agnes_gray 31.01.21, 18:34 Wiem, że znacie się na różnego rodzaju ptaszyskach Może wiecie, co to za ptaki na zdjęciach? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 18:41 1 to czapla siwa. 2 to kwiczoły. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 18:48 Dziękuję Czaplę pierwszy raz widziałam w tym miejscu, stała sobie nad rzeczką, którą zwykle zasiedlają tylko kaczki. A te kwiczoły przyfrunęły na krzak za oknem całym stadem, częstowały się dziką różą ale bardzo płochliwe były, musiałam się zaczaić nieruchomo z aparatem. To są popularne ptaki? Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:00 Czapli jest sporo w mojej okolicy. Oczywiscie nie o tej porze roku. Kwiczoły zbijają się zimą w stada. W mojej okolicy dosyć liczny ptak. Lubię je obserwować jak wyciągają dżdżownice z ziemi. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:10 Ja czapli jeszcze nie widziałam na żywo, ciekawe skąd się tam wzięła Kwiczoły za oknem też pojawiły się pierwszy raz, chyba, że nie zwróciłam uwagi. Żeby je zauważyć w akcji z dżdżownicami chyba trzeba się ukryć za jakimś drzewem Raz miałam szczęście zobaczyć ciekawą sytuację ptasią - setki jaskółek latających jak szarańcza. Niespotykane zjawisko, zaskakujący moment w czasie zwyczajnego spaceru na obrzeżu miasta. Odpowiedz Link
witrood Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:23 No to w sumie dobrze. Im więcej ptaszysk, tym chyba lepiej ze stanem środowiska. Czytałem w dziennikach czarnobylskich, że tam przez pierwsze lata ptaki w ogóle nie przylatywały. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:30 Bardzo dobrze Niech się natura rozwija Odpowiedz Link
apersona Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:11 > No to w sumie dobrze. Im więcej ptaszysk, tym chyba lepiej ze stanem środowiska. To zależy. Wiosną masa sikorek się kręciła jak nigdy wcześniej a potem odkryłam gąsienice na bukszpanie. Odpowiedz Link
silencjariusz Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:30 Żarełka szuka. Pewnie nie chciało jej się lecieć w ciepłe kraje. Południe Polski czy zachód? Nie trzeba się chować. Wystarczy poobserwować z pewnej odległości jak kwiczoły się pasą na łąkach. Szczególnie w sezonie lęgowym. Jaskółki czy jerzyki? Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 19:35 Widzę, że czapla ujawnia miejsce zamieszkania Południe Niestety jaskółek od jerzyków nie odróżniam, po czym można je rozpoznać? Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 21:24 agnes_gray napisała: > Niestety jaskółek od jerzyków nie odróżniam, po czym można je rozpoznać? Jerzyki są całe czarne (ciemnoszaro-brązowawe), mają dłuższe, cieńsze i łukowate skrzydła i do tego przeraźliwie piszczą podczas lotu. Są to ptaki totalne, potrafią przez kilka lat (!) bez przerwy unosić się w powietrzu 24 godziny na dobę. Jaskółki mają białe brzuszki i ćwierkają podczas lotu. Odpowiedz Link
apersona Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:14 Duże te kwiczoły? Pojedynczo też występują? Coś szaro-burego ostatnio widziałam, mniejsze od sójki a zdecydowanie większe od wróbla. Odpowiedz Link
agnes_gray Re: Pytanie ornitologiczne 31.01.21, 20:17 Mniej więcej takiej wielkości jak opisujesz. Odpowiedz Link