Dodaj do ulubionych

Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy

23.08.06, 17:22
Moj retriever jezeli cos przypadkiem upuszcze to pedem leci by to chwycic, bo mysli, ze rzucilem to dla niej.

Znajomi maja psa rasy z tych owczarskich. Pies sie strasznie denerwuje jezeli ktos z rodziny wychodzi z domu. W jego pojeciu jest to jednoznaczne z utrata czlonka stada, za ktore czuje sie odpowiedzialny. Nadto na spacerach podgryza podudzia tych co sie chca odlaczyc. Tak samo robia psy pasterskie, podgryzaja nogi oddalajacym sie owcom lub krowom.

A co takieg robi wasz pies co ma w genach?
Obserwuj wątek
    • tamsin Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 23.08.06, 17:52
      chca sie zawsze boksowac, rowniez przy powitaniu zginaja sie w precel. chyba
      mozna sie domyslic co to za rasa ;-)
      • paenka Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 23.08.06, 23:50

nie mam pojecia co to za rasa tamsin.

Typowe u laba to jak widzi wode to nie popusci, lowi z wody kamyczki a utopiona pilke potrafi probowac wylowic nawet jak to to mu ucieka.
        • ddb2 Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 24.08.06, 07:29
          Chodzi o boksia?
          Rottweilerka szla na spacerach zawsze krok za nami. Musiala nas widziec.( jesli
          ktos nie wie - ta rasa w czasach rzymskich byla wyhodowana do pilnowania bydla
          i przepedzania go po Europie, w slad za przemieszczajacymi sie wojskami.
          Gdy na spacerze zdarzalo nam sie pojsc w rozne strony, siadala na srodku drogi
          i musialam uzywac podstepow typu "kot", albo kawalek kielbasy, zeby ja
          doprowadzic do domu. Pracowala w imie zasady - wychodza wszyscy, wszyscy musza
          wrocic.
          Labradorka, gdy z boku drogi na spacerze zobaczy kaluze, to tak bedzie szla,
          zeby w nia wlezc i zanim ja sie oddale, to jeszcze z 5 razy przez nia radosnie
          przemaszeruje.
          W starorzeczu Wisly kapie sie przez caly rok, choc w zimie konczy sie to
          szybkim powrotem do domu.
          Ale zawsze ma jakies pilne sprawy na samym brzegu, a poniewaz jest stromo, to
          zawsze wpada do wody, a skoro juz wpadla, to dlaczego sobie nie poplywac?
          • tamsin Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 24.08.06, 22:48
            :-)) no bokserki chyba wszystkie boksuja, ale nie jestem pewna czy wszystkie
            skrecaja sie w precelek z radosci. Moje dwa tak robia, jeden to tak sie
            potrafil skrecic, ze praktycznie bokiem przychodzil. Aha, oprocz tego uderzaja
            cialem przeciwnika, moga spokojnie zwalic z nog nawet doroslego mezczyzne
            jezeli walna znienacka. Z innych zachowan, to nie trzeba ich w ogole uczyc
            pilnowac domu i podworka, same maja to w instynkcie, poza tym jeden od drugiego
            sie uczy jakie odglosy trzeba obszczekac a jakie mozna sobie spokojnie
            przespac. Mam dwa, wiec lubie porownac jak sa pod wzgledem pewnych cech do
            siebie podobni, a jakie maja roznice w zachowaniu.
            • jacek22633 Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 24.10.06, 05:45
              moja bokserka z niczego sie nie napije wody tylko z miski klozetowej tak wiec
              musze pilnowac by spuszczac wode po sobie ze dwa razy by miala czysta.
              Natomiast jak pojde z nia do mojej kolezanki ktora ma cztery koty i psa, to
              najpierw wyczysci wszystkie miski z jedzenia,a z wlasnej miski nie bardzo jej
              smakuje
    • jita Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 25.08.06, 08:28
      Z zaobserwowanych na spacerach to klasyczne przywarowania border collie.

A mój golden - wiadomowo, woda. Może się palić, mogą walić pioruny, mogą być
      tłumy ludzi (których uwielbia), może być masa psów, kotów - widząc rzucony do
      wody aport musi po niego popłynąć. I nikt go tego nie uczył.

Brodzenie w kałużach, przy czym zawsze trzeba coś z tej kałuży "zaaportować":
      patyk, zeszłoroczne liście, starą plastikową butelkę...

Przy witaniu musi coś wziąć w pysk. Śmieszna sytuacja, bo czasem człowiek
      przychodzi do domu, mówi przywitaj, a pies się odwraca i leci do pokoju po
      zabawkę. Na dworze - chwyta co popadnie, kamień, kapsel, śmieć. Jest po prostu
      tak podekscytowany i to go... hmmm... uspokaja?
      • ojanka Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 25.08.06, 13:53
        Mój włochaty wilk toleruje, jak wyjeżdżamy samochodami z domu, ale jak idziemy
        na piechotę, to skuczy i denerwuje się. Kiedy rozmawiam z sąsiadem przez płot,
        to Hektor szczeka, pieje i gryzie ogrodzenie.Jak wracamy do domu, to obsikuje
        koła w samochodach. A podczas jedzenia wynosi z miski grubsze kawałki raz na
        lewo, raz na prawo i nigdy się nie pomylił, cały czas nas to ciekawi Pozdrawiam
        psy i ich właścicieli.Ojanka
    • margie Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 25.08.06, 15:54
      moj sznaucer jak zostaje sama w domu reaguja na kazdy ruch na korytarzu- jesli
      swoj to tylkobiegnie do drzwi i nasluchuje, jesli obcy- szczeka.
      Poniewaz nie lubi wody, kaluze omija duzym lukiem, jest esteta i jak mu sie cos
      do klakow przyczepi to kopie tylna lapa albo stanie i wyskubuje ( efekt?
      zamiast na lapie rzep jest w brodzie:)- ale te dwie cechy to raczej nie rasy,
      tylko osobnicze- moj popzredni sznaucer byl wodniak:))
      Natomiast lab znajomych jak mieszkalam z mieszkaniuz ogrodkiem i oczkiem
      wodnym - kiedys przyszedl do nas, a drzwi do ogrodu byly otwarte. Pies wyrwal
      naa zewnatrz i po sekundzie juz siedzial w srodku bajorka:))
      • marti_ka82 Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 25.08.06, 16:12
        nasz malamute oczywiscie zima to pyskiem laduje w sniegu tarza sie i skacze jak
        oszalały, jak bylismy na treningu bobslejowym to probowal sanki zlapac bo nei
        wiedział co to jest, a tak to jak ma dostep do ogrodka to ukradkiem wynosi
        mieso ktore otrzymuje i zakopuje tlyko ptoem nie pamieta gdzie :) dziwnym
        trafem zrobi wszystko dla nalesnikow z dzemem, pierogów z serem na slodko czy
        racuchow... :) no i ryby cale znikaja... surowe czy nie i tak dobre ;) raz mu
        sie udalo nawet jedna zlowic i co zjadl od razu :) w szkole dla psow dostal
        wyroznienie bo wszystko ladnie robil... a tylko wracal ze szkoly juz zapominal
        co jak i po co :) strasznie uwielbia dzieci potrafi sie rozlozyc na ulicy
        polozyc na plecach i czekac az go beda glaskac... zasami ma zagrywki
        niesamowite az ze msiechu umieramy :) no ale czasem tez nerwow napsuje jak na
        spacerze pusci sie za sarna... ehh ten lobuz :)
    • edithea Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 29.08.06, 15:37
      Mam wrażenie że Husky mają w genach chleb z masłem - tzn. nigdy nie spotkałam
      Huskiego który by nie uwielbiał takiego smakołyku ;) Poza tym wsuwają marchewkę
      na surowo - też typowe. Maja tez śmieszny zwyczaj dotykania się łapami,
      zauwazyłam że tylko Husky tak robią, podnoszą łapę i dotykają się, jakby
      poklepują, dokłądnie tak jak człowiek który kładzie komuś rękę na ramieniu gdy
      coś do niego mówi :D Wszystkie też się podobnie bawią, posuwają wyprostowanymi
      łapami różne przedmioty, tak jakbby na nich "jeżdziły". Uwielbiają piszczące
      piłeczki i zabawę w przeciąganie szmaty czy sznurkowego frędzla - ulubiona
      zabawa mojego.
      • paenka Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 29.08.06, 16:41
        to chyba nie sa typowe zachowania husky bo moje dwa py tak samo maja a nie sa
        husky ;)
        • edithea Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 29.08.06, 20:38
          I marchewkę jedzą? I sałatę? Nie widziałam inngo psa który by lubił coś takiego
          ;) A te zabawy to trzeba zobaczyć bo ciężko opisać, one na bank są "huskowe".
          • paenka Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 30.08.06, 01:09
            marchewke jee. Salaty hmm nie wiem nie probowalam. Ale chleb jedza z maslem a
            nawet z samym olejem. a wlasciwie to jest micha chleba polana kropelka jedna
            oleju. Kazde zarcie chocby byly niewiarygodnie suche i brzydkei wystarczy ze
            poleje jedna kropelka oleju i od razu szamie. Je rowniez jagodu, winogrona,
            truskawki i jablka.
            • aluchelek Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 30.08.06, 10:02
              A moj terier walijski zwykl jadac......orzechy wloskie i arbuzy. Najlepsze bylo
              to, ze zeskrobywal tylko to "czerwone", biale zostawial :)
              I nie znosil plywac.
            • ishel Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 12.09.06, 17:36
              Marchewka, głąby z kalafiora i brokuły, chleb (nawet niekoniecznie z masłem). W
              lesie husky na sznurku lub kilkugodzinne oczekiwanie - bo sarna, bo ptaszek, bo
              wiewiórka, bo chciała tylko pobiegać... :) W ogrodzie - leżenie plackiem pod
              choinką - zero reakcji na wchodzących o ile nie szeleszcza workami.
              Wychodzących za to pilnuje - a nuż wezmą na spacer? Listonosz już nie prosi
              żeby zabrać psa, wywożący śmiecie zapewniają: "Niech się pani nie mawtri,
              dobrze zamkniemy furtkę." Każde odwiedzające dziecko wylizane od stóp do głów,
              każdy pies zdominowany lub pogryziony. Zżera wróble, myszy i nornice - bo tylko
              to jak na razie udało jej się upolować. Za ciasteczko zrobi wszystko: siad
              łapa, leżeć, zdechł pies, turlaj, wstydź się, itp. Jedno co nie tak, jak piszą
              o rasie - choćby była od rana do nocy sama w domu - nigdy niczego nie
              zniszczyła - nawet jako szczenie. Pozdrawiam wszystkich innych posiadaczy
              Sybierianów :)
    • margie Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 07.09.06, 22:21
      moj sznaucer uwielbia marchewke w kazdej postaci, sucha bulka to najwiekszy
      przysmak, twarozek, gotowana kapuste, wedliny ze sklepu do ryjofona nie
      wezmie,za to swojska, owszem:)) Nie lubi zoltego sera i zadnych slodyczy, poza
      biszkoptami i herbatnikami petit beurre,a le tylko z jutrzenki:)) inne fuj:))
      szneucery szykbo sie nudza, wiec zabawa to co chwile czyms innym.. a wogole to
      jest szmaciarz i papierowiec- kradnie chusteczki higieniczne, zjada rolki od
      papieru do de.. w hodowli, w ktorej sie wychowal do 4 roku zycia byl fotel, na
      ktorym wychowalo sie 1 pokolen sznaucerow. Ta cholera przysla i zjadla go do
      sprzezyn:)) Raz zjadl mi majtki:)) ale w domu nigdy nic nie zniszczyl i nie
      nabrudzil.. Jak sie wita albo cieszy nosi w ryjku kapec:))
    • majenkir Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 10.09.06, 21:41
      artur737 napisał:
      > A co takieg robi wasz pies co ma w genach?

W ogole nic nie robia. Lenie smierdzace :D.
    • b-beagle Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 11.09.06, 14:09
      Moje beagle jak poczują jakiś ciekawy trop lub coś je zainteresuje to puszczają
      się w pogoń i nic nie jest wstanie ich zatrzymać. Pięknie przy tym szczekają
      jak to beagle;)))
    • muffina Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 03.10.06, 13:20
      Nasz sznaucer jak nas wita to wyciera się o nasze nogi i ościany z takim
      zaangażowaniem, że aż stęka z wysiłku :) Jak mu czegoś się zabroni to posłucha
      ale tylko do momentu kiedy spuści się go z oczu, natychmiast znajduje nowy
      sposób na zrobienie tego, czego mu sie zabroniło. Na dworze radośnie zaczepia
      każdego psa i tak samo traktuje małe dzieci. W takich sytuacjach głuchnie na
      wszelkie komendy. Jeśli jakiś pies go zignoruje to siada i za nim wyje albo
      piskliwie poszczekuje. Bardzo lubi szczekać i wydawać z siebie różne dźwięki.
      Czasem mam wrażenie, że po prostu kocha się w swoim głosie :)
    • jollyvonne Re: Czarny Terier Rosyjski 20.10.06, 10:50
      CTR ma wsrod przodkow psy pasterskie, moj zaganial "stado" krazac. Niekoniecznie
      nasze stadko rodzinne, moga byc obcy ludzie. Jesli widzi ze dzieci oddalily sie
      od rodzicow na spacerze, to tak dlugo zatacza (coraz mniejsze) kolka wokol nich,
      az nagoni dzieciaki do doroslych. Po czym daje sobie spokoj, stado w kupie go
      juz wogole nie obchodzi!
    • burysuk Re: Ciekawe zachowania psow w zaleznosci od rasy 23.10.06, 13:03
      Moja Pekinka tez zawsze MUSI cos miec w pysku jak sie wita..I jada rozne
      rzeczy - lubi warzywa (np.papryke,marchewki), owoce (winogrona, morele,
      sliwki), kocha orzechy..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka