Dodaj do ulubionych

literacka nagroda Nobla

13.10.16, 14:18
w tym roku dla Boba Dylana .... pewnie jestem staroświecka, ale nagrodę literacką, jak sama nazwa wskazuje powinien dostać literat suspicious Co myślicie ?
Obserwuj wątek
    • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 14:45
      Z drugiej strony, czyja twórczość miała większy wpływ na świat - Dylana czy Szymborskiej?

A poważnie to nie od wczoraj wiadomo, że są to nagrody polityczne...
      • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:13
        nooo, jak sobie poczytałam uzasadnienia od początku do teraz, to widzę, że robi się to coraz bardziej karkołomne i coraz bardziej na siłę suspicious
        np. od takiego z 1902 r.
        " za monumentalną Historię Rzymu, dzieło najwybitniejszego żyjącego historyka"
        po takie cudo z 2012 r.
        "dla tego, który z halucynacyjnym realizmem łączy opowieści ludowe, historię i współczesność" suspicious
        • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:17
          A ja kiedyś czytałem, że Nobel - który jak wiadomo dorobił się na dynamicie - miał rozterki moralne związane z zarabianiem na zabijaniu ludzi przez wojskowych. I dlatego przeznaczył te pieniądze na osiągnięcia poprawiające byt ludzkości. Za taką dziedzinę uznawał tez literaturę. No bo kino ledwie raczkowało a o zaangażowanej muzyce popularnej też się chyba nikomu nie śniło.
          Może teraz ustanowił by artystyczną nagrodę po prostu?
          • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:41
            daniel_wolny napisał(a):

> A ja kiedyś czytałem, że Nobel - który jak wiadomo dorobił się na dynamicie - m
            > iał rozterki moralne związane z zarabianiem na zabijaniu ludzi przez wojskowych
            > . I dlatego przeznaczył te pieniądze na osiągnięcia poprawiające byt ludzkości.
            > Za taką dziedzinę uznawał tez literaturę. No bo kino ledwie raczkowało a o za
            > angażowanej muzyce popularnej też się chyba nikomu nie śniło.
            > Może teraz ustanowił by artystyczną nagrodę po prostu?

Nie do końca. O muzyce pop nikomu się nie śniło. Ale muzyka zaangażowana chyba była. Że wspomnę Chopina, którego utwory car Mikołaj zakazał grać, bo były "jak armaty ukryte wśród kwiatów "
            • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:34
              Muzyka Chopina po prostu korzystała z polskiej tradycji. I to komuś mogło wzbudzać patriotyzm. I tego bał się okupant. Natomiast raczej trudno uznać ją za (za wiki):
              „wybitną pracę na rzecz idealistycznych tendencji”. Ale oczywiście nie mnie orzekać, dlaczego Nobel zdecydował i co do końca zdecydował. W sumie ciekawe co on sam dokładnie napisał podczas fundowania.
              • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 23:40
                Ależ ja Cię nie przekonuję, że muzyka Chopina powinna dostać Nobla wink
                • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 08:02
                  A to przepraszam, wydawało mi się, że odpowiadam na tezę o zaangażowanej muzyce w świetle kryterium Nobla smile
          • apersona Re: literacka nagroda Nobla 16.10.16, 20:18
            Nobel zatrudnił jako sekretarkę Berthę von Suttner późniejszą znaną działaczkę pokojową XIX/XX może to ona go natchnęła.
            • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 08:05
              Może być...
    • cambria1.2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:00
      No i nie zapomnij o tym: How many roads... A tam - samochody i driverzy z... driving licence tongue_out
    • lesher Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:06
      A kto to taki, ten "literat"?
      Jak mocno używa literatki, to jest literat, to o to chodzi, no nie?
      No to Dylan jest literat big_grin!
      • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:28
        prawie mnie przekonałeś tongue_out
    • lesher Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:07
      > Jak przeczytałem, że jest wegetarianinem to stwierdziłem, że ten Nobel się mu a
      > bsolutnie należy ;P

Wegetarianom drugiego stopnia też!! A co!
    • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:07
      Doczytaj jeszcze jak naprawdę się nazywa .)
    • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:19
      Ja też nie mam z tym problemu - ale to wiele tłumaczy .)
      • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:32
        co na przykład ?
        • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:35
          To samo co wegetarianizm smile
    • lesher Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 15:19
      Toż to dyskryminacja by była!
    • silencjariusz Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 19:31
      Całkowicie się z Tobą zgadzam.
    • jovian Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:10
      Zdziwiłem się mocno, choć patrząc po literackich Noblach z ostatnich lat chyba nie powinienem. wink
      • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 22:29
        Ale jak tak sobie myślę, to on ma na pewno jedną niezaprzeczalną zaletę - jest jednym z najbardziej znanych laureatów tej nagrody. I jego twórczość miliony ludzi na całym świecie zna, w przeciwieństwie do wielu innych laureatów tongue_out
        • jovian Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 17:37
          Ale bycie znanym to chyba tak nie do końca jest przyczynkiem do dostania Nobla. smile
          Ja w naiwności swej zawsze myślałem że daje się go za wartość dzieł a nie za popularność. tongue_out
          • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 18:20
            ja też tak myślałam, aż do teraz tongue_out
            • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:36
              A tak na marginesie - ile tomów tekstów zebranych Dylana czytałaś? smile))
              • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 23:41
                A co to ma do rzeczy ?
                • apersona Re: literacka nagroda Nobla 16.10.16, 20:11
                  Szymborska też dużo nie napisała
                • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 07:59
                  No wydawało mi się, że podważanie wartości literackiej ("Ja w naiwności swej zawsze myślałem że daje się go za wartość dzieł a nie za popularność.") powinno być oparte na dzieł znajomości. Widać w naiwności swej błądziłem smile
                  • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 16:58
                    Szpileczek mi nawtykałeś, normalnie czuję się jak po seansie akupunktury tongue_out
                    Niemniej nadal uważam, że literacka nagroda powinna być przyznawana literatom, a nie muzykom. I nie dlatego, że im się to należy, czy też nie. Ale dlatego, że nie widzę powodu, aby zmieniać testament pana Nobla. Z jakiegoś powodu ustanowił nagrodę literacką, a nie artystyczną na przykład suspicious A argument o braku w owym czasie kina, czy muzyki popularnej uważam za nietrafiony.
                    • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 18.10.16, 07:00
                      Zaraz tam szpileczki. Ot po prostu w dyskusji oczekuję argumentów a nie pustych uważam i już. Ale spoko, już dawno się zorientowałem, że to niewłaściwe podejście. Przejdźmy więc do czegoś lżejszego...
                      • maruda2 Re: literacka nagroda Nobla 18.10.16, 17:04
                        Najwyraźniej nie dorosłam do twojego poziomu dyskusji tongue_out
                        Choć tam marginesie to powiem Ci, że mnie Twoje posty też raczej na kolana nie powaliły. Miałam nadzieję na jakieś osobiste wypowiedzi, a nie cytaty rodem z Wikipedii suspicious
              • jovian Re: literacka nagroda Nobla 16.10.16, 23:03
                Tak na marginesie to akurat znalazło by się paru innych kandydatów z kręgu tzw. sztuki popularnej sporo lepszych pisarsko od Boba D. wink
                • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 17.10.16, 08:00
                  Nie wiem, nie znam się, Dylana nie czytałem.
    • silencjariusz Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:10
      Serio?wink Ja tam staroświecki jestem i do tego nie lubię go.wink
    • szarlotka_ja Re: literacka nagroda Nobla 13.10.16, 20:16
      Akurat twórczość Dylana mi się podoba tongue_out
      Nie wiem czy zasługuje on na Nobla, nie mnie oceniać bo się nie znam. Niezaprzeczalnym faktem pozostaje, że pozostawia po sobie wiele interesujących tekstów, z których korzystają twórcy na całym świecie... Literatura to dość rozległa definicja i moim skromnym zdaniem Dylan się łapie wink
      • daniel_wolny Re: literacka nagroda Nobla 15.10.16, 22:38
        Bob Dylan po raz pierwszy został wymieniony oficjalnie jako kandydat do literackiej nagrody Nobla w 1997 roku. Od tego czasu jego nazwisko kilkakrotnie pojawiało się na liście, a w 2011 r. był wręcz uznawany za głównego faworyta.

"Dylan jest wielkim amerykańskim bardem i minstrelem XX wieku, którego słowa wpłynęły na wiele pokoleń na całym świecie. Zasługuje na nagrodę Nobla w uznaniu za jego uniwersalne prawdy" - twierdził zmarły w 1997 roku poeta Allen Ginsberg, jeden z liderów nurtu bitników, członek Amerykańskiej Akademii Sztuki i Literatury.

Czytaj więcej na muzyka.interia.pl/wiadomosci/news-bob-dylan-z-nagroda-nobla-z-literatury,nId,2289957#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka