Dodaj do ulubionych

Pytanie ornitologiczne

31.01.21, 18:34
Wiem, że znacie się na różnego rodzaju ptaszyskach smile
Może wiecie, co to za ptaki na zdjęciach?
Obserwuj wątek
    • silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 18:41
      1 to czapla siwa.
      2 to kwiczoły.
      • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 18:48
        Dziękuję smile

Czaplę pierwszy raz widziałam w tym miejscu, stała sobie nad rzeczką, którą zwykle zasiedlają tylko kaczki.

A te kwiczoły przyfrunęły na krzak za oknem całym stadem, częstowały się dziką różą smile ale bardzo płochliwe były, musiałam się zaczaić nieruchomo z aparatem.

To są popularne ptaki?
        • silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:00
          Czapli jest sporo w mojej okolicy. Oczywiscie nie o tej porze roku. Kwiczoły zbijają się zimą w stada. W mojej okolicy dosyć liczny ptak. Lubię je obserwować jak wyciągają dżdżownice z ziemi.
          • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:10
            Ja czapli jeszcze nie widziałam na żywo, ciekawe skąd się tam wzięła smile

Kwiczoły za oknem też pojawiły się pierwszy raz, chyba, że nie zwróciłam uwagi. Żeby je zauważyć w akcji z dżdżownicami chyba trzeba się ukryć za jakimś drzewem smile

Raz miałam szczęście zobaczyć ciekawą sytuację ptasią - setki jaskółek latających jak szarańcza. Niespotykane zjawisko, zaskakujący moment w czasie zwyczajnego spaceru na obrzeżu miasta.
            • witrood Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:23
              No to w sumie dobrze. Im więcej ptaszysk, tym chyba lepiej ze stanem środowiska. Czytałem w dziennikach czarnobylskich, że tam przez pierwsze lata ptaki w ogóle nie przylatywały.
              • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:30
                Bardzo dobrze smile Niech się natura rozwija smile
              • apersona Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:11
                > No to w sumie dobrze. Im więcej ptaszysk, tym chyba lepiej ze stanem środowiska.

To zależy. Wiosną masa sikorek się kręciła jak nigdy wcześniej a potem odkryłam gąsienice na bukszpanie.
            • silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:30
              Żarełka szuka. Pewnie nie chciało jej się lecieć w ciepłe kraje.wink Południe Polski czy zachód?
              Nie trzeba się chować. Wystarczy poobserwować z pewnej odległości jak kwiczoły się pasą na łąkach. Szczególnie w sezonie lęgowym.
              Jaskółki czy jerzyki?wink
              • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:35
                Widzę, że czapla ujawnia miejsce zamieszkania smile Południe smile

Niestety jaskółek od jerzyków nie odróżniam, po czym można je rozpoznać?
                • silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:36
                  Pojęcia nie mam.wink
                  • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:43
                    Szkoda smile
                    • silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:47
                      Poszukaj w necie.wink
                • kevinjohnmalcolm Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 21:24
                  agnes_gray napisała:
                  > Niestety jaskółek od jerzyków nie odróżniam, po czym można je rozpoznać?

Jerzyki są całe czarne (ciemnoszaro-brązowawe), mają dłuższe, cieńsze i łukowate skrzydła i do tego przeraźliwie piszczą podczas lotu. Są to ptaki totalne, potrafią przez kilka lat (!) bez przerwy unosić się w powietrzu 24 godziny na dobę.

https://milanowek.home.pl/pliki/52/Jerzyk%20w%20locie.jpg

Jaskółki mają białe brzuszki i ćwierkają podczas lotu.

https://www.eduscience.pl/bundles/edusciencemain/images/articles/normal/02_oknowka.jpg
              • apersona Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:14
                Duże te kwiczoły? Pojedynczo też występują?
                Coś szaro-burego ostatnio widziałam, mniejsze od sójki a zdecydowanie większe od wróbla.
                • agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:17
                  Mniej więcej takiej wielkości jak opisujesz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka