18:37 kryminały Henninga Mankela - fajnie się czyta takie trochę mroczne Odpowiedz Link
dan8 Re: Z fotela bibliofila 2 17.06.07, 17:40 Czytam i polecam ksiazke "Romulus,My Father" Raimond Gaito. Pieknie napisana historia rodziny emigrantow i ich zycia w nowej oczyznie Australii.Swiat widziany oczami dziecka i jego zwiazku z ojcem. Na podstawie tej ksiazki powstal film o tym samym tytule. Odpowiedz Link
joujou Re: Z fotela bibliofila 2 18.06.07, 15:33 Właśnie zaczęłam "Pod słońcem Toskanii" Frances Mayes.Ktoś na forum bardzo chwalił film zrealizowany na podstawie tej książki,tak więc najpierw przeczytam,a potem będę oglądać. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Z fotela bibliofila 2 18.06.07, 19:46 Zaczelam Domostwo Pani Wilkox czyli podstawe do scenariusza Powrotu do Howards End i pomyslalam ze w sumie moge sobie jeszcze raz strzelic Forsaytow. Pozyczylam tom I, i w ramach podstaw do scenariuszy jeszcze Ostatniego krola Szkocji. Odpowiedz Link
dado11 Re: Z fotela bibliofila 2 11.07.07, 23:26 Skończyłam "Cień wiatru", czyta się jednym tchem, dziwaczna książka o wielu warstwach, zagmatwana i trudno ją zaszeregować (wypełnia znamiona historii miłosnej, kryminału, opowieści socjologiczno- wojennej, analizy dorastania młodego człowieka...itd) na dodatek plastycznie opisująca Barcelonę z czasów Franco, zresztą w załączonym linku dużo więcej recenzji... www.biblionetka.pl/ks.asp?id=36307 Bardzo polecam, a tym, którzy lubią sobie zostawić dreszczyk emocji i troszkę niedopowiedzenia, radzę odłożyć książkę przed przedostatnim rozdziałem.... Odpowiedz Link
monia.i Re: Z fotela bibliofila 2 11.07.07, 23:34 Również polecam - świetna książka, wciągnęła mnie od pierwszej strony..Dobrze się czyta, zgrabnym językiem napisana (brawa dla tłumacza) - no i zaskakująca, niewątpliwie Żałowałam, że nie trafiłam na nią późną jesienią - idealna lektura na długi, chłodny, deszczowy wieczór spędzony na kanapie, pod kocykiem...Klimatyczna Odpowiedz Link
verbena1 Re: Z fotela bibliofila 2 11.07.07, 23:42 Hej, dziewczyny,czytamy te same ksiazki "Cien wiatru" kupilam podczas ostatniego pobytu w Polsce. Kierowalam sie "gruboscia" ksiazki abym miala duzo do czytania. Swietnie i szybko sie czyta. Wzorem XIX powiesci sytuacja gmatwa sie i skreca w nieprzewidziane strony aby nagle zaskoczyc zupelnie niespodziewanie. Wroce do niej znow jesienia za rada Moni) Odpowiedz Link
monia.i Re: Z fotela bibliofila 2 11.07.07, 23:54 Czytałam, niestety, pożyczoną - ale po przeczytaniu 1/3 zapragnęłam mieć własny egzemplarz Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Z fotela bibliofila 2 12.07.07, 00:06 Mnie w tej ksiazce zachwycily opisy Barcelony. Takiej niepocztowkowej tylko innej, niszczejacej, zmeczonej wojna i polityka. No i zmusila mnie (ksiazka, a nie Barcelona) do odswierzenia wiedzy o sytuacji politycznej powojennej Hiszpanii. Niemniej odpoczelam sobie od nerwow zycia i porywow wlasnego zlego charakteru przy Fanny Flagg i jej 3Nie moge sie doczekac kiedy wreszcie pojde do nieba" ktora jest w zasadzie nawiazuje do "Witaj na swiecie Malenka" . Lektura mila, latwa i zabawna jak to u Fanny Flagg, a nie pozbawiona madrosci zyciowej. Urocze. Teraz sobie czytam "Lale" Jacka Dehnela, ale na razie nie mam wyrobionego zdania, poza tym ze napewno nie miotne nia o sciane, co ostatnio zrobilam z jednym bardzo pozytywnie, wrecz entuzjastycznie przyjetym przez krytykow, dzielem. Ale ja mam zwyrodnialy gust Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot. Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Z fotela bibliofila 2 12.07.07, 00:06 Mnie w tej ksiazce zachwycily opisy Barcelony. Takiej niepocztowkowej tylko innej, niszczejacej, zmeczonej wojna i polityka. No i zmusila mnie (ksiazka, a nie Barcelona) do odswierzenia wiedzy o sytuacji politycznej powojennej Hiszpanii. Niemniej odpoczelam sobie od nerwow zycia i porywow wlasnego zlego charakteru przy Fanny Flagg i jej 3Nie moge sie doczekac kiedy wreszcie pojde do nieba" ktora jest w zasadzie nawiazuje do "Witaj na swiecie Malenka" . Lektura mila, latwa i zabawna jak to u Fanny Flagg, a nie pozbawiona madrosci zyciowej. Urocze. Teraz sobie czytam "Lale" Jacka Dehnela, ale na razie nie mam wyrobionego zdania, poza tym ze napewno nie miotne nia o sciane, co ostatnio zrobilam z jednym bardzo pozytywnie, wrecz entuzjastycznie przyjetym przez krytykow, dzielem. Ale ja mam zwyrodnialy gust Bal!!! - przeraźliwie wrzasnął kot. Odpowiedz Link
monia.i Re: Z fotela bibliofila 2 12.07.07, 00:12 Fed - rozumiem, że "Dogonić tęczę" F.F. też czytałaś? Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: Z fotela bibliofila 2 12.07.07, 09:13 Czytalam wszystkie jej ksiazki, bo maja klimat lekkiego absurdu mocno osadzonego w scenerii zabawnych miejsc. Oczywiscie "Smazone zielone pomidory" w wersji filmowej byly inspiracja do lektury. Jednego nie jestem pewna i nie moge sprawdzic, bo ksiazki puscilam po ludziach, czy ta ostatnia jest istotnie kontynuacja "Witaj na swiecie Malenka" czy "Dogonic tecze" czy moze "Daisy Fay i codotworca". Niestety nie mam pamieci do tytulow, wiec jesli sie pomylilam to u mnie norma. Potrafie opowiedziec z cytatami wlacznie, jakas ksiazke i nie byc w stanie podac tytulu Odpowiedz Link
gaudia Re: Z fotela bibliofila 2 18.07.07, 18:53 kocham "Smazone", czytalam Maleńką i Daisy Fay (mam, choc smazone co i rusz rozdaje i nabywam nowe, są super) pewnie o tym kiedys było, ale ja dopiero co, mianowicie Baricco, przeczytałam City i Jedwab. Jedwab okazał sie cudna pieszczotą, ale City tez zacne. ps. No dobra, przeczytam Cień wiatru...mam, ale jakoś nie mogłam... Odpowiedz Link