wislok1 30.11.10, 20:28 Co najbardziej nie smakowało ? Mnie w zasadzie wszystko smakuje, lubię kuchnie czeską, ale już na sam widok utopenca robi mi się niedobrze. co dopiero to jeść Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sks_baltyk_1930 Re: Najgorsza czeska potrawa 30.11.10, 22:43 Nigdy sie nad tym nie zastanawialem ale chyba raczej wszystko mi smakuje. Jedynie nienawidze kminku, no ale to jest przyprawa a nie potrawa Czesi jak napewno zauwazyliscie uzywaja jej doslownie wszedzie, ale jak sie gotuje w domu to problemu nie ma Aha, wisloku, utopenec nie jest taki zly Sprobuj, najlepiej w czeskiej knajpie z piwkiem Odpowiedz Link
roberta.redford Re: Najgorsza czeska potrawa 30.11.10, 23:23 zdecydowanie utopenec i smažák, brrrrr. w ogole wszystkie smazone ohydztwa, jak květák albo žampiony, plus tatarka . nienawidze tatarky i majolky! odpadaja wiec wszystkie saláty i pomazánky, vlašáky, bramborové saláty i cala ta garmazerka. ohydne sa buřty. i watowe przemyslowe knedliky. jedyny sluszny to karlovarský. UHO, czyli univerzální hnědá omáčka. španělské ptáčky z ugotowanym jajkiem w srodku. čočka na kyselo - rozgotowana. nie lubie tez žemlovky, chociaz raz dobra jadlam. knedlík smazony z jajkiem. sztandarowa potrawa dla czeskich dzeci - špagety s eidamem a kečupem. Odpowiedz Link
roberta.redford Re: Najgorsza czeska potrawa 30.11.10, 23:26 kulajda. gulašová polévka. Odpowiedz Link
roberta.redford Re: Najgorsza czeska potrawa 30.11.10, 23:41 rajská omáčka, nieeee i czeska wersja boršču Odpowiedz Link
kropkacom Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 14:53 > ale już na sam widok utopenca robi mi się niedobrze. > co dopiero to jeść Mam tak samo. Ostatnio w Globusie już miałam w ręku słoiczek z apetycznym panem ładującym sobie parówkę do buzi (kto to logo wymyślił?) i odłożyłam. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 15:02 Knedlików z wędzonym mięsem nie lubię. Odpowiedz Link
gragann Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 20:39 CZESKA KUCHNIA DLA MNIE JEST W CAŁOŚCI ZJADLIWA UTOPENCE WSPANIAŁY WIDOK SŁOJA Z UTOPENCAMI NA SZYNKWASIE STOSUJĘ JE NA POBUDZENIE SOKÓW TRAWIENNYCH PRZED DŁUŻSZĄ KOLACJĄ W OCZEKIWANIU NA DANIE GŁÓWNE OBAWY BUDZIĆ MOŻE TYLKO SKŁAD UTOPENCÓW ALE PO SMAKU MYŚLĘ ŻE BAZA JEST LEPSZA NIŻ PRODUKOWANA W POLSCE OPORY MAM JEDYNIE PRZED JEDZENIEM POLEWKI Z SOCZEWICY W SMAKU JEST WYŚMIENITA ALE WYGLĄDA WSTRĘTNIE Odpowiedz Link
roberta.redford Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 20:47 przeciez to zwykly buřt, czyli pomielony razem z buda i suka. skladu strach sie bac. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 22:03 Dokladnie, parówki robi się z psa pomieszanego z budą. Jako parek w rohliku jeszcze można to zjeść z powodu głodu. Ale w wersji utopenec już nie. A do piwa najlepsze są orzeszki Odpowiedz Link
wislok1 Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 22:05 Z polskiej kuchni nie cierpię pierogów leniwych, fujjj Odpowiedz Link
roberta.redford Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 23:20 czy leniwe to ruskie? jadlam raz, niedobre. Odpowiedz Link
bsl Re: Najgorsza czeska potrawa 01.12.10, 23:47 laniwe to leniwe , "ruskie" to pierogi z serem i ziemniakami i cebula Odpowiedz Link
kropkacom Re: Najgorsza czeska potrawa 02.12.10, 10:26 Bluźnisz wislok Leniwe są pyszne. Mi nie smakuję tutaj również (nie wiem czy dobrze pamiętam) takie drobne ziemniaczane pierożki przesypane makiem. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Najgorsza czeska potrawa 02.12.10, 10:27 Leniwe to mąka, jajka i biały ser. Odpowiedz Link
utrat Re: Najgorsza czeska potrawa 02.12.10, 12:47 smažák :] ale to niezupelnie czeska potrawa. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Najgorsza czeska potrawa 03.12.10, 22:54 Dokładnie. Ruskie to nie leniwe. Ruskie można zjeść jak są robione w domu. Odpowiedz Link
pampeliszka Re: Najgorsza czeska potrawa 02.12.10, 17:08 Raz jeden dalam sie namowic na zabijackovou polevke, do dzis na wspomnienie mi niedobrze. Cos jak zupa z kiszki Odpowiedz Link
gragann Re: Najgorsza czeska potrawa 02.12.10, 20:05 jeżeli czeskie parki to buda z psem to polskie chlewik z świniakiem z innej beczki sprubujcie zamówić w czeskiej knajpie piwo ciepłe i jeszcze z sokiem zobaczycie wtedy na twarzy kelnera (na pewno nie teatralny) wyraz obrzydzenia polecam świetna zabawa Odpowiedz Link
kropkacom Re: Najgorsza czeska potrawa 03.12.10, 08:36 > sprubujcie zamówić w czeskiej knajpie piwo ciepłe i jeszcze z sokiem A propos soku. Tylko raz widziałam taka akcję: kelnerka przyniosła sok w butelce (100 procent pomarańczowy) i piwo. W sumie zrobiła to o co była proszona. Może gdyby poprosić piwo z "sirupem" byłoby inaczej. "Sirup" to właśnie sok, ale do rozcieńczania dodawany do m.in. piwa. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Najgorsza czeska potrawa 03.12.10, 22:57 Co do piwa to Czesi nie są zwolennikami jego profanacji i taka reakcja kelnera jest oczywista. Parówki wszędzie na świecie to gó... Odpowiedz Link
sieczu2010 Re: Najgorsza czeska potrawa 03.12.10, 22:20 Nie wiem czy to czeska potrawa, ale jedzona w czeskiej stolowce. Zapiekane ziemniaki z tunczykiem. Po pierwszym kesie bieglem wymiotowac. ------------------------------------------------------------------------------- Jeśli chce pan napisać słownik czesko-polski, to musi pan znać język prasłowiański - doktor Roman Madecki (Uniwersytet Masaryka w Brnie) podczas egzaminu na studia doktoranckie. Odpowiedz Link
gragann Re: Najgorsza czeska potrawa 04.12.10, 18:01 jak zadziałało szengen z polskich supermarketów w jelniej górze poprzez karkonosze przedostał się tradycyjny łosoś norweski Odpowiedz Link