Dodaj do ulubionych

byc pewną siebie

16.11.05, 16:26
Jak nabrać pewności siebie? Jak uwierzyć, że dam sobie radę z prowadzeniem
domu, wychowaniem dziecka, ze studiami i milionem obowiązków na głowie? Bo
jak naazie jestem załamana, siedzę i łzy leca mi po policzkach. Dookoła
bałagan, bo niby po co mam sprzatać, skoro za pare chwil znowu będzie burdel?
jak zorganizować plan dnia, aby mieć czas na naukę, opiekę nad dzieckiem,
sprzątanie, praswoanie, gptpwanie itd? A gdzie czas na zadbanie o siebie?
Prosze pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • mati29 Re: byc pewną siebie 16.11.05, 16:40
      ja Ci pomagam!!!
    • lucerka Re: byc pewną siebie 16.11.05, 17:12
      jestes sama czy masz meza?
    • caysee Re: byc pewną siebie 16.11.05, 17:46
      Takie male rady, moze sie przyda :)

1. nie marnuj czasu na rzeczy, ktorych wcale nie musisz robic. Np. ja jak musze
      sie bardzo duzo uczyc, to nagle zauwazam, ze mam niepoukladane plyty albo kurz
      na ksiazkach, ktory wymaga natychmiastowego odkurzenia - w ten sposob zamiast
      skupiac sie na wazniejszych sprawach, trace je na glupotki, ktore mozna
      przesunac na kiedy indziej.

2. nie ociagaj sie z wykonywaniem obowiazkow. Np. ja czasami marnuje czas,
      wgapiajac sie w najglupszy mozliwy teleturniej w telewizji ("jeszcze tylko jedno
      pytanie"... "ok, jeszcze jedno") byleby tylko odwlec moment rozpoczecia
      sprzatania, nauki itp. I wiem, ze nie tylko ja. Moze ty tez tak masz?

3. pewnosci siebie nabierzesz, jak zacznie ci powoli wszystko wychodzic ;)
    • sloooneczko Re: byc pewną siebie 17.11.05, 16:22
      nie myśl tyle i weż sie pop prostu za to co masz zrobić i samo wszystko
      pójdzie:)
      • tonya4 Re: byc pewną siebie 17.11.05, 17:51
        Dasz rade. Nie Ty pierwsza nie ostatnia. Jak masz klopot z organizacja, to rozpisz sobie dzien . Np. wieczorem usiadz i rozplanuj. Trzymaj sie tego. Sprobuj gotowac szybkie obiady. Raz w tygodniu zrob ciezsze zakupy. Jesli to mozliwe, to rozplanuj posilki.Sama sobie ustal czy i kiedy ogladasz tv lub korzystasz z netu( zlodziej czasu). Jesli to mozliwe czasem popros kogos z rodziny o pomoc.Moze masz sasiadke, z ktora mozesz sie dogadac w jakis sprawach organizacyjnych( moze ona czasem zrobi zakupy, potem Ty sie odwdzieczysz)
        • tonya4 Re: byc pewną siebie 17.11.05, 17:56
          Balagan? Staraj sie nie gromadzic niepotrzebnych rzeczy. A zabawki dziecka wrzuc do kolorowych pudel. Daj sie pobawic kilkoma na raz, potem schowaj i wymieniaj. Zelazna zasada-odkladaj rzeczy na swoje miejsce. I swiat sie nie zawali, jak na polce bedzie troche kurzu.:) Prac i prasowac chyba musisz codziennie-dziecko chyba(?) jest male. Mnie najlepiej prasowalo sie wieczorkiem. Postaraj sie miec awaryjne spioszki i kilka pampersow.Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka