hey_you_reaktywacja 20.02.09, 01:34 Macie jakieś sposoby poza chemią? Jeszcze nie widzę małych łysych doktorków ani aur innych ludzi więc może jakiś sprawdzony babciny sposób pomoże... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gapuchna Re: Bezsenność 20.02.09, 09:42 Trzeba było powiedzieć, ja chodzę spać około trzeciej. No ale ja się chemią wspomagam Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 20.02.09, 14:16 Nie, skądże. Ja i kuszenie? Ależ skąd Ja tylko wyciągam pomocną dłoń. Ciężka rozmowa o trzeciej nad ranem i masz sen murowany. Odpowiedz Link
clooney_g Re: Bezsenność 21.02.09, 15:44 gapuchna napisała: > Ja i kuszenie? Ależ skąd > Ja tylko wyciągam pomocną dłoń. Ciężka rozmowa o trzeciej nad ranem i masz sen > murowany. No to ja sie na to pisze ! Odpowiedz Link
man35 Nie ma czegoś takiego jak bezsenność. Najwyżej 21.02.09, 17:58 jest brak seksu przed snem. A to już inna dziedzina medycyny... Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 22.02.09, 12:35 Georgu - ty teraz musisz duuuużo spać i mocno uważać. Więc nie nocne pogaduchy, tylko poducha i wygodne łóżeczko - troszczę się o ciebie! Więc nie krzycz Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 20.02.09, 15:06 No niestety, Polska centralna nie jest zaśnieżona. Mamy czarne ulice Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Bezsenność 20.02.09, 13:12 A po kasę na balsam na moje szlacheckie dłonie do Ciebie się Aspirea zgłoszę Odpowiedz Link
aspirea Re: Bezsenność 20.02.09, 13:21 zgłosić się zawsze możesz...pytanie czy dostaniesz Odpowiedz Link
dilmum Re: Bezsenność 20.02.09, 10:12 a ja słyszałam kiedyś o sposobie takiej jednej prezenterki, pewnie młodsi nie będą wiedzieć o kogo chodzi Krystyna Loska kiedyś opowiadała, że jak nie może zasnąć to zamyka oczy i wyobraża sobie biel wokół siebie. Czystą, nieskalaną niczym. I w momencie gdy udaje jej się wybrazić tą zupełną biel, bez myślenia o niczym to wtedy zasypia. Oj, było to dawno, jak takie rzeczy opowiadałam teraz tylko reklama... Kiedyś to praktykowałam i mi się udawało. Co prawda ja sobie wyobrażałam białe pomieszczenie bez klamek i okien ale zawsze Odpowiedz Link
constelacja Re: Bezsenność 20.02.09, 12:25 nie walczę z bezsennością.. to ona walczy ze mną.... czytam, oglądam, słucham, albo zwyczajnie leżę z zamkniętymi oczami... myślę o tym co dobre, nie analizuję, nie staram się wyciągać wniosków.... jestem tylko ja, cisza, ciemnośći bezsenność... Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 20.02.09, 14:54 Cieplutkie mleko. Rzeczywiście jest dobre, z tym że nie w zaawansowanej bezsenności. A chyba z taką Hey ma do czynienia. Zresztą mleko jest najsmaczniejszym napojem ))) Odpowiedz Link
waserwanna Re: Bezsenność 21.02.09, 15:16 Niestety przewlekła bezsenność to choroba, której nie da się leczyć mlekiem. To tak jakbyś polecał leczenie raka sokiem z marchewki ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link
kawamija Re: Bezsenność 20.02.09, 14:52 ...moze spacer ??? teoretyzuje, jak wiecie spie długo i wczęśnie zasypiam ) Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 20.02.09, 15:44 moj sposób na bezsenność: włączam sobie jakis film i zwykle gdzies tak po 20-30 min zasypiam. zaczynaja mnie bolec oczy, ziewam, zaczyna mi sie robic błogo i zasypiam. i niewazne jest jaki to film: komedia, thriller, obyczajowy. w 99% przypadków sie sprawdza Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Bezsenność 20.02.09, 17:44 W Wikipedii piszą, że bezsenność może być spowodowana nadużywaniem alkoholu, depresją, starzeniem się, między innymi. Wiec to kryzys wieku średniego mnie dopadł - piję bo mam depresję bo się starzeję - i kółko się zamyka. Ja zamiast filmów powtórki na tvn24 ćwiczę, ale może film rzeczywiście lepszy Odpowiedz Link
rumunska_ksiezniczka Re: Bezsenność 20.02.09, 17:50 hejju, nie martw się. ja chodzę spać po północy, czasem muszę na siłę siedzieć dłużej, bo wiem, że nawet jak sie położę, to nie zasnę. a więc, film, forum, książka - w różnych kombinacjach, piwko, kanapka, papieros - w różnych kombinacjach, zmiksować to wszystko i może do 1.00 uda się przesiedzieć. potem jakoś zasypiam u r not elołn ;-P Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Bezsenność 20.02.09, 17:55 Będzie mi raźniej teraz A tak do tego pifka, to ograniczyłem do jednego razu w tygodniu, może dwóch... bo się nie obejrzę i będę miał nowe hobby bez którego żyć nie potrafię Odpowiedz Link
jeszcze.ja.live Re: Bezsenność 21.02.09, 00:07 Łagodna, cicha muzyka. Może być z relaksacyjnych. Lekcje angielskiego na mp3, ćwiczenia oddechowe. Otwarte oczy, co wcale nie jest łatwe, same się zamykają a sen nie przychodzi więc koncentruje się by te oczy trzymać otwarte i wpatrywać sie w zarys jakiegos przedmiotu w pokoju. Często pomaga. Odpowiedz Link
zabelina Re: Bezsenność 21.02.09, 00:15 jak ja Wam zazdroszczę....powinnam dziś coś skończyć i tego nie zrobię, bo senność dopada mnie przy klawiaturze... Śpię jak bobas w każdych okolicznościach,,,ktoś nawet kiedyś złośliwie powiedział, że mogłabym zarabiać spaniem Tylko kto to kupi??? Odpowiedz Link
covaciu Re: Bezsenność 21.02.09, 12:59 JA polecałbym jakąkolwiek knigę o tematyce pedagogicznej. Działa kapitalnie... Pozostaje jeszcze twórczość Ciorana. Ona co prawda nam nie pozwoli zasnąć,gdyż jest zbyt interesująca. Niemniej dzięki doświadczeniom insomnicznym emilka, jest nam łatwiej znieść noc bez zmrużenia oka Odpowiedz Link
mantikor Re: Bezsenność 21.02.09, 13:19 Valerin. To nie jest chemia: tylko ziółka i witamina b6 jedna tabletka na godzinę przed snem. Ogólnie witamina b6 pomaga. Odpowiedz Link
jurek.powiatowy Re: Bezsenność 21.02.09, 13:22 Nauczyć się walczyć ze stresem. To On stoi za naszą bezsennością. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 22.02.09, 12:38 Jurek (a czemu powiatowy a nie wojewódzki? jak spadać to od razu z wysokiego konia hehehhe Kilka miesięcy odkryłam stilnox. Jakoś mocno nie uzależnia, na drugi dzień człowiek funkcjonuje w miarę swobodnie. Samochód też można prowadzić. Przestałam się już oszukiwać, ze jak nie mogę, to coś mi tam pomoże, tylko łykam pół tabletki i już. Inna sprawa, ze ostatnio dużo pracuję i zasypiam w 3 minuty. Tyle że bardzo późno, ale to już moje świadome działanie Odpowiedz Link
veroy Re: Bezsenność 21.02.09, 13:51 nauka. najlepiej znienawidzonego przedmiotu. nawet jesli normalnie chodzisz spac o 3 w nocy jesli o 21 w czasie swego intelektualnego dobowego szczytu wyciagniesz taka cegle z wewnetrznym postanowieniem przeczytania dzialu ze zrozumieniem po 3 zdaniach w niezrozumiqaly sposob stajesz sie zupelnie padniety i niezdolny do normalnego funkcjonowania Odpowiedz Link
veroy Re: Bezsenność 21.02.09, 13:55 a tak jeszcze ode mnie - swietny sposob na relaks i sen - polozyc sie plasko na plecach i wyobrazic sobie ze Ty (razem z twoim lozkiem lub na jakies platformie) krecisz sie. najpierw w jedna strone, pozniej w druga ,najpierw wolno pozniej szybko az oba te krecenia "nakladaja sie" na siebie i odczuwasz bardzo szybkie spadanie. tak zwana faza alfa. trudna do wywolania na poczatku, z czasem nabiera sie wprawy. Odpowiedz Link
waserwanna do wszystkich nieyspanych 21.02.09, 15:26 Warto odpowiedzieć sobie jakie jest źródło problemu. Poza tym nie wolno wpędzać się w myślenie "jak się nie wyśpię to mi coś jutro nie pójdzie".Jeżeli w południe zaniast zająć się czymś innym i konstruktywnym myślisz "ciekawe czy dzisiaj w nocy uda mi się zasnąć" - znaczy że problem z bezzennością istnieje i trzeba go SZYBKO rozwiązać. Proponuję zastosować prosty trening związany ze zmianą przyzwyczajeń i rytmu dobowego: Przez pierwsze dwa tygodnie kładziesz się spać ZAWSZE o tej samej godzinie, np. o 1.30. i śpisz 6 godzin - czyli do 7.30. Ani minuty dłużej!!!! Również w dni wolne i weekendy. Gdy kłądziesz się o 1.30 próbujesz zasnąć przez 15 minut. Jest to SUBIEKTYWNE poczucie 15 minut, ponieważ nie wolno patrzeć na zegarek, gdyż istnieje obawa, że zdenerwujesz się "że jest już ta godzina i nie śpisz". No więc nie śpisz te 15 minut, wstajesz i robisz przez 15 minut coś niezobowiązującego i żmudnego - typu układanie ubrań, pranie etc. I tak w kółko.. Po dwóch tygodniach sen sam przychodzi Powodenia! Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Bezsenność 21.02.09, 16:22 A o banalnych zasadach pamiętasz? Zadnej herbaty po 16:00, żadnej kawy po 12:00, wieczorem czekolada (magnez!)? Zadnego obżerania się na noc. Unikając chemii, nie daj się też wpędzić w ziółka. Waleriana uzależnia. Wszystko powyższe zakłada, że problem jest przejściowy, a nie długotrwały i nie ma podłoża organicznego. Jeśli masz skopany zegar biologiczny, to nie ma mocnych, łysi doktorkowie cię dopadną... Odpowiedz Link
4g63 Re: Bezsenność 21.02.09, 16:41 trochę sportu, ale takiego na maksa - proste skuteczne rozwiązanie, ale gdzie tam i tak wiem że z niego nie skorzystasz, przecież to trzeba wyjść z domu, zmęczyć się...eeee za trudne... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Bezsenność 21.02.09, 18:38 jak się położę to śpię:] mogę zasnąć w różnych miejscach o róznej porze... w tramwaju, w kościele... a dla mający problemy warto zrobić z przygotwań do spania mały rytauał nie kładziemy się za pózno ani zbyt wcześnie nie pijemy kawy, nie objadamy sie przed nocą wieczorem prysznic potem cos miłego przed snem...co kto lubi lub ma....) ksiązka, film, etc.... mieszkanie wywietrzone wygodna poduszka ciepłe mleko spacer wieczorem taki prawie do utraty tchu i...unikanie stresujących mysli, rzeczy przed snem...... Odpowiedz Link
clooney_g Re: Bezsenność 21.02.09, 18:42 czarny.onyks napisała: > jak się położę to śpię:] > mogę zasnąć w różnych miejscach o róznej porze... w tramwaju, w kościele... Aha, to o Tobie byla ta anegdota, w ktorej koscielny chodzac z taca probowal Cie obudzic, a Ty zbylas go krotkim : - Miesieczny ! Odpowiedz Link
lesny_jezyk Re: Bezsenność 21.02.09, 18:51 Mam sposób na bezsenność, którym chętnie się podzielę gdyż uważam, że jest skuteczny. Nie tam żadne wyobrażanie sobie kolorów, tylko zwykła kontrola oddechu. NIestety wymaga to pewnej wprawy, ale się sprawdza. Trzeb skupić się na swoim oddechu, a jeśli jest za szybki, starać się go uspokoić przez miarowy wdech i wydech. To jest sprawa nieco indywidualna, niemniej jednak polecam. W moim wypadku sprawdza się w 90 procentach Odpowiedz Link
mikkael_gliwice Re: Bezsenność 21.02.09, 20:05 Poszukaj na kominek.blox.pl notki o jakimś hipnotyzowaniu czy czymś w ten deseń. Autor czyta tam fragment książki z poleceniami rozluźnienia poszczególnych partii mięśni. Zacząłem słuchać i... obudziła mnie kolejna mp3 na winampie, która była nagrana wybitnie głośno. Odpowiedz Link
cimka1 Re: Bezsenność - najlepszy sposób na sen! 17.03.09, 20:24 Najlepszy sposób na bezsenność: www.wyspa-kobiet.pl/kosmetyka_naturalna/spa/822.html Odpowiedz Link
rr1976 Re: Bezsenność 21.02.09, 20:27 Neospasmina- to taki syrppek ogolnie dostepny w aptece. Pomaga. Niestety trzeba uwazac na kota (jak sie ma) bo tez sie lubi napic ;- ) Opcja numer dwa to herbata z wodka albo Amolem. Testowalam na sobie. Pomaga w nerwach natomiast w czasie pelni ksiezyca i tak sie wierce i krece z wytrzeszczonymi oczami ja(k) czarownica. Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 22.02.09, 12:25 Neospasmina albo waleriana - ubóstwiają te kropelki. Wystarczy spuścić kilka kropli na poduszkę i kot wariuje. Lubie dawać im taką radość. Wcierają się, łaszą, mruczą.... fajny widok )) Odpowiedz Link
malalu1 Re: Bezsenność 21.02.09, 21:11 Jakiś czas temu znalazłam sposob na bezsennośc . Ustawiam jakiś program popularno naukowy ( Planet,Discovery) ustawiam czas wyłączenia telewizora i się wtulam w podusie. Mi pomaga Odpowiedz Link
a_lucka Re: Bezsenność 22.02.09, 10:39 Liczenie baranow... Czytanie trudnej badz nudnej ksiazki... Picie goracego mleka... albo ziol... Wyjsc z lozka i zmeczyc sie nauka badz praca fizyczna... Przelezec w lozku i pomedytowac, a potem zasnac... Aaaaaa! Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 22.02.09, 11:27 miansec. polecam. poł tabletki i spisz jak niemowle Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 22.02.09, 11:30 w zasadzie alkohol tez jest dobry, tylko trzeba uwazac, zeby sie nie uzaleznic;D Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Bezsenność 22.02.09, 11:50 alkohol? prochy? na bezsenność? bez sensu...uzaleznienie przyjdzie szybko... lepiej iść do łóżka z rożwiązanymi problemami, zmęczonymi fizycznie(a jak to juz wolny wybór...opcji jest kilka;P) wtedy sen murowany Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 22.02.09, 11:54 pewnie, ze bez sensu. dlatego jestem abstynentką. a od leków trzymam sie z daleka. ale na niektórych tylko to działa. pewnie do czasu. Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Bezsenność 22.02.09, 12:02 rzeczywiście do czasu....potem zaczną się inne problemy a może materac niewygodny? jakieś żyły wodne? powodów mogą być tysiące... Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 22.02.09, 12:04 mysle, ze czesto przyczyna bezsennosci tkwi po prostu w nas, nie mozemy zasnac, bo myslimy, rozpamietujemy, przetwarzamy rozne zdarzenia....... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Bezsenność 22.02.09, 12:32 właśnie o tym gdzies mówiłam... przed snem nalezy zamknąć problemy na kłódkę.... rozpamiętywanie zostawić na rano.... a wieczorem dać się ponieść marzeniom.... Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Bezsenność 22.02.09, 11:56 Dokładnie Onyks, zostaje sport. Pomyślę Odpowiedz Link
hey_you_reaktywacja Re: Bezsenność 22.02.09, 12:36 szachy dla siebie i siatkówkę plażową kobiet w tv dam znać jak wybiorę i czy działa, słowo... Odpowiedz Link
czarny.onyks Re: Bezsenność 22.02.09, 12:42 ;DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD ten pierwszy może uśpić... ale ten drugi....oj widze problemy;P Odpowiedz Link
17lipiec1976 Re: Bezsenność 22.02.09, 11:34 ta rada jest dla chyba tylko dla facetów, a jak kobieta chce wiecej? Odpowiedz Link
kawamija Re: Bezsenność 22.02.09, 11:45 archiwalda napisała: > udany seks) > działa o każdej porze doby) taaaaaaaaa..........a są na to jakieś dowody ? jakieś prace naukowe ??? )))))))) Odpowiedz Link
gapuchna Re: Bezsenność 22.02.09, 12:42 A ja wam się przyznam do jednej złej rzeczy, za którą jest mi wstyd. mam jeszcze jedną metodę: kiedy tak leżę i leżę i nudzę się, to czasem idę do kuchni i robię sobie kilka smacznych kanapek, do tego gorące kakao i jakaś ludzka książka (znaczy lekka). Najem się, najem, robi mi się ciężko w brzuszku, jakoś tak błogo ..... i zasypiam. Przyznaję - nie rozumiem stwierdzenia, ze nie wolno się objadać na noc, bo się nie zaśnie. U mnie odwrotnie. NIe mogę jeść bo w biodra idzie. No ale to inna para kaloszy Odpowiedz Link
jeszcze.ja.live Re: Bezsenność 22.02.09, 15:58 Pisano juz o telewizji. Jak są gdzieś rozgrywki snookera to wyciszam telewizor i patrze jak te bile się toczą, toczą toczą... Najlepsza z metod dla mnie. Odpowiedz Link