Dodaj do ulubionych

-------------Z czy BEZ???-----------

10.06.05, 22:39
Czy biorąc pigułki stosujecie dodatkowo inne metody na przykład
prezerwatywę?? My z moim chłopakiem ciągle używamy gumek, ale chcielibysmy z
nich zrezygnowac, jednak boję się i nie potrafie w pełni zaufac tabletkom,
ale korci, zeby już bez osłonki się kochac. Jak jest u Was?

Obserwuj wątek
    • martabg Re: -------------Z czy BEZ???----------- 10.06.05, 23:19
      Ach... Pamiętam ten czas w liceum, jak mało brakowało, a do pigułki i gumki
      dodałabym z chęcią jakiś środek plemnikobójczy:)
      Później miałam czas odstawienia tabletek, to ponowne ich branie. I ciągle
      gumeczka.

Aż teraz, ale moze dlatego, że wyszłam za mąż, biorę tabletki bez gumki:))))
      Jaka dumna z siebie byłam po pierwszym razie:) Że się przemogłam, że taka
      odważna jestem, by w pełni zaufać środkowi, przy stosowaniu którego pare na
      1000 kobiet zachodzi w ciążę:)))))

Myślę, że to strach naturalny, wynikający z nieobecności "mechanicznej bariery"
      Trzeba się przemóc, zaufać i oczywiście pilnować samej siebie w stosowaniu
      piguł, by nic nie mątwiło naszych myśli w tych jakże radosnych chwilach
      uniesienia:)

Pozdrawiam, powodzenia!
      • siulaczek Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 00:01
        Ja strasznie długo się bałam, czy sama tabletka wystarczy. Ale jest zdecydowana różnica "z" i "bez". Wiesz, ja tabletki brałam przez 6 lat (czego skutki w moim przypadku są straszne), ale z tabletką zawsze miałam pewność. Jeśli bierzesz jak trzeba to się nie stresuj. (Poczytaj na ulotce jak to działa, jak poznasz mechanizm, to sama dojdziesz do wniosku, że mała szansa na wpadkę przy prawidłowym stosowaniu.)Piguła jest lepsza od gumki, bo nie musisz o niej pamiętać "w trakcie", no i odczucia są inne.
        Osobiście dopiero po ślubie zrezygnowałam z tabletek ze względów zdrowatnych (tyłam strasznie, a przez 6 lat nazierało mi się tych kilogramów) i z musu urzywamy gumek, ale to już nie to samo. Poza tym nie można się "zapędzić", bo cały czas trzeba pamiętać o założeniu. To jest dopiero stresujące. A przy stresie różnie to wychodzi.

Pozdrawiam i nic się nie martw.
    • nulka8 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 00:19
      Moim zdaniem tabletki sa pewniejsze niz prezerwatywa - jezeli bierzesz jak
      trzeba masz prawie calkowita pewnosc, a prezerwatywa moze przeciez peknac albo
      byc dziurawa...
    • moboj Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 09:56
      a po co jeszcze gumka do tabletek???
      • annb Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 10:12
        to jest takie dodatkowe zabezpieczenie na zasadzie-higiena przede wszystkim
        w dobie HIV i HPV bardzo polecana.....ale w stałym zwiazku można sobie
        darowac....gumkę oczywiście..jesli bierze sie pigułki...

ale to tylko i wyłacznie moje zdanie
        • moboj Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 13:18
          jak się ma kilku partnerów to rzeczywiście może się przydać. w stałym w sumie
          też może jeśli partnerzy nie zrobili badań, czy są nosicielami wirusa HIV.
    • agnieszka_z-d Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 10:32
      Tylko pigułka. Biorę już dość długo pigułki (ponad 5 lat) i nic mi nie jest. W
      ciążę też nie zaszłam. Więc chyba sama pigułka wystarczy...
      A obaw tego typu co Ty nie miałam bo widziałam, że moja mama bierze pigułki i
      wszystko OK, więc czym miałam się stresować:)
    • tynka-123 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 13:21
      Dzięki za odpowiedzi. Co do pigułek to biorę je od roku ale jakos jeszcze nie
      probowałam bez gumek. Ale chyba się skuszę.
    • awia6 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 19:18
      dziewczyny, bez przesady.Jak stosujecie pigulke, to na co prezerwatywy?
      Oczywiscie nie wolno zapomniec o jej braniu.
    • pepperann Re: -------------Z czy BEZ???----------- 11.06.05, 21:05
      Bez.

Teraz używam plastrów, wcześniej brałam tabletki. W przerwach od tabletek -
      umieram ze strachu i używam prezerwatywy+globulki i najchetniej cała bym się
      wykąpała w płynie plemnikobójczym, albo przestała seks uprawiać najlepiej.

Myślałam więc, że mam paranoję, ale widzę , że jeszcze nie największą. Do
      tabletek - nigdy prezerwatywy nie dokładam. To naprawdępewny środek (za to przed
      chorobami przenoszonymi nie chroni; nie mówię , że od razu hiv, ale np. grzybica).
    • spragnienie Re: -------------Z czy BEZ???----------- 12.06.05, 10:17
      BArdzo dobry pomysł, jeśli chcesz dzidziusia. NA Boga!!!!!!!! Czy wszystkie
      kobiety są takie pustye i głupie????????? Pytasz się innych o to, czy używać
      prezerwatywy czy nie??? To Twoje życie, Twoje zdowie i Twoje przyszłe dziecko.
      Potem jak zajdziesz, zwalisz winę na innych czy może stukniesz się w główkę?
      Przepraszam za ton, nie chcialam urazic, ale.... Moja znajoma ostatnio
      zrezygnowala z tabletek, bo uslyszala moja opinie o skutkach ubocznych (u mnie
      byla ich masa, ona znosila dobrze hormony). No i zaszla w ciaze, poronila a
      potem powiedziala mi, ze zrezygnowala z tabletek z mojego powodu (nic jej nie
      radzilam, tylko opwoidalam o swoich dosiwadczeniach i refleksjach). No. Gdyby
      tak inteligencji odrobine weicej tu i tam to swiat bylby lepszy.............
      • sol_bianca Re: -------------Z czy BEZ???----------- 13.06.05, 08:38
        Nie rozumiem o co ci chodzi...
    • kangoor6 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 12.06.05, 10:29
      Ja nie uzywam gumy bo nie lubimy.Jak robie przerwe w tabletkach -wtedy tak ale
      na ogol konczy sie na seksie bez gumy czyli klasyczny coitus interruptus ;).Nie
      tak latwo zajsc w ciaze.tabletkom ufam w 100%
    • sunny.girl Re: -------------Z czy BEZ???----------- 20.06.05, 18:41
      ja juz od ponad roku biorę tabletki...

a prezerwatywy nie urzywałam nigdy...

nie potrafię się na to zdecydowac, zresztą mój partner też ma opory...

może to dziwne ale uważamy to za takie nienaturalne i sztuczne...

zdecydowanie wolę tabletki i ufam im w 99,9% - podobno taką maja skuteczność ;)
      • natalya20 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 20.06.05, 21:49
        nie wyobrazam sobie tego ,,Z" tym bardziej jezeli ma sie stalego partnera, zle
        znosilam tabletki i jak tylko sie dalo zamienilam na plasterki, nie tzreba bylo
        pamietac i ogolnie wygodniej dla mnie, pozniej odstawilam bo chcialam zajsc w
        ciaze i po tzrech miesiacach odtrowania organizmu sie udalo bezproblemowo, nie
        wyobrazam sobie zeby stosowac te dwie metody, to ma byc przyjemnosc a nie
        ciagla panika, przed pigulkami wolalam stosunek przerywany bo bylo to i tak
        przyjemniejsze
        • olenka7958 Re: -------------Z czy BEZ???----------- 20.06.05, 22:26
          biore pigulki, oczywiscie po to by nie korzystac z prezerwatywy:) Jesli zajde w
          ciaze, to "mezatka nie wpadka", hihi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka