maruda2 13.10.16, 14:18 w tym roku dla Boba Dylana .... pewnie jestem staroświecka, ale nagrodę literacką, jak sama nazwa wskazuje powinien dostać literat Co myślicie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 14:45 Z drugiej strony, czyja twórczość miała większy wpływ na świat - Dylana czy Szymborskiej? A poważnie to nie od wczoraj wiadomo, że są to nagrody polityczne... Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:13 nooo, jak sobie poczytałam uzasadnienia od początku do teraz, to widzę, że robi się to coraz bardziej karkołomne i coraz bardziej na siłę np. od takiego z 1902 r. " za monumentalną Historię Rzymu, dzieło najwybitniejszego żyjącego historyka" po takie cudo z 2012 r. "dla tego, który z halucynacyjnym realizmem łączy opowieści ludowe, historię i współczesność" Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:17 A ja kiedyś czytałem, że Nobel - który jak wiadomo dorobił się na dynamicie - miał rozterki moralne związane z zarabianiem na zabijaniu ludzi przez wojskowych. I dlatego przeznaczył te pieniądze na osiągnięcia poprawiające byt ludzkości. Za taką dziedzinę uznawał tez literaturę. No bo kino ledwie raczkowało a o zaangażowanej muzyce popularnej też się chyba nikomu nie śniło. Może teraz ustanowił by artystyczną nagrodę po prostu? Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:41 daniel_wolny napisał(a): > A ja kiedyś czytałem, że Nobel - który jak wiadomo dorobił się na dynamicie - m > iał rozterki moralne związane z zarabianiem na zabijaniu ludzi przez wojskowych > . I dlatego przeznaczył te pieniądze na osiągnięcia poprawiające byt ludzkości. > Za taką dziedzinę uznawał tez literaturę. No bo kino ledwie raczkowało a o za > angażowanej muzyce popularnej też się chyba nikomu nie śniło. > Może teraz ustanowił by artystyczną nagrodę po prostu? Nie do końca. O muzyce pop nikomu się nie śniło. Ale muzyka zaangażowana chyba była. Że wspomnę Chopina, którego utwory car Mikołaj zakazał grać, bo były "jak armaty ukryte wśród kwiatów " Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:34 Muzyka Chopina po prostu korzystała z polskiej tradycji. I to komuś mogło wzbudzać patriotyzm. I tego bał się okupant. Natomiast raczej trudno uznać ją za (za wiki): „wybitną pracę na rzecz idealistycznych tendencji”. Ale oczywiście nie mnie orzekać, dlaczego Nobel zdecydował i co do końca zdecydował. W sumie ciekawe co on sam dokładnie napisał podczas fundowania. Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 23:40 Ależ ja Cię nie przekonuję, że muzyka Chopina powinna dostać Nobla Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 08:02 A to przepraszam, wydawało mi się, że odpowiadam na tezę o zaangażowanej muzyce w świetle kryterium Nobla Odpowiedz Link
apersona Re: literacka nagroda Nobla 16.10.16, 20:18 Nobel zatrudnił jako sekretarkę Berthę von Suttner późniejszą znaną działaczkę pokojową XIX/XX może to ona go natchnęła. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:00 No i nie zapomnij o tym: How many roads... A tam - samochody i driverzy z... driving licence Odpowiedz Link
lesher Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:06 A kto to taki, ten "literat"? Jak mocno używa literatki, to jest literat, to o to chodzi, no nie? No to Dylan jest literat ! Odpowiedz Link
lesher Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:07 > Jak przeczytałem, że jest wegetarianinem to stwierdziłem, że ten Nobel się mu a > bsolutnie należy ;P Wegetarianom drugiego stopnia też!! A co! Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:07 Doczytaj jeszcze jak naprawdę się nazywa .) Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:19 Ja też nie mam z tym problemu - ale to wiele tłumaczy .) Odpowiedz Link
silencjariusz Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 19:31 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Odpowiedz Link
jovian Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:10 Zdziwiłem się mocno, choć patrząc po literackich Noblach z ostatnich lat chyba nie powinienem. Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 22:29 Ale jak tak sobie myślę, to on ma na pewno jedną niezaprzeczalną zaletę - jest jednym z najbardziej znanych laureatów tej nagrody. I jego twórczość miliony ludzi na całym świecie zna, w przeciwieństwie do wielu innych laureatów Odpowiedz Link
jovian Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 17:37 Ale bycie znanym to chyba tak nie do końca jest przyczynkiem do dostania Nobla. Ja w naiwności swej zawsze myślałem że daje się go za wartość dzieł a nie za popularność. Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:36 A tak na marginesie - ile tomów tekstów zebranych Dylana czytałaś? )) Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 07:59 No wydawało mi się, że podważanie wartości literackiej ("Ja w naiwności swej zawsze myślałem że daje się go za wartość dzieł a nie za popularność.") powinno być oparte na dzieł znajomości. Widać w naiwności swej błądziłem Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 16:58 Szpileczek mi nawtykałeś, normalnie czuję się jak po seansie akupunktury Niemniej nadal uważam, że literacka nagroda powinna być przyznawana literatom, a nie muzykom. I nie dlatego, że im się to należy, czy też nie. Ale dlatego, że nie widzę powodu, aby zmieniać testament pana Nobla. Z jakiegoś powodu ustanowił nagrodę literacką, a nie artystyczną na przykład A argument o braku w owym czasie kina, czy muzyki popularnej uważam za nietrafiony. Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 18.10.16, 07:00 Zaraz tam szpileczki. Ot po prostu w dyskusji oczekuję argumentów a nie pustych uważam i już. Ale spoko, już dawno się zorientowałem, że to niewłaściwe podejście. Przejdźmy więc do czegoś lżejszego... Odpowiedz Link
maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 18.10.16, 17:04 Najwyraźniej nie dorosłam do twojego poziomu dyskusji Choć tam marginesie to powiem Ci, że mnie Twoje posty też raczej na kolana nie powaliły. Miałam nadzieję na jakieś osobiste wypowiedzi, a nie cytaty rodem z Wikipedii Odpowiedz Link
jovian Re: literacka nagroda Nobla 16.10.16, 23:03 Tak na marginesie to akurat znalazło by się paru innych kandydatów z kręgu tzw. sztuki popularnej sporo lepszych pisarsko od Boba D. Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 08:00 Nie wiem, nie znam się, Dylana nie czytałem. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:10 Serio? Ja tam staroświecki jestem i do tego nie lubię go. Odpowiedz Link
szarlotka_ja Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:16 Akurat twórczość Dylana mi się podoba Nie wiem czy zasługuje on na Nobla, nie mnie oceniać bo się nie znam. Niezaprzeczalnym faktem pozostaje, że pozostawia po sobie wiele interesujących tekstów, z których korzystają twórcy na całym świecie... Literatura to dość rozległa definicja i moim skromnym zdaniem Dylan się łapie Odpowiedz Link
daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:38 Bob Dylan po raz pierwszy został wymieniony oficjalnie jako kandydat do literackiej nagrody Nobla w 1997 roku. Od tego czasu jego nazwisko kilkakrotnie pojawiało się na liście, a w 2011 r. był wręcz uznawany za głównego faworyta. "Dylan jest wielkim amerykańskim bardem i minstrelem XX wieku, którego słowa wpłynęły na wiele pokoleń na całym świecie. Zasługuje na nagrodę Nobla w uznaniu za jego uniwersalne prawdy" - twierdził zmarły w 1997 roku poeta Allen Ginsberg, jeden z liderów nurtu bitników, członek Amerykańskiej Akademii Sztuki i Literatury. Czytaj więcej na muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-bob-dylan-z-nagroda-nobla-z-literatury,nId,2289957#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Odpowiedz Link