Dodaj do ulubionych

Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529

IP: *.acn.waw.pl 02.04.10, 20:23
Czy ktos ma moze ten robot i moze cos powiedziec na temat jego uzytkowania? W
wielu opisach na roznych stronach pisza, ze moze sluzyc do zagniatania ciasta
- ja sie zastanawiam, ktorym narzedziem, skoro nie ma haka.. Ja bym chciala,
zeby mi od czasu do czasu zagniotl ciasto na chleb razowy na zakwasie, ktore
jest dosc twarde, oraz czasem kruche..
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.chello.pl 02.04.10, 20:45
      Do zagniatania to raczej MCM5528. MCM5529 to taki bardziej surówkowo
      -sałatkowy:)Sam się nad nim zastanawiam jako nad dodatkowym robotem do kompletu
      dla MUM86R1 zamiast przystawek Boscha. Najbardziej mnie ciekawi właśnie
      przystawka umożliwiająca krojenie w kostkę. Może na forum jest ktoś kto go
      używa? Myślę, że sam hak do ciasta powinnaś bez problemu dokupić w serwisie.
      • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 02.04.10, 21:20
        Wlasnie ta przystawka Cube Cutter tez mnie bardzo intryguje :)
        Jesli rzeczywiscie bylaby mozliwosc dokupienia haka pasujacego do tego modelu,
        bralabym bez zastanawiania sie, bo cena wydaje sie konkurencyjna :) Tylko ze od
        3 dni nie jestem w stanie uzyskac z ich serwisu zadnych informacji... :/
        Co ciekawe, jest to chyba model wypuszczony wylacznie na rynek wschodni - nic
        kompletnie nie wyskakuje w googlach dla stron np. angielskojezycznych. Na
        youtubie tez tylko filmiki demonstracyjne z Rosji ;)
        • Gość: Kasia Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 14.05.10, 11:32
          W programie gadżet seria 7 odcinek 9 pokazane jest jak działa ta
          przystawka Cube Cutter

vod.onet.pl/gadzet,gadzet,547,7,1665,odcinek.html
      • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 02.04.10, 21:24
        Aha, a nie myslisz ze 800W to jednak troche malo? Ja pewnie bede go katowac
        jakimis maslami orzechowymi, cala dynia do zmiksowania tudziez ciastem na
        razowiec na zakwasie i fajnie by bylo, gdyby ciagnal bez problemu....
        Zastanawiam sie tez dlatego nad Siemensem MK 55300, on ma az 1100W i bardzo
        porzadna cene. Ciekawi mnie fakt, ze na zdjeciach prezentuje sie tak podobnie do
        tego Kubixxa.. Przystawki - identyczne.
        • Gość: Piotr Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.chello.pl 02.04.10, 23:08
          Bo Bosch i Siemens to teraz ta sama firma. Z tym, że jest to produkt raczej na
          rynek wschodni to chyba masz rację. Też to zauważyłem. W Bosch DE taki robot nie
          występuje i tam jest seria 5540 o mocy 1100W, tylko nie ma możliwości takiego
          szatkowania. Moim zdaniem sam hak kupisz bez problemu w serwisie Boscha. Sprawdź
          gdzie masz najbliżej siebie, lub w jakimś sklepie z częściami do AGD. Szkoda, że
          nie pasuje od MUM86R1, bo mam na zbyciu :) Co do mocy to powinna wystarczyć.
          800W to nie jest tak mało wreszcie. A do tego na pewno posiada jakieś
          zabezpieczenia anty przeciążeniowe. Nie miałem teraz czasu aby się gdzieś wybrać
          do sklepu i go obejrzeć. Ja najchętniej kupił bym samą tarczę-przystawkę do
          krojenia w kostkę i spróbował ją umocować w malakserze od MUM86R1 :) Ale jak
          się nie da to kupię chyba całego :)
          • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 03.04.10, 18:11
            Ah, no to ta fuzja firm wiele mi wyjasnia ;) Wlasnie tak sie zastanawiam, na
            jakie kawalki jest w stanie pokroic ten 5540... Bo moze ja sie niepotrzebnie
            upieram przy tej kostce?.. Tylko co, robic zupe z ziemniakow w slupkach i
            marchewki w plastrach? Nie za duze to to ? ;)
            • Gość: Piotr Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.chello.pl 03.04.10, 19:32
              Wiesz, wydaje mi się / ale tylko wydaje :) / że można by pociąć warzywa do zupy
              tarczą do frytek a potem tylko z tych cząstek stworzyć nożem kostkę :) Zawsze to
              dużo mniej pracy. Natomiast nie wiem czy tarcza tnie na grube, czy na cienkie
              frytki. Tarczę do frytek kupię chyba dopiero pod koniec miesiąca, chyba, że
              wcześniej gdzieś to sprawdzę w markecie.
              Ja też bardzo bym sobie chciał usprawnić gotowanie zup:)
              • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 03.04.10, 23:01
                No wlasnie ja tez tak kombinowalam :) Ale tak sobie mysle, ze nie po to kupuje
                robota, zeby potem cos docinac jeszcze nozem :-/
                A wiesz dokladnie, jak to jest z akcesoriami do tego robota? Bo na stronie
                Boscha w akcesoriach przypisanych do tego konkretnego modelu jest tylko tarcza
                julienne..
                • Gość: Piotr Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.chello.pl 04.04.10, 15:33
                  Chyba pasują wszystkie tarcze od MUM serii 4,serii 8, oraz Siemensa, które nie
                  są przeznaczone do przystawki Multi mikser. Jest to wyraźnie zaznaczone przy
                  tarczy. Wiem, że zależy Ci na tym aby nie przepłacać za sprzęt, lecz osobiście
                  nie kupowałbym tego robota jak sprzętu wieloczynnościowego. Ogólnie poza tym
                  bardzo ciekawym sposobem szatkowania, to w/g mnie jest on ubogi w dodatkowe
                  wyposażenie i ma raczej małe możliwości. Hak i mieszadło raczej delikatne i ich
                  sposób pracy nie będzie raczej Cię cieszył. Na Twoim miejscu poszukałbym chyba
                  czegoś z serii MUM 4 a najlepiej MUM 4756.
                  www.skapiec.pl/site/cat/301/comp/428154
                  • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 04.04.10, 19:21
                    No wlasnie odchodze powoli od pomyslu kupowania kubixxa, zmierzajac chyba
                    bardziej w strone tego siemensa 55400. W sumie ma prawie wszystko, co mi
                    potrzeba, no i 1100W, kosztuje ok. 500 zl, recenzje uzytkownikow ma
                    b.pozytywne.. Tak sie zastanawiam, skoro Siemens i Bosch to teraz jedna firma
                    oraz na zdjeciach akcesoria do tych dwoch robotow wygladaja tak bardzo podobnie,
                    to moze taka przystawka Cube Cutter pasowalaby do 55400 ? :) To by byl wypas :>
                    Moze po Swietach uda mi sie uzyskac jakies info w serwisie..
                    • Gość: Piotr Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.chello.pl 04.04.10, 21:25
                      Na 100% będzie pasowała ponieważ jest to to samo urządzenie z innym osprzętem i
                      mocniejszym silnikiem. Wystarczy się dokładnie przyjrzeć zdjęciom na których
                      widać mocowania do tej przystawki w obu mikserach. Wszystko tylko zależy od
                      ceny za jaką CI się ją uda kupić :)
                      • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 04.04.10, 23:13
                        Ooo, to ciekawe, dobrze wiedziec, DZIEKI! :) To mnie tym bardziej sklania do
                        kupna 55400, skoro za nizsza cene mam mocniejszy silnik. No to teraz zaczna sie
                        perturbacje/negocjacje z serwisami o kupno/sprowadzenie cube cuttera :) Bede
                        dawac znac o wynikach ;-P
                        • johana75 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 14.05.10, 16:25
                          Sama chętnie kupiłabym tą przystawkę Cube Cutter , daj znać jak się czegos
                          dowiesz :)
                        • Gość: KATERINA Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.bb.online.no 22.01.14, 17:23
                          MAM BOSCH MCM 5530, TEZ JESTEM ZAINTERESOWANA DOKUPIENIEM PRZYSTAWKI DO KROJENIA W KOSTKE, WYDZWANIAM OD KILKU LADNYCH DNI PO SKLEPACH PROWADZACYCH SPRZEDAZ WYPOSAZENIA BOSCH ALE NIESTETY OTRZYMUJE ODPOWIEDZ, ZE ODDZIELNIE TAKIEJ PRZYSTAWKI NIE SPRZEDAJA. CO PRAWDA OFERUJA MI NABYCIE CALEGO KOMPLETU CUBE CUTTER - Z MISA I WIEKIEM Z PLEKSI - JAKO WYPOSAZENIA DODATKOWEGO DO BOSCH MUM - ALE PO CHOLERE MI CALOSC ( KTORA NIE PASUJE DO MOJEGO ROBOTA - PASOWAL BY MI TYLKO SAM WKLAD ) ZALACZAM LINK POKAZUJACY CUBE CUTTER W KOMPLECIE Z MISA I POKRYWA - www.ceneo.pl/17507501#tab=click_scroll CENY TEZ SA WIDOCZNE . JESLI KTOS Z PANSTWA ZDOBEDZIE INFORMACJE GDZIE MOZNA ZAKUPIC CUBE CUTTER "SOTE" BARDZO PROSZE O "CYNK" POZDRAWIAM
          • Gość: Gosc987 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.pools.arcor-ip.net 17.10.11, 20:04
            Gość portalu: Piotr napisał(a):
            > 800W
            -------------------
            do chleba razowego?
            Za mało.
            Ja mam 1100 W Simens (Bosch-Simens - to jedna firma) i tu widzę że przy ciężkim cieście ma co pracować.
    • johana75 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 04.04.10, 10:36
      Ja bym chciala,
      > zeby mi od czasu do czasu zagniotl ciasto na chleb razowy na zakwasie ktore
      > jest dosc twarde

Sara tak z ciekawości pytam: czy ty piekłas juz kiedyś chleb razowy ( typ.2000 )
      na zakwasie? Czy dopiero zamierzasz?

Bo o ile chleb z mąki oczyszczonej na zakwasie ma zbite cięzkie ciasto( z niego
      mozna wyrobic bochenek) to chleb razowy ma ciasto konsystencji pół płynnej,
      takiej że można mieszać je łyżką, inaczej chleb razowy po upieczeniu byłby jak
      kamień. Chleb z czystej maki razowej mozna upiec tylko w formie. Jesli jakis
      chleb "razowy" jest pieczony w formie bochenka to ma dodatek maki oczyszczonej.

ja wypróbowałam juz wiele przepisów na razowce i nigdy nie spotkałam sie z taka
      cięzka konsystencją ciasta.
      • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 04.04.10, 19:17
        Tak, pieke od jakiegos pol roku chlebki na zakwasie z maki 1850 lub 2000. Masz
        racje, ta konsystencja nie jest "twarda", zle to okreslilam, ale ilekroc
        wyrabialam w domu zwyklym mikserem z hakami (400W bodajze) po niedlugim czasie
        byl meeega rozgrzany.. Dlatego nadmienilam, ze zalezy mi, zeby robot
        bezproblemowo wyrabial mi tego rodzaju ciasto ;)
        • johana75 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 04.04.10, 22:54
          to musisz wziąć robota około 1000wat. Moim wyrabiam nawet ciasto na bułki pół
          razowe i chałkę, to ciasto to dopiero jest wyzwanie dla robota ;)
          • Gość: Sara Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.acn.waw.pl 04.04.10, 23:11
            Hehe :) Dzieki, wlasnie dlatego zdecyduje sie raczej na tego siemensa..
            • Gość: Teresa Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: 178.56.58.* 14.05.10, 23:52
              Wydaje mi się, że ani ten Siemens ani Bosch 5529 czy 5528 nie
              poradzą sobie dobrze z ciężkim ciastem na chleb, pizzę czy kruchym.
              Jesli już to ten polecany przez Piotra MUM86R1 albo Kenwood KM023
              czy KM266 ale musisz sprawdzic na stronie modele bo jest ich dużo.
              • Gość: Dorka Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: 195.20.110.* 23.09.10, 16:22
                Siemens 55400 świetnie radzi sobie z ciastami na chleb, z ciastami drożdżowymi itp. Polecam bo sama go mam. Przystawka Boscha do krojenia w kostkę na pewno nie będzie pasować do tego robota - maja inne bolce w środku misy, na które się nakłada przystawkę - wiem, bo sprawdziłam. Jeżeli zależy Ci na wyrabianiu ciasta to polecam Siemensa. MUM jest lepszy do ciast, do któryh musisz dokładać składniki i ręcznie mieszać (np. piana z białek), bo nie ma tego bolca w środku misy. MUM za to ma mniej mocy (chyba że kupisz ten za 1500zł).
                • aga7741 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 29.09.10, 08:03
                  Też się zastanawiam nad tym kubixxem dla mnie to krojenie w kostkę jest bardzo przydatną funkcją oglądałam filmiki i dobrze to wygląda.Do zagniatania ciasta używam maszynki do wypieku chleba :) Ciekawi mnie tylko czy z tą mocą faktycznie poradzi sobie z lodem???
                  • aga7741 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 29.09.10, 08:24
                    A jak w tym się robi ciasto na naleśniki bo nie widzę mieszadła na zdjęciach????
              • Gość: katarzyna Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 20:25
                tylko ci się wydaje mam boscha mcm 5529 z każdym z ciast radzi sobie świetnie a moc 800 wat to wcale nie tak mało używałam do tej pory zelmera fenomen który miał 1000 wat a jednak mocniejszy nie był poza tym fenomen był dobry dopóki się nie popsuł po czterech latach użytkowania a jak już wysiadł to niestety nie mają w serwisie części do niego tak też po czterech miesiącach oczekiwania na naprawę zdecydowałam ,że kupię nowy z czego jestem bardzo zadowolona wszystkie przystawki super a zwłaszcza ta do krojenia w kostkę moment pokrojone warzywa na zupę super a i ta do pure rewelacja jeszcze nigdy nie miałam ziemniaków tak przetartych na kopytka zaś tarcza emulgacyjna ubija pianę w parę sekund długo się zastanawiałam nad kupnem tego sprzętu głównie dlatego czy spełni moje oczekiwania ( brak haka i brak ubijaka drutowego okazuję się że nie są konieczne ciasto można zagnieść i utrzeć nożem a pianę ubić tarczą) i spełniło, może pięknie nie wygląda ale za to jak dla mnie do wszystkiego a praca w kuchni to sama przyjemność
                • allija Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 05.03.11, 00:10
                  Miałam tego boscha już w domu kiedy moj stary braun zepsul się i postanowiłam kupć właśnie ten model. Też zaintrygowała mnie tarcza do krojenia w kostke a także do tarcia ziemniaków.
                  Robota odesłałam bo nie chciał sie włączyć. Ale przy okazji zauważyłam, że misa w tym robocie jest taka sobie, żadnej sztywnosci nie ma i na mnie sprawiała wrażenie mało trwałej. W dodatku samo jej mocowanie w robocie tez jakies dziwne, trzeba mocno naciskać zeby zatrzasnęła się. Wszystko chodziło jakoś ciężko i na siłę. W moim starym braunie niczego robic na siłę nie trzeba było, wszystko chodzi lekko a misa jest sztywna i nie podatna na zginanie. W rezultacie przystawek w boschu nawet nie wypróbowałam ale ta do tarcia ziemniaków mocno przereklamowana bo kiedy porównałam z moim braunem to ja identyczną miałam w standardowym wyposażeniu, z tym, że jako "tarcza do tarcia" a nie tylko "do tarcia ziemniaków", jak ma w opisie bosch.
                  Mogłam boscha wymienić na sprawny model jednak po obejrzeniu nie zdecydowałam się. Sprowadziłam uszkodzoną /przez własną głupotę zresztą/ część do swojego brauna aż z Niemiec i działa dalej, już z 10 lat.
    • Gość: katarzyna Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.11, 20:07
      do zagniatania świetnie nadaje się nóż wielofunkcyjny robię nim ciasto kruche, ciasto drożdżowe a nawet uciera mi babkę tzn: tarczą emulgacyjną ubijam pianę a resztę ciasta nożem i potem delikatnie mieszam wychodzi super więc nie jest potrzebny ani żaden hak ani żadna końcówka do ubijania
    • Gość: antek Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.11, 10:25
      A moja KASIA robi to samo i za mniejsze pieniądze!
      • Gość: Andrzej Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.os1.kappa.pl 15.10.11, 20:45
        Kasia nie przeciera przez sitko, co jest bardzo potrzebne podczas robienia przecierów i ketchupów z ugotowanych zmiksowanych pomidorów. Pestki zostają na sitku.
    • roszpunka3 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 20.10.11, 11:31
      Tego akurat nie, ale niedawno kupiłam właśnie robota BOSCH MUM 8400 Professional w Magicznej Planecie. Zależało mi bardzo na jakości aby starczył mi na długie lata. Znalazłam w końcu . Najtańszy nie był ale za to ma nasadkę hakową, nasadkę do ucierania, trzepaczkę do ubijania i wiele innych funkcji, które są przydatne zarówno do robienia ciast jak i innych wielu rzeczy. Jak dla mnie ten robot jest mega funkcjonalny.
    • iksigrekzet111 Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 12.09.13, 12:40
      Czy ktoś z Was wie gdzie kupić dodatkowo akcesoria do Bosch-ów. Konkretnie chcę kupić hak do mieszania ciasta oraz trzepaczkę do piany z robota bosch MCM 5528
      • Gość: ANECZKA Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.15, 06:23
        KUPISZ NP NA OLX LUDZIE SPRZEDAJĄ CZĘŚCI Z ZEPSUTYCH MODELI TANIO JA DOKUPIŁAM DO MCM 5529 HAK I PASUJE TEŻ TRZEPACZKĘ I WSZYSTKO DZIAŁA BO WIELE MODELI BOSCHA I SIEMENS JEST IDENTYCZNYCH NAWET JAK MA INNĄ MOC
    • Gość: aneczka Re: Robot kuchenny Bosch Profi Kubixx MCM 5529 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.15, 06:18
      JA DOKUPIŁAM HAK ITRZEPACZKĘ Z UŻYWANEGO SIEMENSA MK 55300 WSZYSTKO Z TYCH MODELI DO SIEBIE PASUJĘ NAWET JAK MOC JEST INNA I PRODUCENT TEGO NIE PODAJE Z TYCH MODELI I BOSCH MCM 5530 MOŻNA ZROBIĆ SUPER KOMBAJN DO WSZYSTKIEGO.LUDZIE SPRZEDAJĄ RÓŻNE CZĘŚCI Z USZKODZONYCH MODELI NP NA TARCZY DO UBIJANIA UŻYWAM DO ROBIENIA MASŁA NA CODZIEŃ Z DOBREJ WIEJSKIEJ ŚMIETANY.MINUTKA I JUŻ MAM MASŁO Z PÓŁ LITRA ŚMIETANY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka