02.11.11, 10:36
Witam:)
Od kilku dni jesteś właścicielem yorka:)
Będę wdzięczna o cenne rady na temat tej rasy... (odżywianie, szczepienia, wychowanie itp.)
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: 02.11.11, 14:32
      O tak podstawowych rzeczach jak szczepienia czy odzywianie to powinnas sie dowiedziec u hodowcy.....
      Yorki na dogomanii:
      www.dogomania.pl/forums/67-Yorkshire-terrier
      • tenshii Re: 02.11.11, 17:29
        majenkir napisała:

> O tak podstawowych rzeczach jak szczepienia czy odzywianie to powinnas sie dowi
        > edziec u hodowcy.....

i przed zakupem psa :]
        • m2304 Re: 02.11.11, 17:59
          jakie to słodkie i oczywiste - kobieta pyta o radę i dostaje po łapach - uroczo
          • a_na Re: 03.11.11, 10:39
            m2304 napisała:
            > jakie to słodkie i oczywiste - kobieta pyta o radę i dostaje po łapach - uroczo

Taaa....a jakie to urocze, że ktoś kupuje psa - bez żadnego przygotowania, choćby teoretycznego na temat potrzeb i wymagań..."rasy"...
    • blue.berry Re: York.. 03.11.11, 10:30
      informacje na temat odżywiania w pierwszych tygodniach szczeniaka u Ciebie powinnaś dostać od hodowcy - najbezpieczniej jest żywić psa przez tydzień, dwa podobnym jedzeniem co wcześniej (żeby uniknąć rozstroju żołądka). hodowca również powinien dać ci informację o najlepszym sposobie żywienia dla tej rasy.
      informacje na temat szczepień - od hodowcy wraz z psem powinnaś dostać książeczkę zdrowia psa z wpisanymi tam odrobaczeniami i pierwszym szczepieniem (lub pierwszym i drugim w zależności od wieku szczeniaka). wpisy powinny posiadać pieczątkę i podpis weterynarza oraz naklejki szczepionek / preparatów na odrobaczanie. z psiakiem i książeczką zdrowia powinnaś udać się do weterynarza, który zadecyduje o następnych terminach odrobaczania i szczepień.
      informację o wychowaniu - tutaj bardzo pomocne są ksiązki, zaraz po nich dyskusje na forach ale zdecydowanie lepiej toczyć je na forach miłośników rasy. z ksiązek polecam ksiązki Zofi Mrzewińskiej " np. Po obu końcach smyczy. może być też "Szczęsliwy pies" Doroty Sumińskiej, alebo "Ja albo mój pies" Victorii Stilwell. warto też nabyć ksiązke o rasie. w twoim przypadku będzie to coś z tej oferty:
      tiny.pl/h144x
      a jeśli chodzi o fora o yorkach to jest ich trochę:
      tiny.pl/h144m
      trzeba wybrac to najbardziej uczęszczane i wyglądające na najsensowniejsze.
      • gusiaa00 Re: York.. 03.11.11, 11:27
        Dziekuję nie złośliwym za odpowiedź:) Złośliwych informuję, ze czytałam o tej rasie psa zanim Go kupiłam. Jeżeli jest ktoś złośliwy to nie wiem po co wypowiada się złośłiwie na forum. Nie napisałam, że nie mam zielonego pojęcia o tej rasie ale poprosiłam o cenne wskazówki a to chyba różnica:)
        Miałam już psa ale nie tej rasy i uważam, że rady właściciely tej rasy są cenne i bardzo często przydatne. Jak zwykle człowiek chce coś więcej sie dowiedzieć i dostaje po nosie:))Nie wiem czy mogę ale dalej czekam na cenne rady:)
        • blue.berry Re: York.. 03.11.11, 13:48
          gusiaa00 napisała:
          >Od kilku dni jesteś właścicielem yorka:)
          >Będę wdzięczna o cenne rady na temat tej rasy... (odżywianie, szczepienia, wychowanie itp.)

jak dla mnie to trochę jednak brzmi - nie mam pojęcia o tej rasie / nie mam pojęcia o psach.
          bardzo mi przykro ale właśnie tak to brzmi. i nie ma nic w tym złego. każdy kiedyś zaczyna.

szczepienia dla wszystkich psów sa takie same - jeśli miałaś już kiedyś psa (od szczeniaka) to powinnaś mieć o tym podstawową wiedzę - choćby taką że rodzaj i termin szczepień ustala weterynarz na podstawie danych o psie oraz jego wieku i zdrowia.

co do wychowania i żywienia - tak jak napisał wcześniej - podstawowe informacje powinnaś otrzymać od hodowcy (a od dobrego hodowcy również informacje na temat kolejnego odrobaczania/ szczepienia oraz wyprawkę dla szczeniaka pod postacią np. karmy na najbliższy tydzień). dalszych cennych wskazówek warto szukać na forach dotyczących danej rasy i w książkach dotyczących tejże.
          dlatego zamiast dalej czekać na "cenne rady" proponuej oddelegować się do:
          weterynarza (odżywianie, szczepienia)
          forum dla właścicieli yorków / książki (odżywianie / wychowanie)
          ew. powrócić ze swoimi pytaniami do hodowcy od którego kupiłaś psa
          tak będzie najsensowniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka