Dodaj do ulubionych

Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottland

09.09.07, 22:51
życzę zwycięstwa!
link do wywiadu:
www.gazetawyborcza.pl/1,85122,4463026.html
Obserwuj wątek
    • flins Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 11.09.07, 20:26
      Książka jest rzeczywiście doskonała.
      • cobrra Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 13.09.07, 15:19
        książka spoko, jej spore fragmenty można było przeczytać na stronie p. Szczygła.
        • wislok1 Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 13.09.07, 20:16
          Książka fajna, lubię ludzi z pasją,
          szkoda tylko, że autora rzadko widać w TV
        • mariuszszcz Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 02.10.07, 01:54
          Nie zgadzam się, na stronie był tylko jeden (przedostatni rozdział) pt. Film się
          musi kręcić. I nic więcej. To tak dla porządku.
          A dziękuję za pamięć i Wasze komplementy. Szcz.
    • neverman Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 14.09.07, 11:58
      Ekhm... widzialas podziekowania, Elve?wink
      • elve Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 15.09.07, 01:10
        zajrzałam i zobaczyłam wink
    • generallo Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 15.09.07, 22:13
      Popieram jego fascynację Czechami,
      bo sam jestem zafascynowany,
      tym pięknym krajem smile
      No a ich piwo nie ma sobie równych smile
      • japolan Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 16.09.07, 01:25
        Dobry wieczór!

Ja zaś polecam tamtejsze wino, zwłaszcza morawskie.

Co do piwa, to widać różnice w jego spożyciu między Polską a Republiką Czeską. Oczywiście, są zwolennicy częstego u nas modelu picia: w knajpie, najwyżej przy orzeszkach, im więcej - tym lepiej. Tam przedstawiciele inteligencji na naprawdę powaznych stanowiskach w restauracji do obiadu - podczas przerwy obiadowej w pracy - piją nieco piwa; potem zaś do swej odpowiedzialnej pracy wracają. Także w gospodach niekiedy (to chyba zależy także od specyfiki lokalu) przebywają całe rodziny - nawet z małymi dziećmi. Obok jednej gospody w Karwinie jest plac zabaw dla dzieci - z miniaturową kolejką,na szynach.

Z poważaniem,
        • kropkacom Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 16.09.07, 08:27
          > całe rodziny - nawet z małymi dziećmi. Obok jednej
          > gospody w Karwinie jest plac
          > zabaw dla dzieci - z miniaturową kolejką,na szynach.

I za to też lubię Brno. Tu jest pełno kącików dla dzieci. W gospodach,
          solariach, sklepach.
          • bsl Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 16.09.07, 11:57
            kropkacom napisała:

> I za to też lubię Brno. Tu jest pełno kącików dla dzieci. W
            gospodach,
            > solariach, sklepach.

mam nadzieję wink
            • pampeliszka Re: Mariusz Szczygieł nominowany do Nike za Gottl 04.10.07, 14:16
              A mnie wkurza z tego powodu Olomouc. Bo tych kacikow dla dzieci to jest dwa-
              jeden w McD i drugi w kawiarni na rynku. A jak leje i dziecie sie nuuudzi, to
              strasznie tego brakuje. W sezonie letnim jest fajnie, bo hospody maja na
              zahradkach piaskownice, zjezdzalnie i domki, ale w zimie dramat. Zostaje basen i
              markety.

Ksiazki jeszcze nie czytalam, moj maz wlasnie skonczyl i ocenil nad wyraz
              pozytywnie, wiec sie pewnie niedlugo do niej dobiore.
              • visegrad nie tylko Nike 04.10.07, 15:42
                Jak dziś słyszałem, Gottland jest też nominowany do nagrody im. Beaty Pawlak; to
                ta dziennikarka Gazety, która zginęła w zamachu na Bali a nagrodę przyznaje się
                książkom poświęconym sprawom wielokulturowości i tolerancji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka