Dodaj do ulubionych

Szybkowar - pytań kilka

03.04.06, 13:27
Witam,
planuję zakupić szybkowar. Chodzi mi o model z wkładką do gotowania na parze.
Widziałam taki firmy Fagor (model Innova). Czy ktoś używa dokładnie tego modelu?
A jeśli nie Fagor to co (na Zeptera mnie nie stać)? Czytałam na forum, że
ponoć Kukty są niezłe ale na allegro już nie ma :(
No i jak wygląda gotowanie na parze w praktyce? W sumie chodzi mi głównie o ryż.

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • Gość: Margo Re: Szybkowar - pytań kilka IP: *.chello.pl 03.04.06, 14:42
      Nie kupuj raczej Kukty. Nie ma co za bardzo oszczędzać, bo to niebezpieczny
      sprzęt ;-)

Ja akurat mam Tefala - model bez wkładki do gotowania na parze, ale z wkładką
      też są. Co do Fagor - nie wiem. Chyba jakość porównywalna.

Kuktę mieli moi rodzice. Wybuchł im. Cała kuchnia była do remontu. Kuchenkę
      gazową wyrwało z instalacji gazowej i wgniotło do środka. Okap też rozwalony,
      do tego pobite kafelki. Pokrywka po wybuchu wyglądała jak pomięty kapselek.
      Ogromna siła. Gdyby ktoś byl w kuchni, mogłoby zabić.

Patrząc na swojego Tefala mam wrażenie, że jest bardziej przemyślany i
      bezpieczniejszy. Oprócz zaworu bezpieczeństwa, rolę drugiego zabezpieczenia
      pełni konstrukcja pokrywki. W Kukcie pokrywka jest tak skonstruowana, że przy
      zatkanym zaworze nic już nie pomoże.
    • berghoff Re: Szybkowar - pytań kilka 04.04.06, 15:29
      Cóż, jako sprzedawca mogę polecić szybkowar Berghoffa. Nie mieliśmy z nim
      żadnych problemów jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Z uwagi na to, że w zestawie są
      dwa naczynia 7 i 3 litrowe oraz właśnie wkładka do gotowania na parze jest
      bardzo praktyczny.
      Zapraszam na www.allegro.pl/item96446664_berghoff_szybkowar_5_elem_warto.html

pozdrawiamy
      F.H. Art Design
      • Gość: zuzia Re: Szybkowar - pytań kilka IP: *.aster.pl 07.04.06, 09:01
        A ja wczoraj byłam w tzw renomowanym sklepie ze sprzętem kuchennym gdzzie
        dowiedziałam sie ze zdziwieniem że szybkowary Berghoffa zostały wycofane z ich
        sklepu i innych również bo wybuchały:-( I juz zupełnie nie wiem komu wierzyć-
        chciałam kupić właśnie te z allegro ale teraz już sama nie wiem co robić. Jak
        można potwierdzić lub ewentualnie obalić to co mówiła sprzedawczyni?
        • berghoff Re: Szybkowar - pytań kilka 08.04.06, 20:13
          Sprzedaż szybkowarów była wstrzymana na terenie Polski gdyż urzędy kontrolujące
          zażyczyły sobie polskiego znaku bezpieczeństwa, którego niestety nie było. Znak
          bezpieczeństwa Unii Europejskiej niestety nie był satysfakcjonujący i
          wystarczający. W momencie gdy wszystkie sprawy urzędowe zostały uregulowane
          sprzedaż została wznowiona.
          Nigdy nie zdarzyło się aby podczas prawidłowego użytkowania szybkowar "wybuchł".

pozdrawiamy
          F.H. Art Design
    • jagoda85 Re: Szybkowar - pytań kilka 08.04.06, 22:37
      Właśnie kupiłam sobie szybkowar firmy Fagor 6 litrów. Dzisiaj pierwszy raz
      gotowałam w nim kapustę na pierogi, gulasz i bitki z indyka. Wszystko wyszło
      super i bardzo szybko. Do tej pory używałam Kukty wegierskiej. Gotowałam w nich
      20 lat i byłam zadowolona, ale Fagor jest o niebo lepszy. Przede wszystkim
      nowej generacji. Ja jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam.
      • Gość: zuzia Re: Szybkowar - pytań kilka IP: *.aster.pl 12.04.06, 22:00
        Bardzo dziękuję za odpowiedzi:-)
    • jagoda85 Re: Szybkowar - pytań kilka 16.04.06, 14:13
      A może ktoś zna szybkowary firmy First z Austrii. Czy one są dobre? Chciałam
      sobie kupić szybkowar 9 litrowy, ale w Kraowie sa tylko tej firmy. Czy to jest
      coś warte? Jak jest jakośc tych szybkowarów i jakie są w eksploatacji?
      • Gość: aga Do jagody85 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 10:48
        Hej
        Zakupiłaś Szybkowar FAGOR. Ja tez sobie taki upatrzyłam. Ciekawa jestem twojej
        opinii teraz - po dłuższym okresie użytkowania.
        Zdecydowałam się na ten z krótką rączką. Ty jaki masz? Napisz coś więcej o
        zaworach bezpieczenstwa. W necie dużo zdjęć i opisów ale większosć podaje tylko
        zdawkową informację że są poziomy gotowaania (regulacja) i automatyczne
        zamykanie poktywy. Czy sa 2 zawory? Na zdjęciach widać że "dzyndzelki" są 2 -
        pokrętło i drugi do upuszczania pary ( na moje oko). Gdzie wbudowane są
        zaworki? (jeden podobno można demontować do czyszczenia). Mówie tu o tym modelu
        z krótką rączką:
        www.rtvagd.sklep.pl/fagor/elegance_6_l_6163.php5
        Gdzie kupiłas swój? allegro?

Pozdrawiam i proszę o opinię
        AGA

• jagoda85 Re: Do jagody85 26.06.06, 13:06
          Cześć! Szybkowar jak dla mnie jest super. Mam egzemplarz z długą rączką.
          Faktycznie są poziomy gotowania, ja mam dwa, plus opcja pary i opcja bez pary.
          Używam ich w zależności od gotowanej potrawy. Jest też automatyczne zamykanie
          pokrywy. Tam jest też taki zaworek ciśnieniowy, który podnosi się gdy w
          naczyniu gdy wzrośnie ciśnienie pary, on powoduje właśnie bezpieczne zamknięcie
          pokrywy. Nie otworzysz wówczas szybkowara, dopóki jest on podniesiony, co
          wyraźnie widać. Szybkowar, możesz otworzyć dopiero w momencie opadniecia tego
          zaworku, co może nastąpić, przez ochłodzenie szybkowara lub po przekręceniu
          głównego zaworu bezpieczeństwa na opcje pary. U mnie obydwa zawory znajdują się
          na uchwycie szybkowara. Ja swój szybkowar kupiłam w normalnym sklepie. Nie
          kupuję takich urządzeń na allegro, bo ja jestem z tego gatunku ludzi, który
          musi dotknąć, zanim się zdecyduje na kupno. Pozdrawiam.
          • Gość: aga Re: Do jagody85 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.06, 13:40
            Dzięki za odp.
            Dla siebie wypatrzyłam w sklepie internetowym. Rozpiętość cen straszna.
            Zamierzam za niego zapłącić 170 zł (6 litrowy) a widziałam kwoty grubo ponad
            200. Sklep sklepowi nierówny i zawsze warto grzebać :) może się trafi na coś
            fajnego. Oczywiście wolałabym zakupić w normalnym sklepie jak ty ale z tym mam
            kłopot. Jestem z Łodzi i mam kłopoty. Dowiadywałam się w kilku większych
            sklepach agd i albo w ogóle nie sprzedają albo mają tylko TEFALa ewentualnie
            coś innego ale z jeszcze wyższą ceną.
            Dlatego tak sobie cenię Twoją opinię w tym zakresie bo TY już "podotykałaś" a
            ja kupuję w ciemno. Ale oferta sklepu b. atrakcyjna. Jak pisałam cena
            przyzwoita bardzo, bezpłatna dostawa, 24 m-ce gwarancji.
            Jedna rzecz mnie zastanawia jeśli chodzi o ich regulamin sprzedaży: przy
            odbiorze przesyłki kurier spisuje protokół, że klient sprawdził spzęt i odebrał
            bez zastrzeżeń. Jak ja mogę przy kurierze sprawdzić szybkowar?? Gdybym kupowała
            lampkę nocną nie ma kłopotu - do kontaktu, pstryk i działa/nie działa. A jak
            sprawdzić szybkowar? Ha ha! pytanie za 100 pkt.

Pozdrawiam. AGA

• Gość: aga Re: Do jagody85 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 17:18
              płacisz dodatkowo 5 zł. listonoszowi i możesz otwożyć paczkę przy nim . 100
              pkt. dla mnie
          • jolagosz Re: Do jagody85 18.03.16, 01:56
            przepraszam, ale dopiero się zarejestrowałam..przeczytalam gdzieś historię jagody85 chciałabym się skontaktować , ale nie mam pojęcia jak się tu poruszać jakieś wszystko dla mnie mało czytelne Właściwie zarejestrowałam się tylko ze względu na Jej historię (jest taka jak moja) i ciekawa jestem jak sprawa teraz wygląda mój adres jula999@gmail.com proszę o kontakt z góry dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka