gusiaa00 02.11.11, 10:36 Witam:) Od kilku dni jesteś właścicielem yorka:) Będę wdzięczna o cenne rady na temat tej rasy... (odżywianie, szczepienia, wychowanie itp.) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: 02.11.11, 14:32 O tak podstawowych rzeczach jak szczepienia czy odzywianie to powinnas sie dowiedziec u hodowcy..... Yorki na dogomanii: www.dogomania.pl/forums/67-Yorkshire-terrier Odpowiedz Link
tenshii Re: 02.11.11, 17:29 majenkir napisała: > O tak podstawowych rzeczach jak szczepienia czy odzywianie to powinnas sie dowi > edziec u hodowcy..... i przed zakupem psa :] Odpowiedz Link
m2304 Re: 02.11.11, 17:59 jakie to słodkie i oczywiste - kobieta pyta o radę i dostaje po łapach - uroczo Odpowiedz Link
a_na Re: 03.11.11, 10:39 m2304 napisała: > jakie to słodkie i oczywiste - kobieta pyta o radę i dostaje po łapach - uroczo Taaa....a jakie to urocze, że ktoś kupuje psa - bez żadnego przygotowania, choćby teoretycznego na temat potrzeb i wymagań..."rasy"... Odpowiedz Link
blue.berry Re: York.. 03.11.11, 10:30 informacje na temat odżywiania w pierwszych tygodniach szczeniaka u Ciebie powinnaś dostać od hodowcy - najbezpieczniej jest żywić psa przez tydzień, dwa podobnym jedzeniem co wcześniej (żeby uniknąć rozstroju żołądka). hodowca również powinien dać ci informację o najlepszym sposobie żywienia dla tej rasy. informacje na temat szczepień - od hodowcy wraz z psem powinnaś dostać książeczkę zdrowia psa z wpisanymi tam odrobaczeniami i pierwszym szczepieniem (lub pierwszym i drugim w zależności od wieku szczeniaka). wpisy powinny posiadać pieczątkę i podpis weterynarza oraz naklejki szczepionek / preparatów na odrobaczanie. z psiakiem i książeczką zdrowia powinnaś udać się do weterynarza, który zadecyduje o następnych terminach odrobaczania i szczepień. informację o wychowaniu - tutaj bardzo pomocne są ksiązki, zaraz po nich dyskusje na forach ale zdecydowanie lepiej toczyć je na forach miłośników rasy. z ksiązek polecam ksiązki Zofi Mrzewińskiej " np. Po obu końcach smyczy. może być też "Szczęsliwy pies" Doroty Sumińskiej, alebo "Ja albo mój pies" Victorii Stilwell. warto też nabyć ksiązke o rasie. w twoim przypadku będzie to coś z tej oferty: tiny.pl/h144x a jeśli chodzi o fora o yorkach to jest ich trochę: tiny.pl/h144m trzeba wybrac to najbardziej uczęszczane i wyglądające na najsensowniejsze. Odpowiedz Link
gusiaa00 Re: York.. 03.11.11, 11:27 Dziekuję nie złośliwym za odpowiedź:) Złośliwych informuję, ze czytałam o tej rasie psa zanim Go kupiłam. Jeżeli jest ktoś złośliwy to nie wiem po co wypowiada się złośłiwie na forum. Nie napisałam, że nie mam zielonego pojęcia o tej rasie ale poprosiłam o cenne wskazówki a to chyba różnica:) Miałam już psa ale nie tej rasy i uważam, że rady właściciely tej rasy są cenne i bardzo często przydatne. Jak zwykle człowiek chce coś więcej sie dowiedzieć i dostaje po nosie:))Nie wiem czy mogę ale dalej czekam na cenne rady:) Odpowiedz Link
blue.berry Re: York.. 03.11.11, 13:48 gusiaa00 napisała: >Od kilku dni jesteś właścicielem yorka:) >Będę wdzięczna o cenne rady na temat tej rasy... (odżywianie, szczepienia, wychowanie itp.) jak dla mnie to trochę jednak brzmi - nie mam pojęcia o tej rasie / nie mam pojęcia o psach. bardzo mi przykro ale właśnie tak to brzmi. i nie ma nic w tym złego. każdy kiedyś zaczyna. szczepienia dla wszystkich psów sa takie same - jeśli miałaś już kiedyś psa (od szczeniaka) to powinnaś mieć o tym podstawową wiedzę - choćby taką że rodzaj i termin szczepień ustala weterynarz na podstawie danych o psie oraz jego wieku i zdrowia. co do wychowania i żywienia - tak jak napisał wcześniej - podstawowe informacje powinnaś otrzymać od hodowcy (a od dobrego hodowcy również informacje na temat kolejnego odrobaczania/ szczepienia oraz wyprawkę dla szczeniaka pod postacią np. karmy na najbliższy tydzień). dalszych cennych wskazówek warto szukać na forach dotyczących danej rasy i w książkach dotyczących tejże. dlatego zamiast dalej czekać na "cenne rady" proponuej oddelegować się do: weterynarza (odżywianie, szczepienia) forum dla właścicieli yorków / książki (odżywianie / wychowanie) ew. powrócić ze swoimi pytaniami do hodowcy od którego kupiłaś psa tak będzie najsensowniej. Odpowiedz Link