Gość: ala IP: *.lanet.net.pl 10.06.08, 23:11 Witam Jestem humanistka:), czy plyta indukcyja jest szkodliwa, a jezeli jest to jak bardzo. Wlasnie sie waham, czy kupic tradycyjna ceramiczna czy indukcyjna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtas Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 81.210.27.* 11.06.08, 11:47 Ja się waham czy gazową czy indukcyjną i też jestem ciekaw opinii o tej indukcyjnej Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 11.06.08, 13:09 Podobno przy indukcyjnej noszac na rękach biżuterię (bransoletki, pierścionki), można się poparzyc. Płyta nie reaguje na dotyk ręką, ale na metal podobno tak. Jest to informacja niesprawdzona - tak usłyszałam radząc się w sklepie, co lepiej kupic: ceramiczną czy indukcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obalam mity Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.dynamic.chello.pl 06.07.13, 10:55 jeśli nosisz biżuterię z żelaza i zamiast garna na płytę przyłożysz swoją żelazną biżuterie a czujnik w kuchence będzie w stanie taki mały obiekt wykryć to możesz się sparzyć... złoto , srebro , miedź, platyna... - na nie pole z kuchenki nie działa zalety indukcji: -mniejsze koszt użytkowania niż gazu( około 95% ciepła przekazywane jest bezpośrednio do garnka, przy gazie około 50%... - nie ma syfu związanego z spalaniem gazu( tłusty osad wszędzie w kuchni) - łatwość czyszczenia kuchenki( nic się nie przypala na jaj powierzchni) - masz małe dzieciaki małe?? - nie włączą kuchenki, no chyba ze bystrzaki ale dopóki nie ma garnka na płycie to nic się nie dzieje a nawet to kuchenka samoistnie się wyłączy przy przegrzaniu, -włącza gaz to albo zatrucie albo wybuch(oczywiście trochę ten gaz musiał by się ulatniać) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.zus.pl 11.06.08, 16:06 Kuchnia gazowa jest najtańsza zarówno w zakupie jak i w eksploatacji. Jednak spaliny powodują niemiłosierny sy...f w kuchni. Wszystko jest oblepione brunatna mazią trudną do zmycia. Myślę że także nie jest obojetna dla zdrowia. Z tych powodów z ulgą kuchnię gazową wywaliłem. Kuchnia ceramiczna od indukcyjnej różni się sposobem wytwarzania ciepła. Ceramiczna to zwykła grzałka, która podgrzewa garnki. Ma sporą bezwładność, tzn. wolno łapie temperaturę roboczą, wolno stygnie. Jesli coś się wyleje z garnka na pracująca płytę, odrazu się przypali. Po wyłączeniu, pola grzejne sa jeszcze długo bardzo gorące, co jest nie bez znaczenia w przypadku posiadania małych dzieci, które mogą niechcący położyć łapkę. Kuchnia indukcyjna działa inaczej. Wytwarza silne pole elektryczne które indukuje w dnie garnka prądy rozgrzewające je. Inaczej mówiąc grzeje sam garnek. Płyta nagrzewa się tylko do temperatury garnka, bo go dotyka. Jeśli coś wykipi, nie przypali się. Po zdjęciu garnka płyta nawet włączona przestaje działać. Co do szkodliwości, to są ostrzeżenia dla osób z rozrusznikami serca. Dla osób, bez różnych urządzeń w środku, wydaje się że płyta indukcyjna jest zupełnie obojętna, a już napewno nie jest bardziej szkodliwa niż np. mikrofalówka lub tel. komórkowy. Płyta indukcyjna jest droższa w zakupie od ceramicznej, ale oszczędniejsza w eksploatacji. Trzeba pamiętać, że do indukcji potrzebne są specjalne garnki ze stali ferromagnetycznej. Co ciekawe, działają stare emaliwane blaszane garnki. Przyłożony do płyty pierścionek, czy branzoletka raczej się nie rozgrzeje, bo złoto, czy srebro chyba nie są ferromagnetykami, ale nie jestem pewien. Rozgrzeje się wszystko co jest przyciągane przez magnes pod warunkiem, że zbliży się do włączonej płyty na bardzo małą odległość tzn kilka milimetrów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 81.210.27.* 12.06.08, 09:27 Jesteś pewien tych garnków emaliowanych? To druga moja wątpliwość. Po prostu nie chcę, żeby potrawa stykała się z gorącym metalem. Jeśli jest możliwe grzanie na płycie indukcyjnej w garnkach emaliowanych (oczywiście ferromagnetykach) to bardzo zbliża mnie to do decyzji o zainwestowaniu w płytę indukcyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
aina40 Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 12.06.08, 09:41 Tak, zgadza się. Zwykłe emaliowane garnki działają na płycie indukcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chudy Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.zus.pl 12.06.08, 10:22 Znajdź kawałek magnesu. Jeśli garnek go przyciąga, to będzie działał - garnek znaczy, nie magnes:-) Odpowiedz Link Zgłoś
sagira Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 12.06.08, 16:24 Mam płyte indukcyjna i na co dzień noszę biżuterię ( pierścionki bransoleta) nic się nie dzieje, nic sie nie nagrzewa. Wszystkie garnki (naczynia) przyciągające magnas działają jednak one nie spełniaja tak dobrze swojej funkcji jak te ferromagnetyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtas Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 81.210.27.* 13.06.08, 09:09 A czy te ferromagnetyczne nie są pomalowane emalią? Można kupić garnki ferromagnetyczne pociągnięte emalią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotonik Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 11:31 Jakiej firmy masz płytę? Może to w jakiej odległości od płyty występuje pole magnetyczne zależy od jakości płyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:33 > Wszystkie garnki (naczynia) przyciągające magnas działają jednak one nie spełni > aja tak dobrze swojej funkcji jak te ferromagnetyczne. Wszystkie garnki przyciagajęce magnes są ferromagnetyczne: pl.wikipedia.org/wiki/Ferromagnetyzm Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 21.08.08, 07:59 Magnes pewnie przy emaliowanych się sprawdzi, ale ja raz próbowałam kupić garnek (okazyjnie taniej, jak mi się wydawało), magnes zadziałał natomiast garnek w domu nie był wykrywany przez płytę. Tak więc nie zawsze magnes sprawdza się w 100%. Jeśli jest oznaczenie z dwoma (lub trzema zwojami) to jest ok. Mylące jest bardzo podobne oznaczenie z większą ilością zwojów. Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 10.02.15, 16:07 Ja kupiłam drogie garki (ok. 500zł za garnek) z "Premium Induction" w nazwie i wszelkimi oznaczeniami i też moja płyta ich nie wykrywa - tzn. raz wykrywa, raz nie. A płytę mam dobrą. Także tak już jest z garnkami, niezależnie od ich ceny. Ale i tak nie zamieniłabym indukcji na nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 80.240.164.* 10.08.08, 09:21 jak człowiek tak poczyta to strach, na szczęście używam indukcji i żaden z wymienionych problemów nie występuje, a najlepszy to ten z biżuterią, ludzie zastanówcie się co piszecie i nie wieżcie we wszystko co wam powiedzą bo takie plotki rozsiewają ludzie których nie stać na indukcje i muszą coś wymyśleć żeby jej nie kupić, co do naczyń to nadają się wszystkie garki do których przyczepia się magnez, zaczynając od kompletu trzech garków z Ikei za 20pln na takich po kilkaset zł za sztukie. Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 21.08.08, 08:02 W ramach sprostowania - komplet 3 garnków na indukcję w Ikea (365+) kosztuje chyba o jedno "0" więcej ... A swoją drogą jak najbardziej polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 80.240.164.* 21.08.08, 13:02 seria 365+ kosztuje ok 200pln, ale ostatnio kupiłem dwa garnki i rondelek w IKEI taki mały komplet za 20pln i działa znakomicie na indukcji Odpowiedz Link Zgłoś
edek2006 Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 25.06.09, 01:18 Potwierdzam - 3 garnki w IKEA kosztują no niecałe 30zł i rzeczywiście działają. A co do sprawdzania garnków magnesem, to nie jest tak do końca prawda. Garnki emaliowane to podobno takie z Olkusza działają - tak wypowiadają się w innych postach użytkownicy tych garnków. Jakaś specjalna seria wyszła do indukcji, więc nie wiem czy każdy taki zwykły emaliowany garnek działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WODZU Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 195.116.80.* 19.08.08, 16:55 Tak to jest kiedy zbyt szybko kończy się edukację z zakresu fizyki :) Później człowiek opiera się o zasłyszane "podobno" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Won_Jack! Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: 188.33.28.* 27.06.09, 11:36 Jak przeczytałem twojego posta to dostałem gwałtownego ataku śmiechu :) Pamiętaj, że te jednopolowe to aktualnie taka namiastka prawdziwej indukcji, ani to mocy nie ma, ani takiego komfortu. Także z tymi korkami to był pech, ja zazwyczaj wole używać do mieszania drewnianych łyżek, takie przyzwyczajenie, żeby nie rysować, skrobać garnków. Polecam zainwestowanie w porządną indukcje, żeby tak poczuć z czym to się tak naprawdę je (ja u siebie mam franke), generalnie na dobrą płyty 2 tys trzeba wydać. Odpowiedz Link Zgłoś
wikula7 Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 27.06.09, 14:05 Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy w salonie G......e to jest także zagrożenie dla telefonu komórkowego oraz kart płatniczych przy użytkowaniu płyty indukcyjnej , Sprzedawca odradził nam też indukcję na rzecz witroceramicznej płyty , argumentując to tym , że długo czasu upłynie zanim zwróci nam się koszt zakupu indukcji gotując niewiele. Mariusz www.paneleiwykladziny.e-biznes.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Globo Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 10:31 > jest także zagrożenie dla telefonu komórkowego oraz kart płatniczych przy > użytkowaniu płyty indukcyjnej I to sie zgadza. Próby gotowaniu lub smażenia kart płatniczych i telefonów komórkowych kończa sie zwykle dla tych wyrobów tragicznie. Ale dodam, ze identyczny efekt bedzie przy gotowaniu kart lub telefonów na gazie. > Sprzedawca odradził nam też indukcję na > rzecz witroceramicznej płyty , argumentując to tym , że długo czasu > upłynie zanim zwróci nam się koszt zakupu Poczekaj kilka miesiecy jak sprzedawca pozbędzie sie z magazynu zapasów słabo schodzących witroceramicznych i wtedy go spytaj. Na 100% zaoferuje ci indukcję Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Rozwiazaniem sa tzw Hybrydy 28.12.09, 15:39 Osobiscie planuje kupic kuchnie jaka laczy w sobie 2 palniki gazowe i 2 indukcyjne. Zalety gazu i indukcji sa tutaj polaczone. przyklady: www.appliancist.com/de-dietrich-cooktop-mixed-induction-gas.jpgalbo www.unbeatable.co.uk/news/Rosieres-60cm-Hybrid-Hob-NEW/282820.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf P.S. 28.12.09, 15:40 Przepraszam ale w pierwszym linku slowo ALBO zlalo sie na koncu z linkiem wiec jeszcze raz wklejam zdjecie: www.appliancist.com/de-dietrich-cooktop-mixed-induction-gas.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
hani.pl Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 10.10.10, 20:08 przy obecnych cenach i technologi tylko i wyłącznie indukcja (bezpieczeństwo, wygoda i oszczędność) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom indukcyjna czy tradycyjna IP: *.165.enf.pl 17.01.15, 20:45 Kuchnia elektryczna działa generuje silne, zmienne pole elektromagnetyczne, pod wpływem którego stalowy garnek się nagrzewa. Z pozoru proste i efektywne urządzenie. Kłopot w tym, że pole elektromagnetyczne nie kończy się na garnku. Rozkład pola zawsze będzie taki, że będzie też ono oddziaływało na wnętrze garnka - czyli na gotowaną potrawę. Ma to wpływ na białko. Zmienia jego strukturę. Nikt nie udowodnił, że jest to szkodliwe. Na to, żeby udowodnić, że papierosy zwiększają ryzyko zachorowania na raka trzeba było 50 lat. Nie twierdzę, że kuchnie indukcyjne są szkodliwe, ale chciałbym zapoznać się z badaniami na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: indukcyjna czy tradycyjna 20.01.15, 09:53 > Ma to wpływ na białko. Zmienia jego strukturę. > chciałbym zapoznać się z badaniami na ten temat Ponieważ prowadzę takie badania od kilkudziesięciu lat, to się podzielę wynikami. Nie potrzeba indukcji do tych badań. Używam zwykłej kuchni gazowej oraz patelni. I teraz, uwaga, opis badań. Rozgrzewam patelnię z odrobiną masła. Wbijam jajka. GOŁYM OKIEM OBSERWUJĘ ZMIANĘ STRUKTURY BIAŁKA - się ścina. Na koniec zjadam. Ponieważ powyższe obserwacje prowadzę od kilku dekad, a równocześnie nie odczuwam pogorszenia stanu zdrowia, mogę uważać, że zmiana struktury białka nie powoduje zagrożenia dla życia lub zdrowia. Podejrzewam, że w przypadku kuchni indukcyjnej byłoby podobnie. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
pisz-1 Re: indukcyjna czy tradycyjna 31.01.15, 22:14 Uwaga! Jedzenie takiego białka kończy się śmiercią! I to średnio po 60-70 latach życia... Wprawdzie kobiety średnio przeżywają dłużej - ale być może zjadają mniej takiego szkodliwego białka? pozdr. PS. Niestety, ale inne produkty żywnościowe tez dają taki efekt... Odpowiedz Link Zgłoś
jestem-tu Re: indukcyjna czy tradycyjna 15.11.15, 19:19 Pole magnetyczne ani trochę nie przenika do wnętrza garnka. A jeśli nawet to nic nie szkodzi, to nie jest promieniowanie jonizujące. Pod wpływem zmiennego pola magnetycznego w dnie garnka płynie prąd elektryczny i garnek się grzeje. Kuchenka ta to po prostu duży elektromagnes... Odpowiedz Link Zgłoś
wob1 Re: Plyta indukcyjna - a zdrowie 11.02.15, 22:45 A czy spaliny z "gazówki" dobrze robią na cerę? Co z rakiem mózgu który miał nas zdziesiątkować od używania komórek? Przetrzymaliśmy Czernobyl to i kuchenki indukcyjne nas nie zabiją! :) Odpowiedz Link Zgłoś