Dodaj do ulubionych

formalnosci poslubne

30.06.05, 11:25
czy ktos wie, jak i gdzie zalatwia sie te wszystkie papierkowe formalnosci?
zmiana dowodu (inne nazwisko i adres), jakies NIPy... kiedy zawiadamiac
pracodawce? Nie wiem, czy wystarczy akt slubu, czy musze czekac na nowy
dowod... wolalabym uniknac stania w kolejkach tylko po to, zeby sie
dowiedziec, ze sam akt slubu to za malo... pomozcie
Obserwuj wątek
    • orki11 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 11:49
      Jeśli chodzi o zmianę zameldowania to musisz iść do swojego urzędu gminy (tam
      gdzie jsteś zameldowana i wypelnić formularz o wymeldowaniu się (potrzebne
      dowód osobisty stary) z tym świstkiem idziesz do urzędu gminy tam gdzie chcesz
      zameldowac sie-zamieszkać (ten świstek o wymeldowaniu chyab jest wazny 1 lub 2
      dni)do wydziału rejestru ludnosci coś w tym stylu. Aby zameldowac się w nowym
      miesjcu potzrebujesz ten świstek wymelodwaniu się no i z Tobą musi iśc osoba,
      która jest właściielem tego mieszkania-domu i musi wziąc ze sobą akt własnosci
      mieszkania-domu. Musisz wykupić znaczki -opłata urzędowa w kasie (zazwyczaj
      kasy są czynne do 15.00 a urząd nap. do 17.00. I potem dostajesz świstek, ze
      zostałaś zameldowana.

Potem przy zmianie dowodu osobistego, też wypełniasz formularz, zanosisz
      zdjęci, opłacasz znaczki i przedsatwiasz akt małżeństwa, świstek o zameldowaniu
      i czekasz miesiąc na odebranie dokumentu

Po odebraniu nowego dowodu osobistego zaniosłam kserokopie kadrowej w pracy i
      ona wszystko pozmieniała i wysłała odpowiednie powiadomienie do ZUS.

Ponadto wypełniłam odpowiedni formularz do Urzędu Skarbowego - tez po wymianie
      dowodu

Jak sobie coś przypomnę to napiszę

Jeszcze nie wymieniałam paszportu

życze powodzenia i wytrwałosci
      • beta30 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 12:25
        dzieki wielkie. strasznie to skomplikowane. mam nadzieje, ze wytrwam.
        pozdrawiam :)
        • orki11 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 12:57
          Niedawno zmieniałąm adres zameldowania, nazwisko i wymieniałam dowód osobity i
          od nowa będe latać po urzędach, bo znów zmieniam miejsce zamieszkania :)
      • andorinha Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 14:52
        ale sie ciesze ze nie zmienialam nazwiska :-)
        • orki11 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 15:15
          andorinha napisała:

> ale sie ciesze ze nie zmienialam nazwiska :-)

Ale zmieniłaś stan cywilny (jelsi dobrze zrozumiałam) i też podlega zmianie
          danych personalnych. W sumie w nowym dowodzie nei ma adnotacji o stanie
          cywilnym, jedynie co to tylko jest mowa o nazwisku panieńskim (jeśli takowe się
          zmieniło)
    • tumoi Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 14:44
      Birzesz akt ślubu i idziesz do pracodawcy, kadrowa załatwia resztę, , bierzesz
      osobę u kórej będziesz zameldowana i załatwiasz meldunek, bierzesz akt slubu
      idziesz do urzędu miasta pobierasz odp. formularze i wymieniasz dowód
      osobisty.Zajmuje to jeden dzień. Za kilka dni zgłosisz się po nowy dowód, z
      którym idziesz do banku i gdzie tam jeszcze potrzebujesz. I co tu jest
      skomplikowanego?
      • beta30 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 15:22
        no owszem, zabrzmialo calkiem prosto. tak wlasnie uczynie. dzieki. jednak mozna
        sie niezle samemu nakrecic, jak sie staje przed problemami biurokratyzmu...
        • mika761 Re: formalnosci poslubne 30.06.05, 15:48
          kiedyś gdzieś tutaj czytałam że te formalności można załatwiać dopiero miesiąc
          po ślubie, czy to prawda?
          i w jakim terminie po ślubie można odebrać akt ślubu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka