Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!!

09.05.07, 12:09
Mam do Was taką prośbę i pytanie zarazem. Moja koleżanka ma dość poważny
problem. Ma po ojcu rentę rodzinną i od roku się nie uczy ją pobiera. I z tą
sprawą mam do Was pytanie. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Jeśli tak to
jak ją rozwiązałyście? Czy będzie musiała cały rok zwracać te pieniądze które
pobrała i nie zgłosiła że już się nie uczy? Albo może wiecie na którym forum
mogłabym uzyskać taką poradę? Dodam jeszcze że ona pobierała tą rentę ze
względu tylko na swoją mamę która jest bezrobotna i nie miała pieniędzy więc
zrobiła to dla niej.
Z góry dziękuję za porady!!
Pozdrawiam!!
:-(((((
Obserwuj wątek
    • wielorak Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 12:22
      taka renta jest przyznawana na czas nauki do końca każdego roku edukacyjnego
      czyli ma ja pewnie do wrzesnia 2007, od października jeżeli nie udokumentuje że
      pracuje to jej nie przyznają, natomiast szkoła nie wywysła nic do ZUSu i ona się
      też nie musi tam przyznawać, że się już nie uczy albo nie uczyła, legymację też
      ma pewnie podbitą, zwracać nie będzie musiała ale musi dobrze to rozegrać
      • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 13:20
        tylko że jej właśnie przyszło zawiadomienie że ma się zgłosić z dokumentami że
        się nadal uczy. Dokładnie to uczyła się tak ;
        od września 2004 roku do czerwca 2005 roku i przerwa na wakacje
        następnie od września 2005 do stycznia 2006
        i od tego momentu już się nie uczy a pobiera rętę czyli od 16 miesięcy
        i teraz kazali jej dokumenty donieść. I dlatego pytam co ma zrobić i czy te 16
        miesięcy będzie musiała zwracać czy co?
        Jak to ma rozegrać?
      • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 13:21
        dodam że lgitymację ma podbitą do września 2oo5 roku i nic poza tym!
    • librea Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 13:29
      to dosyć dziwne to co piszesz, ja miałam rentę rodzinną i musiałam dostarczać
      zaśwaidczenie że się uczę w październiku, gdy nie dostarczyłam, top po prostu
      mi wstrzymywali wypłaty, a dopiero potem zwracali. tak więc w przypadku Twoje
      koleżanki to jakieś niedopatrzenie urzędnika, ale raczej niestety za nie
      zapłaci Twoja koleżanka. a tak jeszcze doczytałam Twój wątek, ile lat ma Twoja
      koelżanka i czy renta przychodziła na nią imiennie, czy na jej mamę?
      • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 14:09
        Ma 21 lat i renta jest imiennie na nią a do tego na panieńskie nazwisko bo nie
        zgłosiła że wyszła za mąż bo nie wiedziała że trzeba zgłosić więc renta
        przychodzi na jej nazwisko i adres panieński.
        • izawawa Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 14:13
          Będzie musiała zwrócić . W papierach jest bardzo jasno określone, że renta
          przyznawana jest tylko na czas nauki.
        • librea Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 14:33
          no to niestety będzie musiała zwrócić, może ewentualnie zwrócic się z podaniem
          o umorzenie długu lub rozłożenie na raty, z czego to drugie jest bardziej
          prawdopodobne. nie dopilnowała sobie.
          • wielorak Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 16:34
            a tam gadacie
            nic nie będzie musiała zwracać, po prostu niech nie idzie do Zusu (bo i tak nic
            nie udokumentuje) i wstrzymają jej wypłate renty i sprawa się skonczy
            jeżeli ktoś ma beknąć za to niedopatrzenie to tylko urzednik, który nie zrobił
            tego co do niego należało w październiku
            spokojnie, nie ma się czym denerwować
            • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 17:32
              tylko że oni jej przysłali wezwanie że ma się zgłosić z dokumentami w zusie w
              pokoju tym a tym i nie podali terminu kiedy ma się zgłosić. Napisali że
              zgłoszenie jest wysłane z racji dostarczenia dokumentów od czerca czy jakoś tak
              2005 roku do teraz. Czyli co. Jeśli się nie zgłosi to wstrzymają rentę i na tym
              koniec? A dostanie pismo z Zusu zę nie dostanie już renty? Bo przez to że ją ma
              nie może się zarejestrować w bezrobociu bo kwota tej renty (nieco ponad 500zł)
              przekracza średnią zarobków.
              • caysee Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 18:15
                A jakby po prostu oddzwonila albo napisala im, ze wlasnie rzucila studia, wiec
                juz sie nie uczy (w domysle: wlasnie od tego momentu, wiec renty mi nie
                przysylajcie).
                • izawawa Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 18:32
                  Nie kombinuj. Skoro juz się nie uczy zobowiazana była do powiadomienia Zusu o
                  przerwaniu nauki. Nawarzyła piwa i musi je teraz wypić.
                  • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 18:58
                    No pewnie że tak. rzecież nie mówię e jest inaczej tylko pytam. Wiadomo - za
                    błędy się płaci . Chciałam tylko wiedziec jak to jest z ta rętą i tyle.
    • agnrek Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 18:10
      Hmm, dziwna sprawa, że ZUS co roku czy nawet co pół roku nie wysyłał jej
      zawiadomienia, że ma dostarczyć zaświadczenie, że studiuje. Ja dostawałam co
      semestr.
      Niestety, musi się liczyć z oddaniem plus odsetki, ZUS to nie organizacja
      charytatywna. Tak więc wzięła sobie pozyczkę, ale nie za darmo.
      • klaudyna1985 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 18:59
        No własnie nie wysyłali jej kompletnie nic. Ani razu nie pytali czy nadal się uczy.
    • edka05 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 09.05.07, 19:11
      To nie takie proste ! Gdy kolezanaka się nie zgłosi, ZUS wyśle pismo na
      uczzelnię z zapytaniem kiedy koleżanka utraciła status studenta a uczelnia
      odpowie na te pismo i ZUS wyda decyzję o zwrocie nienaleznie pobranych
      świadczeń i nie jest to błąd urzednika, ponieważ w deczyji przyznającej
      świadczenie jest pouczenie o tym, że nalezy informować świadczeniodawcę o
      każdej zmianie okoliczność uzasadniającej prawo do renty. Pierwszą taką
      okolicznością jest przerwanie nauki a drugą wyjście za mąż - tak czy siak
      nienaleznie pobrane świadczenie będzie musiał zwrócić - Niestety!
    • ma.pi Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 11.05.07, 15:46
      klaudyna1985 napisała:

> Mam do Was taką prośbę i pytanie zarazem. Moja koleżanka ma dość poważny
      > problem. Ma po ojcu rentę rodzinną i od roku się nie uczy ją pobiera. I z tą
      > sprawą mam do Was pytanie. Czy któraś z Was miała taką sytuację? Jeśli tak to
      > jak ją rozwiązałyście? Czy będzie musiała cały rok zwracać te pieniądze które
      > pobrała i nie zgłosiła że już się nie uczy? Albo może wiecie na którym forum
      > mogłabym uzyskać taką poradę? Dodam jeszcze że ona pobierała tą rentę ze
      > względu tylko na swoją mamę która jest bezrobotna i nie miała pieniędzy więc
      > zrobiła to dla niej.
      > Z góry dziękuję za porady!!
      > Pozdrawiam!!
      > :-(((((

Nieznajomosc prawa boli. Jezeli jej matka jest bezrobotna to jej tez sie nalezy
      renta rodzinna po mezu. Tylko nalezy pojsc dowiedziec sie szczegolow i zalatwic
      wszystko jak nalezy, a nie kombinowac.

Pozdr.
    • agata781 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 11.05.07, 23:18
      Moja koleżanka musiała oddać rentę rodzinną którą pobierała pod pretekstem nauki
      a nie kontynuowała nauki od 15 miesięcy.
    • mysiadelko Płacz i płać 13.05.07, 12:15
      Będzie musiała zwrócić wraz z odsetkami, bo ZUS się uprze że świadomie
      wprowadziła w błąd. Na odwrocie każdej decyzji o przyznaniu renty, o zmianie jej
      wysokości itp. znajduje się pouczenie o obowiązku poinformowania
      świadczeniodawcy o każdej zmianie okoliczności dotyczących prawa do świadczenia
      lub jego wysokości.
      Proponuję nie iść w zaparte z ZUSem tylko wystąpić o rozłożenie na raty,
      odpowiednio dokumentując. Jak się nie zgodzą, wtedy odwołanie i do sądu.
    • trusia29 dziwne 14.05.07, 23:05
      dziwne, ze nikomu z doradzajacych nie przyszlo do glowy, ze panna po prostu
      oszukała zus i naciagnęla nas wszystkich na kase. Gdyby wezwania nie dostała,
      to pewnie brala by te rentę nadal. Powinna oddać pieniądze i cale szczęście
      będzie musiala je oddać.
      • klaudyna1985 Re: dziwne 14.05.07, 23:13
        Myślę że nie chciała oszukać. Znam ją bardzo długo i jest naprawdę w porządku
        dziewczyna. Nigdy w życiu nie miała jakichkolwiek długów. Z wszystkim była
        zawsze na czas. Nie wiem co sie stało... Może ta cała sytuacja rodzinna ją tak
        zdołowała (no bo jak zabrać pieniądze komuś kto nie ma za co żyć) Troszeczkę
        sytuacja między młotem a kowadłem...
        Szkoda dziewczyny....
        Ale cóz....
        • trusia29 Re: dziwne 15.05.07, 16:16
          chcesz powiedzieć, że nie wiedziala komu renta rodzinna się nalezy?? sama
          bralam ją przez 7 lat i za kazdym razem musialam dostarczać zaświadczenie ze
          szkoły a potem z uczelni, poza tym na decyzji przyznającej rentę wyraźnie jest
          napisane w jakich oklicznosciach ona przysluguje... jakoś trudno mi uwierzyć,
          ze zrobila to nieświadomie, raczej myślała ze się uda
          • klaudyna1985 Re: dziwne 16.05.07, 12:26
            Nie chcę jej bronić bo tylko tyle wiem od niej i z obserwacji przez tyle lat
            znajomości ale nigdy niw wiadomo co ktoś myśli naprawdę...
            Może czasami człowiek nie ma innego wyboru???....
            Nie wiem...
            Życie bywa przewrotne...
            Nie chce nikogo osądzać ani bronić tylko zapytać...
    • olga85 Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 16.05.07, 13:09
      ja bym poszła do owego pokoju, z owymi dokumentami. oczywiście wtedy wyjdzie ze
      bezprawnie pobierała to rente, ale w tedy bym napisała podanie o umorzenie długu
      z powodu trudnej sytuacji rodzinnej i braku środków itp itd.
      Ogólnie- wole zeby ktos w trudnej sytuacji niz jakiś cham z parlamentu windował
      sobie wydatki na biuro poselskie, albo sadził sobie przed hotelem tuję za
      100000zł, która wiadomo ze w naszym klimacie się nie przyjmie.
      Zycze powodzenia i pomyślnego rozwiązania sprawy.
      • lenka30a Re: Renta rodzinna!!!Pomóżcie!!!Pilne!! 16.05.07, 14:19
        jeśli pobierała rentę a już się nie uczyła, to będzie musiała oddać, niestety
        ZUS nie jest łaskawy.
        Można napisać o rozłożenie długu na raty, ZUS nie umarza takich należności.
        Piszę z własnego doświadczenia, pobierałam taką rentę do 2006 roku. Pracowałam
        i uczyłam się. Dodatkowo musiałam dostarczać zaświadczenia o dochodach. Okazało
        się że za dużo zarabiałam, więc ich zdaniem nienależnie pobrałam 1800 zł. Muszę
        to oddać.ZUS wyraził zgodę na spłatę długu w ratach.

Tej koleżance proponuję jak najszybsze zgłoszenie się do ZUS i wyjaśnienie
        sprawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka