Dodaj do ulubionych

pytanie na serio

22.03.07, 18:04
Jak czyscicie patelnie teflonowe? Ja juz jedna wyrzucilam, bo nie moglam jej
doczyscic. Teraz mam nowa i nie chce jej znow zniszczyc. Mowa o krawedzi i
zewnetrznej stronie spodu patelni. Czasem tluszcz tak sie przypali, ze nie
moge usunac go zwyklymi srodkami czyszczacymi. I co wtedy?
Obserwuj wątek
    • ilekobietamalat Re: pytanie na serio 22.03.07, 18:34
      jakos zewnetrzan strona spodu mnie niezbyt interesuje, z reszta wytlumacz mi
      prosze jakim cudem masz jakies straszne ilosci przypalonego tluszczu od spodu
      patelni?:)

ale, sa takie srebrne gabki,wygladaja jak by byly z opilkow metalu,podobno nie
      rysuja a niezle czyszcza, a do tluszczu mam cif chyba taki pomaranczowy na
      przypalony tluszcz i takie cuda, spryskujesz i schodzi,swietne tez do
      piekarnika tylko zapach ma kiepski:/
      • zosiaczek25 Re: pytanie na serio 22.03.07, 18:48
        "z reszta wytlumacz mi
        prosze jakim cudem masz jakies straszne ilosci przypalonego tluszczu od spodu
        patelni?:)"
        A jak tluszcz prysnie na kuchnie i ty na to postawisz patelnie? Nie sa to
        straszne ilosci, ale raz czy drugi nie doczyscisz i robi sie obrzydliwe.
        • to-wlasnie-ja Re: pytanie na serio 22.03.07, 19:02
          Uzywam zelu do czyszczenia przypalen .Nie pamietam nazwy , bo skonczylam opakowanie i wyrzucilam .
          • annajustyna Re: pytanie na serio 23.03.07, 11:26
            A ja sie zastanawiam, po co ludzie kupuja teflonowe patelnie, skoro chca smazyc
            na (przypuszczam, ze duzych ilosciach) tluszczu??? O cuisine nouvelle nie
            slyszeli czy co???
            • zosiaczek25 Re: pytanie na serio 23.03.07, 17:33
              nie, nie slyszalam
    • caysee Re: pytanie na serio 22.03.07, 19:00
      A ja wlasnie przeczytalam twoja wypowiedz na watku o praniu i az chcialo by ie
      odpowiedziec tak samo :P

-
      1. Czy to jest jakis zart?
      2. Jesli mowisz serio, to ile ty masz lat?
      3. Mamusia nie nauczyla? (Choc w sumie mnie tez nikt nie uczyl. Takich rzeczy
      czlowiek uczy sie mimowolnie, jesli cos w domu robi...)
      -

Ale nie bede taka ;) No wiec mi tez czasami przypala sie tluszcz, tak ze widac
      ze w sumie jest to grubsza powloczka i szorowanie nic nie daje. Wtedy biore
      nozyk do czyszczenia plyty ceramicznej od kuchenki i delikatnie zdrapuje co
      grubsze warstwy. Nie robie tego za czesto, bo przy odrobinie nieuwagi zdrapuje
      sie jednak troche za duzo ;) Usuwa sie tylko prawdziwy brud, a
      zoltawo-pomaranczowy nalot i tak pozostaje, po pol roku taka patelnia jest juz
      naprawde zolta na samym spodzie i obawiam sie, ze nic na to nie mozna poradzic.
      Probowalam np. mleczkiem do stali oraz odwapniaczem do kranow ;) i nic.

Mysle ze te patelnie po prostu maja taki material, ze w 100% nie da sie go
      wyczyscic i trzeba czyscic po prostu na tyle, na ile sie da. Wg mnie w
      teflonowych patelniach gorsze jest to, ze czesto sie po czestym eksploatowaniu
      wyginaja, np. my wyrzucilismy chyba z 5 bo po jakichs dwoch latach uzytkowania
      sie naprawde mocno znieksztalcily. Mysle jednak, ze to moze byc powiazane z
      rodzajem kuchenki - teraz mam kuchenke ceramiczna elektryczna i patelnia
      teflonowa nie wygina mi sie tak jak na gazowej.

Tak w ogole to bardzo lubie garnki i patelnie z teflonem :)
      • zosiaczek25 Re: pytanie na serio 23.03.07, 17:38
        :) Rozne bywaja problemy.
        Co do tego czyszczenia, to wlasnie tak czyszcze, jak Ty (tez mam ceramiczna
        kuchenke i zeskrobuje delikatnie tym nozykiem a potem mleczkiem). Ale wlasnie
        wkurza mnie to, ze potem zostaja takie kleksy niedoszorowane. Co najgorsze, to
        ta zmarnowana patelnia to byla jeszcze kawalerska patelnia mojego miska (i mam
        wyrzuty sumienia). A co do wyginania sie, nie zaobserwowalam.
    • ala-81 Re: pytanie na serio 22.03.07, 22:10
      czyszczę na bieżąco i nie ma takich starych przypaleń, poza tym rzadko kiedy
      spływa mi tłuszcz :) z patelni akurat
    • bfinger Re: pytanie na serio 23.03.07, 10:34
      zmywakiem viledy INOX (druciakiem) - na bieżąco
      www.wszystko-do-sprzatania.pl/zmywaki-c-11_69_76.html
    • zaba519 Re: pytanie na serio 23.03.07, 19:56
      chcialabym miec takie problemy jak Ty...o Boze, co ja bym dala, zeby sie o
      patelnie martwic...
      • zosiaczek25 Re: pytanie na serio 25.03.07, 10:20
        przykro mi, ze nie spieprzylam sobie zycia i martwie sie dzis tylko o
        patelnie... Zreszta tak na prawde mam tez inne problemy, ale nie musze ich
        opisywac obcym ludziom na forum...
    • asiarol Re: pytanie na serio 25.03.07, 21:01
      druciak, mleczko do czyszczenia i trochę siły...świetnie schodzi przy w miarę
      bieżącym czyszczeniu:-)
    • zuzia381 Re: pytanie na serio 25.03.07, 22:12
      Wlasciwie do takiej patelni powninna wystarczyc gabka i troszke plynu do mycia
      naczyc.
    • olga85 Re: pytanie na serio 26.03.07, 07:51
      ja mam kuchenkę elektryczną, i patelnię teflonową, ten tłuszcz nie jest dla mnie
      najważniejszy, radze nie przejmować się.

_______________________oOo________________________
      Co robią koty?
      -skakają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka