Dodaj do ulubionych

co jest potrzebne dla goldena

23.08.08, 11:31
witajcie! zastanawiam sie nad kupnem golden retrivera ale chce byc
dobrze przygotowana takze prosze mi pomoc- co powinnam kupic aby
niczego mu nie zabraklo tj grzebien do czesanaia no dobrze ale jaki
dokladnie, kosz do spania ale jakiej wielkosci, moze znacie ksiazki
na temat wychowania... jest napewno dluga lista zakupow wiec jesli
ktos sie zna to prosze o pomoc. moze dla niektorych to nic takiego
ale dla mnie to wazne.
Obserwuj wątek
    • tenshii Re: co jest potrzebne dla goldena 23.08.08, 12:33
      Witaj,

Przede wszystkim należy kupić psa z prawdziwej hodowli. Nie kupuj psa za 400 czy 500 zł, bo a) może być chory fizycznie b) może być chory psychicznie c) może z niego wyrosnąć coś zupełnie innego niż golden.

Najpierw zorientuj się co taki piesek je w hodowli, a potem albo kontyuuuj sposób karmienia, albo powolutku zamieniaj dietę. Zbyt szybka zamiana skutkuje rozstrojem układu pokarmowego.

Potem przeczytaj jakąś ksiiążkę, lub jakąś stronę w necie na temat weychowywania szczeniaka. To bardzo wazne. Goldeny to przyjazne i bardzo mądre psy ale wymagają konsekwencji.

Do przyjęcia szczeniaka potrzebne Ci będą:
      - miseczki (najlepiej takie metalowe z gumką pod spodem, nie ślizgają się w trakcie jedzenia), broń Boże miski na podwyższeniu. Kiedyś panowało przekonanie, że duże rasy powinny jeść z misek na podwyższeniu. Dziś badania wskazują, że zwiększają ryzyko skrętu żołądka.
      "Istotny jest także sposób stawiania miski. Podawanie psu pokarmu w misce stojącej na podwyższeniu (czyli powyżej linii podłogi) zwiększa niebezpieczeństwo pojawienia się skrętu nawet o 110%.(*)
      (*) Przed bardzo wiele lat zalecano karmienie psów zagrożonych skrętem żołądka z miski stojącej na podwyższeniu. Wydawało się, że pomaga to psu prawidłowo przełykać pokarm i zmniejsza szanse na rozwój skrętu.
      Dopiero gdy w roku 2000 dr Glickman z Uniwersystetu w Indianie opublikował wyniki swoich badań (największych i najdokładniej analizujących ryzyko skrętu), okazało się, że jest odwrotnie niż zakładano i karmienie psa z podwyższenia jest absolutnie przeciwwskazane. Dlatego aktualnie nie zaleca się już takiego postępowania." źródło:
      www.vetserwis.pl/skret.html
      - spanko dla pieska. Nie polecam kosza dla małego psa ponieważ on i tak to rozniesie w drobny mak. Początkowo, dopóki będzie wszystko gryzł proponuję stertę starych kocy. Później kupiłabym jakieś spanie z materiału, ze ściąganą poszewką, którą mozna wyprać. Kosz wiklinowy ciężko się czyści, a wiedzieć musisz, że Twój golden nie raz wróci do domu jako flat croated retriever (czarny golden).
      - zabawki, przede wszystkim gryzaki wszelkiej maści, piłeczki do aportowania i jakiś misiu do przytulania.
      - smycz i obróżkę. Początkowo kup krótką smycz, łatwiej na niej przyzwyczaić psa do chodzenia na smyczy bez ciągnięcia. Smycz typu flexi która rozciąga się na wiele metrów da psu złudne wrażenie swodoby. W późniejszym okresie pamiętaj, że kolczatka do nie jest narzędzie pozytywnego wzmacniania, sprawia ból i nie nadaje się dla tak delikatniej psychicznie rasy. Pamiętaj o istnieniu innych, mniej inwazyjnych, sposobów na naukę chodzenia, są nimi kantarek, szelki treningowe lub po prostu długie ćwiczenia.
      - kaganiec (może mieć formę kantarka), od małego przyzwyczajaj psa do noszenia namordnika, bo kiedyś być może będzie musiał, np w autobusie

Z rzeczy materialnych to chyba wszystko co musisz posiadać żeby dobrze przyjąć szczeniaka do domu.
      Pamiętaj jednak, że wiedza i odpowiednie postępowanie są znacznie wazniejsze.
    • gizia-00 Re: co jest potrzebne dla goldena 23.08.08, 16:55
      kurcze glupia sprawa zapomnialam hasla do konta gizia-0 i musialam
      zalozyc drugie konto bede teraz pod gizia-00. dzieki za
      obszerna wiadomosc i jesli ktos chce cos dodac to super
      • martuskownik Re: co jest potrzebne dla goldena 23.08.08, 18:38
        Tak jak napisała Tenshii podstawa to pies z prawdziwej hodowli- ja na swojego
        pierwszego którego kupiłam jako 12 latka składałam sama prawie 4 lata- opłacało się.

Zanim będziesz mieć pieska warto czytać wszystko co wpadnie Ci w ręce na temat
        psiej psychologii i nauki psiaków- bardzo przydatne przy obiegowej opinii
        Goldziaków jako psów mądrych z założenia. Fakt są one mądre, lubią pracować i
        się uczyć ale same z siebie mogą co najwyżej przeprowadzić Cię o dwa mieszkania,
        zrobić przemeblowanie i wykopki w ogródku;) Naprawdę- niewychowany golden to
        udręka. To kochane psy ale potrzebna jest systematyczność i konsekwencja w ich
        wychowaniu.

Pozdrawiam i życzę powodzenia z nowym goldenim maluchem;)
        • gizia-00 Re: co jest potrzebne dla goldena 23.08.08, 22:47
          Ja mam dwojke malych dzieci w listopadzie kuba skonczy 2 lata a
          kacper ma 4 miesiace. chce aby mialy kontakt z psem i to tej rasy,
          sa piekne i takie madre. chce aby kacper mial chociaz rok i wtedy
          bedzie mogl pojawic sie u nas wymarzony golden. a do tego czasu chce
          zdobyc jak najwiecej wiedzy na ich temat. to ma byc czlonek rodziny
          i macie racje musi to byc pies z rodowodem- chce aby byl zdrowy i
          piekny i szczesliwy w naszej rodzinie a do tego nie wystarczy
          zachcianka tylko duzo trzeba z siebie dac a czy macie moze zdjecia
          szczeniat bo chcialabym zobaczyc jak sie roznia kolorami bo
          ogladalam ale u szczeniat nie widzialam roznicy miedzy zlotym a
          biszkoptowym a moze poprostu trafilam na takie same he he :-) moj
          mail annagiza04@wp.pl nie wiem dlaczego ale zlote retrivery bardziej
          mi sie podobaja
          • martuskownik Re: co jest potrzebne dla goldena 23.08.08, 23:24
            Goldki to cudowne psy, ale by takie byly i byś mogła oglądać u siebie sceny jak
            z obrazka tzn. małe dzieci i spokojny, wychowany golden potrzebna jest ogrooomna
            praca. Mówię to jako właścicielka goldków. Jedno jest pewne- to wulkany energii
            i charaktery czasem również nie goldenie np. dominujące.

Polecam "Zapomniany Język Psów" przynajmniej dwa pierwsze tomy, ale nie
            traktowanie ich jak biblię tylko książki pokazujące funkcjonowanie psiej
            machiny. Książki innych autorów: "Okiem Psa", "Po Drugiej Stronie Smyczy",
            "Dlaczego Mój Pies", "Jak Rozmawiać z Psem", "Jak Wychować Psa".
            Bo niestety szczenie które staje się niewychowanym podrostkiem + małe dzieci =
            koszmar owocujący oddaniem psa bądź obustronną męką.

Nie polecam kupowania Goldka jako obrazu rodzinności, spokoju i opanowania. Do
            tego dłuuuga droga.
            Goldeny to psy cudowne, ale tylko z dobrym prowadzeniem i nie licząc na ich
            wrodzoną inteligencję- tej inteligencji trzeba ich poprostu nauczyć- wtedy
            będzie cudownie;)
          • agrippinilla odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 25.08.08, 01:00
            Pies to nie zabawka, wymaga dużo uwagi i cierpliwości. Nie wyobrażam sobie
            porządnego wybiegania psa przy takich maluchach. Golden jest psem żywym,
            radosnym i uwielbiającym długie spacery. Nie będzie szedł spokojnie przy wózku
            dziecięcym, skoro w parku tylu kumpli sobie luzem biega. Puścić - nie można, bo
            jak potem złapiesz. Będziesz gonić psa ciągnąc za sobą wózek? Nie puścić - pies
            jest zawiedziony, wyrywa się. A jest silny, więc ręka boli.

Oczywiście, z czasem pies się uspokoi, ale nie wcześniej niż po 1,5 roku ;-)

Dzieci+szczeniak jak najbardziej, ale nie takie maluchy. Conajmniej w wieku
            szkolnym, wcześniej zamęczą psiaka i sama nie dasz sobie rady z całym
            towarzystwem. Zwłaszcza na spacerach.
            • gizia-00 Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 25.08.08, 11:33
              my mieszkamy w malej wiosce na tzw boisko mam zaledwie 20 metrow. a
              jesli chodzi o wozek to zrezygnuje z niego gdy tylko maly dostanie
              nogi wiec pies raczej te 20 metrow bezie musial przejsc spokojnie a
              pozniej bedzie biegal do woli. ale tak jak mowisz trzeba wziac
              wszystko pod uwage a nie na slepo robic wszystko co sie chce.
              dlatego zalozylam tu konto aby ktos tak doswiadczony mogl wyrazic
              swoje zdanie i pomoc. na razie nie wydaje mi sie to nie do
              przejscia. wychowalam juz psa bardziej "trudnego" tj amstaff, ktory
              jest rowniez kochany choc mieszka na dworze jest za ogrodzeniem i ma
              0,5 podworka dla siebie ale tego chcialabym miec w domu i nie chce
              aby byl zabawka dla dzieci ani psem dla nich chce abysmy my byli dla
              niego a on dla nas ale nie tylko dla dzieci zeby robily z nim co
              chcialy- jak czlonek rodziny wszedzie razem... ale naprawde
              serdeczne dzieki za tekst bo chce swiadomie podjac ta decyzje
              • martuskownik Re: kilka kwestii do zastanowienia przed 25.08.08, 12:02
                Jeśli zamierzasz faktycznie sama z maluchami na głowie wychowywać psiaka to może
                faktycznie warto poczekać aż dzieci podrosną choć na tyle by młodsze samo pewnie
                chodziło i było choć trochę samodzielne chociaż w niektórych kwestiach?
                Szczenie jest czasem jeszcze bardziej czasochłonne niż kolejny dzieciak. Wiem
                jak było z moją goldenką, która jest kudłaczem z charakterkiem nie koniecznie
                goldenim a w wieku dorastania zaczeła się ostro buntować;)
                Może warto też dowiedzieć się jak drugi pies będzie reagował na nowego członka
                stada? I czy masz czas przy dwójce dzieci by poświęcać go dwóm psom? Czy nie
                lepiej tak na prawde zająć się Aścikiem którego już masz?
                Na te pytania musisz odpowiedzieć sobie sama, ale są bardzo ważne zwłaszcza że
                napisałaś że psa jednego już masz i mieszka sam na dworze. Czy przy braku czasu
                goldek tam nie skończy? Bo dla goldena buda czy samotne podwórko to zabójstwo
                osobowości...
              • tenshii Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 25.08.08, 12:03
                A ja uważam, że autorka wątku jest odpowiedzialną osobą. Widać to moim zdaniem. Uważam, że jeśli zdecyduje się na psa to będzie się nim odpowiedno zajmować.

Autorko wątku - najlepiej wysłać psa na szkolenie. Psie przedszkole to spotkania najczęściej w wekendy, na 2 - 3 godzinki. Myślę, że byłabyś w stanie tyle wygospodarować.

Jeśli chodzi o chodzenie na smyczy. Nawet szczeniaka można nauczyć chodzenia na smyczy. Zakładasz mu szelki treningowe i idzie przy wózku jak trusia. Co do spuszczania i wracania. Kwestia nauki - jeśli nauczysz psa wracania to będzie wracał, proste.

Wiek Twoich dzieci nie ma znaczenia, ważne abyś Ty jako matka miała świadomość że pies nie jest dzieci tylko Twój, że na TObie spoczywają wszelkie obowiązki z psem związane, że nawet gdy będzie padał deszcz, śnieg, nawet gdy będzie ciemna noc, to Ty będziesz musiała z psem wyjść. To Ty będziesz za niego odpowiedzialna i będziesz się nim odpowiedno zajmować. To Ty weźmiesz na siebie 3 dziecko. Jeśli jesteś tego świadoma - uważam że możesz mieć psa.

Przedtem jednak koniecznie dowiedz się jak wychowywać psa.

Pozdrawiam
                • gizia-00 Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 25.08.08, 18:56
                  tenshii serdeczne dzieki za zaufanie. tak jak pisalam wczesniej psa
                  chce miec ale nie predzej jak maly skonczy rok i wtedy dam rade,
                  rozumiem ze teraz jest to po prostu bardzo ciezkie. a jesli chodzi
                  zeby kupic psa jak dzieci beda chodzic do szkoly to nie to czego bym
                  chciala. tyle rodzicow ulega namowom dzieci i kupuja im psa a dzieci
                  szybko sie nudza i taki pies laduje pozniej w rowie a ja nie chce
                  tego psa dla dzieci to ja chce go tresowac i byc jego pania. chce
                  aby dzieci pamietaly tego psa od zawsze chce aby uczyly sie ze
                  zwierzeta trzeba kochac i troszczyc sie o nie. ale do czasu gdy
                  bedzie z nami goldenek czytam... gdybym chciala moglabym w tydzien
                  przeczytac 7 ksiazek o psach i powiedziec ze wszystko o nich wiem
                  ale to bzdura aby dobrze sie przygotowac na szczeniaka potrzeba
                  wiecej czasu.
                  • martuskownik Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 25.08.08, 19:22
                    To czytaj i się kształć a na pewno będziesz mieć z Goldasa pociechę:)

Przepraszam jeśli odebrałaś moje słowa źle, ale ja aż się boję kiedy ludzie chcą
                    goldka bo usłyszeli że to pies mądry i rodziny- i koniec kropka na tym kończy
                    się ich wiedza i chcą jeszcze tą rasę bo jest też łagodny a Oni mają małe
                    dzieci. A kończy się u takich ludzi niestety często z psem "w typie goldka" dla
                    którego po roku czasu brak...ech. Niestety bywają tu i taki osoby.

Widzę że Ty jednak podchodzisz do sprawy z głową więc kształć się a Goldek
                    będzie miał życie jak marzenie z taką Panią:)
                    Słyszałaś o szkoleniu klikerowym? Polecam poczytać np. tu:
                    www.dogs.gd.pl/kliker/

Myślsz że Twój drugi pies bez problemu zaakceptuje Goldziaka?

Pozdrawiam;) Marta i Goldenka Baja
                    • gizia-00 Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 26.08.08, 10:51
                      przestan! ja naprawde bardzo sie ciesze z kozdej madrej odpowiedzi,
                      nawet jesli jest negatywna ale ty nie napisalas nic zlego. i dobrze
                      rozumiem twoja troske o psy. ja np bardzo sie wkurzalam jak zaszlam
                      w ciaze a przyjezdzala rodzina i mowila no ale teraz to chyba
                      zrobisz cos z tym amstaffem wiesz jakie one sa itp... a ja uwazam ze
                      kazdy pies i nie wazne czy to amstaff czy jamnik czy nawet golden
                      jesli jest zle prowadzony to moze byc niebezpieczny (a oni dalej
                      gadaja a ja MOJEGO BLASTIEGO mam i bede miala) napewno moje pieski
                      sie dogadaja blasti nie jest agresywny kocha ludzi , no moze za
                      kotami nie przepada he he
                      • martuskownik Re: odradzam kupno psa przy tak małych dzieciach 26.08.08, 11:35
                        Mnie chodzi o to by nie było konfliktu że z tego co zrozumiałam Blasti (bo tak
                        chyba się nazywa Amstaff) mieszka na dworze a Goldzio będzie w domu- by tu
                        między psami nie było konfliktu. Parę Golden Amstaff przerabiam dość często gdyż
                        sunia znajomych bywa u Nas podczas Ich wyjazdu.
                        Zanim Goldziak przyjdzie do Waszego domu moze warto by zapraszać znajomych z
                        niekonfliktowymi pieskami? By przyzwyczaić Blastiego i sprawdzić i w razie czego
                        skorygować zachowanie? By po przybyciu malca na stałę nie było stresu z
                        konfliktem między nimi.

A dlaczego nie chcesz by to Blasti był też takim psem rodzinnym skoro jest
                        posłuszny i już wychowany?

No to my pomagamy a Ty w razie dalszych pytań pisz a postaramy się odpowiedzieć,
                        pozdrawiam.
    • gizia-00 Re: co jest potrzebne dla goldena 30.08.08, 21:54
      chcialabym sie dowiedziec o co powinnam spytac hodowce retriverow i
      na co mam zwrocic szczegolna uwage, skad tez mam wiedziec ze ten
      akurat hodowca jest dobrym i legalnie to wszystko u niego dziala, w
      ogloszeniach jest mowa czesto: sprzedam szczeniaczki z domowej
      hodowli; a jaka jest nie domowa i czy ktos kto prowadzi ta nie
      domowa czy przyzna sie do tego???
      • tenshii Re: co jest potrzebne dla goldena 30.08.08, 22:22
        Mozna rozróżnić 3 rodzaje hodowli:
        1) hodowla z prawdziwego zdarzenia, legalna - zarejestrowana w ZK
        Takiej hodowli szukaj. Najlepiej udaj się do ZK w swoim mieście lub województwie i tak dopytaj się o hodowle zrzeszone u nich, o to która z nich jest najbardziej polecana, na która nie było skarg, w której są najlepsze championy itd

2 rodzaj hodowli to właśnie hodowle domowe, czyli hodowle w których suka z młodymi trzymane są w domu, są kochane, może i nawet dobrze karmione, jednak szczeniaki NIE MAJĄ metryki, czyli nie mają rodowodu.
        Z takich szczeniąt mogą wyrosnąć zupełnie nie podobne do goldena psy, zarówno pod względem behawioralnym jak i fizjonomicznym.
        Pomimo tego, że poznasz rodziców pieska, dostaniesz dowody na ich zdrowie, pamietaj o tym że geny dziedziczone są nie tylko po rodzicach, a za dziadków czy pradziadków nikt Ci nie zagwarantuje.
        takie hodowle to też pseudohodowle pomimo dobrych warunków.
        Są pseudohodowlami dlatego, że przyczyniaja się do wzrostu liczby nierodowodowych psów, potencjalnie chorych, odróżniających sie od wzroca rasy
        Nie ważne tez jest czy ktoś rozmnaża je dla kasy, dla satysfakcji, czy choćby dlatego że nasłuchał się ze suka powinna miec raz młode

3 rodzaj hodowli to pseudohodowle w których psy trzymane są w klatakch, hurtowo, bez kontaktu z ludźmi, bez dobrego jedzenia, bez opieki medycznej.
        • martuskownik Re: co jest potrzebne dla goldena 31.08.08, 00:51
          Uwage przede wszystkim powinnas zwrocic pojawiajac sie w hodowlach ktore poleci
          Ci Zwiazek Kynologiczny w Twojej okolicy. W nim dostaniesz namiary i najlepiej
          skontaktowac sie z hodowca, ktory oczekuje psiakow, umowic sie z Nim i zobaczyc
          w jakich warunkach jest przyszla mama a potem Ona w raz ze szczeniakami- to jest
          bardzo istotne jak wlascicel postrzega psia mame. I dopiero w trakcie odwiedzin
          wypytac o rase i o psiaka hodowcy, sprawy papierkowe i zdrowotne, poprosic o
          rodowody rodzicow, wykaz badan (przeswietlenie na dysplazje- HD A to stawy
          zdrowe, badanie dna oka, serce)

Ja rozrozniam jeszcze procz wymienionych przez Tenshii z podzialem na Zwiazku
          Kynologicznego, ale tak ze:
          1) duuuuza hodowla, posiadajaca wiele ras, niekoniecznie zawsze bedaca przyjazna
          psom, ale jak najbardziej majaca psy RODOWODOWE.
          2) mala domowa hodowla w ktorej jest jedna czy dwie rasy, wlasciciele poprostu
          posiadaja kochane psiny ktore wystawiaja i powieleja jesli sa ladne- to tez
          pieski z RODOWODAMI musza byc!

Jesli chodzi o wybor hodowli musisz sie zdac na swoja intuicje:
          - zapytac o suczke, Jej nawyki, wszystko co zwiazane z rasa
          - zadawac pytania nurtujace Ciebie- prawdziwy hodowca nie nudzi sie ludzmi
          odwiedzajacymi Go w celu przejecia opieki nad Jego pieskami i odpowiad chetnie i
          z zapalem- pytaj o wszystko co tylko przyjdzie Ci na mysl, po to wlasnie jest
          hodowca (ja pytania na poczatku przy pierwszym psie mialam na kazda wizyte
          spisane na kartke by o niczym nie zapomniec:P)
          - zauwazysz warunki trzymania mamy z malymi
          - zapytaj koniecznie o kontakt z psami- powinnas moc poznac i miec kontakt z
          mama jak i szczeniakami i SAMODZIELNA mozliwosc wyboru psiaka (maluchy nie
          powinny byc trzymane w izolacji od czlowieka, ani w zadnym wypadku strachliwe-
          jesli sa bojazliwe na poziomie tak malego szczeniecia nie rokuje to dobrze na
          przyszlosc!)

To chyba najwazniejsze aspekty pod wzgledem wyboru hodowli- oczywiscie mowie
          TYLKO I WYLACZNIE O HODOWLACH POSIADJACYCH PSINY Z RODOWODAMI.
    • gizia-00 Re: co jest potrzebne dla goldena 04.09.08, 21:50
      chcialabym kupic psa z rodowodem ale nie chce z nim jezdzic na
      wystawy i czytajac ogloszenia mozna psa z rodowodem kupic juz za
      1200 zl. jak myslicie czy dla kogos kto nie ma ambicji na wystawy
      starczy piesek za taka kwote? dlaczego jest taka roznica w kwotach
      jedne psy mozna kupic za 1200 a inne za 2000 zl ???
      • tenshii Re: co jest potrzebne dla goldena 04.09.08, 22:18
        Różne psy są po różnych championach.
        Im większe osiągnięcia rodziców tym droższy piesek.
        Cena zależy również od hodowli, czasami nawet od koloru - np złote goldeny są rzadziej spotykane niż te biszkoptowe, tak jak czekoladowe laby zawsze były droższe.

Cena również jest czasami mniejsza z powodu wad wrodzonych szczeniąt. Takie wady nie są niebezpieczne dla zdrowia czy życia psa i niewidoczne dla laika, np krzywy zgryz. Wykluczają jednak z możliwości wystawiania. W metryczce takiego psa będzie napisane "niehodowlany" ponieważ krzywy zgryz to również nieporządana wada genetyczna, która może zostać przekazana na potomków.
        Takie tam błahe rzeczy dla kogoś kto chce mieć po prostu przyjaciela.

Uważaj również na mioty nierejestrowane.
        Regulamin ZK mówi, że suka nie może być zaszczeniana częściej niż raz w roku, jednak niektórzy hodowcy, nawet Ci zrzeszeni w ZK, zaszczeniają suki częsciej, sprzedając psy "rodowodowe bez metryki".

Takiego psa nie polecam kupywać. Mioty od suk rodzących co pół roku mogą być słabsze, bardziej chorowite itd.

Zwracaj uwagę na to, czy dostaniesz do psa metryczkę. :)
        • martuskownik Re: co jest potrzebne dla goldena 06.09.08, 10:48
          Prócz koniecznej metryczki i tatułażu który piesek posiada i musi być zgodny z
          tym w metryczce ważne jest też to by rodzice malucha byli przebadani. Pisek po
          przebadanych rodzicach też może być nieco droższy ale jeśli nie chcesz pieska
          wystawiać to ważne by rodzice byli przebadani a szczenie miało tatuaż i metrykę
          a już wyższa półka osiągnięć nie powinnaś się przejmować.
          Ja polecam hodowle domowa z ZK- tzn pieska po mamie która ma uprawnienia
          hodowlane a Jej Państwo postanowili by kilka razy miała szczeniaczki w miłej
          domowej atmosferze (oczywiście tata maluchów też musi mieć uprawnienia hodowlane
          by maluchy były rodowodowe!).
          Wtedy będzie to i prawdziwy Goldzio i przebadany a wiec z wykluczonymi
          możliwościami choroby zabranej od rodziców.

Pozdrawiam
    • gizia-00 Re: co jest potrzebne dla goldena 09.09.08, 12:11
      dzisiaj dzwonilam do hodowcy i zapytalam sie czy pieski maja
      metryczke a on mi powiedzial ze tak ale jak bede chciala rodowod to
      z ta metryczka bede musiala gdzies pojsc i wyrobic rodowod. czy tak
      mozna czy to on nie powinien go wyrobic? czy jesli pies ma juz
      metryczke to jest po kontroli ZK?
      • tenshii Re: co jest potrzebne dla goldena 09.09.08, 12:32
        Hodowca dobrze mówił.
        Pies ma metryczkę, a to oznacza, że ma rpawdo do rodowodu.
        Rodowód jednak to dokument, który wyrabia właściciel psa.
        Wystawienie rodowodu jest płatne.
        Wystawienie rodowodu łączy się ze zgodą na wystawianie psa na wystawach itd.

Dlatego jeśli ktoś chce po prostu pieska do towarzystwa z pewnego źródła to ma tylko metryczkę. Jeśli ktoś chce tego pieska wystawiać albo założyć hodowlę musi wyrobić rodowód

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka