Dodaj do ulubionych

kupno cocker spaniela

12.05.10, 19:00
Czy cocker spaniel wytrzyma 8 godzin sam w domu? Chcemy sobie sprawić
pieska tej rasy, ale pracujemy i przez 8 godzin nie ma nas w domu.
Obserwuj wątek
    • a_na Re: kupno cocker spaniela 12.05.10, 20:11
      Dorosły pies wytrzyma - ale do tego trzeba psa przyzwyczaić stopniowo. Nie
      możecie małego szczenięcia od pierwszego dnia zostawiać na tak długi czas samego.
    • tanith.t Re: kupno cocker spaniela 13.05.10, 06:35
      I to przyzwyczajanie trochę trwa - mnie zajęło miesiąc, a i tak jestem w lepszej
      sytuacji, bo często pracuję domu. Poza tym w takiej sytuacji spanielowi należy
      się bardzo długi spacer rano i co najmniej równie dłuższy jak wrócicie z pracy -
      to są bardzo energiczne pieski, gdzieś muszą wyszaleć tę całą energię :) I przez
      spacer mam na myśli aktywny wysiłek pieska - nie okrążenie bloku na smyczy, albo
      wyrzucenia psa do ogrodu, żeby sam się sobą zajął.

A może jest możliwość, by jakaś dobra dusza (sąsiad-emeryt? dzieci sąsiada?)
      wyprowadził psa przynajmniej raz w ciągu dnia?
      • dziunia1602 Re: kupno cocker spaniela 14.05.10, 19:05
        Około pół roczny pies,powiedzmy,że zostanie,ale......
        - jest to rasa myśliwska co za tym idzie każdy pies ma w sobie niespożytą
        energię,przy braku bodźców (czytaj z nudów) może zacząć demolować mieszkanie. U
        mnie szło linoleum,drewniane meble w kuchni,nawet tynk ze ścian. Często pojawia
        się też wycie.
        - rasa,która kocha ludzi i musi mieć ciągły kontakt z człowiekiem,to są psy
        bardzo wylewne i oddane człowiekowi,tak więc pies nie będzie szczęśliwy ciągle
        siedząc sam.
        - na początek trzeba też psa nauczyć czystości,nie wiem czy na pewno pół roczny
        już pies wytrzyma już tyle godzin sam bez załatwiania się,trzeba wziąć poprawkę
        na "niespodzianki".
        - dłuższe spacery też są niezbędne,energię trzeba zużyć żeby pies był szczęśliwy.

Ja też skłaniam się ku np.sąsiadom,żeby zaglądać do małego i wypuszczać go na
        spacery.
    • rianka Re: kupno cocker spaniela 15.05.10, 15:45
      Małe szczenię będzie zrozpaczone pozostawione same. Dorosły pies, jeśli
      jest do tego przyzwyczajony da sobie radę. Jednak po powrocie z pracy
      TRZEBA mu to wynagrodzić fantastycznym spacerem ;) Mój sam się o to
      potrafi upominać ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka