Dodaj do ulubionych

piekarnik bez termoobiegu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:16
Zastanawiam się czy kupić w promocji kuchnię Beko gazowo- elektryczną. Problem
w tym, że elektryczny piekarnik nie ma termoobiegu. Kosztuje 600 zł a zależy
mi na niskiej cenie. Czy udaje się w takiej kuchni bez problemu upiec ciasto ?
Obserwuj wątek
    • momas Re: piekarnik bez termoobiegu 29.06.07, 14:34
      No przepraszam..... ale jeszcze parę lat temu nie było częgoś takiegi jak
      termoobieg.... A ciasta były pieczone.I to jakie!
      • Gość: tysia Re: piekarnik bez termoobiegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.07, 14:52
        No tak ale wtedy piekarniki były gazowe. Może w tych elektrycznych to da się
        piec tylko z termoobiegiem? Ja dotychczas miałam tylko gazowy piekarnik
        • haha30 Re: piekarnik bez termoobiegu 29.06.07, 23:36
          wszystko da sie upiec w takim piekarniku, nie tylko ciasto.
          Termoobieg zwieksza komfort jego uzytkowania bo temperatura w piekarniku
          rozklada sie bardziej rownomiernie, a nawet (podobno) umozliwia jednoczesne
          pieczenie roznych potraw jednoczesnie.
          Nie znam jednak nikogo kto tak robil a i sama nie wpadlam na pomysl
          jednoczesnego pieczenia np. ryby i ciasta :)
          Jak masz doswiadczenie z piekarnikiem gazowym bez problemu sobie dasz rade
          z elektrycznym.
          Nawet bez termoobiegu piecze on najczesciej bardziej rownomiernie niz gazowy
          -jest w nim lepszy rozklad temperatury z racji ogrzewania od gory i dolu.
          • aina40 Re: piekarnik bez termoobiegu 02.07.07, 01:38
            Dokładnie tak.
            Sama musisz zdecydować, czy potrzebujesz dodatkowych bajerów.
            Piekarnik to tylko piekarnik i różne super funkcje są głównie chwytem
            marketingowym.
            Dla laików są pewnie pomocne, dla doświadczonych gospodyń domowych są
            utrudnieniem.
            • Gość: aska Re: piekarnik bez termoobiegu IP: *.icpnet.pl 02.07.07, 06:58
              Twierdzenie że teromoobieg to utrudnienie jest idiotyczne. No, ale jak ktoś
              jest "gospodynią domową" to trudno lotności oczekiwać...
              • haha30 Re: piekarnik bez termoobiegu 02.07.07, 21:28
                Troche chyba za ostro - Asko.

To chyba nie jest watek o zasadnosci czyli praktycznym sensie zakupu piekarnika
                z maksymalnie mozliwa iloscia mniej (lub bardziej) przydatnych gadgetow.
                Punktem wyjsciowym bylo pytanie o przydatnosc uzytkowa piekarnika
                elektrycznego bez ekstra dodatkow, stanowiacego komplet z gazowa kuchnia (plyta
                grzewcza).
                Zapewne jest to zestaw podstawowy, (raczej) tani oraz zapewniajacy konieczne
                minimum: gotowanie i pieczenie.
                I tyle.

Jestem w takiej sytuacji (rodzinnej), ze gotuje (pieke) wylacznie jak mam chec
                i ochote oraz (dzieki Bogu) nie musze ogladac kazdej zlotowki z obydwu stron
                zanim ja wydam.
                Pewnie dotyczy to rowniez Ciebie ale nie zmienia to w niczym faktu iz
                (niestety) nie jest to powszechna norma.
                Sa tacy ktorzy chocby ze wzgledu na sytuacje rodzinna (np.:male dzieci) gotowac
                i korzystac z piekarnika musza i do tego nie stac Ich na zakup
                najnowoczesniejszego i najwyzszej jakosci, drogiego sprzetu.
                Dla mnie - zaprzeczeniem wszelkiej wygody jest zestaw typu: piekarnik pod
                kuchnia - zamiast wygodnego umieszczenia go na stosownej wysokosci (w slupku)
                by nie trzeba go bylo obslugiwac na kolanach czy w glebokim sklonie.
                Z wielu gadgetow moge spokojnie zrezygnowac bo korzystam z nich niezwykle
                rzadko np.: funkcja utrzymywania potraw w temp. 60°C przez .... (do) 5 godz. (!)
                albo: quadro termoobieg + grzanie od spodu - "idealne" do pieczenia ciast
                (tart) owocowych i pizzy dla milosnikow przypieczonego spodu (sic!).

Termoobieg to niewatpliwie zwiekszenie komfortu piekarnika, podobnie jak systemy
                katalitycznego czy pyrolitycznego jego czyszczenia, programowanie elektroniczne
                albo teleskopowo wysuwane blachy lub ruszty do pieczenia.
                Upiec i to (prawie) wszystko, a na pewno potrawy i ciasta z kanonu tradycyjnej
                kuchni mozna i bez tego wszystkiego, w wyposazonym tylko w ogrzewanie (dol/gora)
                elektrycznym piekarniku.

• Gość: Aska Re: piekarnik bez termoobiegu IP: *.icpnet.pl 02.07.07, 21:48
                  Moja wypowiedź nie była skierowana do autorki wątku.
                  A posiadanie-lub nie- przez piekarnik termoobiegu nie wpływa na jego cenę.
                  • Gość: Aska Re: piekarnik bez termoobiegu IP: *.icpnet.pl 02.07.07, 21:54
                    Przykład:
                    www.ceneo.pl/214813
                    Jeden z najtańszych. Ma termoobieg.Więc "liczenie załotówek" to nie jest
                    argument. Juz bardziej przekonałoby mnie "nie mam termoobiegu w piekarniku bo
                    miałam taki kaprys":) I to byłoby całkiem sensowne wytłumaczenie:)
    • ols2 Re: piekarnik bez termoobiegu 05.07.07, 00:08
      termoobieg przyspiesza nagrzanie piekarnika ,nie trzeba go nagrzewać przed
      włożeniem potrawy,no i należy piec w niższej temp.Można piec ciasteczka na 2
      blaszkach jednocześnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka