Dodaj do ulubionych

szkoły dla psów????

28.02.06, 09:34
Jak rozpoznać która szkoła jest dobra?
O co powinnam spytać treserów na pierwszym spotkaniu?
Czy lepej szkolć psa w grupie, czy indywidualnie?
W mojej okolicy są dwie szkoły i jeden treser, który szkoli pojedyńczo psy i
nie wiem kogo wybrać. Mam psa ON-ka 7 miesięcznego, którego chce wyszkolić na
psa do towarzystwa, NIE OBRONNEGO. No i mam problem, poradźcie mi coś prosze.

A może powinnam szukać dalej.?
Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • po.prostu.ona Re: szkoły dla psów???? 28.02.06, 10:08
      Na początek szkoliłabym w grupie. Po to, by pies nauczył się prawidłowych
      zachowań wobec innych psów. Później (tak mniej więcej rocznego) szkoliłabym go
      indywidualnie, w zależności od moich potrzeb. :-)
      • ole13 Re: szkoły dla psów???? 28.02.06, 10:29
        Chyba masz racje, bo jak jestem z nim sama to jest bardziej posłuszny niż jak
        jest z innymi psami.
        Ale szkół też jest dużo, jak wybrać dobrą?
        Jak to sprawdzić?
        • blue.berry Re: szkoły dla psów???? 28.02.06, 14:24
          poszukać w necie opinii na roznych forach o psach (np na dogomanii, moze jest
          jakies forum wlascicieli ON) - popytac ludzi. tak najlatwiej jest zweryfikowac
          temat.
          mozna pojsc popatrzec jak wygladaja zajecia (samemu bez psa) czy podoba nam sie
          praca trenerow, forma zajec, czy jest zgodna z naszymi oczekiwaniami.

jak dla mnie lamka ostrzegawcza wlacza sie wtedy kiedy psy na zajeciach musza
          byc w kolczatkach (co dla mnie swiadczy o braku wiedzy i tym ze nauka bedzie
          zmarnowana) i kiedy praca z psem zawiera elementy szarpania smycza. ale to
          akurat moja lampka:)))))

pozdrawiam
          • tessciowa Re: szkoły dla psów???? 01.03.06, 04:30
            Szkolenie w grupach często nie przynosi porządanych rezultatów co wynika ze
            sposobu prowadzenia takich szkolen. Bardzo często instruktorzy zajmują się na
            nich psami bardzo dobrymi lub utrzymującymi sie na średnim poziomie. Często nie
            potrafia sobie poradzić z psami trudnymi. Dodatkowo szkolenia grupowe (przy
            grupach od 3 w górę) nie pozwalają na nauczenie bardzo potrzebnych komend np.
            wracania. Nie ma po prostu możliwości wykorzystania np. linki. Na szkoleniach
            indywidualnych instruktor zajmuje sie tylko toba i twoim psem, uczy ciebie jak
            masz sobie radzić w każdych sytuacjach napotykanych w zyciu. Dodatkowo
            dostosowuje metody szkolenia do mozliwości psa jak równiez i twoich. W trakcie
            takich lekcji powinien przekazać komplet informacji związanych z wychowywaniem
            psa. Powinno ono zawierać podstawy posłuszeństwa plus te komendy kótre tobie są
            potrzebne. Lekcje nie moga się odbywać bez ciebie, bo tak na prawdę nie pies się
            uczy tylko ty. Instruktor powinien wytłumaczyć zasadność stosowania danej
            metody. Sprzęt wykorzystywany (tresurowy) powinien byc dostosowany do psa. Nie
            dopuszczalne są sytuacje nadmiernego karcenia psa lub podnoszenia głosu bez
            wyraxnej przyczyny przez instruktora. Metody czysto siłowe powinny natychmiast
            zwrócić twoją uwagę i najlepiej wtedy zmienić instruktora. Liczy się rownież
            jego podejście do psa. To chyba wszystko, no chyba że coś mi się jeszcze przypomni:)
            • ole13 Re: szkoły dla psów???? 01.03.06, 09:24
              dzięki, znalazłam chyba dobrą szkołę. Jest to praca na zmianę i indywidualna i
              w grupie.
              Muszę jeszcze pogadać z tresrem, jak mi przypadnie do gustu to coś z tego
              wyjdzie.
              Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za informacje.
              • po.prostu.ona Re: szkoły dla psów???? 01.03.06, 09:45
                Powodzenia, pozdrawiam :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka