Dodaj do ulubionych

maszynka do lodów

IP: *.chello.pl 24.04.07, 17:58
gdzie można kupić maszynkędo lodów? czy tylko w sklepach internetowych? jak tylko, to w jakich najlepiej?
Czy w ogóle opłaca się kupować taką maszynkę?
Obserwuj wątek
    • max19640904 Re: maszynka do lodów 24.04.07, 19:53
      Swoja kupiłam w Makro.Czy warto?Zrobiłam pare razy i stoi sobie bidula
      zapomniana.Dól musi cały czas stać w zamrazarce.Lody kręca się ze 20-30 min a i
      tak nie są az tak mocno zmrozone bo przy ściankach az zamarzaja i mieszadło
      staje.Mozna lody zrobić i zamrozic w pojemnikach bez maszynki.
    • basia_11 Re: maszynka do lodów 24.04.07, 20:33
      Gość portalu: Gabe napisał(a):

> gdzie można kupić maszynkędo lodów? czy tylko w sklepach internetowych? jak tyl
      > ko, to w jakich najlepiej?
      > Czy w ogóle opłaca się kupować taką maszynkę?

Czy się opłaca? Ja swoją kupiłam na allegro i tam też ją sprzedałam. Te lody
      wychodzą sporo drożej niż kupne w pojemniku litrowym, generalnie zawrócenie
      głowy a lodów mało.
      Do tego ja miałam maszynę z opcją robienia kręconych i skutek był taki, że w
      czasie mieszania masy lodowej wpychała się ona we wszystkie dziurki, rurki itp.
      elementy konstrukcji, potem do bólu zmywania a lody miękkie, wymagające i tak
      domrożenia.
      Jak dla mnie - nie warto sobie głowy zawracać.

pozdrawiam
      Basia
    • Gość: bib24 Re: maszynka do lodów IP: *.echo.com.pl 25.04.07, 10:34
      Mam philipsa, z allegro i jest super. Zrobilam tam juz w ciagu miesiaca ponad
      10 litrow roznych lodow. Swietne sa np sorbety cytrynowe, super sorbet
      jagodowy, a orzechowe mniam mniam, ze juz nie wspomne o zwyklych waniliowych.
      Zalety
      - wiesz co jesz
      - wiesz co dajesz dziecku
      - smak jest nieporownywalny (to lody sklepowe sa podrobka domowych a nie
      odwrotnie)
      - mozesz zrobic jaki chcesz smak ze swoich skladnikow, a nawet dla dzieci z
      alergia z modyfikowanego mleka - ja robilam np z owocow w sloikach i mrozonych
      truskawek

Wady
      - trzeba rozplanowac zrobienie lodow: mrozenie maszynki (doba), w miedzyczasie
      przygotowanie wkladu (10-20 min), schlodzenie wkladu (1 ha i dluzej, nawet 2
      doby), zamrozenie w maszynce wkladu (30 min) i domrozenie wkladu w lodowce (4
      godziny). To trwa, ale prawdziwej pracy jest tyle co przygotowanie wkladu. Ja
      to robie wieczorem, zostawiam w lodowce na dobe, jak wracam z pracy wlaczam
      lody. Zrobia sie w czasie obiadu, przerzucam je do zamrazarki i po 3 godzinach
      są.
      - malo wychodzi, u mnie ok 0,8 litra
      - wklad zajmuje miejsce w zamrazarce
      - poniewaz korzystamy z dobrych skladnikow a nie sztucznych wypelniaczy lody te
      wyjda drozej niz sklepowe, ale to takie porownanie jak miedzy kostka rosolowa a
      rosolem.
      jak masz jeszcze pytania to pisz
      • Gość: Havena Re: maszynka do lodów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.07, 13:42
        Mam od roku Ariete (
        www.megamedia.pl/mikser-stojacy-ariete-ice-cream-maker-645.php?off=0 ).
        Jestem z niej zadowolona, bo wiem, co siedzi w takim lodzie.
        Sorbety faktycznie sa pyszne (melonowy, mniam!). Bardzo szybko robi sie lody z
        zamrozonych truskawek (wczesniej trzeba je dobrze rozdrobnic malakserem).
        Nie jem cukru, wiec dosladzam je fruktoza (chyba takie lody sa nie do kupienia).
        Moge jedynie polecac to urzadzenie.
        Uwielbiam wszelkie kuchenne gadzety i wiele z nich probuje na wlasnej skorze ;-)

Pozdr.
        Havena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka