Dodaj do ulubionych

slub - prosba o rady

27.07.04, 12:26
Hej Mlode Mezatki :))
wlasnie sie zareczylam i planujemy bardzo skromny i cichy slub, z malym
obiadem na jakies 30 osob. Szukamy ladnego miejsca (np jakis zajazd lub
restauracja) na Mazurach (najlepiej okolice Augustowa, Suwalk) badz w
okolicach Lublina. Moze macie cos godnego polecenia?

no i poza tym moze macie jakies wskazowki organizacyjne? jakies listy zakupow
badz spraw do zalatwienia? pamietam, ze dawno temu widzialam taka liste
pomocnicza i byla ogromna :((

bardzo dziekuje za pomoc

Obserwuj wątek
    • libusza78 Re: slub - prosba o rady 27.07.04, 20:00
      okolice lublina:dworek anny, dworek graffa
      • netka73 Re: slub - prosba o rady 27.07.04, 22:17
        dziekuje za info! a moze jeszcze jakies namiary?

co do wskazowek organizacyjnych - trafilam troche na to w internecie i jestem
        przerazona. nie sadzilam, ze to tyle zachodu :(((
        • rianon Re: slub - prosba o rady 28.07.04, 10:09
          Witaj. Grunt to się nie denerwować. Te wskazówki w necie są po prostu
          przesadzone, a wszystko można załatwić sprawnie i szybko. Mi od wyznaczenia
          daty ślubu do uroczystości zostały niecałe dwa miesiace, a startowałam od zera
          (tzn. nawet nie miałam pojęcia co robić), a w tym były jeszcze święta i ciężki
          okres w pracy. Na dobra sprawę na zorganizowanie ślubu z przyjęciem wystarcza
          ok. 5 tygodni. Zaświadczenie z urzędu wazne jest 3 miesiące i zgłosić się
          trzeba najpóźniej około 5 tygodni przed ślubem (dokładnie miesiąc i 1 dzień
          wcześniej). Ustalić datę ślubu w kościele (wszystko zależy od momentu w kiedy
          chcecie brać ślub i jak bardzo oblegany jest wybrany przez was kościół) i też
          około miesiąca wcześniej potwierdzić i wypełnić dokumenty. Najdłużej trwają
          nauki około 3 tygodni ale wiem też, że są weekendowe kursy przyśpieszone.
          Zarezerwować salę na przyjęcie, uzgodnić menu i szczegóły dotyczące imprezy,
          kupić i powysyłać (lub porozwozić) zaproszenia i zawiadomienia, zamówić
          samochód i kwiaty. Z zadań wspólnych to wszytko. Kupić stroje i tutaj muszę Cię
          przestrzec, że kupienie sukienki trochę trwa. Na uszycie potrzeba około 3
          tygodni do miesiąca. Finansowo najlepiej wychodzi odkupić sukienkę używaną i
          ewentualnie dopasować (zamknie się to w cenie wypożyczenia a wybór większy).
          Umówić się z fryzjerką (ja nie robiłam fryzury próbnej bo miałam zaufanie do
          fryzjerki) i kosmetyczką. I to właściwie wszystko. Wiele rzeczy załatwisz po
          prostu przy okazji. Naprawdę nie ma się czym martwić. Jeśli masz jakieś pytania
          t pisz na maila chętnie pomogę.
          • xena_music Re: slub - prosba o rady 08.08.04, 23:43
            Witaj
            po pierwsze zapraszam cie na mój blog www.organizacja-wesel-xena-
            music.blog.onet.pl
            jest tam sporo informacji zebranych z doświadczenia i internetu-i cały czas
            przybywa. Jeśli masz jakieś pytania-zapraszam na priw. Jestem w trakcie
            przygotowań do załozenia firmy organizującej wesela, więc narazie nieodpłatnie
            zbieram doświadczenie:))))Jesli moge pomóc, to super.
            mail: xena_music@wp.pl
            zapraszam, podaj też co powinno byc jeszcze na tym blogu, moze masz jakieś
            pytania, wątpliwości , to bedą cenne uwagi
            pozdrawiam
            xena
    • kolunia1 Re: slub - prosba o rady 18.09.04, 14:31
      Witaj,po pierwsze gratuluję DECYZJI;-)Jestem własnie prawie miesiąc po
      śłubie,zrobiliśmy małe przyjęcie weselne,kameralne & chyba z dobrym gustem.W
      dobrym stylu:-)Póki co zdążyliśmy się przyzwyczaić,że budzimy się obok
      siebie,że już zawsze razem...jest wiele kwestii o których można by tu pisać &
      dać Ci rad wiele,ale nie wiem co i jak za bardzo,więc jak coś napisz na mojego
      maila & napiszę Ci wszystk w mailu,albo umówmy się na gg.
      kami.kami@poczta.fm
      Fajnie,ze napisałaś,nam zabrakło bardzo rad,choć wszystko było oki,to mgło być
      lepiej,znaczy mogliśmy więcej czasu spędzić razem przed ślubem,jak na
      przygotowaniach,tak samo nieco się dowiedziałam o wyboprze sukni,garnituru
      <taniej>czy na co zwracać uwagę przy szukaniu lokalu,zespołu itp.Jest co
      pisać,ale to w razie co napiszę na maila,jak się odezwieszz;-)
      Pozdrawiam & życzę RADOSNEGO narzeczeństwa:-)))
    • sabina74 Re: slub - prosba o rady 18.09.04, 21:41
      Wiesz pochodzę z Mazur, ale nie znam akurat dobrze okolic Suwałk i Augustowa,
      więc w sprawie lokalu Ci nie pomogę. Natomiast polecam stronkę internetową na
      portalu trójmiasto (obecnie tu mieszkam): weselnik, tu znajdziesz dużo
      ciekawych informacji. Podaję Ci bezpośredni link do stronki:
      www.trojmiasto.pl/weselnik/
      • anx Re: slub - prosba o rady 19.09.04, 17:24
        Gorąco polecam forum www.gimbla.pl/forum -> z tym forum przygotowałam rok emu
        cały nasz ślub i gdybym na nie nie trafiła to cienko to widzę ;)
        Poza tym jedna rada: tylko spokój może Cię utratować ;)
        Trzymam kciuki !
    • dominika_2003 Re: slub - prosba o rady 19.09.04, 18:21
      hej,
      Ja bralam slub na poczatku czerwca pod Warszawą. Ale mam jedna dobrą radę -
      poproś wszystkich kogo się da o pomoc. Ja prawie wszystko załatwiałam sama. Z
      mamą pojechałam tylko wybrać suknię ślubną, tort weseleny i pomogła nam wybrac
      garnitur dla mojego męża. Z rodzicami ustalaliśmy menu w restauracji. Mój mąż
      odebrał zaproszenia, mój welon, kupił sobie buty i odebrał wiązankę z dekoracją
      na samochód w dniu ślubu. Resztę załatwiałam sama i wcele nie było tego mało, a
      tez to miała byc mała, skromna uroczystość (nie ważne czy mała czy duża, roboty
      jest tyle samo). A i jeszcze w dniu ślubu zaangażowałam mamę, teściową, babcię
      i kuzynkę męża do rozwieszenia kokardek na ławkach w kościele. Jeśli chcesz
      więcej rad napisz mail'a to odpowiem :dominika_2003@gazeta.pl
    • anuteczek Re: slub - prosba o rady 19.09.04, 21:09
      Miejsce na ślub mam - Studzienice w okolicach Augustowa - śliczny kościółek na
      wyspie, jeśli chodzi miejsce na obiad to może hotel Warszawa w Augustowie?
      Ślicznie usytuowany.
      O ile dobrze pamiętam w okolicach Studzienic w Przewięzi jest kilka ładnych
      zajazdów, trzeba troszkę pojeździć lub zajrzeć na forum augustów i tam popytać
      miejscowych :)
      andzia
    • merlott Re: slub - prosba o rady 19.09.04, 22:09
      heja dziewczyny!
      tu merlott, dawna "netka73" :)))
      juz zapomnialam o tym poscie, a Wy jestescie takie kochane i tyle info mi tu
      podajecie. dziekuje!! w sumie znalazlam sporo info w necie, lista punktow na
      przyjecie na Mazurach tez powstala dzieki Tacie :)) (Studzieniczna tez jest na
      tej liscie! :)) Teraz tylko musze objechac te miejsca i pogadac z kaplanem
      (musimy znalezc mniej konserwatywnego :)
      Dzieki, ze zapraszacie mnie na priv. Ciagle mam kilka otwartych kwestii, wiec
      jak to sobie poukladam w glowie, to sie odezwe.

buziaczki i dobrej nocy!
      • doratom Re: slub - prosba o rady 20.09.04, 10:22
        Przed tygodniem brała ślub w Studzienicznej córka mojej szefowej.
        Jedynym "zgrzytem" było podpisanie aktu ślubu na plebanii. Młoda miała gorset i
        dostała ochrzan od księdza za to, że weszła na plebanię z odkrytymi ramionami.
        Oberwało się też świadkowej, która miała sukenkę na wąskich ramiączkach. Poza
        tym, oglądałam zdjęcia z tego ślubu. Moim zdaniem, kapliczka jest za ciasna.
        Większość gości siedziała na podwórku, w środku ściśnięta rodzina w odległości
        kilku kroków od młodych. Ja bym się stresowała w takiej ciasnocie. Wesele mieli
        w Wojskowym Domu Wypoczynkowym w Augustowie - bardzo sobie chwalą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka