Dodaj do ulubionych

Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji

10.08.08, 19:55
Osetia zwraca się do rządu Rosji o pomoc i ją otrzymuje. Wywiady z
ludem Osetii były przerażające. Gruzja postanowiła zrównać Osetię z
ziemią.Chodziło o to, by zawładnąć terenem tego małego państewka. Na
oczach staruszki gruziński czołg z premedytacją rozjechał dwoje
dzieci, z którymi uciekała, starsza pani wybiegła z domu w
szlafroczku i przez góry szła przez wiele godzin do 3-ej w nocy,
trafiła do obozu uchodzców, kobieta z 4ką dzieci zgubiła 5miesięczne
dziecko w piekle bombardowań, ale fanatycznie mówiła, że do końca
nie oddadzą Osetii dla Gruzji i gorąco dziękowała Putinu,że Rosja w
końcu ruszyła im na pomoc... Ze względu na zniszczone przez gruzinów
szpitale, mieszkańcy udostępniali własne mieszkania pod punkty
medyczne. Oglądałam TV z koleżanką i byłyśmy zszokowane tym
wszystkim. I nie mogła ona zrozumieć, dla czego Polska i in.
podsycają nienawiść ludzi do Rosji, obwiniając ją w tym co się
dzieje, wtedy jak oni ruszyli do małego narodu z ratunkiem i
przygotowują dokumentację do trybunału przeciwko Gruzji o
popełnienie przestępstwa przeciwko ludzkości, apelują do organizacji
międzynarodowych w tej sprawie. Świat chyba oszalał.

Dla tych kto zrozumie tekst:
mreporter.ru/ReporterMessages!viewReport.do?reportid=12549
lub wejść na reporter.vesti.ru

A jakie jest wasze zdanie na temat tego, co się dzieje?
Obserwuj wątek
    • medy-2008 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 10.08.08, 20:02
      Stalin był gruzinem. Czy oni to mają już we krwi?!
      • dor-ti Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 10.08.08, 20:17
        Byc może po Stalinie tak właśnie mają...
        Medy ale ja nie rozumiem dlaczego oni atakują Osetię ? ńie śledzę wszystkiego
        tak dokładnie i moze coś mi umknęło, przepraszam za moją niewiedzę.
        • krzychlater Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 10.08.08, 21:26
          Winnym tego jest Putin i Gazoprom. Wystarczy śledzić dokładniej wydarzenia parę
          dni temu Gruzini oddali wyremontowany gazociąg, którym płynie na zachód 1%
          światowej produkcji gazu, Gazoprom już od dawna chciał go przejąć. Po nieudanym
          przejęciu i w momencie otwarcia gazociągu z terenów Oseti zaczęły się ostrzały
          artyleryjskie terenów Gruzji. Mimo protestów Gruzinów jakoś wojska rosyjskie
          pokojowe stacjonujące na terenie Oseti ignorowały to, więc Gruzini wzięli sprawy
          w swoje ręce i widzimy tego efekt ze Rosja tylko na czekała na pretekst nawet
          błahy by załatwić Gruzinów i ich rurociągi i przy okazji Azejberdzan, który
          pompuje przez Gruzje jedyne złoża ropy, które nie nalezą go Gazopromu na tych
          terenach. Widać to po tym ze rosyjskie samoloty próbują zniszczyć rurociągi,
          jeden już zniszczyli.

Ropa, gaz to jest najważniejsze kontrola nad nimi, kto to ma ten rządzi i ten
          będzie wpływał na politykę światową.
          • graf1981 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 10.08.08, 22:46
            dokładnie, chodzi tu o gazociągi i ropociągi to czysta polityka
          • dor-ti Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 10.08.08, 23:24
            Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź teraz już mogę powiedzieć, ze wiem o co
            chodzi. Ale to nie znaczy, że nie jest mi wstyd, że aż takim szerokim łukiem
            omijam politykę i się nią nie interesuję.
            Przepraszam ale to nie jest to, co lubię.
            Przykro, że tak muszą rozwiązywać polityczne rozgrywki a cywile cierpią.
            • medy-2008 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 00:27
              a my kiedy słuchałyśmy relacje ludzi z Osetii zrozumiałyśmy co
              innego. I zbaraniałyśmy. Wyglądało na wojnę o podziały terytorialne,
              tak jak Armenii i Azerbajdżanu. Muszę poczytać ich dokładniej, ale
              mam taki brak czasu teraz...Gazprom...On i na Uralu, i na
              Kaukazie...A o wojska rosyjskie ponoć osetia błagała i nie odrazu do
              nich ruszyli, bo 3 doby ludzie sidzieli w piwnicach bez picia i
              żywności i nie mogli wyglądać, bo gruzinie strzelali i rabowali domy
              mieszkańców Osetii.Polityką zachodu jest osłabienie Rosji, stąd
              transport do Gruzji broni z W.Brytanii,żeby ta wojna tak sobie
              trwała dalej na całego, ale powstrzymują dostawę okręty rosyjskie.W
              mediach takie pranie mózgu,że głowy ból.Znam osoby, którzy
              przekonali się jak media kłamią, więc wiarę daję tylko zwykłym
              ludziom, tym, co tam byli.
              • medy-2008 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 00:51
                mreporter.ru/ReporterMessages!viewReport.do?reportid=12540
                tutaj mowa o tym, że Saakaszwili oficjalnie ogłosił wojnę (i napadł
                na miasto, które już spało), a dopieru póżniej półk 58 ruszył do
                Osetii z pomocą. ok.2.ch lat wcześniej Saakaszwili zwiększył nakłady
                na zaopatrzenie wojska 30 razy, podpisał też kontrakt z Ukrainą na
                dostawę czołgów.Przygotowywał się na całego.I nie przypadkowo wybrał
                dzień rozpoczęcia olimpiady w Pekinie na dzień ataku, bo uwaga
                wszystkich była odwrócona.
                • ktoj-akto Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 09:49
                  NIE WIEM, co się tam dzieje naprawdę. W linku zamieszczonym przez medy dotarłem do określenia GRUZIŃSCY FASZYŚCI i zaniechałem dalszego
                  czytania. Bo właśnie takie teksty przypominają czasy stalinowskie.
                  Medy, możesz się tym zachwycać, ale powinnaś pamiętać, że to jednostronna, nieobiektywna propaganda.

Z Gruzją sprawa jest skomplikowana. Już ok. 1800 roku car ją zaanektował. Przejęli sowieci. Wreszcie niedawno udało im się zdobyć
                  niepodległość. No i rosyjski imperializm zaczął krecią robotę: doprowadził do oderwania się Osetii i Abchazji. Prawdą jest, że sowieci doprowadzili do napływu Rosjan. Ale to jednak tereny gruzińskie! Ucierpiało mnóstwo tamtejszych Gruzinów.

Przypomniało mi to okres wojny w '20 roku. Kiedy wojska sowieckie
                  podchodziły pod Warszawę, w Białymstoku niejaki Julian Marchlewski
                  utworzył... republikę radziecką!!! Na szczęście został wykopany. Ale
                  sowieci po '45 zrobili z niego polskiego patryjotę!!! Bo wszyscy są
                  cacy jeśli działają na rzecz wielkiego imperium. Tak jak ci, co oderwali Osetię i Abchazję! I rosyjskie samoloty bombardujące obecnie
                  gruzińskie miasta. Bo tam mieszkają gruzińscy faszyści!!!

Wiem jedno: WOJNA JEST PASKUDNA. I wszyscy powinniśmy przeciw niej protestować. Nawet Dorcia, która - jak sama pisze - nic nie wie i nie
                  lubi polityki. Bo gra toczy się o wolność i życie ludzi.
              • lobuz5 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 14:15
                I jeszcze jedno Medy, jakie błagali???? Przecież wojska rosyjskie (
                co prawda jako siły pokojowe pod szyldem WNP ) już od dawna tam
                były. Inaczej pewnie nie byłoby ani Abchazji anie Osetii. My tu się
                podniecamy ludzką tragedią a tak naprawdę chodzi o wielkie interesy.
                Rosją rządzi układ, którego nikt nie jest w stanie pokonać. Myślisz,
                ze ci wszyscy miliarderzy uczciwie się podorabiali?? Wielu z nich to
                byli funkcjonariusze KGB a to o czymś świadczy. W Rosji nie ma też
                mowy o demokracji i wolności słowa. Media są zdominowane przez siły
                rządowe. Rosjanie są już tak nauczeni, jak nie car to prezydent,
                zawsze ktoś ich za mordy trzymał. Wierzą święcie w to co im się w
                mózgi ładuje i każdego, kto myśli inaczej traktują jak wroga.
                • dor-ti Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 17:19
                  Ale już dziś trochę poczytałam na ten temat i powiedzmy wiem o co biega. Do mnie
                  dotarło tyle, że Putinowi nie bardzo podoba się niezależność i ten rurociąg,
                  który biegnie nie tak jak by Rosja sobie tego życzyła. A wojska rosyjskie były
                  już tam od jakiegoś czasu i nikt ich o pomoc nie błagał, oni sami chętnie tej
                  pomocy chcieli udzielić ( oprócz jakiś obiektów wojskowych rosyjscy piloci
                  zbombardowali też osiedle gruzińskie, które było blisko ). Może i źle coś
                  zrozumiałam, dlatego proszę o poprawienie mojej wypowiedzi albo poproszenie
                  żebym głosu nie zabierała w sprawie, o której mało wiem smile) Ale dotarło do mnie
                  jedno i to zrozumiałam, że życie ludzie nie może być warte tyle, co jakieś rury
                  i to, co w nich płynie.
    • lobuz5 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 11.08.08, 14:04
      Już Ci odpowiadam Medy: Ponieważ Rosja robi dokładnie to samo tylko
      na większą skalę. Można dysktować, czy rozczenia gruzińskie mają
      podstawy i można też solidaryzować z Osetyńczykami ale Rosjanie
      uprawiają ludobójstwo, nie pierwszy i nie ostatni raz. To co zrobili
      w Czeczeni to jedna wielka zbrodnia- nie trzeba tu podsycać żadnej
      nienawiści. Teraz także atakują ludność cywilną bo jak inaczej
      wytłumaczyć bombardowanie miast?? Nie wiem, jaką tv oglądałaś ale
      jeśli rosyjską to się nie dziwię. Staram się myśleć obiektywnie ale
      na mój sposób postrzegania ma niestety wpływ historia, która
      pokazuje, że w większości wypadków Rosja jest agresorem. Myślisz,
      że Rosjanom potrzebna jest Osetia?? W nosie ją mają ale nie pozwolą,
      zeby Gazprom ucierpiał.
      • gapuchna Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 12.08.08, 19:23
        Generalnie los Gruzinów jest historycznie podobny do polskiego.
    • 7oasia Jaka nienawiść? Nie rób propagandy 11.08.08, 17:13
      Sorry, ale nie mogę czytać jak medy-2008 pisze, że "Polska podsyca
      nienawiść do Rosji"... Lubimy Rosjan, fascynujemy się ich kulturą
      (Czajkowski, Dostojewski, Rachmaninow.... i wielu, wielu innych!!!),
      tylko że znamy metody KGB i rodowód Putina. Tak niedawno wreszcie
      dochrapaliśmy się niepodległości. Nigdy nie uwierzę w cokolwiek
      podawanego przez media rosyjskie, jeśli mowa o tym, że ktoś
      słabszy "zaatakował Rosję" (raczej jej interesy...). Nie mam za
      grosz zaufania do tego, co twierdzą rosyjskie władze w temacie
      polityki, zwłaszcza w temacie tej wojny. A Rosjan lubię, za to
      nienawidzę prowadzonej przez władze Rosji okrutnej polityki, której
      nie tak dawno byliśmy ofiarami.
      • ktoj-akto Re: Jaka nienawiść? Nie rób propagandy 11.08.08, 17:31
        Wzruszające, że lubisz Rosjan. Ilu ich znasz? Władze Rosji, które prowadzą okrutną politykę - jak piszesz - posługują się pewnie najemnikami z Konga, a może Polakami? Stosując takie kryteria dojdziemy wkrótce do wniosku, że w Niemczech był tylko jeden zły człowiek: Hitler. Cała reszta była cacy. Tak jak Rosjanie. Spójrz na imperialne zapędy jednej z naszych forumowiczek. Może coś do Ciebie
        dotrze?
        • 7oasia Do ktoj-akto 11.08.08, 17:46
          ktoj-akto napisał:

>Stosując takie kryteria dojdziemy wkrótce do wniosku, że w
          Niemczech był tylko jeden zły człowiek: Hitler. Cała reszta była
          cacy<.

Nie uogólniaj i nie czepiaj się. Pewnie Twoim zdaniem lepiej
          napisać, że się nienawidzi Rosjan czy Chińczyków za okrucieństwa?
          Tylko ilu ich Ty znasz?
          • ktoj-akto Re: Do ktoj-akto 11.08.08, 18:36
            Walnęłaś jak gołąb na parapet. Znam znacznie więcej niż Ty. Mój ojciec uciekał od nich pod bydlęcym wagonem, bo chcieli go "unicztożyć". Dużo później mieszkałem i pracowałem w Moskwie przez 2 lata. Są różni. Tak jak Polacy. Jak Niemcy. Ale nie powiem, że ich lubię. Bo w większości są ogłupieni! A Ty nie odpowiedziałaś na jakiej podstawie ich lubisz? Nie namawiam do nienawiści do ŻADNYCH
            LUDZI. Jest taka starogrecka maksyma: "Jakże czarujący jest człowiek,
            jeżeli jest człowiekiem."
            • 7oasia Re: Do ktoj-akto 12.08.08, 00:23
              ktoj-akto napisał:

> Znam znacznie więcej niż Ty.<

Coż za wiedza o mnie, czyżbyśmy się znali?!?
              Besserwisser się znalazł. Współczuję historii Twojej rodziny, ale
              nie czuję się w obowiązku odpowiadać na jakiekolwiek agresywne
              pytania i spowiadać. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebym miała
              sympatię dla danego narodu choćby na podstawie jego bogatej kultury,
              bo nie utożsamiam przeciętnych ludzi z aparatem państwowym. Masz
              prawo Rosjan nie lubić, ale po co oburzasz się na czyjeś inne
              zdanie?!
            • 7oasia Re: Do ktoj-akto 12.08.08, 00:28
              Nawiasem jeszcze, przecież nie odpowiedziałeś ilu Chińczyków znasz,
              he he he. Skoroś taki akuratny...
              • ktoj-akto Re: Do ktoj-akto 12.08.08, 09:16
                Znam Chińczyka, który jest roztropniejszy od Ciebie, bo przynajmniej
                nie dopatruje się agresji tam, gdzie jej nie ma. Ty, niestety, tak.
                • 7oasia Re: Do ktoj-akto 12.08.08, 17:17
                  Może sobie jej nie uświadamiasz? Tekst "może coś do ciebie dotrze"
                  odczytałam jako ewidentnie nieprzyjemny i warczący.
                  Poznanie siebie kluczem do sukcesu w relacjach międzyludzkich.
                  Pozdrawiam.
                  • ktoj-akto Do 7-krotnej oasi 12.08.08, 17:31
                    która musi przeczytać 7 razy, żeby dotarło. Każdy kowalem swego losu.
                    Nauką i pracą ludzie się bogacą. Kto rano wstaje, ten leje jak z cebra...
                    • 7oasia Oasia do Kogóż to, kogo? 12.08.08, 17:37
                      Zawieśmy broń, jak zresztą dzisiaj antagoniści wink
                      Zresztą, scenariusz który przewiduję, jest taki: dziś/jutro/pojutrze
                      Rosja stwierdzi, że Gruzja zerwała rozejm ponieważ ...[...]... i
                      wojna z powrotem sad
                      • ktoj-akto Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 12.08.08, 17:55
                        Zgoda. Nie odczuwam potrzeby wojowania. Podkreślam jednak, że niezbyt
                        uważnie mnie czytałaś. I jeszcze jedno: interesujące jest KTO w naszym przypadku odegra rolę Rosji, a kto Gruzji???
                        • 7oasia Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 12.08.08, 18:13
                          To zależy, kogo uważamy za pierwotnego agresora wink zdaje się, że
                          każdy ma tu inne zdanie...
                          • medy-2008 Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 12.08.08, 19:44
                            www.utro.ru/news/2008/08/12/759007.shtml
                            Stolica Osetii już nie istnieje, są tylko gruzy.
                            W/g danych wieczorowych 1600 zabitych cywili, 5 osób którzy przybyli
                            z pomocą humanitarną, brak danych o ilości zaginionych.
                            Nie trzymam niczyjej strony, ale atak na cywili szczególnie ten w
                            środku nocy wzbudza gniew. Moja starsza koleżanka oglądała dziś w
                            nocy TV z zachodu i przyznała, że atak zaczęli właśnie gruzinie. sad
                            Dla czego to się zagotowało? Wszyscy wiedzą: gdy nie wiadomo o co
                            chodzi, chodzi o pieniądze. Nie ma ludzi, którzy chcą wojny!!! I nie
                            mów my o agresji tego czy tamtego. Bez sensu.
                            www.utro.ru/news/2008/08/12/759007.shtml
                            • medy-2008 Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 12.08.08, 19:46
                              P.S. cywili osetińskich
                              • ktoj-akto Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 13.08.08, 08:40
                                Medyczko, apeluję do Ciebie: zaniechaj wtykania TUTAJ tych linków z
                                ruską propagandą, bo działasz jak V kolumna. Wywołasz tym tylko eskalację niechęci do Rosjan. Polacy mają SWOJE media, które przekazują obiektywne informacje - w oróżnieniu od tendencyjnych, kłamliwych rosyjskich. Zbyt wiele "dobra" doświadczyli z tamtej strony, żeby dać wiarę uprawianej od dziesiątków lat indoktrynacji!
                                • 7oasia Otóż to. 13.08.08, 14:14
                                  Na wojnie jest wet za wet i teraz bez sensu wytykać, kto zaczął coś
                                  w nocy, a kto rano. Cóż za sprytne posunięcie, nazwać
                                  coś "wstrzymaniem akcji" a równocześnie działać dalej,
                                  bo "wstrzymanie akcji to nie zawieszenie broni" itp., itd. Dodam, że
                                  media polskie podały, że żadni obserwatorzy nierosyjscy (m.in. z
                                  organizacji humanitarnych) nie potwierdzili rosyjskich doniesień o
                                  1600 zabitych w Osetii. Zastanawiające jest też to, że jakoś nikt
                                  poza Rosją nie ma wątpliwości, kto tu najechał i jest agresorem, a
                                  wojska rosyjskie do niedawna "pokojowe" otwarcie nazywa się teraz
                                  okupacyjnymi. Nie wiem, czy słyszałaś, że rosyjskie wojsko
                                  ostrzeliwuje karetki pogotowia i domy cywilne. Zresztą nie ma sensu
                                  nawet o tym dyskutować. Pozdrawiam.
                                  • medy-2008 Re: Otóż to. 14.08.08, 06:28
                                    Bardzo wszystkim dziękuję za dyskusję w tym wątku. Mam ogólny zarys
                                    poglądów polskiej młodzieży. Bez żadnej obrazy dorzucę, że na forach
                                    starszych posiadają większą wiedzę winkA o ilości zabitych w Osetii
                                    podawali polskie media ale w nocy.I nie tylko ja tego słuchałam. Też
                                    pozdrawiam.
                                    • medy-2008 Re: Otóż to. 14.08.08, 07:16
                                      pl.youtube.com/watch?v=y4GupIr83Js
                                      • medy-2008 Re: Otóż to. 14.08.08, 07:34
                                        pl.youtube.com/watch?v=JvZ3_ZN1Zb0
                                        • medy-2008 Re: Otóż to. 14.08.08, 09:43
                                          wink

pl.youtube.com/watch?v=TAveyeAIxko&feature=related
                                          • lobuz5 Re: Otóż to. 14.08.08, 10:31
                                            Medy dziwisz się, ze jesteśmy uprzedzeni do rosyjskiego imperium??
                                            Do nas też w 39 roku weszli, zeby chronić miejscową ludność
                                            ukraińską i białoruską. W latach międzywojennych wywołali na
                                            Ukrainie sztuczny głód w wyniku którego zmarło ponad 5 milionów
                                            ludzi!!! Do dziś nie do końca przyznają się do zbrodni katyńskiej.
                                            Wywieźli na Syberię kilkadzisesiąt!!! milionów ludzi z których
                                            większość nigdy nie wróciła. Historycy twierdza, że w ten sposób
                                            zgineło więcej osób niż wszystkie ofiary II wojny światowej razem
                                            wzięte. Tak, na czele ZSRR stał wtedy Gruzin ale pytanie: czy on
                                            jeden ich wszystkich zabił?? Tu nawiazuję do Twojego tendencyjnego
                                            pytania: czy jedynie Hitler był be a reszta Niemców cacy.Nawet nie
                                            chcę wsp[ominać o wojnie w Afganistanie bo to co tam wyrabiali to
                                            jedna wielka rzeźnia. Właściwie cała kadra oficerksa Rosjan powinna
                                            stanąc przed trybunałem w Hadze, Czeczenię zniszczyli nie licząc się
                                            z nikim i z niczym, na Węgrzech w 56 i w Czechosłowacji w 68 też
                                            swoje zrobili. Nadal Cię to dziwi?? Gruzini pewnie święci nie są ale
                                            to drobnostka przy dokonaniach Rosjan. Bardzo więc proszę abyś nas
                                            nie posądzała o tendencyjność i uprzedzenie do Rosjan. Na wojnie
                                            zawsze są ofiary wśród ludności cywilnej. Zgodzę się że obie strony
                                            konfliktu ponosza za to winę. To tyle.
                                • medy-2008 Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 14.08.08, 22:24
                                  ktoj-akto napisał:

> Medyczko, apeluję do Ciebie: zaniechaj wtykania TUTAJ tych linków z
                                  > ruską propagandą, bo działasz jak V kolumna. Wywołasz tym tylko
                                  eskalację niech
                                  > ęci do Rosjan. Polacy mają SWOJE media, które przekazują
                                  obiektywne informacje
                                  > - w oróżnieniu od tendencyjnych, kłamliwych rosyjskich. Zbyt
                                  wiele "dobra" dośw
                                  > iadczyli z tamtej strony, żeby dać wiarę uprawianej od dziesiątków
                                  lat indoktry
                                  > nacji!

Widać, że nigdy nie miałeś doczynienia z mediami smile może i dobrze że
                                  Ciebie oszczędzili smileKilka moich znajomych miało i teraz z daleka
                                  ich widząc zamykają przed nimi bramy big_grin Gadasz nie od rzeczy jak
                                  dziecko. Jeżeli taki mądry jesteś, to powiedz, dla czego w TV
                                  pokaują tylko jedyną stronę - Gruzję, a widziałeś choć raz Osetię? I
                                  tak wyginęli jak dinozaury, a teraz jeszcze wytłukli całą
                                  narodowość.Sadam Husajn przy nim to lobuziak. Albo nic nie mów, mam
                                  o Tobie odpowiednie już zdanie również. Ja tutaj mieszkam, auto mam
                                  na benzynę, ogrzewanie na gaz i nic więcej mnie nie obchodzi.
                                  • ktoj-akto Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 15.08.08, 09:18
                                    No tak! Ostatecznie pokazałaś, że po dobremu z Tobą nie można, jak z
                                    żadnym ruskiem. Twój bełkocik nie zasługuje na replikę, jednak uczynię wyjątek.

Masz o mnie odpowiednie zdanie? Ja także o Tobie. Myślę, że gaz wydzielający się z Twojej tylnej części ciała też jest ruski - czym
                                    zanieczyszczasz gościnny kraj, który Cię przygarnął.

O mediach, w których ja pracowałem 20 lat, Ty także masz więcej do powiedzenia. Wybacz, że ośmielam się prowadzić polemikę nie zważając,
                                    że mam do czynienia z jakąś ruską pielęgniarką. Ale wobec siły (sic!)
                                    Twoich argumentów - zaniecham. Zwłaszcza, że zniesmacza mnie Twój prostacki sposób myślenia podlany sosem półanalfabetyzmu. "Gadasz NIE
                                    od rzeczy jak dziecko" - napisałaś. Masz rację: intelekt polskich dzieci bije Twój na głowę. Nic dziwnego, skoro jeszcze w niezbyt odległych czasach PRZECIĘTNY nakład książek - wliczając w to milionowe "dzieła" leninków i innych "wodzów" - wynosił 25 tysięcy!!!
                                    Widziałem kolejki pod księgarniami ludzi czekających od północy na
                                    tomik poezji wydawany w nakładzie 2 (dwóch!) tysięcy!

Osetię zwiedzałem w czasach, kiedy była integralną częścią Gruzji.

Chyba dość tego dobrego!!!
                                    • medy-2008 Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 15.08.08, 21:02
                                      już nie chciałam z tobą dyskutować, bo to strata czasu. Nie wiesz z
                                      kim pisałeś. Nawet nie wiesz czy jestem narodowości rosyjskiej, tyle
                                      tylko co napisałam, ale to g---o cię obchodzi,zamknij jadaczkę w
                                      moim w moim wątku. Załóż kaganiec. I idz do wojska, lepiej tobie to
                                      wyjdzie niż pisanie.
                                      • medy-2008 Re: Oasia do Kogóż to, kogo? 15.08.08, 21:07
                                        delikatnie próbowałam tobie to powiedzieć wcześniej, ale nie
                                        zrozumiałeś i otworzyłeś cuchnącą paszczę
                                        • ktoj-akto Powinnaś mieć nick - salowa 16.08.08, 08:33
                                          Jak to się ujawniła i rozpanoszyła! Twój wątek? Ile za niego płacisz?
                                          A ile płacisz za bezprawne korzystanie ze szpitalnego komputera?
                                          Szkoda czasu - powiadasz. Racja, powinnaś się zająć wynoszeniem basenów, bo to jedyne stosowne zajęcie dla takiej raszpli. Tylko uważaj, bo ręce tak Ci się trzęsą z wściekłości, że możesz porozlewać
                                          • medy-2008 Re: Powinnaś mieć nick - salowa 16.08.08, 08:36
                                            Zgłoś się do psychiatry. A swoją drogą do prywatnych celi mam 2
                                            komputery w domu.
                                          • medy-2008 Re: Powinnaś mieć nick - salowa 16.08.08, 09:18
                                            ktoj-akto napisał:

> Jak to się ujawniła i rozpanoszyła! Twój wątek? Ile za niego
                                            płacisz?
                                            > A ile płacisz za bezprawne korzystanie ze szpitalnego komputera?
                                            > Szkoda czasu - powiadasz. Racja, powinnaś się zająć wynoszeniem
                                            basenów, bo to
                                            > jedyne stosowne zajęcie dla takiej raszpli. Tylko uważaj, bo ręce
                                            tak Ci się tr
                                            > zęsą z wściekłości, że możesz porozlewać

Tym samym okazałeś brak szacunku do dziewczyn pracujących w
                                            szpitalach jako salowe, do ich ciężkiej pracy. Cóż za pogarda!
                                            Pokazujesz prawdziwą twarz i niski poziom . Tylko ciekawe jaką minę
                                            będzesz mieć kiedy rzeczywiście będziesz wołał salową z obawy że
                                            nawalisz do łóżka. Nie wiem w jakim zawodzie pracujesz, ale wiem na
                                            pewno że nie zasługujesz nawet na litość do siebie jako człowiek.
                                            • ktoj-akto Re: Powinnaś mieć nick - salowa 16.08.08, 09:56
                                              Typowa sowiecka metoda: "A w USA biją Murzynów". Zamykanie w psychiatrykach - też. Napisałem o JEDNEJ bździnie, a ona zasłania się ciężko pracującymi dziewczynami.
                                              • dorti-one Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 16.08.08, 10:38
                                                Muszę wtrącić trochę od siebie.....bo nie mogę ani patrzeć na to co się wyprawia.. ani czytać ..
                                                Wątek był założony żeby KAŻDY mógł napisać to co myśli, czuje i jak to wszystko odbiera...PO SWOJEMU...
                                                A zrobiła się batalia miedzy wami i aż strach wchodzić między słowa.
                                                Medy pisze jak to widzi i co czuje takie jej prawo. Ktoj-akto też. Mnie to się też nie podoba tak jak nie podobało mi się, ze przez tyle lat musiałam uczyć sie języka rosyjskiego którego nie lubiłam, ...nawet w studium pomaturalnym... Ale czy mogę mieć o to pretensje ? Nie ! bo kiedyś tak było i wszyscy musieli.
                                                Dlatego proszę was o rozejm... nie napadajcie na siebie... bo to niepotrzebne.
                                                A kazdy moze wypowiedzieć się na temat tej niepotrzebnej wojny...Ja sama chętnie czytam opinie jakie ludzie mają i tu piszą, bo na początku przyznałam, że mało wiem na ten temat i chętnie dowiem się co inni mają do powiedzenia w tym temacie. Ale jak tak dalej pójdzie....to temat ucieknie...
                                                Nie namawiam Was do uścisku ( ale może powinnam ? ) tylko pomachajcie białymi flagami.... na znak rozejmu... czy tymczasowego "zawieszenia broni" i tylko tyle.. czy to tak dużo ???
                                                • medy-2008 Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 17.08.08, 08:08
                                                  dorcia, piszesz a ja tak jak bym siebie widziała: w szkole nikt z
                                                  nas też nie lubił j. obcego, a mieliśmy do wyboru angielski,
                                                  francuski, niemiecki. A teraz moje chłopcy nie lubią jeden
                                                  angielskiego, a drugi niemieckiego, to normalne, bo do wszystkiego
                                                  trzeba dojrzeć wink
                                                  • medy-2008 Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 17.08.08, 08:28
                                                    wczoraj pracowałam u niemców między innym, wszyscy krytycznie
                                                    odzywali się o wyjezdzie Kaczyńskiego do Gruzji, mówiąc łamanym
                                                    polskim "zmoczył d--ę".
                                                    Ja tak wieczorem se myślałam różne rzeczy. Naprz., o swojej sąsiadce
                                                    i koleżance Julii (z Ufy), która wyszła kiedyś zamąż za Amerykanina
                                                    i tam mieszkają, a jej syn zaś (15 lat jak mój) mieszka w Moskwie i
                                                    wychowuje się w internacie szkoły baletowej, albo swoim kuzynie -
                                                    oficerze wojska rosyjskiego (wykłada na Akademii w Moskwie), który
                                                    ma żonę ukrainkę z Kijowa, a także innych mieszanych małżeństw. Jak
                                                    im jest ciężko i nieprzyjemnie kiedy sytuacje tych krajów zaostrzają
                                                    się...
                                                  • dorti-one Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 17.08.08, 08:57
                                                    medy-2008 napisała:

> dorcia, piszesz a ja tak jak bym siebie widziała: w szkole nikt z
                                                    > nas też nie lubił j. obcego, a mieliśmy do wyboru angielski,
                                                    > francuski, niemiecki. A teraz moje chłopcy nie lubią jeden
                                                    > angielskiego, a drugi niemieckiego, to normalne, bo do wszystkiego
                                                    > trzeba dojrzeć wink

Medy to i tak miałaś lepiej bo w szkole ( podstawowej, średniej, pomaturalnej )obowiązkowy był j. rosyjski a angielski czy niemiecki do wyboru... Ja po 4 latach nauki j angielskiego więcej pamiętałam i umiałam niż po tylu latach nauki j. rosyjskiego. smile Ale to nie ważne teraz smile)

Ale pisząc poprzedniego posta chodziło mi o Ciebie i Ktoj-akto, bo ten wątek zaczął robić się dość agresywny. Ja rozumiem, że każdy ma swoje zdanie ale po co napadać jedno drugiego ? I mówię, i piszę to do WAS - Ktoj-akto i Medy smile) z uśmiechem, beż złości broń Boże !
                                                    Miłego dnia wszystkim życzę.
                                                  • medy-2008 Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 17.08.08, 09:33
                                                    ignorując nazwę "ktoj",którego w zasadzie pożegnałam w każdym
                                                    temacie, ślę uśmiech dla dorci i dodam, że niestety ja też miałam w
                                                    szkole rosyjski obowiązkowy big_grinDDDDDD może Ciebie to choć troche
                                                    pocieszy winki nawet dobrze go pamiętam smile. A z angielskiego
                                                    uciekaliśmy do kina albo do parku obok.A najszybciej uporałam się z
                                                    polskim,którego uczyłam się przez cały aż rok w mowie i piśmie, żeby
                                                    funkcjonować zawodowo, chociaż nie wykluczam błędy ortograficzne,
                                                    ale to mnie nie denerwuje, moje koleżanki z pracy też nie.
                                                  • dorti-one Re: WOJNA....czy potrzebna ? ? ? 17.08.08, 10:13
                                                    Mnie Medy też nie denerwują niczyje błędy choć je widzę smile) czasem na forum.
                                                    Wychodzę z założenia, że nikt nie jest doskonały i każdemu może noga się
                                                    podwinąć big_grin Owszem można delikatnie komuś zwrócić uwagę, że coś tam źle napisał.
                                                    A z Tobą lubię sobie pogadać pisząc.
      • medy-2008 Re: Jaka nienawiść? Nie rób propagandy 11.08.08, 17:40
        Dla tego jak i dorcia nienawidzę polityki smile Oglądałyśmy z koleżanką
        (polka) TV z Osetii, głównie z obozu uchodzców. Było tam wojsko, ale
        nie tyle, żeby prowadzić wojnę. Jest wszędzie (i tu, i tam) takie
        pranie mózgu, że bez półlitru nie razbieriosz. Szkoda tylko szarych
        ludzików. Ble
    • sauber1 Re: Masowy mord narodu Osetii ze strony Gruzji 13.08.08, 15:48
      medy-2008 napisała:

> Osetia zwraca się do rządu Rosji o pomoc i ją ...

Całkiem niedawno Afganistan zwrócił się z taka prośba do tego mocarstwa, do dziś
      pewnie żałuje ?wink
      • medy-2008 sens działań Rosji i USA 16.08.08, 08:18
        wiecie co? pofatygowałam się i przepisałam wypowiedz osoby,
        rzeczywiście związaną z dziennikarstwem, bo nie mogę czytać postów
        ktoja , przesiąkniętych cynizmem i krótkowzrocznością, mimo że
        kiedyś podróżował w odległych czasach do ZSRR i ma wpojoną przez
        ojca nienawiść.Chociaż zajeło mi to troche smileMyślę, że jeżeli
        przeczyta ten pan swoją wypowiedz tutaj, to nie będzie mi tego miał
        za złe. Cytuję:

"Kaukaz to jest kilkanaście piekielnie skłóconych ze sobą
        narodów. Rosja, a przedtem ZSRR, tłumią ich aspiracje narodowe - to
        prawda. Ale zarazem nie pozwala, że by skoczyli sobie do gardeł. I
        nie strzelali do siebie z dziką zawziętością, tak jak gotów był to
        robić Abchaz Metallina. Jeżeli przyjmiemy, że życie ludzkie, czyli
        bezpieczeństwo, jest wartością nadrzedną, to rządy ZSRR na Kaukazie
        nie były czymś tak okropnym, jak to deklamują teraz głupie media. A
        Rosję Kaukaz obchodzić musi. I kropka.
        Ciekawe, czy Stany Zj. powiedziałyby, że nie interesuje ich np.
        basen Morza Karaibskiego, tj Kuba, Grenada, Jamajka i tp i gotowe
        były by puścić tamtejszą sytuację na żywioł. Jak marines dokonują
        desantu na Grenadę, to w imię pokoju i demokracji w regionie. Jak
        Rosja robi to samo na Kaukazie, to w imię imperialnych interesów.
        Ciemny lud to kupi?"
        • lobuz5 Re: sens działań Rosji i USA 17.08.08, 10:23
          Medy, ja widzę, ze do Ciebie nic nie dociera. Z tego tekstu wynika, ze Rosja
          czuwa nad kraikami kaukaskimi, żeby sobie krzywdy nie zrobiłysmile)Pieknie tyle, ze
          Rosja ma tam swoje interesy a ludność ma w głębokim poważaniu, co zresztą nie
          raz w historii udowodnili. o, że USA postepuję podobnie nie jest żadnym
          usprawiedliwieniem.
          Poczytaj może trochę historii to przestaniesz pleść banialuki.Proponuję wojnę
          rosyjsko-fińską, coś o Afganistanie i może też o "pomocy" z 17 września 1939
          roku. o, że Stalin był Gruzinem o niczym nie świadczy bo kierował ZSRR a nie
          Gruzją. o tak jakby powiedzieć, ze Żydzi sami sobie zrobili kuku bo Hitler miał
          babkę Żydówkę. Dostrzegasz logikę, czy tylko klapki na oczach i powtarzanie z
          uporem dziecka: nie bo nie?? Taak, Gruzini to bandyci bo w walkach zginęło
          kilkadziesiąt osób a media są stronnicze i podsycają nienawiść do Rosjan, którzy
          w samej Czeczeni wytłukli coś koło miliona osób. Kapitalne.Ciekawe co powiesz o
          wypowiedziach rosyjskich polityków i dowódców, którzy jawnie kierują groźby w
          stronę Polski i państw bałtyckich?? A dlaczego państwa bałtyckie opowiedziały
          się po stronie Gruzji?? Bo nie mieli tyle sczęścia co my i przyszło im spędzić
          cudowne 50 lat pod opieką ZSRRsmile)
          Ja rozumiem, dyskusja, można mieć inne zdanie ale to co Ty tu próbujesz robic to
          "docieranie" do biednego ciemnego ludka, który karmi się propagandą mediów i nie
          zna prawdy. Jedna nieomylna Medy zna!!! Tak się składa, ze jestem po historii i
          nie dam się wpuścić w maliny. Wiesz dlaczego Hitler odniósł sukces?? Bo
          zatrudnił świetnego speca od PRsmile) to samo robił Putin. Nie zastanawia Cię, że w
          Rosji nie ma żadnej opozycji?? I że Putin wygrywa w I turze wyborów zdobywając
          ponad 90 głosów?? Tam dopiero karmi się ludzi propagandą bo wolne media zostały
          już dawno zlikwidowane i rządzą Oligarchowie. Naprawdę demokratyczny kraj.
          Dziwisz się, ze w rosyjskich mediach podają takie a nie inne informacje??
          Zajrzyj do historii a poczytasz jak to "polscy" bandyci męczyli biedną ludność
          cywilną Gdańska i Niemcy były zmuszone interweniować. Wierzył w to kazdy Niemiec
          i pałał rządzą nienawiść. Jak miało być inaczej, skoro radio i prasa karmiły go
          takimi informacjami kazdego dnia?? Naprawdę nie pojmujesz tych wszystkich
          sztuczek?? W rosyjskiej tv wprowadzą żałobę po śmierci jednego żołnierza podczas
          a pominą fakt, że po pijaku rozjechał czołgiem kilka domostw. Moja babcia żyła
          na wschodzie i choć Niemcy dali się jej we znaki i dłużej męczyli to jednak za
          największą hołotę wszyscy mieli Rosjan, którzy po wejściu do wioski zabierali
          się za rabunek i gwałty. Nie mamy powodów ich kochać i tu nie trzeba podsycać
          żadnej nienawiści. Przeciętny Rosjanin nadal wierzy, że mordu w Katyniu dokonali
          Niemcy a teraz przy pomocy Polaków starają się winą obarczyć Rosjan. Dziwne nie??
          Więcej nie będę się tu wypowiadał bo niepotrzebnie się denerwuję a do Ciebie i
          tak nic nie trafia. Nie zajrzysz do literatury bo jesteś przekonana, ze Ty jedna
          masz rację, dlatego uważam, ze dyskusja z Tobą jest jałowa. Ty obejrzałaś jeden
          program i już wyrobiłaś sobie opinię. Dziwne ale to mi przypomina słuchaczy
          pewnego radia z Toruniasmile)o wszystko.
          • medy-2008 Re: sens działań Rosji i USA 17.08.08, 11:19
            To nie był mój tekst, tylko cytat! smile Ile ludzi tyle zdań i nikt
            nikogo nie jest zobowiązany w niczym przekonywać smile serio. Należę
            tylko do służby zdrowia, niezależnie od tego kto na szpitalnym łóżku
            będzie cierpiący. Zabandażuję nawet gada wink)pozdrawiam
            • medy-2008 Re: sens działań Rosji i USA 17.08.08, 11:33
              ok,jeszcze dodam, że o zbrodni katyńskiej oszukiwali w szkołach w
              podstawówce, mając lat 20 już wedziałam jaka jest prawda.
              Tak jak wspomniałam, w niczym nie staram się przekonać, tylko
              zwrócić uwagę, że strona ma 2 medale. Że nie warto podsycać
              nienawiść jednego narodu do drugiego! Pochwalny jest patriotyzm
              każdego. Natomiast w przypadku rodzin wywodzących si z różnych
              państw to jest sresujące i nie do przyjęcia. Jak mam siebie czuć,
              kiedy trener mówi do syna, że czeka go wojsko i służba w
              marynarce??? A po drugiej stronie stoi wujek w wojsku? a? Ja się
              boję każdej wojny, każdego echa o planowanych atakach.Ja i moje
              dzieci mamy nawet inne obywatelstwa.Co by było gdy by.... Nie chcem
              też podwyżek na gaz i benzynę. Amen
              • medy-2008 Re: sens działań Rosji i USA 17.08.08, 11:36
                mam zepsutą klawiaturę i przez to zjadam literki, przepraszam
              • medy-2008 Re: sens działań Rosji i USA 17.08.08, 13:53
                no, przez ten pośpiech plotę już głupoty, kilka czynności robię
                jednocześniie. Miało być "medal ma dwie strony" wink Ale co tam,
                jestem tylko taka głupia baba ze wsi
                • medy-2008 pa :) 17.08.08, 20:28
                  pl.youtube.com/watch?v=iaTLvS07qrY&feature=related

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka