noajdde 24.02.11, 18:25 "Wracając do domu, zrobił zakupy, a potem przygotował śniadanie dla swojej dziewczyny..." kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,9152766,Wyrok_na_19_latka__Przerazliwy_placz_matki.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
polka-dot Re: "normalny facet" 24.02.11, 19:22 Ale mógłbyś wytłumaczyć, co masz na myśli? Odpowiedz Link
buena_luna Re: "normalny facet" 24.02.11, 19:35 A co tu jest trudnego do zrozumienia? Wystarczy przeczytać artykuł z linka i zwrócić uwagę na cudzysłów w tytule wątku. P.S. To może uproszczę maksymalnie i zadam Ci pytanie pomocnicze: Czy normalny facet zabija człowieka przed śniadaniem? Odpowiedz Link
polka-dot Re: "normalny facet" 24.02.11, 19:45 Autor tego artykułu wcale nie sugerował, że to był normalny facet. To nawet nie był facet, tylko nastolatek. Poza tym nie wiem, ilu "normalnych facetów" w naszym kraju robi śniadania swoim dziewczynom. No i pytałam jego, a nie Ciebie, ale miło, że zechciałaś mi wyjaśnić, o co chodzi Odpowiedz Link
buena_luna Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:11 heheh...sorry ale rozwaliło mnie stwierdzenie :''to nawet nie był facet, tylko nastolatek." To tak jak na łamach plotkarskich tabloidów. Jak osiemnastolatek zabije dziadka to piszą "Osiemnastoletni mężczyzna z zimna krwią pozbawił życia emeryta" lub " sfrustrowany nastolatek zabił dziadka z tęsknoty za rodzicami" I cały 'dowcip' polega na tym z kogo trzeba zrobić ofiarę a z kogo przestępcę czy zwyrodnialca. Komu mamy współczuć? Media świetnie nami manipulują. P.S. Bez urazy i już się nie będę wtrącać, niech Noa się tłumaczy! Odpowiedz Link
robert.83 Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:27 W społeczeństwie panuje taki pogląd, że za wszystko powinna być czapa. Bo społeczeństwo nie chce kar tylko zemsty. No i społeczeństwo ma zawsze dyplom z kryminalistyki . Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:38 żeby było jasne: nie wypowiadam się na temat kary, czy surowa, czy odpowiednia, czy łagodna. bo się na tym nie znam, nie jestem ani psycholem ani prawnikiem. to, co mnie mierzi to robienie z zabójcy biednej sierotki idiotki ofiary losu. Odpowiedz Link
robert.83 Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:58 Sierotka spędzi teraz młodość w ciupie. Dziennikarzyna wysączył ze sprawy (karnej) sprawę (dla reportera) i odbębnił normę. Tłum przygląda się egzekucji jak za starch średnich wieków. Jedyne co zostaje, jeśli cokolwiek zostaje, to zastanowić się nad problemem społecznych kosztów migracji zarobkowej skoro już obrońca obrał taką linię - zastanowić się przy okazji, bez powiązań z tą konkretną sprawą (karną) i bez osądzania... Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: "normalny facet" 24.02.11, 21:07 masz rację. jak rodzice siedzą w domu tyrając za marną kasę albo nie tyrając bo pracy nie ma to są marginesem co sobie nie radzi i na garnuszku opieki siedzi. jak wyjadą zarobić jak ludzie to wyrodni i biedne sierotki im się demoralizują. tylko ile ten chłopak miał lat? kilkanaście? to już nie dziecko a młody człowiek. i nie został w bidulu tylko pod opieką dziadków. na forum są ludzie których dzieci nie mają pełnej opieki rodzicielskiej, bo rodzice albo rozwiedzeni albo ktoś nie żyje. i co? takich dzieci jest mnóstwo. mnóstwo z obecnie dorosłych miało tak w dzieciństwie. i jakoś masowo nie mordowali. Odpowiedz Link
robert.83 Re: "normalny facet" 24.02.11, 22:01 Nie mam zamiaru mówić, że emigracja zarobkowa jest złem. A już tym bardziej propagować pokorne klepanie bidy i siedzenie na dupie 'byle w rodzinnej wsi'. Całe to tłumaczenie zabójstwa nieobecnością rodziców jest co najmniej takie sobie - w najlepszym razie nieudolną próbą zwrócenia uwagi przez dziennikarza na jakiś problem społeczny, a w najgorszym robieniem sensacji z tragedii w superespresowo-faktowym stylu. Co do tej sprawy i tego konkretnego faceta (a nie dziecka)... nie wiem, nie znam się, nie obchodzi mnie zbytnio. Dla mnie to tragedia równie bezsensowna jak każde inne zabójstwo, pobicia itp. Nie feruję wyrokami, nie tłumaczę i nie palę na stosie bo nie mam prawa. Śmiem twierdzić za to, że KAŻDY morderca jest albo psychiczny, albo źle poprowadzony. Każdy z nas jest uwarunkowany przez geny, świat dookoła i zwykłą losowość. Nikt nie staje się przestępcą (i skrajnie - mordercą) bo lubi. Odpowiedz Link
lesher Re: "normalny facet" 24.02.11, 22:55 > to zastanowić się nad problemem spo > łecznych kosztów migracji zarobkowej Rob, ale nad czym się zastanawiać. Jest bardzo prawdopodobne, że to co się stało jest właśnie jednym z kosztów tej migracji, zapewne nie jedynym. Tylko co z tego wynika? Odpowiedz Link
tygrysgreen Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:27 wczoraj było chyba w wiadomościach gdzie próbowali z chłopaka zrobić ofiarę bo eurosierota. aż mnie zatrzęsło. w artykule to samo powtarzają, że biedne dziecko pozbawione opieki. przypomina to słynne słowa mordercy własnych rodziców "proszę o łagodny wyrok bo jestem sierotą" Odpowiedz Link
polka-dot Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:33 Moja droga! To smutne i tragiczne, ale nie pierwszy to raz, i niestety nie ostatni, zdarzyło się, że ktoś zatłukł swojego dziadka, babcię, ciotkę czy sąsiada. Wyobraź sobie, że zgadzam się z Tobą, że normalni faceci nie mordują. A to, czy był to pozbawiony uczuć zwyrodnialec, czy ktoś chory psychicznie, nie mnie oceniać. I nijak się ma do tego fakt, że zrobił śniadanie dziewczynie. No właśnie, niech sie Noa tłumaczy (albo i nie), dlaczego połączył "normalnego faceta" z zabójcą dziadka i śniadaniem dla dziewczyny w jednym poście. Dla mnie to nie jest takie oczywiste Odpowiedz Link
noajdde Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:50 Sam nie wiem o co mi do końca chodziło. Chyba o to, że jakaś dziewczyna kiedyś zauważyła w nim "normalnego faceta" a ja nigdy dziewczyny nie miałem. Może czasami instynkt kobiet zawodzi, taka mała skaza na doskonałości. Odpowiedz Link
polka-dot Re: "normalny facet" 24.02.11, 20:57 No właśnie. Wiedziałam, że to coś takiego. Nie zmarnujesz żadnej okazji, żeby się zdołować. Tym razem z powodu tego, że nastoletni zabójca mógł mieć dziewczynę, a Ty nie masz. Jak widać to, że się ma dziewczynę, nie jest wyznacznikiem... niczego. Odpowiedz Link
tapatik Udający normalnego 24.02.11, 22:43 Moim zdaniem mordercy powinni być badani przez psychiatrów, czy mogą już wyjść na wolność, nawet kosztem utrzymywania ich do końca życia. Skoro raz zabił, to może zabić i drugi raz, bo jest pozbawiony pewnych cech społecznych. A to, że miał dziewczynę? Po prostu nie zauważyła w nim nic co mogło by wskazywać, że jest zbrodniarzem, podobnie jak rodzina z tego artykułu: www.wirtualny.bialystok.pl/_archiwum/?popen=news&id_art=2257 Też człowiekowi po latach coś strzeliło i zaczął mordować. Noajdde, jeżeli Twoje dotychczasowe zachowanie nie prowadzi Cie do celu, to musisz zmienić swoje zachowanie, aby ten cel osiągnąć. Jeśli nic nie zmienisz, to nalad będziesz otrzymywać takie same rezultaty, jak do tej pory. Odpowiedz Link
robert.83 Idąc tym tropem: "normalny facet 2" 25.02.11, 16:21 wykorzystywanie(..) w celach pozamerytorycznych Odpowiedz Link
alchemillamollis Re: "normalny facet" 25.02.11, 16:41 NORMALNE jest ,ze dzieci wychowuje sie od urodzenia.To dlugi i nielatwy proces,nigdy tez nie ma gwarancji,ze zakonczy sie sukcesem.A swoja droga,raczej trudno sie wykoleic jak sie mialo szczesliwe dziecinstwo i kochajacych rodzicow,nie wydaje mi sie,ze akurat ich wyjazd spowodowal,ze syn zostal morderca. Odpowiedz Link