IP: 217.153.60.* 06.04.01, 11:05
Bradzo mnie ucieszyło, ze doceniono walory architektoniczne Nowej Huty.
Niedawno patrzono na mnie jak na raroga, gdy gnany potzrebą kontaktu z ciekawą
architekturą, wraz z żoną tłuklem się ponad 300 km pociągiem - nie do Krakowa,
ale właśnie do Nowej Huty, która swą zwartą koncepcją architektoniczną,
rozmachem (nieco osłabionym...), konsekwencją - frapuje niczym parska La
Defence. Właśnie - frapuje, bo zachwycac nie musi. Jest jakaś - imponująca,
niesamowia. Pprzemawia do wyobraźni. Warto zobaczyc, choć mieszkać pewnie
trudniej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Wosik, P Re: Nowa Huta IP: *.cu.com.pl 06.04.01, 11:46
    • Gość: wędzonka Re: Nowa Huta IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 06.04.01, 13:24
      Bylem raz kiedys przypadkowo w Nowej Hucie. Przedtem zupelnie nie kojarzylem co
      to bedzie za miejsce, myslalem ze zwykla dzielnica miasta jakich wiele. A tu
      sie okazalo ze to okolica co najmniej oryginalna. W tym sensie mi sie podobalo.
      Warto to zobaczyc.
      Spedzilem tam tylko pare godzin wiec nie wiem jak sie zyje na co dzien, ale
      nawet jesli nie najlepiej to z pewnoscia daloby sie to poprawic.

Pozdrowienia z Wroclawia dla Nowohutnikow.
      • Gość: anka9009 zamordować architekta IP: 213.76.114.* 08.04.01, 21:53
        narazie mieszkam w Wielkopolsce ale niedługio przygnam do Krakowa i to właśnie
        NH
        zamordować tego który zaprojektował te ochydne bloczyska gdzie przyjdzie mi
        mieszkać
        • Gość: L@rs Re: zamordować architekta IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 09.04.01, 07:37
          No co Ty...
          Mieszkam w jednym z nich i wcale nie jest tak zle serio!
          w nowej hucie byloby super gdyby nie to ze jak po 21 wyjdziesz z domu to mozesz
          nie wrocic! Kiedys gadalem z gosciem ktory chcial zbudowac muzeum nowej huty, i
          nawet sie nie spodziewalem ze wiekszosc budunkow jest robiona w innym stylu niz
          styl socjalistyczny. Np bramy w osiedlach oprocz oczywiscie roli jaka mialy tdo
          spelniania przy wybuchach zamieszek byly projektowane na ksztalt bram w
          piramidach egipskich. A jezeli chodzi o wiezowce z wielkiej plyty to najlepiej
          sobie z nimi poradzili niemcy.
          kiedys pokazywali w telewizji niby to zamo ale dookola duzo zieleni a bloki
          pomalowane np na zielono.
          Kolo mnie wybudowali ostatnio nowy blok i pomalowali go na seledynowo troche
          sie wyroznia wsrod 2-pietrowych szarych bloczkow z grafiti.
          • Gość: Krak ... IP: *.whitemouse.com.pl 23.04.01, 22:41
            Ej ludzie.......już bez przesady....
            Nowa Huta była budowana tak, a nie inaczej z obawy przed atakiem jądrowym....
            I bynajmniej tutaj wcale nie żartuję. Owszem, budowle może i są
            oryginalne....trochę....ale ja na to tak nie mogę patrzeć, mieszkam tu, i jeśli
            idę gdzieś poza moje osiedle, to czuję się trochę jak ruchomy cel. Z tym by
            trzeba coś zrobić, ale do tego trzeba jeszcze dobrej woli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka