Dodaj do ulubionych

CZY INTERNET JEST NALOGIEM?????

26.10.03, 16:29
Przeczytalam ciekawy artykul o tym.W Holandii 60% "gospodarstw domowych"
posiada dostep do internetu.Jeden procent uzytkownikow jest
nalogowcami,czyli wg. obliczen 66 000.Z powodu internetu zaczyna zamierac
zycie towarzyskie i rodzinne a ostatnio doszlo nawet do mordu.Mieszkaniec
Delftu zostal zastrzelony razem ze swoja kanadyjska przyjaciolka,poznana w
intenecie.Zbrodnia miala miejsce w Kanadzie.....
Na koncu artykulu jest link do testu,gdzie mozna sprawdzic czy jest sie juz
nalogowcem.Co Wy na to?????Pozdrawiam
uzalezniona/chyba,bo nie robilam jeszcze testu/
ml
Obserwuj wątek
    • wywrot53 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 17:11
      podejrzewam, ze mnei nie dużo do tego brakuje smile))
      Daltego proszę, podaj link do tego testu smile))
      • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 17:15
        Prosze uprzejmie,jest rowniez wersja angielska tam: www.ivo.nl
        ml
    • andulka7 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 17:41
      Bardzo dużo gadałam od kiedy zainstalowałam stałe łącze - w lutym br. Trwało to
      do maja mniej więcej, chodziłam spać grubo po północy, gadałam do upadłego.
      Teraz mi przeszło, na moje ulubione fora zaglądam, ale nawet nie zawsze
      codziennie i poświęcam im najwyżej kilkanascie minut dziennie. W każdym razie
      najgorsze mam już za sobą i udało mi się nie popaść w nałóg. Zresztą, mam też
      inne zajęcia - oprócz pracy i obrządku domowego - przyjaciela, tego z
      pinczerem, wiecie wink
      • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 17:52
        Wiemy,wiemy.W kazdym razie ja wiem bo jestem pamietliwa,jesli chodzi o
        psy,hi,hi.A swoja droga to nasze forum odwiedzasz istotnie bardzo rzadko!!!
        Pozdrawiam
        ml
        • lablafox Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 22:34
          Ja tak jak Andulka mam internet od lutego i na początku wpadłam . Przegadane
          noce do białego rana. Od lipca wzięłam sie w garść i zmniejszyłam rozmowy
          tylko do forum i kilku przyjaciół poznanych w necie. Mądrych , miłych i
          kulturalnych . Najbardziej byłam zaskoczona propozycjami seksualnymi ,
          myślałam ,że trafiają mi się sami zboczeńcy. Teraz niedawno wyczytałam w
          jakimś artykule ,że większość rozmów dotyczy seksu.Zwłaszcza na czacie. Na
          szczęście , ponieważ jak mówiłam jestem nietechniczna to raz tylko weszłam na
          czata. Nie bardzo wiedziałam jak się zachować hahaha . Posiedziałam krótko w
          jakimś pustym pokoju i wyszłam.
          Lx
          • mammaja Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 22:38
            Mysle ,ze mam tendencje do popadniecia , ale zycie na szczescie ma swoje
            zelazne prawa i "poki co"nie pozwoli.A na starosc? Moze to i najgorsze wyjscie?
            Przynajmniej nie dokuczy samotnosc!
            • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.10.03, 23:03
              A ja zrobilam sobie test!!!!!!!Okropnie dlugi byl,hm.Wykazal,ze jeszcze nie
              mam nalogu,ale duzo z internetu korzystam.Jest to zgodne z prawda.Dostep do
              sieci mam chyba 4 lata,ale na poczatku wogole nie interesowaly mnie zadne
              fora/?/...Z chatu wogole nie korzystam.Na forum wpadlam "na chwile",spodobalo
              mi sie i zostalam!Pozdrowka
              ml
        • andulka7 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 12:33
          Wpadam na forum rzadko również (a może przede wszystkim) dlatego, że maszyna
          stoi w pokoju córki, a ona dużo z niej korzysta i to w celach naukowych, bo o
          dziwo wzięła się w tym roku za naukę od razu a nie pod koniec semestru smile
          Tak więc dostęp do komputra mam mocno ograniczony, a po nocach stukać jej i
          świecić nad głową nie będę - wystarczy że jej królica hałasuje i trzaska
          klatką, zwłaszcza nad ranem, córka musi wtedy półprzytomna wywlekać się z łóżka
          i przynosić jakieś zielsko z lodówki żeby zatkać zająca na godzinkę - dwie
          jeszcze, chi, chi
          • syla63 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 13:20
            Jakieś trzy czy cztery lata temu wpadłam w amok. Teraz spokojnie bez szaleństw
            zaglądam na swoje ulubione stronki, czasem powędruję w nieznane. Jednka to już
            nie jest obsesja. Potrafię zrezygnować z netu na rzecz robótki ręcznej czy
            dobrej książki.
            Nawet nie będę sobie robić testu
            • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 14:11
              Zrobilam ten test z czystej ciekawosci i zdumialo mnie,ze dal taki
              wynik.Zgodny z prawda.Jak onie wymyslaja te testy,ze tyle o testowanym
              wiedza???Pozdrawiam
              ml
          • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 14:09
            To masz w domu wesolo!!!!Kroliki sa zdaje sie zwierzakami nocnymi,ale pewna
            nie jestem bo ich/jeszcze/ nie mialam.Dogladalam przez dwa tygodnie krolikow
            sasiadow,mialam pecha bo byly upaly i wiecej siedzialam "u krolikow" niz przy
            swoich obowiazkach!!Nastepym razem nie dam sie "wrobic",hi,hi...
            Dzieki pilnej do nauki corce nie grozi Ci stanie sie nalogowym
            internetowcem.Pozdrowka
            ml
            • andulka7 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 14:28
              A gdzie ten test, jeśli można prosić o jakiś trop? Z ciekawości bym sobie
              zrobiła...
              A królica na szczęście większą część nocy przesypia, tylko nad ranem chce jej
              się świeżej zieleniny i siusiu, a nie bardzo lubi sikać do klatkowej kuwety -
              woli na zewnątrz, najchętniej na parkiet w przedpokoju, che, che, choć czasem
              do przedpokojowej kuwety się trafi wink
              • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 15:59
                Podalam wczoraj link do testu
                ml
                P.S.Jak sie nazywa krolica??
                • andulka7 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 21:33
                  marialudwika napisała:

> Podalam wczoraj link do testu
                  > ml
                  W rzeczy samej. Przegapiłam, ale nie podkreśliło go na czerwono...

> P.S.Jak sie nazywa krolica??
                  Formalnie "Klepka" bo jest w kolorze parkietu lekko zadeptanego - morelowa z
                  szarymi smugami. Ale wołamy na nią "Zając" - to z czasów, kiedy jeszcze nie
                  wiadomo było czy to dziewczynka czy chłopiec. I tak zostało, więc na "Zając"
                  królisia trochę reaguje, a na Klepkę reaguje komputer w lecznicy smile
                  • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 21:40
                    To poglaszcz Zajaca ode mnie!!! A co do tego "na czerwono' to ja nie "kumaty"
                    i nie wiem jak to zrobic by czerwono bylo.Moze ktos mnie poinstruuje????
                    ml
                    • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 21:44
                      Nie mam problemów ze wstawianiem "na czerwono" w tekście, ale nie
                      mogę "zaczerwienić" sygnaturki. W tekst wklejam bardzo okrężną drogą. Najpierw
                      adres kopiuję do dokument w Wordzie, potem zaznaczam go, a następnie w
                      opcji "wstaw" klikam "hiperłącze", potem OK. Z takiego hiperłącza kopiuje do
                      np. wpisu na Forum, albo do wysyłanego mailem listu. Pewnie sa inne, bardziej
                      proste sposoby, ale do tego przyzwyczaiłam sięsmile)
                      • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 21:46
                        Wstawiam link do testu
                        www.ivo.nl
                        • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 21:48
                          Fatum dziś wisi nade mną
                          www.ivo.nl/
    • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 18:32
      Jest, i to strasznymsad((((
      • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 22:15
        zaznacz adres na niebiesko,Ctrl c,w miejsce gdzie chcesz wstawić Ctrl v
        • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 22:19
          Hej! Glodny! Witaj! A nie moglbys bardziej przystepnie,hi,hi-bo ja blondynka
          jestem!Doslownie i w przenosni
          ml
          • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 22:51
            Ze w realu blondas to fajnie,że w przenośni? nie wierze!

wejdż na strone www.40plus.ca
            na górze jest pasek Adres
            Pociągnij mychą,zaznaczy się na niebiesko,Ctrl c jednocześnie
            Tam gdzie będziesz chciała wstawisz Ctrl v jednocześnie
            • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 22:53
              A jak wstawic adres na forum, by nie było pełnej wersji, a tylko 40+?
              • lablafox Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:10
                Blondynka naturalna i techniczna robi to tak :
                Zakreśla na niebiesko .Klika prawym przyciskiem myszy, wychodzi kwadracik z
                poleceniami kopiuj.Klika na kpiuj. Wchodzi tam gdzie chce . Naciska znów
                prawym przyciskiem myszy , wychodzi kwadracik kopiuj , wklej , klika na
                wklej . I czasami się udaje za 1 razem.
                Lx
                • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:13
                  Dzieki Lx,ze dostosowalas instrukcje do mojego blond poziomu!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                  Mezczyzni sa zbyt konkretni,hm.Jak oni cos wiedza,mysla,ze inni tez.Pozdrawiam
                  ml
                  P.S. A jak ma sie Lizette????
                • andulka7 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 28.10.03, 10:15
                  lablafox napisała:

> Blondynka naturalna i techniczna robi to tak :
                  > Zakreśla na niebiesko .Klika prawym przyciskiem myszy, wychodzi kwadracik z
                  > poleceniami kopiuj.Klika na kpiuj. Wchodzi tam gdzie chce . Naciska znów
                  > prawym przyciskiem myszy , wychodzi kwadracik kopiuj , wklej , klika na
                  > wklej . I czasami się udaje za 1 razem.
                  > Lx

Też tak to robię - mam blond pasemka, big_grin
              • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:18
                Sprawdzę, czy tak działa.
                • foxal Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:42
                  Tak, jest nalogiem, jak kazde inne zajecie, np czytanie ksiazek, zbieranie
                  znaczkow itp. uprawianie sportow itp.

Wloczenie sie po internecie jest zajeciem, ktore wciaga, bo czytamy komentarze
                  innych ludzi, z ktorym czasmai sie zgadzamy lub mie i wowczas mozemy
                  przedstawic swoj poglad - jesli mamy na to ochote.

Dyskusje czasami, choc nie zawsze do poszerzaja nasze horyzontow, nie mowiac o
                  poszukiwaniu wiedzy w najlepiej odpowiadajacych nam godzinach.

Zagladanie do roznych forow to tak jak czytanie kilku stron nieznanych nam
                  ksiazek, kazdej po trochu i jak nam cos nie odpowiada, to zamykamy i idziemy
                  dalej lub spac. A kto lubi sie posprzeczac lub klocic, to pelne pole do popisu
                  i takich ogolnie na necie sa miliony - oni dowartosciowuja sie przez ponizane
                  innych lub wrecz ublizanie, do czego prowadzi pozorna anonimowosc.

Ponadto to spotyka sie ludzi, ktorych inaczej nigdy bysmy nie spotkali, mimo,
                  ze ich nie widzimy bezposrednio, ale tylko dlatego ze nie chcemy. Ja np mam
                  video kamere nad monitorem i moge prowadzic rozmowy z kims, kto ma podobne
                  urzadzeenie i bedzie to tak jak rozmowa twarza w twarz, lacznie z mimika,
                  smiechem itp. I najwazniejsze, ze nie ma granic ani czasowych ani fizycznych na
                  globie.

Kazdy kto korzysta z netu, to jest jak alkoholik, zawsze mowi, ze moze rzucic
                  jak tylko bedzie chcial - ale przewaznie nie bardzo chce - my tez.
                  • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:55
                    Zgadzam sie w wiekszosci z Toba.Jest nalogiem i dla mnie chyba poniewaz przy
                    komputerze zaczynam dzien i przy nim siedze pozno wieczorem jak widac.Wg testu
                    nalog zaczyna sie przy 30 p-tach a ja wlasnie je mam.Do 30 tu jeszcze nim nie
                    jest a od 30 do 50 jest.Ale nie jest to nalog,ktorego trzeba sie
                    wstydzic.Pozdrawiam
                    ml
                    • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 28.10.03, 00:14
                      Nie jesteś,tego akurat jeste pewien.
                      A tak przy okazji dziwię się adminowi,że dopuszcza tego typu
                      praktyki na foum.
                      Mozna sobie łatwo wyobrazić ,że pod 40+ otwiera się strona z
                      panienkami(czy to by było ok)hi.hi.osobiście nie oburzał bym ..
                      Złosliwy nieżle może namieszać.
                      ps
                      Jeśli panienki pal djabli,ale w necie jest "kilka'stron mało
                      ciekawych
    • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:29
      Trzeba wpisać tak:
      <a href="www.40plus.ca/">40+</a>
      • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:34
        Wpisałam, sprawdzam
        • wedrowiec2 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:36
          Chcę wstawić adres na forum, bo link strony wstawiłam bez większych oporów.
          • glodn-y Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:40
            wpisz ten skomplikowany wzór na miejsce sygnaturki
        • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:58
          <a href="
          • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 27.10.03, 23:58
            Ja chyba jestem matol do kwadratu!!!!!!!!!!!
            ml
            • glodn-y Re: TU ma być post z 0.14 28.10.03, 00:16

• marialudwika Re: Jestem UZALEZNIONA 03.11.03, 16:04
                ..od internetu.Dotarlo to do mnie wczoraj w czasie awarii elektrycznosci!!!!!!
                Czarny monitor i niemoznosc blyskawicnego kontaktu z rodzinka i przyjaciolmi.
                Bylo to niemile uczucie calkowitej niemocy,telefony tez nie dzialaly!!!
                Blogoslawilam w tym momencie fakt posiadania komorki.Doszlam do wniosku,ze mam
                slaby charakter..Po czym zapalilam swiece i zaczelam czytac..dobrze,ze mialam
                je w domu.
                ml
                P.S. Nie moglam sie napic goracej herbatki...buuuuu!!!!
                • monia.i Re: Jestem UZALEZNIONA 03.11.03, 18:37
                  No proszę - czyli nie ma jak stara, dobra kuchnia w której pali się drewnem i
                  która tak milutko grzeje oraz oraz stojący na niej brzuchaty imbryk
                  poświstujący przez dziubek. Do tego poczciwe świece - i oczywiście książki smile
                  Potrafię sobie wyobrazić życie bez internetu, ale bez książek - absolutnie!
                  Pozdrawiam!
                  • marialudwika Re: Jestem UZALEZNIONA 03.11.03, 18:48
                    Bez internetu ciezko a bez ksiazek-dno rozpaczy!!!!!!
                    ml
                  • mammaja Re: Jestem UZALEZNIONA 03.11.03, 18:48
                    Ale bezwgledu na internet - chwile kiedy zostajemy
                    pozbawieni elektrycznosci sa trudne. Kilkakrotnie ,kiedy
                    zdarzylo sie to w ciagu dnia docierala do mnie niemoznosc
                    uzycia zelazka, miksera,radia ,itp. I trudno juz zyc bez
                    tego wszystkiego - cnociaz to tylko kwestia
                    przyzwyczajenia....
                    • monia.i Re: Jestem UZALEZNIONA 03.11.03, 19:26
                      Najbardziej brakowałoby mi pralki..no i lodówki, oczywiście. I jednak lepiej
                      się czyta przy świetle elektrycznym smile Natomiast bez telewizji mogłabym sie
                      obyć. Zresztą - teraz albo pseudo-polityka albo brutalna przemoc. Albo seriale,
                      w których zawiłościach trudno się orientować...A ja "Wojnę domową" uwielbiam smile
                      i "Kabaret Starszych Panów"...
                      • marialudwika Re: Jestem UZALEZNIONA 26.11.03, 15:11
                        Nie majac dojscia do internetu przez blisko dobe moglam sie przekonac
                        empirycznie,ze jestem bardzo uzalezniona od tego wynalazku.Nie mialam ochoty na
                        nic ani na czytanie ani na tv,wogole sobie miejsca nie moglam znalezc.Fatalnie
                        spalam i zaobserwowalam ogolne rozbicie.Mysle,ze gdybym miala do wyboru
                        rezygnacje z paleni i kontaktu zwe swiatem wolalabym zrezygnowac z palenia!!!!
                        Ciekawe,ze gdy nie ma awarii moge sie jakos bez internetu obyc,bo normalnie/w
                        miare/ funkcjonuje w realu.Jenak swiadomosc,ze czegos nie mozna jest okropnie
                        wkurzajaca.To na tyle.Pozdro
                        ml
    • oqo Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:34
      marialudwika napisała:

> Przeczytalam ciekawy artykul o tym.W Holandii 60% "gospodarstw domowych"
      > posiada dostep do internetu.Jeden procent uzytkownikow jest
      > nalogowcami,czyli wg. obliczen 66 000.Z powodu internetu zaczyna zamierac
      > zycie towarzyskie i rodzinne a ostatnio doszlo nawet do mordu.Mieszkaniec
      > Delftu zostal zastrzelony razem ze swoja kanadyjska przyjaciolka,poznana w
      > intenecie.Zbrodnia miala miejsce w Kanadzie.....
      > Na koncu artykulu jest link do testu,gdzie mozna sprawdzic czy jest sie juz
      > nalogowcem.Co Wy na to?????Pozdrawiam
      > uzalezniona/chyba,bo nie robilam jeszcze testu/
      > ml
      M.L. --; mam was dość;---
    • oqo Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:39
      sorry ,dopiero mi weszły zaległe linki w moim gruchocie ,
      • marialudwika Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:48
        A moze to wspolnota dusz????
        ml
        • oqo Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:52
          medycyna notuje podobne przypadki ...
          • oqo Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:54
            ... będzie jeszcze czas to potwierdzić ...
            • edeka5 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 26.11.03, 15:56
              Jest, jest i to szybko postępującym.
              • dan8 Re: CZY INTERNET JEST NALOGIEM????? 29.11.03, 14:15
                Nalogiem moze byc niemalze kazda czynnosc,hobby itp.
                Od nas samych tylko zalezy,czy my bedziemy miec kontrole nad naszym
                zainteresowaniem,czy tez to zainteresowanie nad nami.
    • wedrowiec2 UWAGA NA OCZY 29.11.03, 09:59
      Zadbajmy o nasze oczy - praca (zabawa) przy monitorze jest dla nich męcząca.
      Skoro juz jesteś uzaleznieni od internetu, to sprawmy jak najbardziej
      komfortowe warunki naszem organizmowi.
      Mark - może tło naszej strony www zmienić z białego na np. jasnokremowe?
      technopolis.onet.pl/487,1137536,artykul.html
      • lablafox Re: UWAGA NA OCZY 29.11.03, 10:45
        Od czasu siedzenia w interneciw wzrok mi się pogorszył , nadal jestem
        dalekowidzem ,ale czytanie z bliska(normalka u dalekowidza) sprawia mi coraz
        więcej kłopotów.
        Lx
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka