samysliciel 18.04.23, 14:41 Dobre podsumowanie, widzę od dawna i jednak mi się nie wydaje. Gierki damsko-męskie na najwyższym poziomie. MĘŻCZYŹNI W POLSCE MAJĄ LEPIEJ Dyskryminacja Mężczyzn Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
obrotowy cenne uwagi 18.04.23, 18:54 samysliciel napisał: > Dobre podsumowanie, widzę od dawna i jednak mi się nie wydaje. > Gierki damsko-męskie na najwyższym poziomie. Tusk chcial podniesc i zrownac wiek emerytalny - ale sie na tym przejechal. ale temat i tak kiedys powroci. Odpowiedz Link
samysliciel Re: cenne uwagi 18.04.23, 19:31 Tu problem jest szerszy, od wielu lat przekaz jest taki, że kobiety muszą walczyć o swoje prawa podczas gdy mężczyźni mają "wszystko" z urzędu. Nierówności zostały znoszone, przywileje kobiet przemilczano, mężczyźni natomiast powinni być "męscy" i nie upominać się o swoje. Każda płeć ma swoje problemy, skupiono się jednak głównie na problemach jednej ze stron. Odpowiedz Link
j-k Re: cenne uwagi 18.04.23, 20:02 samysliciel napisał: > Tu problem jest szerszy, wiem, ze problem jest szerszy, ale dziesieciolecia walczono o rowne prawa kobiet - a gdy wywalczono, to zapomniano o rownowadze. ale wracajac do "mojego tematu" w wiekszosci krajow Europy wiek przechodzenia na emeryture jest rowny dla obu plci. pora na te zmiany i u nas - tylko nie widze sily politycznej, ktora to przeprowadzi. POPULISCI z PiSu tego nie zrobia - a efektem tego beda niskie emerytury i nedza emerytow. Odpowiedz Link
taniarada Re: cenne uwagi 19.04.23, 06:09 samysliciel napisał: > Tu problem jest szerszy, od wielu lat przekaz jest taki, że kobiety muszą walcz > yć o swoje prawa podczas gdy mężczyźni mają "wszystko" z urzędu. Nierówności zo > stały znoszone, przywileje kobiet przemilczano, mężczyźni natomiast powinni być > "męscy" i nie upominać się o swoje. Każda płeć ma swoje problemy, skupiono się > jednak głównie na problemach jednej ze stron. Tylko to że kobiety prowadzą facetów za rączkę i coraz więcej depresji jest wśród mężczyzn . Odpowiedz Link
abc_meee Re: "Równouprawnienie" 18.04.23, 21:33 Nie dosłuchałam. Po cholerę. Swoje wiem, tyle, że to nikogo nie.. Za krótkie życie. Odpowiedz Link
baenzai Re: "Równouprawnienie" 19.04.23, 20:13 W sumie to mieliście kiedykolwiek jakieś fory w jakiejkolwiek dziedzinie życia tylko z tego względu, że jesteście mężczyznami? Ja osobiście nic takiego nie kojarzę a według narracji feministek jest to niby jakiś standard. Może w jakichś specyficznych i typowo męskich branżach kobieta przez część ludzi traktowana jest mniej poważnie niż mężczyźni i musi włożyć nieco więcej wysiłku by udowodnić swoją wartość. Chodzi mi przykładowo o docinki typu, że kobieta chirurg to taka świnka morska - ani to świnka ani morska. Z drugiej jednak strony często jest tak, że gdy kobieta wchodzi do typowo męskiego środowiska to wielu facetów wokół niej skacze, pomaga jej, czasem nawet w czymś ją wyręcza. Czyli to raczej zależy od tego na jakich ludzi taka kobieta trafi. Odpowiedz Link
obrotowy owszem, mielismy, jako mezczyzni przewage... 19.04.23, 23:18 baenzai napisał: > W sumie to mieliście kiedykolwiek jakieś fory w jakiejkolwiek dziedzinie życia > tylko z tego względu, że jesteście mężczyznami? owszem mielismy gdy zatrudnialem sie jako asystent na Uniwersytecie (juz pare dekad temu) widzialem, ze jest to obszar sfeminizowny i Dziekan wital mnie z radoscia a gdybym chcial zostac gornikiem, czy kierowca - kobiety - tez nie mialyby (ze mna) szans. a stasus pielegnarki ,czy sklepowej - nigdy mnie nie interesowal. Odpowiedz Link
baenzai Re: owszem, mielismy, jako mezczyzni przewage... 19.04.23, 23:46 Ale to, że w górnictwie mężczyzna ma łatwiej wynika głównie z naturalnych predyspozycji do tej pracy a nie z norm społecznych i czynników kulturowych. Odpowiedz Link
obrotowy i nie tylko... 21.04.23, 15:53 baenzai napisał: > Ale to, że w górnictwie mężczyzna ma łatwiej wynika głównie z naturalnych predy > spozycji do tej pracy a nie z norm społecznych i czynników kulturowych. te naturalne predyspozycje powoduja, ze mezczyznie latwiej jest byc takze pilotem samolotu, chirurgiem i... wiele innych zawodow. to, ze kobiety tu i owdzie maja pewne preferencje - nie wyrownuje ich ogolnie mniejszych szans na znalezienie dobrej pracy. Odpowiedz Link
baenzai Re: i nie tylko... 21.04.23, 20:01 obrotowy napisał: > te naturalne predyspozycje powoduja, ze mezczyznie latwiej jest byc takze pilot > em samolotu, chirurgiem i... wiele innych zawodow. > > to, ze kobiety tu i owdzie maja pewne preferencje - nie wyrownuje ich ogolnie m > niejszych szans na znalezienie dobrej pracy. Niscy mężczyźni mają marną szansę na grę w NBA, a jednak nie domagają się jakichś forów z powodu swoich niedostatków. Odpowiedz Link
samysliciel Re: "Równouprawnienie" 06.05.23, 03:17 Przypadkiem trafiłem w odmętach internetu, na wesoło. Odpowiedz Link