Dodaj do ulubionych

chce kupić psa malutkiego ratlerek lub CHIHUAHUA

10.11.10, 19:36
po 15 latach spedzonych razem odeszła od nas nasza kochana sunia... nie potrafie zyc bez psa bo zawsze w moi domu był przynajmniej 1 piesek..
koniecznie chce kupic malutkiego psiaka z powodu wygody - jeśli chodzi o wychodzenie i utrzymanie - moja sunia była kundelkiem ratlerkiem dlatego też rozważamy kupno podobnej rasy.
mam pytania odnośnie tego na co zwrócic uwagę przed zakupem -
1. jak reaguja male CHIHUAHUA na malutkie dzieci, czy jesli będa chowane razem nie bedą sobie przeszkadzac :)?
2. gdzie kupic psa ? nie chce przeplacac, nie bede psa wystawiać czy rozmnażac -potrzebuje psa do kochania ,ale nie chce kupic malutkiego pieska ktory za rok okaże się wiekszym pieskiem, albo z wadami genetycznymi...
3. jakie dokumenty powinien miec rasowy piesek...
4. jesli hodowla to jaka? jak zweryfikowac wiarygodność?

bardzo Was proszę o wskazówki i uwagi bede wszystkim bardzo wdzieczna - pieska chce kupic jak najmłodszego tak zeby go dobrze wychować.
mieszkam pod warszawa, ale mogę pojechać gdzies dalej jeśli będzie to ten jedyny piesek ktory na mnie czeka.. :)
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: chce kupić psa malutkiego ratlerek lub CHIHUA 11.11.10, 09:39
      Odpowiem ci to, co wiem - bo o samej rasie pojęcia nie mam :)

Psa kup w hodowli zarejestrowanej w ZKwP. Możesz zadzwonic (w poniedziałek) do ZKwP (www.zkwp.pl) do swojego oddziału - Warszawskiego a tuż obok jest oddział w Legionowie, blisko masz też Łódź i Radom i poprosic o kontakt do hodowli, która aktualnie ma szczenięta.

Rasowe szczenie odbierasz z hodowli z metryką, na podstawie której wyrabiasz w ZK rodowód. Może też być tak, że hodowca juz ten rodowód wyrobił i wtedy dostajesz rodowód. Oprócz tego dostajesz książeczkę zdrowia szczeniaka. Do wgladu powinnas dostac karte krycia, karte miotu i protokół przeglądu miotu.

A co do hodowli - jak pisałam po pierwsze musi byc zarejestrowana w ZKwP. Najlepiej zadzwon do kilku, porozmawiaj z hodowcami, zadawaj wszelkie pytania, które przychodza ci do głowy i wówczas wybierzesz swoją hodowle. Mozesz tez poprosic o kontakt do osób, które maja pieski z tej hodowli i poorozmawiac z nimi (przy czym ja zazwyczaj nie daje kontaktu proszacej osobie tylko przekazuje jej dane włascicielom psów ode mnie i te osoby sie kontaktują albo nie, jak sobie chca - zazwyczaj tak). Jesli szczeniaki sa małe odwiedź je w hodowli, obejrzyj, popatrz w jakich warunkach żyją, w jakiej kondycji jest matka.
      • semi-dolce Re: chce kupić psa malutkiego ratlerek lub CHIHUA 11.11.10, 09:43
        Jeśli natomiast idzie o cenę pieska - możesz poszukac szczeniaka niewystawowego, tzw. peta - to szczenię rasowe, rodowodowe, ale z jakąś wada niepozwalająca na uzycie go do dalszej hodowli - w zależnosci od rasy moze byc to wada zgryzu, nierówne kregi w ogonie, wada umaszczenia, sierści a u samców niezstapione jądro. Wady te - poza wnetrostwem, które wymaga kastracji psa - w niczym psu w zyciu nie przeszkadzają ale redukuja cenę szczeniaka o polowę.
        • irvinka Re: chce kupić psa malutkiego ratlerek lub CHIHUA 12.11.10, 20:40
          Witam :) a nie podoba Ci się nasza sunia?
          forum.gazeta.pl/forum/w,12268,118548467,118548467,CHINSKI_GRZYWACZ_Z_RODOWODEM_tanio_sprzedam_450zl.html
          jest tu za 450 wystawiona,ale myślę,że coś byśmy zbili z ceny.Polecam.Przytulaśnik,grzeczna,usłuchana:)
          • majenkir Irvinka, 14.11.10, 13:53
            jestes hodowca?
            Probowalas na dogo? www.dogomania.pl/forums/93-Chiński-grzywacz
    • shecat Re: chce kupić psa malutkiego ratlerek lub CHIHUA 16.11.10, 09:50
      to ja jeszcze uzupełnię trochę wypowiedź semi - dolce:
      bardzo ważne jest, aby nie spieszyć się z zakupem psa. ważniejsze od czasu jest sprawdzenie hodowli. zanim zamówisz szczeniaka koniecznie dowiedz się jak najwięcej o hodowli, poszukaj jej nazwy w internecie, a potem conajmniej porozmawiaj długo z hodowcą, a najlepiej odwiedź hodowlę sama. szczeniaki powinny mieć czysto, powinny mieć dostępne różne bodźce, na pewno nie powinny być nonstop zamknięte w jednym miejscu. przyjrzyj się szczeniakom - czy są wesołe, czy się ciebie nie boją. upewnij się, że są 'legalne' (o tym napisała semi-dolce).
      poza tym, jak już wybrałaś hodowlę, to pora na wybór szczeniaka - dobry hodowca powinien umieć Ci w tym pomóc, jeśli opiszesz Twój tryb życia i czego oczekujesz od psa. w każdym miocie są pieski bardziej lub mniej odważne, żywe, aktywne - mają inne predyspozycje. więc sam wybór konkretnego psa jest też ważny, aby potem dobrze z nim żyć.

a co do relacji pies-dziecko : nie ma rasy, która ma gwarancję nie-agresywności. tutaj wszystko zależy od "przedstawienia" dziecka psu i od tego, jak ukształtujesz relacje między nimi. przede wszystkim musisz upewnić się, że piesek przy małym dziecku nie jest nadmiernie podekscytowany (oczywiscie, z kilkutygodniowym szczeniaczkiem jest to pewien problem). nagradzaj psa za zachowywanie spokoju w obecnosci dziecka, moderuj to, co się dzieje, nie rzucaj szczeniaka od razu na głeboka wode - czyli w sytuacje jak krzyczace bez opamietania dziecko czy zmiana pieluchy wprowadzaj psa powoli. wydaje mi sie, ze jesli juz masz dziecko i kupujesz malego szczeniaka zadanie jest prostsze, niz jakby bylo odwrotnie. po pierwsze dlatego, ze szczeniak od razu wchodzi w rodzinna relacje, po drugie dlatego, ze szczeniak w okresie 8-12 tygodni jest w stanie bardzo wiele zaakceptowac i przyjac jako normalne, szybko sie uczy, wiec jesli wtedy go przyzwyczaisz do dziecka powinno byc ok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka