malgoska1976 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 16.02.04, 08:10 Nie wiem czy jest najlepszy ale napewno najpiekniejszy. Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 24.02.04, 23:06 Owszem,jest na światowej liście w pierwszej dziesiątce najmądrzejszych psów i jest prześliczny,ale nie każdy może sobie pozwolić na tak dużego psa w domu. W domku owszem,ale nie w bloku. I wszyscy tak naprawdę o nim zapomnieli,teraz wszyscy chcą być modni, a owczarka uważa się za rasę "przestarzałą". Odpowiedz Link
snowy11 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 09.12.04, 15:23 no nie powiedziałabym, znam jednego osobnika, który choć miły jest głupi jak but przysłowiowy. Na obcych wchodzących na "jego" teren nawet nie warknie - w ogóle nie reaguje, chyba że za płotem przechodzi sąsiadujący z nim yorczek (faktycznie śmiertelne zagrożenie!) wtedy szczeka jak opętany. Poza tym z zamiłowaniem zżera wszystko to co zostanie posadzone w ogrodzie i uwielbia się bawić piłeczką.. Mentalność jamnika normalnie.. Odpowiedz Link
reader1 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 12.12.04, 11:55 Mentalność jamnika normalnie.. Chyba śnisz! nie ma bardzie dożartych psów niz jamniki :) choćby mu tylko ogon wystawał z paszczęki ON-ka to on i tak szczeka!!! ps. czy był ktos na wystawie ON-ów długowłosych we Wrocławiu 5.12? Odpowiedz Link
ktat Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 14.04.05, 13:44 JA MAM ma juz rok i miesiac jest kochany i strasznie mądry, baster ma małe problemy zdrowotne ale jest przekochany, i mamy go w bloku ale z myslą o przeprowadzce Odpowiedz Link
rita90 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 03.12.05, 17:06 Moja Greta strasznie rasowy owczarek niemiecki, jest strasznym gamoniem,ale jest najmilszym psem na swiecie ,nie zdaje sobie chyba sprawy , że ma groźny wygląd i wilcze spojrzenie, zachowuje się jak typowy piesek kanapowy. Nie potrafiłabym przestraszyć się owczarka.To najbardziej "ludzkie psy"i bardzo kochane. Odpowiedz Link
jacek22633 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 22.10.06, 20:45 nie wiem skad masz informacje ze jest na liscie najmadrzejszych psow. Jest madry po szkole,ai po tresurze,bo szybko reaguje,ale jako taki jest daleko na liscie. Najinteligentnym psem jest jamnik,nastepnie bernardyn i bokser. Po za tem wbrew pozorom wilczur jest bardzo tchorzliwy,robi bo sie boi, Wystarczy pojsc z nim do lekarza,mojej siostry wilczur zdemolowal caly gabinet lekarski kiedy chciano mu zmierzyc temperature. Natomiast moja bokserka kiedy poprzecinala sobie sciegna w lapie ,miala operacje na zywca i nawet nie pisnela tylko nastepnie bala sie kazdego bialego fartucha.Po za tym owczarek niemiecki wymaga stanowczosci i twardej reki, nie mozna go rozpieszczac ,bo wtedy on bedzie panem i sie nie podpozadkuje za zadne skarby. Mialem owczarka ktory nie uznawal kobiet, najbardziej poszkodowana byla mam kiedy chciala sie do nas dzieci i ojca zblizyc.Szczerzyl zeby ,warczal i gotowy byl by sie na Mame rzucic i trzeba bylo uwazac. Owczarek to nie bokser ktory jest jego przeciwienstwem i ktory az sie prosi o pieszczoty Odpowiedz Link
jacek22633 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 22.10.06, 20:48 zapomnialem dodac,o malym problemie,mianowicie owczarki potrawia szczekac 24godziny na dobe, a bokser w ogole. Odpowiedz Link
maryy Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 01.03.04, 17:30 Nieprawda!! Bo najpiekniejszy i najmadrzejszy jest czarny terier rosyjski i basta!!:P :))))))))!!! Odpowiedz Link
dziunia1602 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 01.03.04, 18:40 Nieprawda!! Bo najpiekniejszy i najmadrzejszy jest cocker spaniel angielski i > basta!!:P :))))))))!!! Odpowiedz Link
snowy11 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 10.12.04, 15:10 ja i tak najbardziej lubię jamniki - najmądrzejsze, najsprytniejsze i najwdzięczniejsze ze wszystkich! Odpowiedz Link
martinell159 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 27.12.04, 19:50 nie zgadzam się stanowczo Odpowiedz Link
aleks.sander Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 07.03.05, 15:07 zgadzam się , może sobie kiedyś takiego kupię ,ale na razie mam 13 letnią suczkę Sabę która jest miniaturką owczarka niemieckiego (czarna i podpalana)- jest rasy pinczer karłowaty Odpowiedz Link
kix2 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 17.04.05, 20:03 miałem 4 psy hmm wielorasowe, a teraz mam sunie owczarka niemieckiego i ludzie mowie wam nie uwiezycie on zachowuje sie jak czlowiek tzn rozumie i odpowiednio raguje (potwornie karna) na to co sie do niej mowi no poprostu nie chce miec innych psow TYKO OWCZAREK NIEMIECKI!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
aggtt Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 03.05.05, 20:28 miala dwie suczki - jedna żyła 8, druga 10 lat... Obie ON-ki, cudowne... A teraz mam mastifke angielską i wiecie co? Wcale nie jest głupsza! Każdy pies jest cudowny, trzeba mu tylko pozwolić to okaząć! Odpowiedz Link
nxo Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 03.05.05, 21:55 Bez sensu ta dyskusja, przecież każdy uważa, że jego pies jest nalepszy, najpiękniejszy i najmądrzejszy. Ja głosuję za goldenami :) A ON-ów nie lubię Odpowiedz Link
bullowy Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 14.05.05, 01:22 no na pewno jest najlepszy do gryzienia ludzi,pierwsze miejsce w Europie(40%) wszystkich pogryzień.Super Odpowiedz Link
lucre Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 18.05.05, 18:52 Cóż dziwnego, skoro jest ich najwięcej? Statystyka sie kłania. Odpowiedz Link
bullowy Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 22.05.05, 13:39 mnie tylko owczarek niemiecki pogryzł z żadną inną rasą nie miałem problemu.To wynika z histori tej rasy,używane są do atakowania ludzi i w tym celu szkolone przez policje od wielu lat.Kiedyś w obozach niemieckich pilnowały jeńców.Super Odpowiedz Link
suche Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 18.06.05, 21:31 Ja też jestem milośniczką owczarków niemieckich jednak jak patrzę na współczensen owczarki to smutno mi sie robi. Przecież te psy wyglądają jakby szły i sikały!! Zawsze myślałam że chcę mieć owczarka bo to najwspanialsza rasa na świevie. Chciałabym mieć rodowodowego ale jak przeglądałam hodowle i patrzyłam na te uką(a)towane owczarki to zmieniam zdanie. Zresztą ten temat w prasie często był już poruszany. Większość służb nie używa już rasowych owczarków bo one nie przechodzą testów sprawnościowych!!! Dlaczego owczarki muszą być ukątowane?? Czytałam że podobno wtedy są silniejsze, ale mnie to nie przekonuje, jak patrzę jak taki koślawiec biega to wydaje mi sie ze sie zaraz na bok przewróci...smutne Odpowiedz Link
comma Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 19.06.05, 10:28 U mnie na osiedlu są dwa przepiękne owczarki niemieckie, oba kupione bodajże na Słowacji. Oba przeszły szkolenia psa towaryszącego, jeden - ze względu na cechy osobowości dodatkowo psa obronnego. Są wspaniałe - bardzo przyjazne, karne wobec właściciela. Emanuje z nich siła i spokój. Jeden z nich darzy wielką sympatią moją suczkę, nigdy nie przegapia okazji by się z nią przywitać, choć ona jest dokładnie wielkości jego głowy :-) Odpowiedz Link
framberg Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 11.10.05, 00:47 I taki uniwersalny - do wszystkiego. Czyli do niczego? Odpowiedz Link
orvokki Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 11.10.05, 11:38 Żeby ta dyskusja miała sens, to by należało jeszcze dodać najlepszy do czego... Do agility na przykład nadaje się tak średnio, za ciężki :o). Na psa rodzinnego większość owczarków też się nie nadaje, bo albo mają dominujący charakter (co jeszcze pół biedy), albo (i takich jest niestety mnóstwo) są lękliwe, agresywne ze strachu. Miłośnicy rasy bardzo ubolewają nad jej upadkiem - coraz więcej owczarków ma fatalny charakter, zero chęci na łup, zero pasji aportowania (co przekłada się na trudności w szkoleniu), a preferowany w hodowli typ owczarka z silnie opadającym grzbietem i przesadnym kątowaniem nierzadko wyklucza go z szeregów psów użytkowych. Ci, którzy potrzebują owczarka do pracy, sprowadzają je z hodowli użytkowych zza granicy... - tak na przykład robi STORAT i pies, który wiosną tego roku odnalazł zaginioną kobietę pochodził właśnie z czeskiej hodowli użytkowych owczarków TRAHO. Niestety, w Polsce na wystawach raczej nie osiągnąłby uprawnień hodowlanych... Może owczarek niemiecki BYŁ nalepszą rasą. W tej chwili, żeby znaleźć prawdziwego owczarka to trzeba się dobrze naszukać. Osobiście z przedstawicielami tej rasy mam w większości jak najgorsze doświadczenia. Odpowiedz Link
sakerloff Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 11.10.05, 12:24 zgadzam sie w pełni.....szkoda ze dosc chorowity..moj przynajmniej. wlasnie jest po operacji kolana. w ogole jego stawy poostawiaja wiele do zyczenia... Odpowiedz Link
czytaczgazet Problem z tylnymi nogami... 12.10.05, 15:47 Moj owczarek ma juz jedenascie lat i zaczyna miec problemy zwiazane z wiekiem. M.in. ma teraz bardzo slabe tylne nogi. Rozmawialem z weterynarzem, ktory twierdzi, ze to typowe dla starszych owczarkow. Czy ktos mial podobne problemy ze swoim psem? Odpowiedz Link
sakerloff Re: Problem z tylnymi nogami... 18.10.05, 12:14 no wlasnie moj ma ten problem, jest juz po operacji, na szczescie udanej...teraz niestety rehabilitacja....i to jest najgorsze bo ma duuuuzy temperament, ktory ciezko poskromic. A trzeba bedzie bardzo uwazac zeby nie zerwal ponownie tych wiazadel....szkoda mi go bo nie moze absolutnie hulac , o aportowaniu nie wspomne, ale co zrobic? Odpowiedz Link
czytaczgazet Re: Problem z tylnymi nogami... 19.10.05, 17:26 A moj weterynarz twierdzi, ze ma na to jakis zastrzyk, ktory ma psu wzmocnic nogi. Nie proponowal zadnej operacji, ale zdaje sie to nie jest problem wiazadel, a w kazdym razie nie tylko. Pies byl szczepiony i weterynarz zaproponowal odczekanie kilku tygodni z tym zastrzykiem. Jak tylko bede wiedzial cos konkretnego, jeszcze sie odezwe. Moj pies ma mnostwo energii, ale az zal patrzec, kiedy, chcac cos szybko zrobic, zatacza sie... A ile lat ma Twoj pies? Odpowiedz Link
golarz.filip gówno prawda!!! 12.10.05, 02:24 Owczarki niemieckie sa to bardzo tchórzliwe psy, dlatego sa uzywane przez policje. W tchórzliwym psie najlatwiej wywolac agresje. Popatrzcie na przypadki atakowania ludzi przez w/w rase, czy nawet zagryzienia dzieckaw wozku. Jesli chcecie miec psa przyjaznego czlowiekowi to owczarka odradzam. Polecam: www.staffik.pl przeczytajcie sobie o rasie Odpowiedz Link
reader1 Re: gówno prawda!!! 13.10.05, 09:42 golarz.filip napisał: Polecam: > www.staffik.pl przeczytajcie sobie o rasie tak, tak bullteriery to najłagodniejsze psy na świecie specjalnie hodowane do tego żeby bawic małe dzieci! klupnij sie w czółko! Odpowiedz Link
golarz.filip Re: gówno prawda!!! 13.10.05, 14:23 sam sie puknij niedouku. widac, ze nie miales do czynienia z tymi psami Odpowiedz Link
reader1 Re: gówno prawda!!! 14.10.05, 10:27 golarz.filip napisał: > sam sie puknij niedouku. widac, ze nie miales do czynienia z tymi psami owszem miałem a teraz mają jedni znajomi - chcą się pozbyć na gwałt! Odpowiedz Link
golarz.filip Re: gówno prawda!!! 19.10.05, 10:22 No chyba jednak nie miałeś. a Twoi znajomi niech sie za mną skontaktuja i podadza blizsze szcegóły, jaki pies, jaka hodowla Itp... Nie ośmieszaj sie, prawdopodobnie nie masz zadnych znajomych i piszesz bzdury. Odpowiedz Link
reader1 Re: gówno prawda!!! 19.10.05, 21:26 suka z papierami, ma teraz gdzieś 8 miesięcy i nie musza się z toba kontaktowac bo wiedza co wzięli i skąd wzięli...co nie zmienia faktu że chcą ją odsprzedac Odpowiedz Link
golarz.filip Re: gówno prawda!!! 19.10.05, 22:14 Wiesz co? Przestan sie osmieszac. Nie chcesz powiedziec co to za suka, z jakiej hodowli, jakie ma papiery. Ale ja wiem co Cie dreczy. Ci Twoi znajomi ktorzy mieszkaja w krainie fantazji. Chociaz bys przeczytal sobie w necie o tej rasie. Jakos nigdy nie slyszalem zeby staffik ugryzl czlowieka a w przypadku owczarka niemieckiego sporo bylo ostatnio takich wypadkow. Jestes kompletnym laikiem i juz prawdopodobnie takim pozostaniesz. Nie lacze wyrazow szacunku... Odpowiedz Link
reader1 Re: gówno prawda!!! 21.10.05, 10:03 problem moich znajomych to ich problem i pewnie se z nim podadzą, co do gryzienia to wiesz że gryza najcześciej kundle owczarkopodobne , laikiem nie jestem, ale nie uważam że tylko "mój" pies i tylko "moja" rasa jest najlepsza na swiecie. Nikt mnie nie przekona ze nawet najłagodniejszy "staffik" nie może zaatakowac, w końcu chyba wiesz, że był rasą bojową i wiesz co mnie wkurza - ludzie czytają ze taki milusi i w ogole, potem kupuja - a potem się dziwią bo se nie moga poradzić - kazda rasa ma swoich miłosników, ale malo który z nich mówi o tym ze pies moze tez miec wady, albo ze jest charakterny z natury i wymaga dobrego prowadzenia...bujaj sie ps. tytuł postu: gówno prawda - też cos mówi o włascicielu psa...:( Odpowiedz Link
babik Re: gówno prawda!!! 22.10.05, 04:19 Widać koledze Golasowi_Filipowi skończyły się argumenty :))))) Odpowiedz Link
jacek22633 Re: gówno prawda!!! 22.10.06, 20:58 masz racje golarz, wilczury to z pozoru sa odwazne, a w sumie sa bardziej bojazliwe od malego ratlerka, robia bo sie boja. Kiedys idac ulica na Kole w Wawie bylem swiadkiem kiedy w czasie burzy owczarek wyskoczyl przez okno z drugiego pietra bo sie przestraszyl grzmotu.Te wszystkie bajki o ich odwadze to miedzy basnie wlozyc/. Odpowiedz Link
babik Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 13.10.05, 16:49 Jestem tego samego zdania. Uważam, że to fantastyczne psy. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=13658190&a=13658190 A to mój Ralfik, który jest chodzącą mądrością i łagodnością. Odpowiedz Link
sakerloff Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 18.10.05, 12:12 piękny jest ten Twoj psiak i starsznie podobny do mojego;))) Odpowiedz Link
golarz.filip Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 29.10.05, 15:51 Hmm.... no coz, nie zgodze sie z toba Odpowiedz Link
babik Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 02.11.05, 19:46 To sie nie zgadzaj. Odpowiedz Link
jankij Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 14.10.05, 11:03 Gdzieś przeczytałem opinię doświadczonego psiarza, który o owczarkach niemieckich napisał mniej więcej tak: doskonały średniak, w niczym (żadnej specjalności użytkowej) nie wybitny, ale dzięki swojej inteligencji może nauczyć się wielu umiejętności i przez to jest świetnym psem wszechstronnym. Ja się pod tą opinią podpisuje Odpowiedz Link
kania81 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 14.10.05, 11:29 NAJLEPSZY, NAJMĄDRZEJSZY, NAJPIEKNIEJSZY JEST LABRADOR !!! Owczarki są na drugim miejscu :) Odpowiedz Link
dorrit Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 20.10.05, 10:27 Otoz to - to pies wszechstronny, ktory odpowiednio przyuczony moze spelniac wielorakie funkcje. W "naszej" hodowli (tj. w tej, z ktorej pochodzi nasz owczarek i z ktora mamy ciagle kontakty) szkoli sie je glownie pod katem obrony albo posluszenstwa i, z malymi wyjatkami, efekty sa niezle. Zapewne zalezy to tez od metody szkolenia i tego, kto to robi. No i od wlasciciela, ktory tez miniszkolenie powinien przejsc (w przypadku kazdego psa zreszta). Nasz "zrobil" posluszenstwo i elementy obrony. Patrzac pod katem relacji z domownikami zwlaszcza to pierwsze jest bardzo korzystne - pies zna swoja pozycje "w stadzie" czyli w domu, nie jest juz przywodca (usilowal kiedys), jest karny, choc swoje "zdanie" ma i umie je okazac. Co nie znaczy, ze nie lubie innych ras... Hmm, nie lubie pittbullow, ale to raczej ze wzgledu na ich wlascicieli. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
grandecane Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 31.10.05, 21:49 Zapraszam na forum ..... tam żeczowo się pogada ------------------ www.ZwierzoGadka.pl Odpowiedz Link
kawuel Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 20.11.05, 07:00 kania81 napisała: > NAJLEPSZY, NAJMĄDRZEJSZY, NAJPIEKNIEJSZY JEST LABRADOR !!! Owczarki są na > drugim miejscu :) Zgadzam się z tą opinią całkowicie. Kiedyś bardzo chciałem mieć owczarka niemieckiego, bo wydawał mi się on wzorem rasowego psa. Napewno wśród przedstawicieli tej rasy często zdarzają się bardzo mądre osobniki które w rękach ludzi swiadomych możliwości tej rasy czynią z nich wspaniałych kompanów do życia i doskonałe psy użytkowe. Jest to napewno świetny stróż domowy, bo ma w genach zakodowane atawistyczne cechy ochrony terytorium które uważa za swoje. Z uwagi na swoje gabaryty i siłę oraz wytrzymałość może też być znakomitym psem ratowniczym naprzykład do odkopywania ofiar lawin śnieżnych czy zawaleń po trzęsieniu ziemi. Jest też napewno wyśmienitym psem pasterskim. Te wszystkie wymienione cechy bardzo mi imponowały i dlatego marzyłem o tym żeby kiedyś mieć owczarka niemieckiego. Po latach jednak zmieniłem zdanie dlatego, że doszedłem do wniosku iż w zasadzie pies obronny w dzisiejszych czasach nie ma sensu i może swojemu właścicielowi przysporzyć więcej kłopotów niż korzyści. Tak się bowiem złożyło że mieszkam w kraju gdzie istniejący porządek prawny zrujnował by mnie finansowo gdyby mój pies zrobił komuś jakąś krzywdę. Poza tym naiwnością jest sądzenie że dyży, agresywny i dobrze wyszkolony pies jest jakąkolwiek ochroną, bo jakie szanse ma pies w konfrontacji z uzbrojonym w broń palną bandytą? Natomiast nawet gdyby jakimś cudem udało się mojemu psu poturbować tego bandytę to sąd napewno zasądził by mi jako właścicielowi psa wysokie odszkodowanie za leczenie tego pogryzionego bandyty i prawdopodobnie na tym by się nie skończyło tylko jeszcze płacił bym mu za szkody moralne, a w skrajnym przypadku gdyby został on kaleką, to rentę do końca jego lub mojego życia. W takich realiach dzisiaj żyjemy i Polska praworządność też wyraźnie idzie w tym kierunku więc wkrótce i w Polsce agresywny pies będzie potencjalnym źródłem kłopotów, a nie obrońcą swojego właściciela. Dlatego zdecydowałem się na labradora który z założenia jako rasa pozbawiony jest wszelkiej agresji, co minimalizuje ryzyko, że mógłby on komukolwiek wyrządzić jakąś krzywdę. Prędzej zalizał by on na śmierć jakiegoś potencjalnego intruza niż miałby mu okazać jakiekolwiek oznaki wrogości. Podobne do labradorów cechy posiadają też golden retrievery i to są według mnie rasy godne polecenia. Są to psy naprawdę wyjątkowo przyjazne człowiekowi i chyba właśnie o to chodzi. Świetnie sprawdzają się jako psy rodzinne, są równie inteligentne jak owczarki, a przy tym nie przejawiają cech obrony terytorialnej co jak wcześniej wspomniałem bywa problemem w przypadku owczarków. Mojemu labradorowi ogon przestaje wachlować praktycznie tylko podczas snu, a warknięcia czy szczerzenia zębów nigdy u niego nie widziałem. Przy tym jest niesamowicie słodkim i wesołym psiakiem, uwielbia aportowanie i rozmaite inne zabawy. W najmniejszym stopniu nie żałuję, że zdecydowałem się właśnie na labradora i myślę że była to bardzo trafna, a jednocześnie w pełni świadoma decyzja. Pozdrawiam wszystkich właścicieli labradorów, goldenów i innych piesków. Odpowiedz Link
ninus7 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 01.11.05, 13:35 tak, może i jest naj, ale jakiś tydzień temu wyciagałam dosłownie moją sukę spod bydlaka który się na nią rzucił, przechodziłam koło posesji gdzie był właśnie owczarek niemiecki, z jednej strony to moja wina ale z drugiej strony wina też właścicieli, którzy trzymając psa na posesji otwierają bramę a pies sobie biega, poza tym pies rzucajacy się na sukę naprawdę musiał być nieźle kopnięty w czachę w dzieciństwie, albo jest innej orientacji seksualnej, teraz powiem ze mam mieszane myśli odnośnie owczarków niemieckich, może to wina niekontrolowanego rozmnażania tej rasy, i tego że nie zawsze trafia do odpowiednich ludzi, tak było z rottweilerami, Odpowiedz Link
golarz.filip Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 02.11.05, 03:43 A moze to wina tego, ze owczarki to psy w gruncie rzeczy tchórzliwe. A co robi pies tchórzliwy - gryzie. Odpowiedz Link
kasiak37 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 03.11.05, 16:23 wiesz co "golarz.filip"?ty masz chlopie klapy na oczach i jakas blokade w mozgu.daj sobie siana i pozwol innym miec swoje zdanie na temat psow..wiadomo,ze dla wlasciciela jego pies jest naj...tak jak dla mnie moj...wlasnie owczarek niemiecki dlugowlosy:) pozdrowienia od "tolerancyjnej psiary":) Odpowiedz Link
bol0 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 08.11.05, 09:24 ty masz jakis kompleks na punkcie owczarków! może cie który kiedy pognał? zajmij sie ty tymi twoimi paskudami i odwal sie od onków ps, jak te twoje paskudy takie odwazne i mądre to czemu nie pracuja np. w policji? Odpowiedz Link
hodowca21wiek Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 07.11.05, 14:01 WCALE NIE!!!!!!!!!!!!!!!!! JEST DO DUPY!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
biqmisiul Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 07.11.05, 15:46 hodowca21wiek napisała: > WCALE NIE!!!!!!!!!!!!!!!!! JEST DO DUPY!!!!!!!!!! Jest do dupy gryzienia takiej jak Twoja - frustratko!!! Odpowiedz Link
golarz.filip Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 07.11.05, 22:37 He, he. Widze ze nie tylko moja opinia jest negatywna. Odpowiedz Link
bol0 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 08.11.05, 09:25 golarz.filip napisał: > He, he. Widze ze nie tylko moja opinia jest negatywna. boś pewnie zmienił nicka i teraz piszesz pod dwoma - ojej! jest nas dwóch! Odpowiedz Link
golarz.filip Chyba Cie posrało... 08.11.05, 18:08 NIe jest najlepszy i tyle. To wszystko w tym temacie!!! Odpowiedz Link
biqmisiul Re: Chyba Cie posrało... 08.11.05, 20:20 golarz.filip napisał: > NIe jest najlepszy i tyle. To wszystko w tym temacie!!! Ale jesteś dożarty , jak te twoje paskudy!! Odpowiedz Link
golarz.filip Re: Chyba Cie posrało... 08.11.05, 21:51 Co ja na to poradze, ze i tak nie jest... Prawda jest taka, ze zawsze dla wlasciciela najlepszy jest jego pies. Odpowiedz Link
waylander33 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 16.11.05, 00:06 ciekawe w czym owczarek jest najlepszy ? Wybacz ale mam zupełnie inne zdanie Dla mnie owczarek to histeryk Odpowiedz Link
horus8 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 20.11.05, 16:13 Witam! Mam spore doświadczenie w chowie psów i miałem już u siebie wiele ras, a i mnóstwo kundli. Oczywiście najpierw owczarka niem., bo wtedy właśnie ta rasa uchodziła za najlepszą. Zalety: szybko się uczy, ma dobrą pamięć, odporny na zimno. Wady: nadpobudliwy, agresywny, nie toleruje innych psów i zwierząt (zwłaszcza mniejszych od niego), próbuje dominować i rządzić właścicielem, w domu szybko cuchnie i gubi sierść. Wad jest więcej. ON bardzo też lubi ścigać,niezależnie co to jest - kota, ptaka, listonosza, rowerzystę itd. I nawet gdy mamy go za bardzo mądrego, to nie jest nigdy tak mądry, żeby pędząc do ogrodzenia (przy kórym aż wydeptuje ścieżki) zapamiętać, że pod drodze gniecie wszystko w ogrodzie. Od kilku lat ta rasa wycofywana jest z policji i zastępowana psami o równie dobrym węchu i pamięci, ale spokojnymi, czyli labradorami. Przez pewien czas policja we Francji zamieniła ON na rotwailery, ale okazało się, że znacznie gorzej znoszą chłody i zaczęto - tak jak w Polsce - wprowadzać do służby labardory. Mój owczarek był mordercą kotów. Każdego wieczora oddalał się ode mnie nie reagując na wezwania i przynosił do nóg kota z przegryzionym kręgosłupem. Potem ktoś mi go skradł, ale odnalazłem go w stodole na wsi (bardzo go lubiłem). Potem skradziono mi go po raz drugi, i też odnalazłem - o parę ulic dalej. A kiedy zniknął po raz trzeci, przestałem go szukać. Po prostu głupi egzemplarz. Jego brat z tego samego miotu był zupełnie inny: kiedy właściciel go oddał, nie przyjmował od tego nowego pokarmu aż zdechł. Bywają więc różne psy tej samej rasy, jak ludzie.Generalnie jednak owczarki są zbyt nerowe i reagują nieproprcjonalnie do zagrożenia. Dlatego gryzą ludzi częściej niż jakakolwiek inna rasa. Odpowiedz Link
bol0 Re: I tak wiadomo,ze owczarek niemiecki jest najl 03.12.05, 21:12 Od kilku lat ta > > rasa wycofywana jest z policji i zastępowana psami o równie dobrym węchu i > pamięci, ale spokojnymi, czyli labradorami. Przez pewien czas policja we > Francji zamieniła ON na rotwailery, ale okazało się, że znacznie gorzej znoszą > chłody i zaczęto - tak jak w Polsce - wprowadzać do służby labardory. > wszystko fajnie, tylko ze nie mozna porównywac pracującego w policji labradowa z owczarkiem - zastanów się: jak labrador spacyfikuje uciekającego mordercę? owszem będzie lepszy w szukaniu narkotyków ale nie w zaprowadzaniu porządku wśród kiboli na boisku, nie trzeba być też wybinym kynologiem zeby wiedzieć jakie są różnice między rottweilerem a owczarkiem bo to sa psy o zupełnie różnym temperamencie, budowie i charakterze a ze tobie się zdarzył taki a nie inny egzemplarz - masz pecha, albo inaczej nasze hodowle owczarków pozostawiaja wiele do życzenia Odpowiedz Link