Dodaj do ulubionych

ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto kupić?

IP: *.icpnet.pl 12.10.05, 13:44
takie jak w Ikei:
www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=35461&langId=-27&parentCats=10118*10509

Czy ma ktoś coś podobnego? Zepsuł mi się ekspres ciśnieniowy i muszę cos
kupić ale nie wiem jak to się sprawdza w obsłudze i oczywiście jak wychodzi
kawa.
Obserwuj wątek
    • aganiok32 Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 13:47
      Wychodzi bardzo mocna i dobra, polecam.
      Ja pijam z mleczkiem :-)
    • marghot Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 13:48
      taniej w inym sklepie będzie
    • Gość: marghe_72 Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.acn.waw.pl 12.10.05, 13:49
      kupic, ale niekoniecznie w Ikei.
      Poszukaj wątków o eksresie o wdziecznej nazwie moka / mokka
      i taki kup.
      • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 13:56
        nie ma zdjecia, wiec nie wiem. Kup na odpowiednia ilosc filizanek: nie mozna
        robic mniejszej ilosci kawy.
        • Gość: anka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.icpnet.pl 12.10.05, 14:20
          Jeszcze takie zdjecie znalazłam
          www.allegro.pl/show_item.php?item=66053785
          w góle to funkcjonuje pod różnymi nazwami i jakoś ciężko nawet znaleźć mi
          odpowiedni wątek w wyszukiwarce. Zobaczę w Tchibo ale na ich stronie jakoś nie
          mogę niczego znaleźć.
          • vaniliaa1 Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 14:21
            ta z allegro kosztuje 29,9 jak sie nie myle:)
    • Gość: vaniliaa1 Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.adsl.inetia.pl 12.10.05, 13:55
      polecxam takie w sklepach TCHIBO!!!!!!!!
      gatunkowo rewelacja, a cene nizsza niz w ikei:)
    • Gość: kup na tej stronco Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.dami.pl / *.dami.pl 12.10.05, 14:20
    • Gość: anka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.icpnet.pl 12.10.05, 14:25
      Dużo taniej niż w Ikei, nawet z opłatą za przesyłkę. Ta na allegro to 36 zł,
      mają różne pojemności i może stąd różnice.
    • linn_linn Re: przed parzeniem kawy 12.10.05, 14:27
      Ja mam taka:
      www.allegro.pl/show_item.php?item=66298186
      Z tym, ze najlepesza jest firmy Bialetti.
      Trzeba pamietac o odpowiednim przygotowaniu takiej moki do uzytku. Ja robie tak:
      1. pierwsze uzycie tylko z woda
      2. drugie uzycie tylko z woda
      3. trzecie parzenie z uzyciem fusow / moze byc i kawa, ale idzie na tzw.
      straty /
      4. czwarte parzenie z uzyciem fusow / lub kawy na starty /
      5. piate parzenie: kawe nalzey zostawic w srodku przez 24 godziny
      No teraz mozna zaczac probowac pic kawe.
      Kawy i wody musi byc okreslona ilosc: kawy nie ubijac!
      • Gość: marghe_72 Re: przed parzeniem kawy IP: *.acn.waw.pl 12.10.05, 14:31
        o własnie, taka jak ma Linn jest niezawodna

ps. NIE MYC W ZMYWARCE
        ps. 2 Raczej nie myc detergentami, sama wodqa wystarczy
      • Gość: anka Re: przed parzeniem kawy IP: *.icpnet.pl 12.10.05, 14:39
        Dzięki za rady :)
        A czy kawa z takiego zaparzacza jest podobna do takiej z tygielka robionej na
        zasadzie: zalać kawę wodą, na gaz, gdy się zagotuje łyżeczka zimnej wody,
        doprowadzić do wrzenia, znowu łyżeczka zimnej wody. Fusy opadną i mozna podawać.
        • linn_linn Re: przed parzeniem kawy 12.10.05, 15:08
          Podobna to moze i byc, ale jest lepsza. W moce kontakt wody z kawa jest
          krotszy / a jest to zdrowsze /.
      • Gość: Desi Re: przed parzeniem kawy IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 10:45
        Pamietai ze czasami zmienia sie uszczelke gumowa. Najmniejsza mokka jest na 2
        osoby. Oczywiscie podawana cawa w malutkich filizankach.Nie ma nic do kawy
        Polskiej. Im czesciej uzywasz...tym kawa jest lepsza. Kawe kupuj lub miel
        bardzo cieniutko.Polecam LAVAZZA CLASSICO, CICCO D'ORO, albo ILLY ESPRESSO
        MACINATO
        • linn_linn Re: przed parzeniem kawy 13.10.05, 10:48
          Czasem trzeba takze wymienic sitko...
          • Gość: Desi Re: przed parzeniem kawy IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 11:09
            Oczywiscie sitko wyszorowac szczoteczka ( uzywaj tylko do tego ) dobrze bo
            zapycha sie kawa. To samo z uszczelka, dobrze ja wyplukac.Uwazaj jak wlozone
            jest sitko przed wymyciem.Absolutnie bez plynu do naczyn....sama ciepla woda.
        • Gość: Lila Re: przed parzeniem kawy IP: 195.39.217.* 13.10.05, 12:01
          A ja kupiłam bez uszczelki. Gdzie moge dokupić samą uszczelkę?
          • Gość: Desi Re: przed parzeniem kawy IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 12:09
            Uszczelka powinna byc juz przy kupieniu.Jesli chcesz to Ci wysle...zalezy na
            ile osob masz imbryk.
            • Gość: lila Re: przed parzeniem kawy IP: 195.39.217.* 13.10.05, 13:13
              Własnie kupiłam calkiem "goły"... Nie mam pojęcia na ile osób, ja robię dla
              dwóch, ale podejrzewam, ze to jest dla 4.
              Może wieczorem zmierzę średnicę mojego ekspresu.
              Pozdrawiam!
              • linn_linn Re: przed parzeniem kawy 13.10.05, 13:43
                Nie moze byc sprzedany bez uszczelki: tak jakby sprzedac samochod bez kola.
                • Gość: lila Re: przed parzeniem kawy IP: 195.39.217.* 13.10.05, 13:53
                  A ja kupiłam w "Świecie kuchni". Przyznaję, ze w sklepie nie zwróciłam uwagi.
                  Muszę nalewać kawę nad zlewem z powodu braki tej uszczelki, no i mam straty.
                  Ale np. moja mama tez ma taki ekspres, bardzo stary, solidny, kubański i tez
                  bez uszczelki. Ale u niej ani kropla nie ucieka...
                  • Gość: lila Re: przed parzeniem kawy IP: 195.39.217.* 14.10.05, 08:18
                    Zmierzyłam - 7 cm średnicy. Czy propozycja przesyłki jest dalej aktualna?
                    • Gość: Desi Re: przed parzeniem kawy IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.10.05, 08:27
                      Oczywiscie ze aktualna. Podam Ci muj adres maila. MariaS45@excite.it
                      Napisz adres to Ci wysle.Wysle Ci na 2 i 4 osoby.
                      • linn_linn Re: przed parzeniem kawy 14.10.05, 09:42
                        Robienie kawy w moce bez uszczelki nie ma sensu: sa duze straty i nie tylko
                        przy wylewaniu. Rozumiem, ze koszt uszczelek jest tak niski i na ich sprzedazy
                        nie zarabia sie duzo. Mimo wszystko musza byc w sprzedazy tam, gdzie kupuje sie
                        moke.
        • Gość: marghe_72 Re: przed parzeniem kawy IP: *.acn.waw.pl 14.10.05, 08:27
          Nie powiedziałabym,ze mokka jest zazwyczaj na 2 kawy..
          Rozmiarów jest kilka

ps. Chyba chodziło Ci o Chicco
    • fiszki Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 15:38
      Ja mam tygielek na gaz. Kawa wychodzi mocna i przepyszna.
    • gawliki Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 18:28
      poleccie jakis konkretny.dzieki
      • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 12.10.05, 18:40
        Polecilam Bialetti.
    • Gość: Desi Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 10:58
      Na electrycznym palniku nie radzila bym. Musiala bys stac i pilnowac aby kawa
      nie rozbryzgala Ci sie po kuchence. Na malym ogniu i uwazaj aby ucho plastikowe
      ne przypalilo sie. Jak tylko zacznie bulgotac, podnies przykrywke i zobacz czy
      wszystka kawa wyszla. Nastepnie odstaw z palnika.
    • kejro Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 11:08
      tylko, nie oglądaj się za tanimi, bo to może być marna okazja.Moj pierwszy
      zaparzacz był taki ładny i błyszczący, z blachy chromowanej i ta jego uroda mnie
      skusiła.Po kilkakrotnym użyciu ,pewnego zaspanego poranka chyba nierówno gwint
      dokręciłam i właśnie z tego gwintu zaczęła ulatywać para.Wyobraździe sobie, że
      nieszczęsny gwint puścił i cały zaparzacz niczym rakieta poszybował ku
      sufitowi.Cała kuchnia była w fusach a z sufitu kawa kapała i kapała.Teraz
      kupiłam zaparzacz mniej urodziwy ale solidny i do tej pory nie było już
      wybuchowych niespodzianek
      • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 11:12
        Sluszna uwaga: moka ma dzialac, a nie sluzyc za design kuchenny.
        • Gość: Desi Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 11:15
          Moja mocca ma ponad 20 lat i dziala perfekt. Teraz wymyslaja kolorowe,
          przezroczyste, elektryczne....ale te stare sa nailepsze i najmasywniejsze
    • Gość: Desi Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.cust-adsl.tiscali.it 13.10.05, 11:13
      To byla chyba wina zamkniecia imbryka. Dobrze ze Tobie nic sie nie stalo. : )
      Zamkniecie musi byc scisle.
    • Gość: anka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.icpnet.pl 13.10.05, 14:15
      Byłam w Ikei, obejrzałam sobie kafetierkę z bliska, obejrzałam też Tchibo, ale
      mieli tylko malutkie. Faktycznie taniej niż w Ikei. Jakość wykonania, materiał
      bardzo podobne. Ostatecznie zamówię
      www.kasik-sklep.5o.pl/product_info.php?
      cPath=78&products_id=740&osCsid=cfdffc8f8c2887a788d111417939377e
      Na 300 ml. Taką na dwa double espresso.
      Jak będę chciała mniejsze kawki to rozumiem, że po prostu używam odpowiednio
      mniej kawy i mniej wody bez uszczerbku dla smaku?
      A w ogóle jaka jest poprawna nazwa, kafetierka?
      • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 14:23
        Nie moge otworzyc linka, wiec nie widze, co wybralas.
        Jesli to maszynka typu wloskiego, skrecana, zwana np. moka, to pislam juz
        wczesniej. Robi sie w niej taka ilosc kawy, do jakiej jest przeznaczona.
        1 filizanke, 3, 6 az do 12. Kawa musi wypelniac sitko, a wody musi byc tyle,
        aby dochodzila do kreski.
        • jacek1f to 13.10.05, 14:25
          tiny.pl/q6rx
          • linn_linn Re: to 13.10.05, 14:27
            No to zasada jest ta sama. Ja wole aluminiowe, ale roznic nie powinno byc. Choc
            wyzej jakis glos krytyczny byl...
    • pocztufka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 14:16
      a ja polecam dzbanek+zaparzacz, takie jak ma sieć kawiarni Pożegnanie z Afryka;
      różnica jest taka, że te z Pozegnania mają dzbanek zdejmowany, ceramiczny,
      który mozna postawić na stół z filiżankami, swój mam juz 3 lata i działa bez
      zarzutu
      • klaryma Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 14:33
        ja też taki mam, tzn. z dzbankiem ceramicznym, włoski, firmy Valira
    • Gość: anka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.icpnet.pl 13.10.05, 14:53
      Nie wychodzą mi te linki jakoś.
      Coś czuję, że zacznę ekspresy kawowe kolekcjonować niedługo. Śliczne są te
      ceramiczne z Pożegnania z Afryką. Zapomniałam, że u nich też można kupić kawowe
      urządzenia.
      Może za dużą tą kafetierkę zamówiłam, 300 ml. Im więcej czytam tym mam większy
      mętlik. Aż poszłam zmierzyć jaką pojemność ma tygielek: 250 ml i jest to tak w
      sam raz na dwie większe filiżanki. Ale nastawiłam się początkowo na tą ikeową a
      tam jest tylko jeden rozmiar i już. Ktoś ma taką większą?
      Dzięki za wszystkie rady.
      • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 13.10.05, 15:58
        Moka na 3 filzanki odpowiada mn. wiecej polowie kubeczka Nutelli / minimalnie
        wiecej /. Specjalnie zmierzylam.
        Pamietaj, ze do moki musisz kupowac kawe wloska. Ma stopien zmielenia
        odpowiadajacy temu parzeniu. Co do innych, nie wypowiadam sie, ale nie
        wszystkie sie nadaja.
    • Gość: anka Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: *.icpnet.pl 14.10.05, 14:23
      Ekspres ma dzisiaj przyjść. Mam nadzieję, że się załapię na obchód listonosza.
      No i oczywiście, że będzie uszczelka.
      Jak to bywa, zaczęły mi się teraz mokki rzucać zewsząd w oczy, zwłaszcza we
      wczorajszym filmie o mafii. Stała ta "kanciasta" i w kuchni i w salonie na
      kredensie. Co mi się spodobało to w salonie stała duża mokka, obok malutkie
      filiżanki do espresso i każdy sobie nalewał. Uzależniona od ekspresu czasami
      zanim doniosłam kawę i ciastka do pokoju to stygła, tu jest szansa na gorącą
      kawkę.
      • Gość: mavika Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: 81.219.75.* 24.10.05, 19:24
        a ja kupilam taki o pojemnosci 800ml czy moge zaparzyc mniej?
        • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 24.10.05, 19:44
          Stawiany na gaz? Nie mozesz. Nie wytworzy sie odpowiednie cisnienie. kawy musi
          byc tyl, ile miesci sie w sitku. Nie moze byc luzu, ale nie moze byc ubita.
          Woda dokladnie do kreski widocznej wewnatrz.
          • Gość: mavika Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k IP: 81.219.75.* 25.10.05, 07:08
            czyli mam sie zaopatrzyc jeszcze w termos? :) rozumiem ze gotowej kawy nie moge
            jakos podgrzewac?
            • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 25.10.05, 08:02
              Maszynki / jak nazywaja je Wlosi / typu moka produkowane sa w wielkosciach od 1
              do 12 filizanek: wlasnie dlatego, ze kazdy moze wybrac te dla siebie
              odpowiednia. W maszynce kawy nie podgrzejesz / zreszta kawa podgrzana nadaje
              sie na te mrozona latem, ma goraco traci na smaku /. Dla mnie robienie duzej
              ilosci kawy nie ma sensu.
              Dziwi mnie, ze maszynki te sprzedawane sa bez udzielenia pelnej informacji. Na
              forum mozna je znalezc: wystarczy przejrzec chocby moje posty.
              Ja mam moke 3-filizankowa na 2 osoby.
            • a50 Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 25.10.05, 08:15
              Mam taką kawiarkę od lat i zaparzam tyle ile potrzebuję. Ciśnienie nie zależy
              przecież od ilości kawy, ale od temp. wody(a właściwie pary) i od szczelności
              kawiarki.
              • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 25.10.05, 08:36
                Moze zle to wyjasnilam: woda i para musza napotykac lekki opor kawy: Niezbyt
                duzy, ale i nei za maly. Wlasnie dlatego kawa musi wypelniac sitko, ale nie
                moze byc przyciskana lyzeczka.
                Mieszkam we Wloszech od 15 lat, wiec cos na temat moki wiem.
                • linn_linn Re: ekspres włoski, kawiarka, zaparzacz - warto k 25.10.05, 08:37
                  Oczywiscie Ty tez robisz kawe, ale duza czesc potencjalnego naparu wyrzucasz z
                  fusami.
                  • linn_linn Re: moka 25.10.05, 08:46
                    W wolnej chwili przetlumacze fragment "La moka".
                    www.asscaffe.it/itstories/story$num=34&sec=9&data=stories
                    • aniutek Re: moka 29.10.05, 23:26
                      dzieki Linn_linn za porady kawiarskie :)
                      zamowilam bialetti mukka express o ten
                      www.bialetticafe.com/s.nl/sc.2/category.85/it.A/id.105/.f
                      i sie doczekac juz nie moge :)
                      • linn_linn Re: Mukka Express 30.10.05, 07:54
                        Mukka jest niezla. Z tym, ze w niej mozesz robic tylko cappuccino. Musisz ja
                        najpierw dobrze przygotowac: znajdziesz informacje w srodku. Do cappuccino na
                        straty uzyj fusy z kawy / mn. wiecej 3-4 razy /. Potem im wiecej ich robisz,
                        tym beda lepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka