Dodaj do ulubionych

Poirot: DVD

18.05.05, 09:52
Witajcie!! Wczoraj kupiłam pierwszą część Poirota na DVD. W środku była jedna
płyta, a teraz wyczytałam w internecie, że powinny być dwie!!! Kurcze, no i
jak jest na prawdę??
Czy wiecie ile w sumie ma być tych "Poirotów"? Holmesy mnie nie interesują.
I jeszcze jedno pytanko: czy te dwa filmy, które są na pierwszej płycie
(płytach?) są na podstawie książek, czy opowiadań A. Christie?? Jeden z tych
tytułów kompletnie nic mi nie mówi. Pytam, bo nie czytałam ich jeszcze i
jeśli się miałoby okazać, ze to tylko opowiadania, to złamię moje "zelazne
zasady" ;) i najpierw obejrzę filmy, dopiero potem przeczytam. A jeśli to na
podstawie porządnych, długich książek, to jednak filmy będą musiały czekać.
Obserwuj wątek
    • damian.pisula Re: Poirot: DVD 18.05.05, 10:27
      Witam :-)

W pierwszym numerze z Poirotem powinna być jedna płyta! Dwie płyty były dodane
      do pierwszego numeru z Sherlockiem Holmesem :-)
      W pierwszym numerze Poirot'a na płycie DVD są umieszczone ekranizacje dwóch
      utworów Agathy. Przygoda kucharki z Clapham" jest opowiadaniem ze zbioru
      opowiadań zatytułowanego "Wczesne sprawy Poirota". "Morderstwo w zaułku" to już
      powieść. W obu utworach zagadki rozwiązuje Herkules Poirot :-)
      Wg Amercomu seria Poirot ma zawierać 41 odcinków, ale niestety, jeśli
      przypuszczenia się potwierdzą to na płytach DVD będą głównie i niestety
      ekranizacje OPOWIADAŃ :( Przypuszczalną listę odcinków, które wyjdą w serii
      znajdziesz w wątku Kindova:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12250&w=22383739&wv.x=2&a=22384481
      :-)

Pozdrawiam
      Damian
      • jogo777 Re: Poirot: DVD 18.05.05, 10:45
        Dzięki!! Ale mi ulżyło! Już sie bałam, że dostałam tylko połowę tego, za co
        zapłaciłam.
        Ekranizację opowiadania z chęcią obejrzę, bo nie przepadam za opowiadaniami:
        ledwo zacznę czytać i ew. emocjonować się czymś, to już jest koniec opowiadania
        i czuję niedosyt. Więc nic nie szkodzi, jeśli obejrzę przed czytaniem. Ale
        ekranizacje powieści zostawię sobie na "po przeczytaniu", jak już się nacieszę
        słowem pisanym:)
        Pozdrawiam:)
        • kindov Re: Poirot: DVD 18.05.05, 16:50
          Czesc :)
          Damian podal juz link do przypuszczalnej listy odcinkow i komentarza, dodam
          jeszcze tylko, ze jednak Morderstwo w zaulku nie jest powiescia, tylko nieco
          dluzszym opowiadaniem i nigdy nie zostalo wydane jako samodzielny utwor, a
          tylko czesc zbioru opowiadan - pod tym tytulem wlasnie :)

Mam nadzieje, ze lista odcinkow okaze sie trafiona i ze nie tylko filmowe
          wersje opowiadan otrzymamy od amercomu, ale rowniez powiesci - wszystko, co
          dotad nakrecono podalem w spisie (w kolejnosci chronologicznej, tzn. ich
          krecenia, nie pisania). We wczesniejszych seriach pojawiaja sie tez ekranizacje
          powiesci (zaznaczylem je tam), ale raczej jako swego rodzaju "piloty" danej
          serii. Natomiast od kilku ladnych lat krecone sa juz wylacznie filmy na
          podstawie powiesci :)

pozdrawiam,
          kindov :)
          • damian.pisula Re: Poirot: DVD 18.05.05, 17:28
            Hej!

Zgadza się, Morderstwo w zaułku to opowiadanie- przepraszam za błąd:-)
            Mam także ogromną nadzieję, że Amercom wyda w najbliższym czasie coś na
            podstawie powieści! Nie zapominajmy że całą serię A. planuje wydawać ponad 3
            lata!
            Więc liczę na to, że jednak odcinki nie będą wydawane wg chronologii lecz że
            ujrzymy niedługo filmy n/p powieści. Bo chyba te są najciekawsze! Jak by miało
            to jednak iść chronologicznie /wg listy Kindova/ to na pierwszą powieść
            czekalibyśmy o ile się nie mylę 20 odcinków!!! Czyli w przeliczeniu na czas ok.
            1,5 roku!

Pozdrawiam
            Damian
            • kindov Re: Poirot: DVD 18.05.05, 18:01
              Hej :)
              Jesli amercom bedzie wydawal kolejne odcinki chronologicznie (jak na liscie) to
              na szczescie sie mylisz, Damianie ;P
              Rzecz jasna nie jestem duchem swietym, a zreszta dzialan amercomu nawet duch
              swiety moglby nie przewidziec, ale...
              Po pierwsze, przypuszczam, ze amercom podajac liczbe "ponad czterdziesci
              odcinkow" liczy tak, ze na 1 plycie zamieszcza 2 odcinki serialu (a jak dadza
              powiesc, to pewnie na plycie bedzie tylko 1 odcinek, za to dwa razy dluzszy,
              pytanie tylko, jak wtedy beda to liczyc...? Hmmm, jesli faktycznie planuja
              rowno 41 odcinkow, a kazdy odcinek serialu licza jako pewna calosc, niezaleznie
              od tego, ile czasu trwa, to moga planowac 5 pierwszych serii i zalapiemy sie
              wtedy na 5 powiesci - poczatek serii 2, poczatek serii 3 i cala seria 5 to sa
              powiesci)
              Po drugie, skoro odcinkow ma byc okolo 40, a na kazdej plycie 2 odcinki, to
              plytek bedzie o polowe mniej (chyba ze poczaruja z tymi dluzszymi powiesciowymi
              odcinkami), a zatem seria wydawan bylaby w przeciagu okolo 20 miesiecy, czyli
              niecale 2 lata :) a pierwsza powiesc Samotny dom - trafilaby do nas juz we
              wrzesniu :D

Mam nadzieje, ze amercom jednak stanie na wysokosci zadania i spelni wszystkie
              nasze najsmielsze marzenia - wyda wszystkie odcinki Poirot bardzo szybko i
              sprawnie, lacznie z najnowszymi, ktore w miedzyczasie zostana nakrecone, a
              potem (a co mi tam, jak szalec to szalec!) a w trakcie jeszcze zaczna wydawac
              Panne Marple z Joan Hickson!!!

Czego Wam wszystkim i sobie zycze :)

pozdrawiam,
              kindov :)
              • damian.pisula Re: Poirot: DVD 18.05.05, 18:15
                No masz Ci los... a ja myślałem że Amercom w rozumieniu "odcinek" ma na mysli
                po prostu pojedyncze wydanie WD :-) I tak jak piszesz- w jednym "odcinku" mogę
                być albo dwie ekranizacje opowiadań, albo jedna ekranizacja powieści :-))
                Ja to tak zrozumiałem, albo bardzo mozliwe, że się mylę ;-) Wysłałem nawet (co
                prawda naiwnie, ale zawsze warto było spróbować) @ do Amercomu, aby przysłali
                mi listę filmów, które planują wydać na DVD. Oczywiście takie listy nie
                otrzymałem :-) Nie chcieli nawet napisać, co znajdziemy w drugim numerze
                Holmesa, chociaż 2 dni dzieliły odpowiedź na mejla, a ukazanie się numeru w
                kiosku /14.05/.

Pozdrawiam
                Damian
                • colleen_1 Re: Poirot: DVD 23.05.05, 13:44
                  www.tvtome.com/Poirot/eplist.html
                  Jak na razie wydaja zgodnie z kolejnoscia. Pierwszy film powinien ukazac sie w
                  6 czesci.

www.tvtome.com/SkerlockHolmes_1984/eplist.html
                  Natomiast Holmesa nie wydaja w kolejnosci. Moze po prostu najpierw wydali 2
                  filmy a teraz juz bedzie po kolei.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka